כיד הדימיון הירוקה: כך תכניסו את השפעתו המיטיבה של הטבע לבית
התחושה הנעימה של ישיבה בסוכה קשורה לצבע הירוק ולסביבה הטבעית. אך גם בדירות העירוניות ביותר אפשר לשלב אלמנטים טבעיים, אם בחומרים או בדוגמאות


הסוכה שאנו מסבים בה השבוע, זו שאנו שרים לה ''נהדרת, ירוקה'', סיפקה לנו השראה לבחון הפעם את אחת המגמות שהתנחלו בשנים האחרונות בעיצוב הבית: המגמה הירוקה. לא מדובר בירוק במשמעות של קיימות, אלא בירוק שמייצג את הטבע ומביא עמו הביתה משב של חיות ורעננות.
הצורך בחיבור עם הטבע הוא צורך אנושי, ראשוני ובסיסי. מחקרים כבר הוכיחו שהשפעתו על האדם חיובית ביותר, תורמת לרווחתו הפיזית והנפשית. בשנות השמונים, על רקע ההתפתחות האורבנית המואצת, טבע הפסיכולוג האמריקאי אדוארד וילסון את המושג ''ביופיליה'' (הדחף להיות חלק מהטבע), שעניינו החשיבות הרבה בהמשך קיומו של הטבע בחיינו, ובכלל זה בתוך הבית פנימה.
לא בכדי אנו רואים כיצד האדריכלות העכשווית חותרת לטשטש את הגבולות בין מרחבי הפנים והחוץ, וכיצד אפילו בעיצוב משרדים מכוונים היום ליצור תחושה מאוזנת, שתורמת לרווחת העובדים ולאיכות עבודתם, עם אלמנטים שמזכירים את הטבע.
חובבי המיסטיקה יספרו שירוק הוא צבעה של צ'אקרת הלב, ובלכסיקון המשמעויות שמיוחסות לצבעים נקשרות לו חיוניות ואנרגיה חיובית. הוא גם נחשב לצבע בעל סגולות ריפוי, שמשרה שלווה ומעודד צמיחה. ככזה, אין כמוהו כדי לצקת חיים ושמחה גם לצורות המגורים העירוניות ביותר.

איך עושים זאת? הדרך הטבעית ביותר, כמובן, היא טיפוח של צמחייה ביתית (קיימים לא מעט זנים הצומחים היטב בתוך הבית) – אך גם שילוב חומרים, צבעים ודימויים המזכירים את הטבע יעשירו את הבית במראם הנעים וירעננו אותו.
האפשרויות רבות: צביעת קירות, דלתות ורהיטים בגווני ירוק; שימוש בחיפויים, כמו טפטים או אריחים, עם דיגומים השאובים מהטבע; בחירת וילונות, כריות או בדי ריפוד מעוטרים בהדפסים מעולם הצומח; שילוב תמונות שמציגות אלמנטים טבעיים. הטבע מוצא את ביטויו גם בקשת של פריטי נוי, כמו עציצים קטנים ממתכת או בטון אופנתי, ועיטורי קיר שמהם משתלשלת צמחייה ירוקה.






האלמנטים המלאכותיים הם פתרון מצוין למי שלא ניחנו באצבעות ירוקות, ולמי שנרתעים מהממד המלאכותי, כדאי לדעת: ההיצע הקיים חינני ומעוצב, עשוי מחומרים שאין בינם ובין פרחי הפלסטיק של פעם דבר, ועדיף להתייחס אליו בהיבט האסתטי, כאל דקורציה עם ערך חיובי מוסף.


אפשר לשלב פריטים מסוג זה בכל חדר, ובדרכים מגוונות: להציב שורת עציצים על מדף במטבח או בחדר הרחצה, לקבץ כמה עציצים על מגש דקורטיבי ולהניח אותו על שולחן הקפה בסלון, ''לשזור'' אותם במדפי הספרייה, למקם אותם על שידה לצד פריטים קלועים מקש או חבלים וליצור קומפוזיציות ברוח טבעית, וכן הלאה, כיד הדמיון הירוקה עליכם.

- בשיתוף דן דיזיין סנטר, מרכז העיצוב של ישראל.