ענף האדריכלות היה שביר לפני הקורונה. עכשיו חוששים מקריסה

סקר אדריכלים ומתכננים: כיצד משפיע המשבר במשק על המשרדים, על רקע עצירת פרויקטים והוצאת עובדים לחל''ת? תשובותיכם (האנונימיות) יעזרו לאמוד את הפגיעה

מנור בראון

|

23.03.20 | 09:38

''קיבלנו הודעות מהעיריות, שכספים שמגיעים לאדריכלים וליועצים לא יתקבלו עד סוף המשבר'', מספר האדריכל צביקה תמרי (צילום: מנור בראון)
''קיבלנו הודעות מהעיריות, שכספים שמגיעים לאדריכלים וליועצים לא יתקבלו עד סוף המשבר'', מספר האדריכל צביקה תמרי (צילום: מנור בראון)
 

המשבר הכלכלי שפרץ במשק בעקבות מגיפת הקורונה, והמיתון שהתחיל בעקבותיו, מורגשים היטב גם בענף התכנון. בשעה שאין עדיין נתונים מלאים על היקף הפגיעה, המתעצמת מיום ליום, ניכר שציבור האדריכלים והמתכננים חש את הנזק היטב.

 

ערוץ האדריכלות של Xnet מפרסם שאלון, בדומה לשאלונים שמופצים לאחרונה באתרים מקבילים בעולם, כדי לבדוק את האפקט של וירוס הקורונה על המתכננים. למשל, אם המשרד שבו אתם עובדים פועל בעבודה מרחוק, אם פרויקטים נעצרו או בוטלו לחלוטין, ומה בדבר מעמדם של העובדים בתקופה זו. הסקר קצר ואנונימי, ואין צורך למסור פרטים מזהים או את שמו של המעסיק. תוצאותיו יסייעו לנו לסקר את המשבר בענף באופן מדויק יותר בימים אלה. מתחת לסקר: כמה עדויות של אדריכלים, שאיתם שוחחנו השבוע על המצב.

 

תודה.

 

 

אדריכל צביקה תמרי מ"תים אדריכלים":

 

איך משבר הקורונה משפיע על המשרד?

 

"במשרד שלנו במודיעין יש שבעה עובדים, והוצאנו שניים לחל"ת של חודש, נכון לעכשיו. יש לנו עומס גדול בשוטף, ונכון לעכשיו פרויקטים פרטיים עדיין לא הושפעו, אבל כל הפרויקטים הקשורים למגזר הציבורי נעצרו, או שבוטלו ישיבות מהותיות להמשך הפרויקט. קיבלנו גם הודעה שמערכת רישוי זמין יורדת מאוד בנפח הפעילות, ואין פקידים כרגע לדבר איתם בעיריות".

 

צביקה תמרי: ''אנחנו חשופים הרבה יותר משכירים'' (צילום: מיכל כהן)
    צביקה תמרי: ''אנחנו חשופים הרבה יותר משכירים''(צילום: מיכל כהן)

     

    המצב השתנה בעקבות פניית איגוד האדריכלים?

     

    "לא ידוע לי שהשתנה. קיבלנו הודעות מהעיריות, שכספים שמגיעים לאדריכלים ויועצים לא יתקבלו עד סוף המשבר. זו מכה חזקה בתזרים ובהיערכות. ככל שהמצב יימשך, זה גם יגיע לסקטור הפרטי וגם שם נקבל הנחיות להפסיק. אני מאוד דואג ממה שיהיה בעתיד. נוצר מצב אבסורדי שיש לי המון עבודה, אבל התזרים לא יכסה על זה ולכן זו רק אשליה. פעלנו מהר ואנשים יכולים לעבוד גם מהבית, אבל הבעיה גדולה בכמה רמות: הדבר היחידי שהמדינה שעשתה זה להעביר את תשלום המע"מ מחודש מרץ לאפריל- זה הצ'ופר היחידי. אין דחייה בתשלום הביטוח הלאומי, מס הכנסה, וגם אין הנחה בארנונה, שלא לדבר על הורדת דמי שכירות או דברים אחרים. ההוצאות הן אותו דבר. אנחנו כעצמאיים חשופים הרבה יותר מאשר שכירים".

     

    נכנסו למשרד פרויקטים חדשים מאז החל המשבר?

     

    "אף לא אחד, אבל אני לא יודע אם זה קשור למשבר וזה גם לא המדד עבורי. הבעיה שלי היא שפרויקטי מדף של תחרויות וכדומה נכנסו לחוסר ודאות".

     

    מה המשמעות של עוד חודש-חודשיים באותה מתכונת?

     

    "רוב העובדים יצאו לחל"ת, ולהקטין מאוד את העלויות השוטפות של המשרד זה באופן המיידי. השאלה לטווח הרחוק היא כמה זמן יקח לחזור לנקודה שבה היינו קודם. העומס על מערכת הרישוי יגרום לה לקרוס, פרויקטים שיידחו וייעצרו לא יחזרו כל כך מהר בגלל המצב הפיננסי של היזמים. ייווצר עומס בלתי נסבל על העיריות ורשויות התכנון".

     

    הטענות שמעלה צביקה תמרי אינן תקפות לכל העיריות והגופים הציבוריים. בכמה משרדי אדריכלים מאזור המרכז, שאיתם שוחחנו, מספרים שאמנם עבודת העיריות איטית יותר, אך בערים כמו תל אביב-יפו, ראשון לציון וגבעתיים יש מענה, גם אם מרחוק. יש אפילו משרדים קטנים שמברכים על ההפסקה היזומה והכפויה, שמאפשרת להם להדביק פערי עבודה שנוצרו.

     

    אדריכלית ליהי עין גדי-דוידוביץ', שותפה במשרדים D.M.R תכנון ערים ופרי דוידוביץ:

     

    "הפרויקטים הפרטיים ממשיכים ומתקדמים, אבל חלק מהאנשים שאנחנו עובדים איתם בעיריות נשלחו הביתה. אנחנו דווקא רואים את העצירה במגזר הציבורי, יש חוסר ודאות באופו כללי וזה מקרין על הכל. בפרי דוידוביץ' יש 15 אדריכלים וב- D.M.R יש שמונה מתכננים וכל המשרד עובד מרחוק, אבל יש אנשים שפשוט לא מסוגלים לעבוד מהבית. יש כאלו שלא מסוגלים לעבוד עם הילדים ולאחרים זה עניין של תוכנות, ולכן הם יצאו לחל"ת, אבל הרוב עובדים מהבית".

     

    ליהי עין גדי דוידוביץ': ''פרויקטים חדשים? לאנשים אין פנאי לזה''
      ליהי עין גדי דוידוביץ': ''פרויקטים חדשים? לאנשים אין פנאי לזה''

       

       

      זה יעיל באותה מידה?

       

      "אני עוד לא יודעת, צריך לתת לזה עוד תקופה ולבחון".

       

      הייתם מוכנים לעבודה מרחוק או שזה גרר אתכם להוצאות נוספות?

       

      "לא להוצאות גדולות מדי. שלחנו את האנשים עם המחשבים של המשרד, עם כל התוכנות".

       

      פרויקטים חדשים נכנסו מאז פרוץ משבר הקורונה?

       

      "לא, לאנשים אין פנאי לזה".

       

      מה תעשו אם המצב יישאר כך בחודשים הקרובים?

       

      "זה מאוד מטריד. הגדרנו שעד פסח עובדים מרחוק, ואז נעשה חשיבה מחדש ונבדוק אם יש פרויקטים שנעצרו. כרגע אנחנו מנסים לשמר פרויקטים, לנקות שולחן ולסגור פערים".

      ליהי עין גדי דוידוביץ': ''יהיו לזה השלכות על מה אנשים רוצים בבית ובעיר שלהם. זה יוביל לשינוי תפישתי, גם אצלנו במשרד. נבחן גם את העבודה מרחוק''

       

      לדעתך, משהו ישתנה בענף בתום המשבר?

       

      "זה מעורר המון מחשבה על תחום התכנון, דברים שאנחנו ביום יום מתעסקים בהם: עירוניות, מרחבים ציבוריים - אנחנו מדברים על מפגשים ופתאום קורה משהו כזה, שמעורר מחשבות על מה זה מגורים ומהו מרחב ציבורי. אין לדעת לאן זה הולך, אבל המציאות שנקום אליה ביום שאחרי תהיה שונה. אני חושבת שיהיו לזה השלכות על מה אנשים רוצים בבית ובעיר שלהם. זה יוביל אותנו לשינוי תפישתי. גם אצלנו במשרד. נבחן גם את העבודה מרחוק, אבל לא כולם מבסוטים - לא תמיד נוח לעבוד מרחוק. אנחנו רגילים לשיח, סינרגיה והפריה הדדית, ופתאום צריך ליזום את כל זה בצורה אקטיבית. אולי ניישם דפוסים חדשים של פגישות מרחוק ונצמצם את הזמן על הכבישים".

