כעשר שנים אחרי שרכשו את ביתם בשכונת רמת ישראל בתל אביב והתגוררו בו עם שני ילדיהם, החליטו בני הזוג ערן כהן ועמוס טהר שהגיע הזמן להרוס את המבנה הישן ולבנות במקומו את בית חלומותיהם.
שכונת רמת ישראל, הסמוכה לגבעתיים, הוקמה ב-1948 כדי לספק פתרונות דיור זמניים לתושבים שהיו בסכנה בקרבות ביפו. השכונה תוכננה במהירות ובצניעות, עם כביש פנימי שממנו מסתעפים שבילים להולכי רגל. לצד השבילים מסודרים בשורות מגרשים קטנים (כ-160 מטרים רבועים), ועליהם צמודי קרקע דו-משפחתיים בני קומה אחת (בחלקה המערבי של השכונה הוקמו מבני רכבת).
אבל רמת ישראל של 2019 היא שכונה אחרת. בעקבות תוספת ניכרת בזכויות בנייה (אפשרות לבניית מרתף, שתי קומות וגג), שאושרה לפני כעשרים שנה, החלו להיבנות בה, לצד הבתים הישנים, בתים פרטיים נאים וגדולים. לדיירים הוותיקים הצטרפו דיירים משכבות סוציו-אקונומיות גבוהות, ומחירי הדיור בשכונה נוסקים.
ערן כהן, 52, סמנכ"ל בחברת סטארט אפ המתמחה באבטחת מידע, ועמוס טהר, 47, בעל catoosi, סטודיו למיתוג עסקי ועיצוב גרפי, זיהו את הפוטנציאל ורכשו כבר ב-2005 בית דו-משפחתי קטן בשכונה ("אהבנו את הקרבה לרעש, אבל עם השקט"). לפני שנים אחדות החליטו שהגיע הזמן להתרחב. "חיינו פה בכיף", הם אומרים, "הבית היה חמים, קטן ומאתגר. מט ליפול, לא מבודד ומוגבל".
לתכנון ביתם החדש שכרו את שירותיו של האדריכל צח רונן. לפני הריסתו של הבית הישן ערכו בו מסיבת פרידה ("הזמנו חברים, חילקנו מסכות וספריי וציירנו גרפיטי על כל הקירות"). בתקופת הבנייה התגוררו בקרבת המגרש. "היה לנו חשוב", הם אומרים, "שהילדים הנהדרים שלנו, אלון (כיום בן 13.5) ואלי (כיום בת 9), יהיו חלק מתהליך ההריסה והבנייה מחדש".
מהאדריכל ביקשו שיהיה בבית מקום לארח 20 איש ויותר ("בבית הקודם לא יכולנו לארח כמו שרצינו"). בנוסף, ביקשו שקומת ההורים תהיה הקומה האמצעית, ושלילדים, שמגיעים אליהם בחצי מימות השבוע, תהיה קומה משלהם. התהליך כולו - תכנון, הגשה לעירייה, מכרז קבלנים ובנייה - נמשך כארבע שנים וחצי.
"שחלקי הבית ייראו כאילו נבנו בזמנים שונים"
שטחו הקטן של המגרש (כ-157 מטרים רבועים), וצורתו המלבנית (אורך כ-20 מטרים, רוחב כ-7.5 מטרים), הכתיבו בניית בית ארוך, צר וגבוה. "תהליך הבנייה במגרש הקטן לא היה פשוט", מסביר האדריכל רונן. "המגרש חייב התארגנות וחשיבה, כי פשוט אין בו מקום".
שלוש הקומות משתרעות על כ-180 מטרים רבועים; בכל קומה כ-60 מטרים רבועים. שתי הקומות התחתונות צבועות בלבן ומופרדות ביניהן בפס בטון, שבולט והופך בחצר האחורית לאמצעי קירוי. קומת הגג בנסיגה, מובלטת בגוון אפור-חום. "רציתי שהחלקים יראו כאילו נבנו בזמנים שונים", אומר רונן.
הרחוב המוביל אל הבית הוא שביל צר של אבנים משתלבות, שמשני צדיו גדרות אבן נמוכות של בתי השכנים. מכוניות לא נוסעות כאן (החניה היא בכביש החיצוני). "השכונה מתוכננת מאוד חכם", אומר רונן. "בזכות השבילים אנשים הולכים ברחוב, וזה יוצר קשר ומפגש". את פני הבאים אל הבית מקבלים שער עץ, גדר מבטון חשוף ועץ צעיר, שבבגרותו יצל על השביל.
לבית אין דלת כניסה. דלתות אלומיניום מזוגגות מאפשרות להיכנס אליו מצדדים שונים. "רצינו שהבית ירגיש יותר גדול ממה שהוא", מסביר רונן, "ליצור תחושה שהחוץ הוא חלק מהפנים". את קומת הקרקע מכסה רצפת בטון מוחלק ומשויף (כדי שהאגרגטים ייחשפו בדומה למראיה של יציקת טראצו), שנמשכת אל החצר. הוויטרינות הגדולות מרחיבות את המבט בפנים.
"המנורה טיילה חודשיים בעולם כי המזוודה הלכה לאיבוד"
בקומת הקרקע מוקמו הפונקציות הציבוריות: סלון, מטבח, פינת אוכל, פינת עבודה ושירותי אורחים. קיר דומיננטי, מכוסה בעץ אורן בגימור גס, מחבר בין המטבח לסלון. בקצה אחד של הקיר, שהוא קיר אקוסטי, נישה למטבח, בקצה השני כניסה לגרם המדרגות המוביל אל הקומות העליונות; ובמרכז נישה לאחסון בולי עץ, לקמין שבסלון. את בחירת הרהיטים וחפצי הנוי עשו בני הזוג בהתייעצות עם רונן ("שמרנו על הקווים הנקיים של הבית").
המטבח - לבן עם משטח עליון אפור - בנוי משני קווים מקבילים: ארונות נמוכים בצמוד לקיר ואי לעבודה ואחסון. במקביל לאי פינת אוכל בשחור עם כיסאות עץ. בסלון, שממנו ניתן לצפות אל החצר האחורית, ספה וכורסה באפור, וביניהן שידת טלוויזיה ושולחן קפה. מול הספה קמין שחור מובלט בנישה מבטון חשוף ("זכר לבנייה", אומר רונן). במרכז יורדת מהתקרה מנורה לבנה שנרכשה בחו"ל. "המנורה טיילה בעולם במשך חודשיים", מספר כהן, "כי המזוודה הלכה לאיבוד".
מסדרון מוביל מהסלון אל פינת העבודה של טהר. מאחוריה ארון למעילים ונעליים, והכניסה לשירותי האורחים. גם מכאן אפשר לצאת לחצר האחורית. שירותי האורחים לבנים. הכיור תוכנן בנישה (בגלל קירות הממ"ד הרחבים שיורדים מהקומה הראשונה). מעליו חלון ומראות קטנות, שפורקו מכלי רכב. מתלה המגבות, מעשה ידיו של כהן, עשוי מרצועה שיורדת מתקרה ובקצהה חישוק.
"החומרים הטבעיים נותנים תחושת חמימות"
קיר עץ האורן עולה לקומה הראשונה והופך בה למעקה. בקומה זו חדר השינה של בני הזוג, חדר רחצה וממ"ד שמשמש כחדר עבודה נוסף וחדר אורחים. רצפת הקומה מכוסה בעץ גלריה בעובי 4 סנטימטרים, צבוע בתכלת. "החומרים הטבעיים", אומר רונן, "נותנים תחושת חמימות".
במרכז חדר השינה מיטה אפורה עם שידות לבנות. מצדה האחד ארובת הקמין, החודרת מקומת הקרקע. מצדה השני שתי דלתות, וביניהן ספרייה. אחת מובילה לחדר הרחצה הלבן, והשנייה לחדר הארונות. בחדר הארונות הארוך והצר מדפים פתוחים. "זה החדר האהוב עלי", אומר כהן, "אני מגלה דברים שלא זכרתי שיש לי".
אל הקומה העליונה מוביל גרם מדרגות עם מדרכים מעץ טבעי. המדרגות תחומות במעקה ברזל עם מסגרת אדומה. בתקרה מעליהן חלון סקיי-לייט, "שמחבר את הבית לשעות היום ולעונות השנה", אומר האדריכל.
בקומת הגג שני חדרי הילדים, ביניהם חדר רחצה ופינת אירוח, שממנה ניתן לצאת למרפסת קטנה. "זה המקום היחיד שרואים בו את השקיעה", אומר האדריכל. קורות הגג חשופות, צבועות באפור, וביניהן שכבת OSB (פלטת עץ עשויה משבבים).
חדרי הילדים עוצבו בצורה זהה. מיטה, ארון וביניהם שולחן כתיבה. המיטה עשויה ממדרגת עץ בגובה 20 סנטימטרים, שעליה מונח המזרון. "המדרגה מאפשרת אינטראקציה בין החברים", אומר רונן, וכהן מוסיף: "כשאנחנו מרדימים את הילדים זה ממש נוח". בחדר הרחצה של הילדים אמבטיה, שידה לבנה קטנה, ועל הקיר חיפוי לבן ומראה עגולה.
הצמחייה בחצר מטופחת, וכמעט כולה למאכל: פירות (לימון, פיטנגו, גפן), ירקות (מלפפונים, קייל) וצמחי תבלין (רוקט, פטרוזיליה, מרווה, לימונית, נענע ועוד).
"בבית הקודם היה חמים ונעים והיה לנו חשוב לשמור על התחושות האלו בבית החדש", מסכמים כהן וטהר. "ביחד עם צח הצלחנו. הבית מרווח, משפחתי ומחבק".
ואין חשש שהמדרגות הגבוהות יקשו עליכם בעתיד?
"החלטנו", אומרים השניים, "שאנחנו בונים בית שישרת אותנו 15 שנה, עד שהילדים יגדלו". איפה יגורו אחר כך עדיין לא החליטו. "אני רואה אותנו במרכז תל אביב בדירת שלושה חדרים", אומר כהן. טהר לא מוכן לחשוב כרגע על מעבר. "הכל יהיה לפי הצרכים", הוא אומר. "לא נישאר לגור בטירה המהממת הזו כשיהיה קשה, או כשנהיה רק אנחנו".
בסופו של התהליך חשוב להם לומר עד כמה הם מודים "לאנשים מוכשרים שעזרו לנו בדרך". אנשי מקצוע שהיו שירותיים, מקצועיים ולא שיפוטיים. "כי יש הרבה מוכרים ובעלי מקצוע שיפוטיים", הם אומרים, "ואנחנו משפחה, למרות כל אלו שחושבים אחרת".
- קבלן מבצע: אוסטק שמיר מבני פלדה ואבן
- מסגרות: זהר גלעד, דניאל עזרא
- אלומיניום: אלום זוהר ובניו
- נגרות בניין: האחים אלעזר
- תאורה: אורן תאורה
- מיזוג אוויר: אקו פוינט
- ריהוט: פיקאפ בית מכרזים (עדי וינברג), טולמנ'ס דוט כפר יהושע (אסעד נהרה)
- תאורה: דיל תאורה, בית מרכזים (נאור חן)
- גינת מאכל: בוסתניקה (אייל אנגלמאייר)
-------------------------------------------------
לחצו ועקבו אחרי Xnet עיצוב ואדריכלות גם באינסטגרם: