משחק החלונות: מבחוץ זו נווה צדק המוכרת, ובפנים - רעיונות נועזים

בביתה החדש של משפחה צעירה 4 מפלסים: חלונות עץ, מרצפות מצוירות ופתחים מקושתים מזכירים את רוח השכונה, והם משולבים באלמנטים חשופים ותעשייתיים

אביטל ברוידא

|

12.09.19 | 09:50

מבט מהסלון. מימין הכניסה (שקועה במבואת בטון חשוף) וגרם מדרגות שחור המוביל למפלס הביניים (הסטודיו של בעל הבית מציץ בחלונות העגולים); משמאל מטבח עכשווי וחלונות מקושתים ומסוגננים, הפונים לחצר האחורית הצרה (צילום: שירן כרמל)
מבט מהסלון. מימין הכניסה (שקועה במבואת בטון חשוף) וגרם מדרגות שחור המוביל למפלס הביניים (הסטודיו של בעל הבית מציץ בחלונות העגולים); משמאל מטבח עכשווי וחלונות מקושתים ומסוגננים, הפונים לחצר האחורית הצרה (צילום: שירן כרמל)
הבית מבחוץ, כפי שצולם מאתר הבנייה של פרויקט הדירות שנבנה ממול. ברחוב המקורי היו בתים קטנים, חד קומתיים. את שתי השורות של חלונות העץ האפורים תכנן נוי כהן כמענה מדויק להנחיותיה של העירייה, התובעת לשמור על רוח האדריכלות האופיינית לשכונה - אך הם אינם מסמנים קומות (צילום: שירן כרמל)
הבית מבחוץ, כפי שצולם מאתר הבנייה של פרויקט הדירות שנבנה ממול. ברחוב המקורי היו בתים קטנים, חד קומתיים. את שתי השורות של חלונות העץ האפורים תכנן נוי כהן כמענה מדויק להנחיותיה של העירייה, התובעת לשמור על רוח האדריכלות האופיינית לשכונה - אך הם אינם מסמנים קומות (צילום: שירן כרמל)
מבט אל החזית מבפנים. החלונות מאירים את חלל הסלון הכפול ואת גרם המדרגות הפתוח, היורד לקומת המרתף. הוא נפרס לרוחב הקיר ומפריד בין החזית לסלון. משמאל, מפוצל ממנו ושונה עיצובית, גרם המדרגות העולות אל מפלס הביניים והקומה העליונה (צילום: שירן כרמל)
מבט אל החזית מבפנים. החלונות מאירים את חלל הסלון הכפול ואת גרם המדרגות הפתוח, היורד לקומת המרתף. הוא נפרס לרוחב הקיר ומפריד בין החזית לסלון. משמאל, מפוצל ממנו ושונה עיצובית, גרם המדרגות העולות אל מפלס הביניים והקומה העליונה (צילום: שירן כרמל)
מבט מהכניסה. "באמצעות הקשתות", מסביר כהן, "ביקשנו להכניס לכאן עוד משהו מהאותנטיות של השכונה". על הרצפה אריחים מצוירים בעיצוב טום דיקסון הבריטי (צילום: שירן כרמל)
מבט מהכניסה. "באמצעות הקשתות", מסביר כהן, "ביקשנו להכניס לכאן עוד משהו מהאותנטיות של השכונה". על הרצפה אריחים מצוירים בעיצוב טום דיקסון הבריטי (צילום: שירן כרמל)
רהיטי הוויטג' הקלילים הגיעו מביתם הקודם של בני הזוג. משמאל קריצה תכנונית: פינה מוגבהת ש''יושבת'' על ביתן האשפה, הנגרע משטח הסלון (צילום: שירן כרמל)
רהיטי הוויטג' הקלילים הגיעו מביתם הקודם של בני הזוג. משמאל קריצה תכנונית: פינה מוגבהת ש''יושבת'' על ביתן האשפה, הנגרע משטח הסלון (צילום: שירן כרמל)
חלונות הספינה העגולים בקיר הבטון מאפשרים מבט מהמטבח ופינת האוכל אל הכניסה. "בכל הפרויקטים שעשינו יחד תמיד היה בטון חשוף", אומר המעצב, שעבד בעבר עם בעל הבית, "אבל בבית הזה יש הכי הרבה ממנו". גופי התאורה בכל הקומה עשויים עץ בהיר, בעיצוב אסף וינברום (צילום: שירן כרמל)
חלונות הספינה העגולים בקיר הבטון מאפשרים מבט מהמטבח ופינת האוכל אל הכניסה. "בכל הפרויקטים שעשינו יחד תמיד היה בטון חשוף", אומר המעצב, שעבד בעבר עם בעל הבית, "אבל בבית הזה יש הכי הרבה ממנו". גופי התאורה בכל הקומה עשויים עץ בהיר, בעיצוב אסף וינברום (צילום: שירן כרמל)