       

      אדריכלית בתיה סבירסקי-מלול מנהלת משרד בחולון, ומכהנת כיו"ר סניף תל אביב והמרכז של התאחדות האדריכלים:

       

      בוטלו פרויקטים שעליהם את עובדת?

       

      "אני עובדת בעיקר עם ציבורי ומוסדות. יש פרויקטים בהשהיה, אבל אני כבר יודעת שזה בדרך. הכל בינתיים במסגרת שמועות".

       

      נכנסו פרויקטים חדשים מאז המשבר?

       

      "אפילו לא אחד. אפילו זכינו במכרז של חברת גני יהושע והם הקפיאו את כל העניין. יש לי 10 עובדים, וארבעה מהם הוצאתי לחל"ת, בעיקר את אלה שאני יודעת שיהיה להם קשה לעבוד באופן עצמאי. שאר עובדים מהבית. העלינו הכל לענן ,בלוח זמנים מטורף. חשבנו על המשבר הרבה זמן, אך מכיוון שהמצב במשרדי אדריכלים הוא תמיד לא פשוט, מנסים לדחות את כל ההוצאות הגדולות כמה שניתן. ומעבר לכל, כמובן שהיו לי עכשיו הוצאות גדולות לארגון הדבר הזה".

       

      בתיה סבירסקי- מלול. ארבעה מתוך 10 עובדים יצאו לחל''ת (צילום: ליאור גרונדמן)
        בתיה סבירסקי- מלול. ארבעה מתוך 10 עובדים יצאו לחל''ת(צילום: ליאור גרונדמן)

         

        זה ישנה את דפוסי העבודה במשרד שלך?

         

        "בהחלט. אני מקווה שאנחנו נצלח את המהמורה הזאת. לצערי, אני בטוחה שהרבה משרדים צעירים בתחומים שהרווח בהם קטן מאוד, יפלו. במיוחד מי שעובד עם המגזר הפרטי וכאלה שעושים עיצוב פנים, למשל למסעדות. אבל אני חושבת שכמו בכל משבר, זאת גם הזדמנות לעשות שינויים משמעותיים כדי לקדם את הענף, כמו קידום ה- Building information modeling) BIM), העבודה דרך מחשב וענן, ושליטה מכל מיני מקומות".

         

        מה לדעתך תהיה נקודת האל-חזור מבחינת משרדי האדריכלות?

         

        "אם לא נקבל שכר בחודשים הקרובים. הרזרבות שלי לא יספיקו לעבודה של יותר מחודשיים. זאת מכת מוות לצעירים בתחום. גם ככה למשרדים אין את הכספים בימים כתיקונם להחזיק אותם, והשכר נשחק כל הזמן".

        בתיה מלול סבירסקי: ''אני בטוחה שהרבה משרדים צעירים בתחומים שהרווח בהם קטן מאוד, יפלו. במיוחד מי שעובד עם המגזר הפרטי וכאלה שעושים עיצוב פנים, למשל למסעדות''

         

        את חושבת שזה יגרום לאנשים לעזוב את התחום?

         

        "ברור. גם ככה השכר גרם לאנשים שסיימו את הלימודים לא להישאר במקצוע, וזה רק יחמיר. זה תופס את תחום האדריכלות במקום מאוד שביר. איזו רזרבה יכולה להיות לאדריכל שמרוויח 8,000 שקל ברוטו בחודש? גם אדריכל עם ותק של עשר שנים, שמקבל בין 15 אלף ל-18עשרה אלף שקל ברוטו לחודש, אחרי שנים, עם משפחה וילדים - מה הוא יכול לעשות עם זה?"

         

        ומה עושה התאחדות האדריכלים בנושא?

         

        "שלחנו לממשלה מכתב עם דרישות. בין היתר ביקשנו לבטל את מכוני הבקרה ואת כל המגבלות במועדים של הרישוי הזמין, לתת תיקי מידע ללא תנאים מקדימים ולהקל את העבודה מול הרשויות. חשוב גם לחשוב על הלוואות ומענקים, ודרכים לעודד את המקצוע. עד לפני חודשיים לא הצלחתי למצוא עובדים, כי לא היו כאלה. זה לא שאין בוגרים; הם לא רוצים לעסוק במקצוע".  

         

        ובשורה למתמחים: החל"ת ייחשב כחלק מההתמחות:

         

          (צילום: אלעד גרשגורן)

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד