הכוסמת שקוסמת: גרנולה, דפי אורז ממולאים ומאפינס, כולם ללא גלוטן

גם מנה טבעונית, קלילה ובריאה וגם פעילות חינוכית לילדים בחופש: שלושה מתכונים מקוריים המבוססים על כוסמת מונבטת - מתוך ספרה החדש של כנה אמונה שכטר

כנה אמונה שכטר

|

31.07.19 | 07:32

דפי אורז ממולאים בכוסמת וקינואה (צילום: כנה אמונה שכטר)
דפי אורז ממולאים בכוסמת וקינואה (צילום: כנה אמונה שכטר)

במתכונים שלפניכם יש שימוש בקטניות וזרעים מונבטים. לצערי רבים נמנעים מלהנביט ולהשרות מזונות אלה בתירוץ שזה לוקח זמן ומאמץ. עצתי היא לנסות לעשות זאת פעם אחת, כדי להיווכח שלא מדובר על פעולות מסובכות שצורכות זמן. לאחר הצלחת התהליך אפשר לחזור עליו עם כמויות גדולות של קטניות או זרעים ופשוט להקפיא חלק עד לשימוש הבא.

 

 

לכוסמת מונבטת תצטרכו לרכוש כוסמת ירוקה - הסוג החום הקלוי לא ניתן להנבטה, לפיכך כדאי לשים לב לכך, כדי למנוע אכזבה. טוב תעשו אם תצליחו לקנות מוצר אורגני. אחרי שטיפה, יש להשרות את הכוסמת בכמות גדולה של מים למשך שעתיים, לשטוף ולהעביר לכלי המתאים להנבטה (מסננת או צנצנת עם בד חיתול) למשך 24 שעות. במהלך ההנבטה כדאי ללחח את הנבטים, כדי למנוע את התייבשותם.

 

דפי אורז במילוי כוסמת ועדשים ירוקות

 

מרכיבים

4-2 מנות

 

  • 1 כוס עדשים ירוקות, מונבטות
  • 2 כוסות כוסמת או קינואה מונבטת
  • 2 עגבניות רכות
  • צרור עלי פטרוזילה או כוסברה, טריים
  • 1 כפית כמון, טחון
  • מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
  • 10 דפי אורז
  • מעט שמן זית

 

אופן הכנה

  1. מבשלים את העדשים והכוסמת בסיר עם מים רותחים כ-10 דקות. מכבים את האש, מסננים את המים ומשאירים בסיר.
  2. מגרדים את העגבניות בפומפיה ומוסיפים לסיר.
  3. קוצצים דק את העלים לחתיכות קטנות ומוסיפים לסיר.
  4. מתבלים במלח, פלפל וכמון ומערבבים לתערובת אחידה.
  5. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
  6. טובלים דף אורז במים חמימים למשך 5 שניות עד שהוא מתרכך מעט ומניחים אותו על גבי קרש חיתוך נקי. מניחים בקצהו כף גדושה מהתערובת שבסיר ומגלגלים את הדף או מניחים מהתערובת במרכז הדף וסוגרים בצורת מעטפה.
  7. מניחים את העלה המגולגל על גבי התבנית. חוזרים על הפעולה עד שמסיימים למלא את כל הדפים. חשוב להקפיד שדפי האורז הממולאים לא יגעו זה בזה, אחרת הם יידבקו.
  8. אופים כ-5 דקות עד להזהבה קלה. מוציאים מהתנור ומורחים במעט שמן זית.

 

גרנולה מכוסמת

 

גרנולה מכוסמת מונבטת (צילום: כנה אמונה שכטר)
    גרנולה מכוסמת מונבטת(צילום: כנה אמונה שכטר)

     

    מרכיבים

     

    • 500 גרם כוסמת ירוקה, שהונבטה על מסננת
    • 1 כוס סילאן טבעי
    • 1/2 כוס אגוזי מלך טבעיים
    • 1/2 כוס שקדים טבעיים
    • 1/2 כוס אגזוי לוז טבעיים
    • 1/2 כוס חמוציות מיובשות ברכז תפוחי עץ

     

    אופן הכנה

    1. לאחר שהכוסמת נבטה מניחים אותה על גבי מסננת, לייבוש מלא.
    2. מחממים את התנור ל-150 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
    3. מערבבים בקערה את הכוסמת יחד עם מחצית מכמות הסילאן ומשטחים את התערובת בתבנית.
    4. אופים כ-20 דקות, תוך כדי ערבוב, כדי שהגרנולה תאפה מכל צד. כאשר הכוסמת הופכת להיות פריכה, מוציאים מהתנור ומורידים את החום ל-50 מעלות.
    5. קוצצים את האגוזים והשקדים לחתיכות קטנות ומעבירים לקערה. מוסיפים גם את החמוציות. מוסיפים את מחצית הסילאן השנייה ומערבבים. משטחים בתבנית על גבי נייר אפייה ואופים כחצי שעה.
    6. מערבבים את הכוסמת המוכנה עם האגוזים, השקדים והחמוציות. מניחים לצינון מלא ומעבירים לכלי זכוכית. מומלץ לאכול עם חלב שקדים.

     

    מאפינס כוסמת

     

    מאפינס מכוסמת מונבטת (צילום: Shutterstock)
      מאפינס מכוסמת מונבטת(צילום: Shutterstock)

       

      מרכיבים

      8-6 יחידות

       

      • 1 כוס כוסמת ירוקה, מונבטת
      • 1/2 כוס מים
      • 2 כפות שמן קוקוס
      • 1/4 כפית אבקת סודה לשתייה
      • 1/2 כוס סילאן טבעי
      • 2 בננות בשלות, מעוכות
      • 1 כפית קינמון, טחון

       

      תוספות אהובות (אגוזים קצוצים, זרעים, חמוציות וכו'), לא חייבים

       

      אופן הכנה

      1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים תבנית שקעים מתאימה או מסדרים מנז'טים.
      2. טוחנים את הכוסמת עם המים במעבד מזון או בבלנדר. מוסיפים את יתר המרכיבים וטוחנים עד לקבלת בלילה אחידה.
      3. יוצקים את הבלילה לשקעים ואופים כרבע שעה או עד שקיסם הננעץ במרכז המאפה יוצא יבש עם מעט פירורים לחים.

       

      מתוך הספר "נפלאות ההנבטה" של כנה אמונה שכטר, בהוצאת "פוקוס ספרים לבריאות"

       

       

      אוכל (צילום: כנה אמונה שכטר)
        אוכל(צילום: כנה אמונה שכטר)

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        כשר פרווה
        טבעוני
        דרגת קושי בינונית
        דירוג הגולשים (0 מדרגים)
        לחצו על הלבבות כדי לדרג