פינת האוכל המשפחתית סמוכה לוויטרינה הגדולה. בני הזוג עלו בנפרד מבריטניה, הכירו בתל אביב וכאן נולדו שלושת ילדיהם  (צילום: שירן כרמל)
פינת האוכל המשפחתית סמוכה לוויטרינה הגדולה. בני הזוג עלו בנפרד מבריטניה, הכירו בתל אביב וכאן נולדו שלושת ילדיהם (צילום: שירן כרמל)
החצר הצרה, שנפרשת לרוחב הקומה ונמשכת עד לקיר התוחם של המגרש, בנויה בשני מפלסים. בהמשך לסלון זו מרפסת דק, שממנה יש ירידה למפלס בטון עם בריכת רחצה קטנה. סרגלי העץ מאפשרים מעבר של אור יום אל החצר החפורה המאירה את המרתף (צילום: שירן כרמל)
החצר הצרה, שנפרשת לרוחב הקומה ונמשכת עד לקיר התוחם של המגרש, בנויה בשני מפלסים. בהמשך לסלון זו מרפסת דק, שממנה יש ירידה למפלס בטון עם בריכת רחצה קטנה. סרגלי העץ מאפשרים מעבר של אור יום אל החצר החפורה המאירה את המרתף (צילום: שירן כרמל)
כך, למרות קירותיו הכהים, המרתף אינו חשוך. משמאל קיר הוויטרינה הפונה לחצר ההחפורה; מימין חלונות קטנים בתחתית החזית הקדמית (צילום: שירן כרמל)
כך, למרות קירותיו הכהים, המרתף אינו חשוך. משמאל קיר הוויטרינה הפונה לחצר ההחפורה; מימין חלונות קטנים בתחתית החזית הקדמית (צילום: שירן כרמל)
במרתף חדר צפייה, עם קיר מכוסה בטפט בהדפס טרופי. מסביב תוכננו חדר כושר בממ"ד, יחידת אירוח וחדר כביסה. המדרגות עולות אל הסלון (צילום: שירן כרמל)
במרתף חדר צפייה, עם קיר מכוסה בטפט בהדפס טרופי. מסביב תוכננו חדר כושר בממ"ד, יחידת אירוח וחדר כביסה. המדרגות עולות אל הסלון (צילום: שירן כרמל)
מימין: מבט ממפלס הביניים (חדר העבודה, עם מרצפות מצוירות, מבצבץ בדלת מימין). משמאל: המסדרון בין חדרי השינה בקומה העליונה (צילום: שירן כרמל)
מימין: מבט ממפלס הביניים (חדר העבודה, עם מרצפות מצוירות, מבצבץ בדלת מימין). משמאל: המסדרון בין חדרי השינה בקומה העליונה (צילום: שירן כרמל)
בחדר הרחצה של הילדים צבעוניות נועזת: ורוד ותכלת. "לא הלכנו כאן על הצד הבטוח", אומרים כהן ובעל הבית, שעיצבו יחד  (צילום: שירן כרמל)
בחדר הרחצה של הילדים צבעוניות נועזת: ורוד ותכלת. "לא הלכנו כאן על הצד הבטוח", אומרים כהן ובעל הבית, שעיצבו יחד (צילום: שירן כרמל)
מחדר ההורים יש יציאה למרפסת פרטית קטנה, שרוצפה במרצפות שמקורן בבית ישן שנהרס בשכונה. מעל הוויטרינה הגדולה נתלו וילונות כבדים (צילום: שירן כרמל)
מחדר ההורים יש יציאה למרפסת פרטית קטנה, שרוצפה במרצפות שמקורן בבית ישן שנהרס בשכונה. מעל הוויטרינה הגדולה נתלו וילונות כבדים (צילום: שירן כרמל)
מבט מהמרפסת פנימה. חדר הרחצה של ההורים מציץ בעומק. "את ההשראה לחדר רטוב שכולו מחופה עץ קיבלנו ביפן", מספר בעל הבית. החלום היפני הותאם למקום באמצעות אריחים דמויי עץ (משמאל). צמחיית האדנית שבחזית הבית נמצאת ברקע האמבט, ואור חודר גם מהחלון בתקרה המשופעת (צילום: שירן כרמל)
מבט מהמרפסת פנימה. חדר הרחצה של ההורים מציץ בעומק. "את ההשראה לחדר רטוב שכולו מחופה עץ קיבלנו ביפן", מספר בעל הבית. החלום היפני הותאם למקום באמצעות אריחים דמויי עץ (משמאל). צמחיית האדנית שבחזית הבית נמצאת ברקע האמבט, ואור חודר גם מהחלון בתקרה המשופעת (צילום: שירן כרמל)

מצד הרחוב הצר נראית חזיתו של הבית החדש כעוד חזית אופיינית לנווה צדק: חלונות קטנים, תריסי עץ, גג רעפים - מענה מדויק להנחיותיה של מחלקת השימור העירונית, הקובעות שגם המבנים החדשים בשכונה שהפכה את פניה צריכים לשקף את רוח האדריכלות ההיסטורית שלה מבחינת פרופורציות, מקצב וחומריות.

 

אך מאחורי החזית המסורתית הזו הסיפור שונה לגמרי. 380 מטרים רבועים של חללים כפולים, מפלסים, גרמי מדרגות ובטון. הרבה בטון. הניגוד כל כך מפתיע, עד שהחזית הממושמעת נראית כתפאורה.

 

ואכן, מבחינה מסוימת זו תפאורה: במרכז החזית רחבת כניסה, מוצלת במרפסת עליונה קטנה, ובקומה שמעליה אדנית בנויה לכל רוחב הבית. מאחורי האדנית, בנסיגה קלה, מבצבצים פתחי החדרים, שתוכננו מתחת לגג הרעפים המשופע. שתי שורות חלונות העץ האפורים מסמנות, כביכול, שתי קומות וחלוקה לחדרים. אבל רק כביכול.

 

החזית. התריס מימין סוגר על החניה, זה שמשמאל סוגר על ביתן האשפה, במרכז דלת הכניסה הירוקה. 2 שורות החלונות מאירות את הסלון (צילום: שירן כרמל)
    החזית. התריס מימין סוגר על החניה, זה שמשמאל סוגר על ביתן האשפה, במרכז דלת הכניסה הירוקה. 2 שורות החלונות מאירות את הסלון(צילום: שירן כרמל)

     

    הרחוב, ''לפני''. משמאל המגרש הריק שעליו נבנה הבית (צילום: נוי כהן)
      הרחוב, ''לפני''. משמאל המגרש הריק שעליו נבנה הבית(צילום: נוי כהן)

       

      בעלי הבית, היא בת 38, הוא בן 41, עלו בצעירותם, בנפרד, מבריטניה, נפגשו בתל אביב וכאן נולדו שלושת ילדיהם - שתי בנות (בנות שמונה ושבע) ותינוק. לפני שקנו את המגרש הריק שעליו בנו את ביתם החדש (מגרש בן 175 מטרים רבועים בין שני מבנים קיימים) התגוררו בכמה בתים בשכונה. את המתכנן והמעצב נוי כהן הכירו מפרויקטים קודמים שעשו יחד, כולל מעונם המשפחתי הקודם. בעל הבית - אמן שעוסק גם בעיצוב ובנדל"ן - היה הפעם שותף מלא לתכנון ולעיצוב הפנים הייחודי.

       

      חדר מדרגות: פתוח ומפוצל

       

      זהו החלק הדרום מערבי של השכונה. הבית יושב בקו אפס לרחוב, ומהמדרכה מובילות אליו שלוש מדרגות. דלת הכניסה הרחבה והירוקה (עבורה נדרש אישור מיוחד) נפתחת אל מבואה קטנה שקירותיה בטון חשוף. כמה מדרגות נוספות מובילות אל הקומה הציבורית - מרחב פתוח בגובה 4.20 מטרים. הקומה מוגבהת מעט מפני הרחוב; ולא רק מוגבהת אלא גם מנותקת מהחזית הקדמית בפיר מדרגות פתוח, היורד אל המרתף. החלל הריק שמעל גרם המדרגות עולה לגובה כל החזית ומדגיש את ההבדל בין חוץ ופנים ואת הניגוד הסגנוני ביניהם.

       

      המבואה. מימין דלת הכניסה הירוקה, משמאל גרם המדרגות שבקירותיו החשופים פעורים חלונות עגולים (צילום: שירן כרמל)
        המבואה. מימין דלת הכניסה הירוקה, משמאל גרם המדרגות שבקירותיו החשופים פעורים חלונות עגולים(צילום: שירן כרמל)
         

         

        שני האלמנטים הבולטים בכניסה הם הבטון החשוף וגרמי המדרגות. "אין כאן חדר מדרגות סגור והמשכי לכל מפלסי הבית", מסביר כהן. "אלא גרם מדרגות פתוח ומפוצל, שמקבל בכל מפלס טיפול חומרי אחר".

        ואכן, המדרגות בכניסה מרוצפות באריחים שמאפיינים את קומת הסלון והמטבח; בעלייה למפלס הראשון הן מדרגות קלות מברזל; בעלייה לקומת הגג ובירידה למרתף הן מכוסות במדרכים מעץ אלון, כשבחלקן התחתון נותר הבטון חשוף. "בכל הפרויקטים שעשינו יחד תמיד היה בטון חשוף", מודה כהן, "אבל בבית הזה יש הכי הרבה ממנו".

         

        במטבח: חלונות ספינה בקיר בטון

         

        אחרי עיצוב הכניסה האינטנסיבי, נפתח החלל אל קומה גבוהה ורחבה, המרוצפת באריחים מצוירים בדוגמה גיאומטרית, מבית העיצוב של טום דיקסון. החלל הפתוח מסתיים בקיר לבן שבו שלוש ויטרינות גדולות, מקושתות וממוסגרות פרופיל בלגי שחור, הפונות אל החצר האחורית הצרה. "באמצעות הקשתות", מסביר כהן, "ביקשנו להכניס לכאן עוד משהו מהאותנטיות של השכונה".

         

        הקומה הציבורית מקיר לקיר (צילום: שירן כרמל)
          הקומה הציבורית מקיר לקיר(צילום: שירן כרמל)

           

          המטבח, בצד אחד של הקומה, פרוס לצד קירות בטון חשוף, הממשיכים את מערך קירות הכניסה ויוצרים הפרדה ברורה בין האזורים. פתחי ספינה עגולים מאפשרים מבט אל דלת הכניסה ואל המדרגות שמאחוריו. במטבח פס ארונות שחורים נמוכים וקיר ארונות גבוהים מפורניר אלון בהיר, שמרככים את מסת הבטון. שולחן האוכל המשפחתי, מאלון בהיר, ניצב במרכז, מול אחת מהוויטרינות.

           

          בסלון: פינת ישיבה מוגבהת

           

          בסלון, התופס את חלקה השני של הקומה - מהגשר שמעל המדרגות למרתף ועד קיר הוויטרינות - רהיטי וינטג' שעברו עם בני הזוג מביתם הקודם. הרהיטים מעטים וקלילים - כולם בגוונים של עץ טבעי ומרופדים באפור וורוד בהירים - ואינם מורידים מאווריריותו של החלל המואר והגדול ממילא.

           

          הרהיטים אינם פוגעים באווריריות החלל (צילום: שירן כרמל)
            הרהיטים אינם פוגעים באווריריות החלל(צילום: שירן כרמל)
             

             

            בפינת הסלון חדרון מוגבה מבטון חשוף. מבחוץ זהו חדרון האשפה של הבית, ומבפנים - פינת ישיבה קטנה, שאליה מטפסים בסולם. על הקיר המרכזי צילום של תל אביב בתחילת ימיה, שנרכש בשוק הפשפשים ועבר עיבוד והדפסה מחדש. המנורות  בקומה נבחרו בהתאמה לחומריותם של המטבח והסלון: פסי צבירה תלויים, אהילים דקיקים ומנורות רצפה עומדות - כולם מפורניר עץ בהיר, של המעצב אסף וינברום.

             

            החצר האחורית מתפרסת לרוחב כל הקומה,  ומסתיימת בקיר התוחם של המגרש. זו פרוסה צרה עם שני מפלסים: דק עץ שממשיך את מפלס הסלון ועליו פינת ישיבה, וממנו יש ירידה למפלס בטון נמוך, שבמרכזו בריכת רחצה קטנה.

             

            בחלק המוגבה של החצר יש פינת ישיבה (צילום: שירן כרמל)
              בחלק המוגבה של החצר יש פינת ישיבה(צילום: שירן כרמל)

               

              מבט מהבריכה פנימה (צילום: שירן כרמל)
                מבט מהבריכה פנימה(צילום: שירן כרמל)

                 

                אל המפלס השני של הבית מטפסים במדרגות ברזל שחורות, לצד קיר שחור. במפלס הזה חדר אחד בלבד (מעל החניה המקורה), המשמש כסטודיו של האב וכחדר המשחקים המועדף על בנותיו.

                 

                מפלס הביניים (צילום: שירן כרמל)
                  מפלס הביניים(צילום: שירן כרמל)

                   

                  ומעלה המדרגות, שהתחלפו למדרכי עץ. מנורות כובע משעשעות נבחרו להאיר כאן (צילום: שירן כרמל)
                    ומעלה המדרגות, שהתחלפו למדרכי עץ. מנורות כובע משעשעות נבחרו להאיר כאן(צילום: שירן כרמל)

                     

                    בקומה העליונה שלושה חדרי השינה ושני חדרי רחצה. על הקירות ברחבי הבית שובצו עבודות אמנות ופריטי עיצוב, חלקם בעלי גוון הומוריסטי, כמו מנורות הכובע השחורות במדרגות.

                     

                    חדרן של הבנות. רצפת בטון מוחלק וקירות תכולים (צילום: שירן כרמל)
                      חדרן של הבנות. רצפת בטון מוחלק וקירות תכולים(צילום: שירן כרמל)

                       

                      אמבט ''פרי סטנדינג'' וכיורים כפולים בחדר הרחצה של הילדים (צילום: שירן כרמל)
                        אמבט ''פרי סטנדינג'' וכיורים כפולים בחדר הרחצה של הילדים(צילום: שירן כרמל)

                         

                        בחדרי הילדים, הסדורים לאורך המסדרון, הסגנון קליל וצבעוני יותר. התקרה המשופעת הגבוהה צבועה בלבן, הרצפה מכוסה בבטון מוחלק. חדר הבנות צבוע בתכלת בהיר והמיטות מרופדות בטקסטיל צבעוני. מחלונות העץ ה"אופייניים" אפשר לצפות לעבר גגות השכונה. בחדר הרחצה של הילדים שילוב צבעים נועז: הקירות והריצוף כחולים; המנורות והכלים הסניטריים ורודים; הברזים והמראות שחורים. "לא הלכנו כאן על הצד הבטוח", מודים כהן ובעל הבית, בחדר שלא לוקח את עצמו יותר מדי ברצינות.

                         

                        להורים: חדר רחצה בהשראה יפנית

                         

                        יחידת ההורים שבקצה המסדרון אלגנטית. הקירות צבועים ירוק-אפור בהיר; דלתות העץ באפור כהה; וחדר הארונות הפתוח בגוון בז'. על הרצפה פרקט כהה בדוגמת שברון זוויתית. מעל הוויטרינה המקושתת ביציאה למרפסת הפרטית תלויים וילונות כחולים כבדים. מקורם של אריחי הבטון המצוירים במרפסת בבית ישן שפורק בשכונה, והם הותקנו כאן מחדש.

                         

                        ביחידת ההורים פרקט כהה, מנוגד לתקרה המשופעת הלבנה (צילום: שירן כרמל)
                          ביחידת ההורים פרקט כהה, מנוגד לתקרה המשופעת הלבנה(צילום: שירן כרמל)

                           

                          בצמוד חדר רחצה (מציץ בדלת) וחדר ארונות בגוון בז' (צילום: שירן כרמל)
                            בצמוד חדר רחצה (מציץ בדלת) וחדר ארונות בגוון בז'(צילום: שירן כרמל)

                             

                            בחירת חומרים מעשית (צילום: שירן כרמל)
                              בחירת חומרים מעשית(צילום: שירן כרמל)

                               

                              בחדר הרחצה הצמוד נמשך המגוון הסגנוני: "את ההשראה לחדר רטוב שכולו מחופה עץ הבאנו מביקור ביפן", מספר בעל הבית. החלום היפני הותאם לחומרים מעשיים יותר למציאות המקומית: על הרצפה והקירות אריחי קרמיקה דקים וארוכים דמויי עץ, בשילוב עם אריחי קיר שחורים, המשמשים כרקע כהה לשולחן תואם מעץ וברזל עם כיור כפול וברזים שחורים. מבעד לחלון הנמוך, מאחורי האמבטיה, מבצבצת הצמחייה שבאדנית הבנויה בחזית הקדמית, ומהחלון העליון בתקרה המשופעת חודר שפע של אור.

                               

                              "חיבורים זה הסיפור"

                               

                              בקומת המרתף יש חדר טלוויזיה משפחתי, ממ"ד המשמש כחדר כושר ביתי; חדר כביסה ויחידת אירוח. הקירות והתקרה נותרו בבטון חשוף, למעט קיר הטלוויזיה, שכוסה בטפט בדוגמת צמחייה ירוקה. את החלל הנמוך והכהה מאירים שני מקורות אור טבעיים: חלונות העץ של החזית הקדמית, המחדירים אור דרך גרם המדרגות הפתוח; וקיר ויטרינה המכניס אור מהחצר המונמכת שנמצאת בהמשך למרתף (מתחת לחצר הבריכה).

                               

                              מבט מהמבואה אל המדרגות היורדות למרתף (צילום: שירן כרמל)
                                מבט מהמבואה אל המדרגות היורדות למרתף(צילום: שירן כרמל)

                                 

                                "חיבורים זה הסיפור של הבית הזה", מסכם המתכנן, "בחוץ זו נווה צדק על כל המשתמע מכך, ובפנים אדריכלות חשופה ותעשייתית, עם חיבורים בין חומרים טבעיים ומחוספסים לחומרים מהונדסים ומעודנים יותר, ואלמנטים אותנטיים ברוח השכונה".

                                 

                                תוכנית קומת המרתף (תוכנית: נוי כהן)
                                  תוכנית קומת המרתף(תוכנית: נוי כהן)

                                   

                                  תוכנית קומת הקרקע (תוכנית: נוי כהן)
                                    תוכנית קומת הקרקע(תוכנית: נוי כהן)

                                     

                                    קומת הביניים, שבה חדר עבודה (תוכנית: נוי כהן)
                                      קומת הביניים, שבה חדר עבודה(תוכנית: נוי כהן)

                                       

                                      קומת חדרי השינה (תוכנית: נוי כהן)
                                        קומת חדרי השינה(תוכנית: נוי כהן)

                                         

                                        • תכנון ועיצוב: נוי כהן
                                        • קונסטרוקציה: אמנון מיידד
                                        • ביצוע: צביקה יריחובר
                                        • נגרות: נגרית שחף , נגרית פילפל
                                        • ריצוף, אריחים וכלים סניטריים: HeziBank

                                         

                                        לחצו ועקבו אחרי xnet עיצוב ואדריכלות גם באינסטגרם:

                                         

                                         

                                         
                                        הצג:
                                        אזהרה:
                                        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד