המדריך להגדלת חזה: האם הזרקת שומן עצמי היא אלטרנטיבה בטוחה?

למרות הסכנות הבריאותיות, ניתוח להגדלת חזה הוא עדיין הניתוח הפלסטי הפופולרי ביותר בישראל. כמה זה עולה, ומה עלול השתבש? מומחי הפלסטיקה עונים

  (צילום: Shutterstock)

במצב אוטופי, היינו שמחות לגלות שמהפכת ה"בודי פוזיטיב" הושלמה ונשים כבר לא זקוקות לשולחן המנתחים כדי להרגיש טוב יותר עם עצמנו. בפועל, הניתוחים הפלסטיים לא איבדו מזוהרם וניתוח להגדלת חזה הוא עדיין הניתוח הפלסטי הפופולרי ביותר בישראל (זאת למרות האזהרה של ה־FDA לגבי שתלי הסיליקון). כמה זה עולה? האם זה כואב? האם הזרקת שומן עצמי היא אלטרנטיבה בטוחה? פנינו למומחים וחזרנו עם כל התשובות.

 

רגע לפני: האם את מועמדת מתאימה לניתוח?

אולי תופתעי לגלות שגם אם את חולמת על ניתוח להגדלת חזה, לא בטוח שהרופאים יסכימו איתך. "ניתוח להגדלת חזה מתאים לנשים שמעוניינות לשדרג את נפח השדיים שלהן, ובתנאי שהשדיים אכן קטנים, מרוקנים או שקיימת א־סימטריה", מסביר ד"ר אודי מאור, מומחה בכירורגיה פלסטית ברשת מרפאות פרופורציה ומנהל המרפאה לשחזורי שד בבית החולים סורוקה. "במקרים מסוימים, ניתן לבצע הגדלה גם לשדיים בגודל תקין". ד"ר צח שרוני, מומחה לכירורגיה פלסטית, מוסיף: "יש מטופלות שלא צריכות ניתוח לדעתי ואני מנסה לשכנע אותן, אבל זה כמעט אף פעם לא מצליח. אם הציפיות שלהן ריאליות, אני אסכים לנתח אותן". באילו מקרים זה פחות מתאים? ד"ר מאור: "כשהלקוחה מבקשת שתל בגודל שאינו פרופורציונלי לגוף שלה, כשהיא מגיעה כתוצאה מלחץ של בן הזוג וגם כשיש בעיות בריאות משמעותיות, כמו מחלות ראומטיות, טיפול במדללי דם שלא ניתן להפסיק ועוד. נשים מעשנות צריכות להפסיק לעשן לפחות חודש וחצי לפני הניתוח ועד חודש וחצי אחריו".

 

הצורה הרצויה: איזה שתל מתאים לך?

"יש כמה הבדלים עיקריים בין סוגים שונים של שתלים", אומר לנו ד"ר מאור. "אחד ההבדלים הוא בצורה: שתל עגול או שתל אנטומי, אגסי, שנראה טבעי יותר. הוא מתאים לנשים שעוברות כריתת שד ושחזור וגם לנשים שטוחות מאוד. גודל השתל נע בין 75cc ובין 800cc, וגם מרקם השתל משתנה ונע בין חלק למחוספס. השתל עצמו עשוי מסיליקון וקיימים גם שתלים עם מי מלח, אבל כמעט לא משתמשים בהם בארץ".

 

הגדלה או הרמה: מה מתאים למי?

"באסתטיקה של השדיים יש מרחקים שנחשבים 'נכונים', למשל, מעצם החזה לפטמה או מהפטמה לקפל התת־שדי", מסביר ד"ר אברי רווה, מומחה לכירורגיה פלסטית. "כשקיימת חריגה מהמרחקים האלה, זו נחשבת נפילת חזה. גם כשהפטמות 'מסתכלות' למטה או כשהמטופלת מרגישה שהשדיים שלה נפלו, זו נחשבת נפילת חזה. במקרים כאלה יש צורך בהרמת חזה או בניתוח משולב של הגדלה והרמה. בניתוח הכולל הרמה נשארות יותר צלקות, בדרך כלל מסביב לעטרה, מהעטרה אל הקפל התת־שדי וגם בקפל עצמו. ניתוח כזה מתאים לנשים שבאמת מעוניינות לשנות את מראה החזה שלהן ומוכנות לחיות עם הצלקות האלה. יש לציין שבחלק מהמקרים הצלקות נעלמות אחרי כמה שנים, אבל אי־אפשר לדעת מראש. כמו כן, ניתוח המשלב הרמה הוא ממושך יותר ויקר יותר. הוא כולל הסרה של עודפי עור וסידור מחדש של רקמת השד, ובמידת הצורך - הוספת שתל".

 

אף על פי שמדובר בניתוח פופולרי מאוד, לא נרשמו פריצות דרך משמעותיות בתחום בשנים האחרונות (צילום: Shutterstock)
    אף על פי שמדובר בניתוח פופולרי מאוד, לא נרשמו פריצות דרך משמעותיות בתחום בשנים האחרונות(צילום: Shutterstock)

     

    חידושים והמצאות: מה חדש בניתוחי החזה?

    אף על פי שמדובר בניתוח פופולרי מאוד, לא נרשמו פריצות דרך משמעותיות בתחום בשנים האחרונות. "מגוון השתלים גדל, יש שתלים קלים וארגונומיים יותר, אבל הם מאוד חדשים ואין מחקרים ארוכי טווח לגביהם", מספר ד"ר מאור. "מבחינת טכניקה, קיימת היום נטייה לשלב הגדלה באמצעות שתל עם הזרקת שומן עצמי מסביב לשתל, כך שהתוצאה נראית טבעית יותר ועגולה פחות".

     

    החלמה מהירה: ניתוח והביתה

    החזרה הביתה מתרחשת כבר ביום הניתוח, ומה שקורה לאחר מכן משתנה מאישה אחת לשנייה: "זה מאוד אינדיבידואלי", אומר ד"ר שרוני. "יש כאלה שיום־יומיים אחרי הניתוח כבר חוזרות לעבודה ויש כאלה שנשארות בבית שבוע או שבועיים. הניתוח עצמו כואב, בייחוד אם הוא מתבצע מתחת לשריר, וההמלצה היא לנוח שבוע־שבועיים ולהימנע מפעילות פיזית במשך חודש־חודש וחצי". ד"ר רווה מוסיף: "רצוי שיהיה מישהו שילווה אותך בתקופת ההחלמה, כי תמיד כיף יותר לעבור את זה ביחד. מישהו שישאל אותך מה שלומך, שיעזור לך במקלחת בימים הראשונים, כל אחת והקשיים שלה".

     

    מבחן התוצאה: מהי הציפייה מניתוח מוצלח?

    "תוצאה טובה היא עניין סובייקטיבי", מסביר ד"ר רווה. "יש מטופלות שאוהבות שהקוטב העליון של השדיים מוגבה ובולט, יש כאלה שאוהבות את מראה הפוש־אפ ויש כאלה שרוצות מראה טבעי. אם הלקוחה מרוצה, זה סימן שהתוצאה טובה. אם היא לא מרוצה, יש בעיה. לכן תיאום הציפיות לפני הניתוח מאוד־מאוד חשוב". ד"ר מאור מונה בכל זאת כמה קריטריונים אובייקטיביים לניתוח מוצלח: "אם יש פרופורציה נכונה, סימטריה טובה, צלקות תקינות, השתל לא חורג מגבולות השד והפטמה ממוקמת במקום הנכון, זו נחשבת תוצאה טובה".

     

    חושבות קדימה: האם אפשר להיניק אחרי הניתוח?

    "אם השתל ממוקם מעל השריר, תהיה פגיעה מסוימת ביכולת ההנקה, היות שאנחנו חותכים למעשה מתחת לרקמת השד ופוגעים בכמה צינוריות חלב", מסביר ד"ר מאור, "אבל זה לא מוחק לחלוטין את היכולת. בדרך כלל מדובר על פגיעה של 20 עד 40 אחוז ביכולת ההנקה. אם השתל מוכנס מתחת לשריר, זה פחות פוגע, אבל לניתוח כזה יש חסרונות אחרים. בדרך כלל בוחרים במנח מתחת לשריר כשמדובר בנשים רזות מאוד עם עור דקיק שצריכות 'ריפוד' טוב יותר בחלק העליון, כדי שלא ייווצר מצב שבו השתל מאוד בולט וכדורי. כשהשתל מוכנס מתחת לשריר, ההחלמה קשה יותר, הכאבים חזקים יותר ויש סכנת צניחה של רקמת השד מעבר לשתל".

     

    פגיעה של 20 עד 40 אחוז ביכולת ההנקה (צילום: Shutterstock)
      פגיעה של 20 עד 40 אחוז ביכולת ההנקה(צילום: Shutterstock)

       

      שומרות על הבריאות: האם אפשר לבצע ממוגרפיה גם עם שתלים?

      עוד לפני הניתוח תתבקשי לבצע בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן השד, כדי לוודא שאת נכנסת בריאה לניתוח. גם לאחר מכן תצטרכי, כמובן, להמשיך לעקוב: "אפשר לבצע ממוגרפיה עם שתלים וגם אולטרסאונד ו־MRI", מסביר ד"ר שרוני. ד"ר מאור מוסיף: "התקנת שתלים עלולה למסך סימנים לסרטן שד ולכן עדיף לבצע בשגרה גם ממוגרפיה וגם אולטרסאונד".

       

      בהלת המחלות: האם שתלים עלולים לגרום סרטן ומחלות נוספות?

      נשים רבות החלו להתלונן על תופעות בריאותיות קשות שנגרמו להן, לתחושתן, בעקבות ניתוחים להגדלת חזה. קבוצת הפייסבוק "השלכות בריאותיות של שתלי סיליקון וסליין והצעדים להחלמה" (ראו הרחבה בהמשך) מונה היום 5,600 חברות, אבל הרופאים לא מתרגשים. "כל סימפטום אפשרי שתחשבי עליו, יש מי שיאשימו את הסיליקון", אומר ד"ר שרוני. "אין אף מחקר שקשר את הבעיות האלה לסיליקון. יש מחקרים סטטיסטיים שמזהים יותר מחלות כאלה ואחרות אצל נשים עם שתלי סיליקון, אבל אף אחד לא בדק אצלן את כל הגורמים. היו מחקרים שהוכיחו שזה לא נכון, ואז היו מחקרים שהוכיחו שזה כן נכון, אני שומע הרבה דברים הזויים". ד"ר רווה מוסיף: "יש מחקרים בנושא, והם סותרים אחד את השני. יש מקרים שנשים מוציאות את השתלים ומרגישות טוב יותר, אבל יכול להיות שזה אפקט פלסבו. אם את סובלת ממחלה ראומטית או אוטואימונית מוגדרת, רוב הסיכויים שלא תהיה הטבה אם תוציאי את השתלים, גם אם המחלה צצה אחרי שהכנסת אותם. בדרך כלל הדברים האלה היו צצים בכל מקרה. אנחנו לא יודעים בוודאות אם יש או אין קשר, אבל אם מטופלת חושבת שהניתוח גרם לה לחלות, זו סיבה מספיק טובה להוציא לה את השתלים". לגבי הסכנה לחלות בסרטן, ד"ר רווה מוסיף: "שתלים מחוספסים של חברה מסוימת הורדו מהמדפים מחשש שהם גורמים סרטן בשכיחות של אחד לשני מיליון, אבל לא יצאה הנחיה לרוץ לרופא ולהסיר אותם. לפני שמסירים חשוב להתייעץ עם הרופא המנתח כדי להבין את ההשלכות".

       

      סיבוכים: מה עלול להשתבש?

      "ניתוח להגדלת חזה הוא הפופולרי ביותר בארץ ובעולם. שיעור הסיבוכים מאוד נמוך, פחות מאחוז אחד, אבל זה ניתוח לכל דבר", מסביר ד"ר מאור. "יש נטייה לזלזל בזה היות שזה ניתוח אסתטי, אבל קיימים סיכונים: סיכונים של הרדמה כללית, דימום, זיהום, פעירה של תפרים, חוסר סימטריה, צלקות בולטות, דחייה של השתל שמתבטאת בדרכים שונות, תזוזה של השתל, צניחה מואצת של השדיים ועוד". ד"ר שרוני מוסיף: "כמו כל ניתוח, גם הניתוח הזה עלול להסתבך, ויש כאן עניין של גוף זר שנמצא בגוף שלנו ועלול לעשות בעיות. השתלים לפעמים זזים, מתעוותים, ולעתים צריך להחליף אותם. מי שנכנסת לניתוח הגדלה צריכה לדעת שככל הנראה במהלך החיים היא תצטרך לעבור לפחות עוד ניתוח אחד ואולי יותר".

       

      ניתוח בהמשכים: החלפת השתלים

      כמו שציין ד"ר שרוני, גם אם עברת ניתוח מוצלח, ככל הנראה תצטרכי לחזור לשולחן הניתוחים בהמשך הדרך. "יצרניות השתלים הטובות והוותיקות נותנות אחריות לכל החיים על השתלים, והמשמעות היא שאם השתל לא עושה בעיות ולא נקרע, אין חובה להוציא אותו", מסביר ד"ר שרוני. "כן צריך מעקב, אבל אין הנחיה חד־משמעית להחליף. יש היגיון לא להשאיר את השתלים יותר מדי זמן, כי ככל שהסיליקון מזדקן הסבירות לקרע עולה. מצד שני, זה אומר להיכנס לעוד ניתוח, עם כל הסיבוכים האפשריים". ד"ר מאור מוסיף: "צריך לדעת שבמהלך החיים ככל הנראה יהיה צורך להחליף את השתלים. בדרך כלל שתלים מוחלפים אחרי 20–15 שנה, אם אין בעיה קודם לכן".

       

      אלטרנטיבה לשתלים: האם הזרקת שומן היא באמת פתרון יעיל?

      שאיבת שומן עצמי לצורך הזרקה במקומות שונים בגוף, כתחליף לשתלים או לחומרי מילוי, היא פרוצדורה שהולכת וצוברת תאוצה בשנים האחרונות. מדובר בתהליך "פינוי בינוי" קלאסי: מפנים את השומן מהמקומות שבהם הוא פחות רצוי, ומעבירים למקומות שהתרוקנו – למשל, השדיים. "אפשר להזריק שומן, אבל התוצאה לא מרשימה כמו אחרי ניתוח עם שתלים", אומר ד"ר מאור. "אם את רוצה הגדלה של 300cc, אפשר להזריק 150cc–cc200 של שומן בניתוח, וחצי מזה נספג. תצטרכי לחזור על התהליך פעמיים־שלוש כדי להגיע לגודל יחסית צנוע".

       

      לעומת זאת, ד"ר רווה הוא חסיד של הגדלות חזה בשומן עצמי, ומעיד: "אני אחד הרופאים שהכי פחות משתמשים בשתלים. אני עושה הרבה הגדלות בשומן עצמי. זה ז'אנר שלא מתאים לכולן, מפני שההגדלה היא מינימליסטית. זה מתאים לנשים שרוצות נפח ובשום פנים ואופן לא מוכנות להכניס שתלים ולנשים שרוצות להסיר את השתלים ושהשדיים שלהן לא יישארו מרוקנים. הפתרון הזה הקדים את זמנו, כי היום האוכלוסייה של נשים שמעוניינות להוציא את השתלים הולכת וגדלה. החלפת שתלים בשומן עצמי היא שוס אדיר, כי זה מעט אבל זה עדיף מכלום, וזה נותן מראה טבעי. חשוב להבין שהזרקה של שומן עצמי מספקת הגדלה מינימלית, אי־אפשר להגיע עם זה למראה של שתל. אני מציע את הפתרון הזה גם לנשים שרוצות לשאוב שומן, והגדלת השדיים היא 'על הדרך'. מי שאין לה עודפי שומן, הפתרון הזה לא מתאים לה". ואם גם את, כמוני, חשבת לתרום בנדיבות שומן משלך לנשים שאין להן, צר לי לבשר שזה לא אפשרי. שאלתי.

       

       "אפשר לבצע ממוגרפיה עם שתלים וגם אולטרסאונד (צילום: Shutterstock)
        "אפשר לבצע ממוגרפיה עם שתלים וגם אולטרסאונד(צילום: Shutterstock)

         

        כבר יש לך שתלים? קבוצת נשים בפייסבוק קוראת להיפטר מהם

        "פלסטיקאי שממשיך להמליץ על שתלים הוא בעיניי חסר מוסריות וחוטא לשבועת הרופאים", אומרת נחרצות קרן בושי, פיזיותרפיסטית מנס־ציונה. קרן הקימה לפני כשנה את קבוצת הפייסבוק "השלכות בריאותיות של שתלי סיליקון וסליין והצעדים להחלמה" אחרי שחוותה בעצמה תופעות לוואי קשות לאחר ניתוח להחלפת שתלים. היום הקבוצה מונה יותר מ־5,600 נשים, חלקן לקראת הוצאת השתלים, חלקן מספרות על ההקלה שאחרי וחלקן מגיעות לקבוצה במקרה לפני ניתוח להגדלת חזה, ונדהמות מהמידע שנחשף בפניהן. "לא מדובר בנשים היסטריות עם דמיון מפותח", מדגישה קרן. "יש פה עובדות. מחקרים.

         

        פרופ' יהודה שינפלד, מומחה לאימונולוגיה, ערך מחקר על 20 אלף נשים וגילה שקיים סיכון גבוה פי 8 למחלות אוטואימוניות אצל נשים עם שתלים. ה־FDA הוציא אזהרת Boxed, שזו אזהרה חמורה ביותר המופיעה בדרך כלל במסגרת שחורה על אריזת המוצר, לכל סוגי השתלים. הבעיה היא שזה בגדר המלצה בלבד". קרן מספרת על נשים שמגיעות לקבוצה שלה ומספרות על תופעות לוואי קשות: "80 אחוז מהבנות בקבוצה כתבו שהן סובלות מכאבי מפרקים, כאבי שרירים, קוצר נשימה, מחלות אוטואימוניות ועוד. אני יודעת לפחות על ארבע נשים שהסיליקון הגיע להן לריאות וזה הוכח בבדיקת סי־טי, לאחת מהן השתילו ריאה ושלוש עדיין מחכות להשתלה. חשוב לדעת שהחומר דולף גם אם אין קרע בשתל", היא מדגישה. "זה מופיע גם בטופסי ההסכמה לניתוח. השתל 'מזיע', והחומר זז ומתפשט בגוף".

         

        כשנה לאחר שהוציאה את השתלים, קרן מדווחת על שיפור של כ־70 אחוז בתופעות הלוואי. "כאבי השרירים והמפרקים השתפרו, הבעיות שהיו לי במערכת העיכול נעלמו. יש שיפור משמעותי בהרגשה שלי, אבל אני יודעת שההחלמה לוקחת זמן ואולי חלק מהתופעות לא יעברו, כי גם אחרי הוצאת השתלים החומר עדיין מסתובב בגוף". לקרן יש מסר לנשים ששוקלות לעבור ניתוח להגדלת חזה: "אני האחרונה שתחליט בשביל מישהי אם להתנתח או לא, אבל היא צריכה שיהיה לה את כל המידע: מהי המשמעות של האזהרה של ה־FDA, מה השתלים מכילים ומה הם הסיבוכים האפשריים, ואז שתחליט אם היא רוצה או לא".

         

        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד