לימודי אדריכלות נוף: הביקוש למקצוע רק עולה - והשכר משתפר בהתאמה

בניגוד למצבו של הנוף בישראל, מצבם של אדריכלי הנוף רק משתפר: מעורבים ביותר תהליכי תכנון וידיהם מלאות עבודה. ראש המסלול בטכניון מסביר מה לומדים שם

מיכאל יעקובסון

|

09.02.20 | 10:53

בשבילי הטכניון. המוסד היחיד בישראל שמכשיר אדריכלי נוף (צילום: אלעד גרשגורן)
בשבילי הטכניון. המוסד היחיד בישראל שמכשיר אדריכלי נוף (צילום: אלעד גרשגורן)

חשיבותה של אדריכלות הנוף זוכה להכרה גוברת בישראל בשנים האחרונות, והשתתפותם של אנשי המקצוע בהליכי התכנון גוברת והולכת. מצד שני, הנוף הישראלי עצמו נמצא בסכנת הכחדה – החל מכריתות עצים מאסיביות בכל ערי הארץ, וכלה בבחירת עצים ללא צל שהם בגדר קישוט בלבד.

 

אדריכלות נוף יש בכל מקום, והיא חלק בלתי נפרד וחיוני מעיצוב הסביבה שבה אנחנו חיים: מהחצר והמרפסת הביתית, דרך עיצוב הרחוב והשדרה, הגינות השכונתיות, ועד הפארקים העירוניים והפארקים הגדולים שמחוץ לעיר. בכל תוכנית שיש בה הקשר סביבתי – יש גם אדריכל נוף בתמונה.

 

כל מה שצריך לדעת על לימודי אדריכלות בישראל - כאן:

 

האם זהו בית הספר הבא והמדובר בישראל? (צילום: מיכאל יעקובסון)
האם זהו בית הספר הבא והמדובר בישראל? (צילום: מיכאל יעקובסון)

 

דוגמאות בולטות לעבודות של אדריכלי נוף תוכלו למצוא במקומות תל אביביים כמו כיכר דיזנגוף, טיילת רדינג, שדרות רוטשילד ופארק הירקון; גם בנקודות ציון ירושלמיות פופולריות כמו טיילת ארמון הנציב ופארק המסילה בירושלים; וגם גן השלושה (הסחנה) בעמק בית שאן, חופי הכנרת, הגינון לאורך כביש 6 וכביש 1, ואיפה לא. ראשי עיריות הבינו שיש קשר הדוק בין מיתוג עירוני לבין עיצוב נופי, ולכן, רגע לפני הבחירות המקומיות, ההשקעות בנוף גוברות ובזה אחר זה נחנכים פארקים וגנים חדשים. כך ששוב, ידיהם של אדריכלי הנוף מלאות עבודה.

 

החממה החדשה בגן הבוטני בירושלים, בתכנון אהרונסון אדריכלי נוף (צילום: ליאור גרונדמן)
    החממה החדשה בגן הבוטני בירושלים, בתכנון אהרונסון אדריכלי נוף(צילום: ליאור גרונדמן)

     

    בעוד שהתחרות בין האדריכלים קשה והשכר שלהם נשחק, עמיתיהם אדריכלי הנוף נהנים מביקושים גבוהים וממעד משתדרג. הסוד טמון גם במספרם המצומצם: מיעוט משרדי אדריכלי הנוף והרמה הבינונית של חלקם מאפשרים לאנשים יצירתיים וחדורי מטרה להתבלט ולהצטיין.

     

    גם העובדה שבישראל יש רק מוסד אקדמי אחד המעניק הכשרה מקצועית בתחום, הופכת את בוגרי התוכנית למבוקשים בשוק. 28 תלמידים לומדים בשנה א' במסלול לאדריכלות נוף בטכניון, וכעת מתכוננים שם לפתוח מסלול לתואר שני. לאחר שנים רבות שבהן אדריכלי נוף עמדו בראש התוכנית, התמנה לאחרונה לתפקיד ד"ר אסף שוורץ, שהוא אקולוג בהכשרתו. מינויו מרענן את אופן הכשרת אנשי המקצוע של העתיד. בראיון לערוץ האדריכלות של Xnet, במסגרת סדרת לימודי האדריכלות , הוא התבקש למנות את יתרונות בית הספר.

     

    ראש המסלול, ד''ר אסף שוורץ. דווקא אקולוג בהכשרתו (צילום: חיים זינגר)
      ראש המסלול, ד''ר אסף שוורץ. דווקא אקולוג בהכשרתו(צילום: חיים זינגר)

       

      מהו מהלך הלימודים של התוכנית?

       

      ארבע שנים נמשך מסלול הלימודים, בשונה מאדריכלות הדורשת חמש או שש שנים. "בשנתיים הראשונות לומדים כמחצית מהקורסים עם תלמידי אדריכלות", מספר שוורץ, "וכבר מהסמסטר הראשון בשנה הראשונה מתחילים ללמוד עיצוב ותכנון נופי. בשנה ב' יש סטודנטים שמתחילים לעבוד במשרדים של אדריכלי נוף, ובשנה ד' כמעט כולם כבר עובדים במקביל ללימודים, כי יש כל כך הרבה דרישה לעובדים".

       

      אילו קורסים חדשים ובולטים תציעו בשנה הבאה?

       

      סדנת תכנון בינאומית בשיתוף הפוליטכניקום של מילאנו, בהנחיה משותפת של אדריכלית הנוף רונה אביסף, האדריכל ערן מורדכוביץ ומנחים איטלקים. במסגרת הסדנה מתנסים הסטודנטים בתכנון אתר ארכיאולוגי קולט קהל, חלק יתכננו באתר בית שערים וחלק אחר באתר סמוך למילאנו.

       

      קורס אחר, שהוא ראשון מסוגו בישראל לדברי שוורץ, יעסוק בשיקום נחלים ובשחזור מערכות אקולוגיות שנפגעו. קורס שהתקיים השנה בסמסטר הראשון הוקדש לפיתוח נופי ולמבנים אדריכליים בפארק שבמרכז שכונת נווה גן שבפתח תקווה, שכלל תכנון גשר להולכי רגל. עיריית פתח תקווה הקציבה פרס שיוענק לעבודה המצטיינת,, והעבודות כולן יוצגו בתערוכה בעיר.

       

      סיור אינטנסיבי בן יומיים מתקיים בפרויקטים נופיים בחבל ארץ מסוים. השנה מוביל שוורץ את הסיור, שמתמקד באזור הערים מודיעין ובית שמש, ויגיע עד לגן לאומי בית גוברין. שם נפגשים הסטודנטים עם אדריכלי הנוף ולומדים על העשייה, תהליכי העבודה ותובנות שלאחר מעשה.

       

      האם יש תוכנית לחילופי סטודנטים וקורסים בחו"ל?

       

      מדי שנה משתתפים ארבעה או חמישה סטודנטים בתוכנית, שבמסגרתה יוכלו במבחר של מוסדות מקבילים באירופה ובאוסטרליה.

       

      אנשי סגל בולטים במחלקה: אדריכלי הנוף דפנה גרינשטיין, רם אייזנברג, נורית ליסובסקי, טל אלון-מוזס ומתניה ז"ק. שוורץ טוען שמפאת עומס העבודה שממנו נהנים אדריכלי הנוף, רבים אינם מתפנים להוראה.

       

      מה היחס המגדרי בקרב הסטודנטים?

       

       70% בנות ו-30% בנים. "באופן כללי, בעולם יש יותר אדריכליות נוף מאשר אדריכלי נוף. לדעתי, יש משהו במהות של התחום שדורש חשיבה מורכבת, רב-מערכתית, Multi-task ויכולת להתפשר. אלו תכונות רבות שיוצרות אדריכל נוף מוצלח והן נפוצות יותר אצל נשים, אבל לא רק".

       

       

      כיצד מתעדכנת תוכנית הלימודים עם השינויים הטכנולוגיים בזירת התכנון?

       

      "לומדים תוכנות כמו סקצ'אפ, אוטוקאד ואילוסטרייטור. במסלול שלנו לומדים גם תוכנת GIS (מערכת מידע גיאוגרפי, מ"י) ותוכנות לעיצוב פרמטרי כמו ריינו וגראסהופר. בשנתיים האחרונות התחלנו ללמד תוכנות כמו Context Capture המשמשות לעיבוד צילומי רחפן ותמונות לתלת-ממד, ושימוש ב-Big Data. אני חושב שבנושא הזה אנחנו מובילים בארץ, וגם בעולם".

       

      ומהם האמצעים הטכנולוגיים החדישים המוצעים לשימוש הסטודנטים?

       

      "אדריכלות נוף, בניגוד לאדריכלות, מתבססת על גיאומטריות מורכבות. מי שעובד עם הטבע צריך לדעת לשלוט, לעצב ולהציג גיאומטריות מורכבות. בגלל זה המהפכה הדיגיטלית חשובה לאדריכלות נוף ומאפשרת לסטודנטים להביע דברים שבעבר לא היה ניתן להביע, וגם לא ליצור. בפקולטה יש CNC 35 צירים, לייזר, מדפסות תלת-ממד, Vacuum Forming ובעצם כל סט הכלים שיש בבתי הספר המובילים בעולם - זמינים לסטודנטים".

       

      מעוניינים להירשם ללימודים? עד 31.3. תנאי סף: נוסחה ממוחשבת משקללת ציוני בגרות, פסיכומטרי ומבחן כניסה. תנאי נוסף הוא מינימום 4 יחידות במתמטיקה ובאנגלית. אין צורך בתיק עבודות. אתר להרשמה 

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד