מחיצות במקום קירות: גמישות עיצובית בחלוקת דירות קטנות

שתי דירות משופצות של רווקים צעירים מדגימות רעיונות לא שגרתיים במטראז' מוגבל: חלוקה באמצעות מחיצות הזזה, רהיטים במקום קירות קבועים וחומריות דקורטיבית

אביטל ברוידא

|

09.07.19 | 09:30

דירה בעיצוב סטודיו מטקה. בין הסלון לחדר השינה מפריד ארון ברזל דו צדדי, שבתוכו משולבת דלת הזזה כחולה.  "הפתח הרחב, שתוכנן לכל הגובה", מסבירות המעצבות הילה גל ואנה וייל, "תורם להרגשה של מרחב אחד המשכי. הניידות של המחיצה תורמת לתחושת הפתיחות והאווריריות" (צילום: גדעון לוין)
דירה בעיצוב סטודיו מטקה. בין הסלון לחדר השינה מפריד ארון ברזל דו צדדי, שבתוכו משולבת דלת הזזה כחולה. "הפתח הרחב, שתוכנן לכל הגובה", מסבירות המעצבות הילה גל ואנה וייל, "תורם להרגשה של מרחב אחד המשכי. הניידות של המחיצה תורמת לתחושת הפתיחות והאווריריות" (צילום: גדעון לוין)
לדירה, ששטחה 55 מ"ר, יש מבנה מאתגר: חלל מלבני צר מאוד וארוך (13.5 מטרים על 3.8 בחלק הצר), עם שני כיווני אוויר. "על ידי שימוש בנגרות או מסגרות במקום קירות", מסבירות המעצבות, "אנחנו יכולות לחסוך מקום וליצור מרחב בעל גמישות מקסימלית"  (צילום: גדעון לוין)
לדירה, ששטחה 55 מ"ר, יש מבנה מאתגר: חלל מלבני צר מאוד וארוך (13.5 מטרים על 3.8 בחלק הצר), עם שני כיווני אוויר. "על ידי שימוש בנגרות או מסגרות במקום קירות", מסבירות המעצבות, "אנחנו יכולות לחסוך מקום וליצור מרחב בעל גמישות מקסימלית" (צילום: גדעון לוין)
מצד חדר השינה ארון ההפרדה משמש כארון בגדים. רק בחדרים הרטובים - חדר הרחצה ושירותי האורחים - נבנו בשיפוץ קירות  (צילום: גדעון לוין)
מצד חדר השינה ארון ההפרדה משמש כארון בגדים. רק בחדרים הרטובים - חדר הרחצה ושירותי האורחים - נבנו בשיפוץ קירות (צילום: גדעון לוין)
דירה בתכנון מיליק הראל אדריכלים. מחיצה בת שלושה חלקים מפרידה, לכל האורך, בין החלק הציבורי לפרטי. "הרעיון היה", מסביר האדריכל אורי מיליק, "לאפשר חיבור של החדרים והחלל המרכזי בפעולה פשוטה, כך שמתקבלת הרגשה של לופט, של מרחב פתוח ככל האפשר"  (צילום: BELLER)
דירה בתכנון מיליק הראל אדריכלים. מחיצה בת שלושה חלקים מפרידה, לכל האורך, בין החלק הציבורי לפרטי. "הרעיון היה", מסביר האדריכל אורי מיליק, "לאפשר חיבור של החדרים והחלל המרכזי בפעולה פשוטה, כך שמתקבלת הרגשה של לופט, של מרחב פתוח ככל האפשר" (צילום: BELLER)
תכנון שאינו מנסה להסתיר את החדרים הפרטיים, במתכוון, ומאפשר מעבר של אור בין החלקים, בין היתר. ''קיר רגיל היה חוסם את האור'', מסביר האדריכל, ''ויוצר תחושה שהדירה הרבה יותר קטנה'' (צילום: BELLER)
תכנון שאינו מנסה להסתיר את החדרים הפרטיים, במתכוון, ומאפשר מעבר של אור בין החלקים, בין היתר. ''קיר רגיל היה חוסם את האור'', מסביר האדריכל, ''ויוצר תחושה שהדירה הרבה יותר קטנה'' (צילום: BELLER)
מבט מתוך חדר הרחצה. כאן הותקנה דלת כנף רגילה, שלצידה שני חלקים קבועים. כל חלקי המחיצה עשויים מסגרות ברזל דקיקות שבתוכן לוחות של פרספקס עם טקסטורה עדינה. באזור הרחצה יש גם וילון חשמלי (צילום: BELLER)
מבט מתוך חדר הרחצה. כאן הותקנה דלת כנף רגילה, שלצידה שני חלקים קבועים. כל חלקי המחיצה עשויים מסגרות ברזל דקיקות שבתוכן לוחות של פרספקס עם טקסטורה עדינה. באזור הרחצה יש גם וילון חשמלי (צילום: BELLER)
"אנחנו מרבים להשתמש במחיצות, גם מחומרים אחרים, כמו עץ ובד", אומר מיליק. "מחיצות נותנות יותר אפשרויות לסידור המרחב, והחומר נותן עוד ממד של טקסטורה ועניין"  (צילום: BELLER)
"אנחנו מרבים להשתמש במחיצות, גם מחומרים אחרים, כמו עץ ובד", אומר מיליק. "מחיצות נותנות יותר אפשרויות לסידור המרחב, והחומר נותן עוד ממד של טקסטורה ועניין" (צילום: BELLER)
 

דירות קטנות,  בעיקר במרכזי הערים, הופכות יותר ויותר מבוקשות ושכיחות, ויחד עם המגמה הזאת הולכת ומשתנה תפיסת המגורים. התכנון המקובל, המבוסס על חלוקה לחדרים באמצעות קירות ודלתות, מתחלף ברעיונות חדשים על פתיחות, שיתוף ופרטיות בבית. הדיון בין הלקוח למעצבים מוליד פתרונות עיצוביים ספציפיים לבני הבית ולמקום (בניגוד לפתרונות הגנריים-קבלניים). מחיצות הזזה וריהוט בהזמנה מיוחדת, מותאמת, הם שני פתרונות שחוסכים מקום (10 סנטימטרים של עובי קיר) וכסף (של בניית קיר בנוסף לארון ש''יושב'' עליו ממילא). הם גם מאפשרים גמישות גדולה יותר בחלוקת החלל, והתאמתו לנסיבות משתנות.

 

שתי דירות בבניינים ותיקים במרכז תל אביב, שעברו שיפוץ כולל באחרונה, מדגימות את המגמה.

 

דירה ראשונה: נגרות ומסגרות במקום קירות

 

דירה ברחוב השופטים שייכת לרווק בסוף שנות העשרים לחייו, הייטקיסט, שביקש ממעצבות הפנים הילה גל ואנה וייל (סטודיו מטקה) לתכנן עבורו דירת סטודיו פתוחה ומוארת, עם יחידת שינה וסלון מרווח ונעים.

 

לדירה - 55 מטרים רבועים, בקומה השלישית בבניין משנות ה-30 של המאה שעברה - שני כיווני אוויר ומידות מאתגרות: היא בנויה כמלבן צר מאוד, באורך 13.5 מטרים וברוחב של 3.8 מטרים בחלקה הצר, ו-4.8 מטרים בחלקה הרחב. בשיפוץ המקיף נהרסו קירות הפנים שלה, תשתיות החשמל והאינסטלציה הוחלפו, והמרחב חולק מחדש לשניים: בחלקה הקדמי של הדירה מטבח, סלון, ושירותי אורחים, ובעומקה חדר שינה, צמודים לו חדרי רחצה וארונות, וגם מרפסת קטנה.

 

מימין: תוכנית הדירה לפני השיפוץ. משמאל: אחרי (תכניות: סטודיו מטקה)
    מימין: תוכנית הדירה לפני השיפוץ. משמאל: אחרי(תכניות: סטודיו מטקה)

     

    כדי להותיר מרחב כמה שיותר גדול ופתוח, כל הריהוט ומחיצות הפנים תוכננו ובוצעו מעץ וברזל בהזמנה מיוחדת, מותאמת. רק בחדרים הרטובים - חדר הרחצה ושירותי האורחים - נבנו קירות. "על ידי שימוש בנגרות או מסגרות במקום קירות", מסבירות המעצבות, "אנחנו יכולות לחסוך מקום, להיות הרבה יותר מדויקות וליצור חלל בעל גמישות מקסימלית. בדירה קטנה ובתכנון קומפקטי לכל אלמנט יש תפקיד פונקציונלי ואסתטי".

     

    בדירה שתי מערכות של מחיצות - עיקרית ומשנית. הראשונה היא ארון דו-צדדי, המפריד בין הסלון לחדר השינה: לכיוון הסלון הוא משמש כארון חשמל ואחסון, וכלפי חדר השינה כארון בגדים. בין שני חלקיו שולבה דלת הזזה כחולה ברוחב 115 סנטימטרים, שתוכננה לכל גובה הדירה (במקום דלת רגילה ברוחב 80 סנטימטרים וגובה של 210 סנטימטרים). פתיחתה המלאה מאפשרת קו מבט רציף מהמטבח עד המרפסת האחורית. "הפתח הרחב לכל הגובה", מסבירות המעצבות, "תורם להרגשה של מרחב אחד המשכי. הניידות של המחיצה תורמת לתחושת הפתיחות והאווריריות".

     

    ארון עם דלת ברזל מחורר, שמסתירה את מערכות החשמל (צילום: גדעון לוין)
      ארון עם דלת ברזל מחורר, שמסתירה את מערכות החשמל(צילום: גדעון לוין)

       

      מבט מקרוב על הארון ודלת ההזזה ששולבה בו (צילום: גדעון לוין)
        מבט מקרוב על הארון ודלת ההזזה ששולבה בו(צילום: גדעון לוין)

         

        בצד השני - חדר השינה (צילום: גדעון לוין)
          בצד השני - חדר השינה(צילום: גדעון לוין)

           

          מערכת המחיצות השנייה הוקמה בחלק הפרטי של הדירה. בחדר הארונות ובחדר הרחצה פתחו המעצבות את הקירות עד למקסימום האפשרי מבלי לפגוע לגמרי בפרטיות. במפתחים הגדולים שנוצרו התקינו, במקום דלתות עץ סטנדרטיות, דלתות קלות ממסגרות וזכוכית. אלה מאפשרות פתיחות גדולה יותר בין החדרים הקטנים לאזור השינה, ומכניסות אליהם עוד אור ואוויר.

           

          דלתות קלות, מברזל וזכוכית, לחדרי הרחצה והשירותים  (צילום: גדעון לוין)
            דלתות קלות, מברזל וזכוכית, לחדרי הרחצה והשירותים (צילום: גדעון לוין)

             

            מאפשרות מעבר של אור ומראה אוורירי שמתאים לדירה קטנה (צילום: גדעון לוין)
              מאפשרות מעבר של אור ומראה אוורירי שמתאים לדירה קטנה(צילום: גדעון לוין)

               

              שתי המעצבות מרבות לעבוד עם מחיצות ("אנחנו מאמינות גדולות בפתרון הזה"). אחד הפרויקטים הקיצוניים שלהן בהקשר זה הוצג כאן בעבר. "בכל בית, לא רק בדירות קטנות, יש הזדמנות לייצר חלל גמיש", הן מסבירות. "המפתח הוא איתור האזורים שגמישות תהפוך אותם לנעימים, נוחים ושימושיים יותר. התפקיד העיקרי של המחיצות הוא לשמש חיץ רחב ככל הניתן בין החדרים, כך שכאשר הן פתוחות, החללים מתמזגים ונוצרת תחושת השיתוף והביחד".

               

              דירה שנייה: מחיצה שקופה לכל האורך

               

              הדירה השנייה שבה ביקרנו לצורך הכתבה סמוכה לתיאטרון הבימה וצופה אל גינה גדולה, והיא בת 85 מטרים רבועים. בעליה - גם הוא רווק צעיר - ביקש מהאדריכל אורי מיליק (מיליק הראל אדריכלים) לתכנן אותה כמה שיותר פתוחה ומרווחת, ולהכניס אליה כמה שיותר אור טבעי.

               

              השיפוץ היסודי כלל את הריסת קירות הפנים, החלפת מערכות התשתית ושינוי מיקומים של המטבח ושל חדרי הרחצה והשירותים. בתוכנית החדשה הדירה הריבועית חולקה מחדש כשתי פרוסות מקבילות: פרוסה ציבורית עם סלון, מטבח ופינת אוכל, שפונים כולם אל ויטרינה המשקיפה לגינה; ופרוסה פרטית הכוללת את חדר השינה, חדר הרחצה וחדר העבודה, הנפתחים כולם אל המרחב הציבורי ומובדלים ממנו במחיצה שקופה ש''רצה'' לכל אורך הדירה.

               

              תוכנית הדירה (תוכנית: מיליק הראל אדריכלים)
                תוכנית הדירה(תוכנית: מיליק הראל אדריכלים)

                 

                המראה מדלת הכניסה (צילום: BELLER)
                  המראה מדלת הכניסה(צילום: BELLER)

                   

                  זו החלטה תכנונית לא מקובלת, שהרי בדרך כלל מנסים להצניע ולהסתיר את החדרים הפרטיים. "הרעיון היה", מסביר מיליק, "לאפשר חיבור של החדרים והחלל המרכזי בפעולה פשוטה, כך שמתקבלת הרגשה של לופט, של חלל פתוח ככל האפשר. בנוסף, החלונות שמעבר למחיצה מכניסים לדירה הרבה אור, שעובר דרכה גם כשהיא סגורה. קיר רגיל היה חוסם את האור, ויוצר תחושה שהדירה הרבה יותר קטנה".

                   

                  המחיצה מחולקת לשלושה חלקים, בהתאם לחדרים שאותם היא חוצצת: שתי דלתות אקורדיון סוגרות על חדרי העבודה והשינה ומאפשרות פתיחה מלאה שלהם; ואילו את חדר הרחצה סוגרת דלת כנף רגילה, שלצידה שני חלקים קבועים.

                   

                  מסגרות ברזל דקיקות ולוחות פרספקס (צילום: BELLER)
                    מסגרות ברזל דקיקות ולוחות פרספקס(צילום: BELLER)

                     

                    כל חלקי המחיצה עשויים מחומר אחיד והמשכי, התואם את סגנון העיצוב הכללי - מינימליסטי ונקי: מסגרות ברזל דקיקות שבתוכן לוחות של פרספקס שקוף עם טקסטורה תלת ממדית עדינה. הטקסטורה מייצרת את האטימות החלקית, אך מאפשרת מעבר אור. "אם מסתכלים על המחיצה מהצד לא רואים דרכה", אומר מיליק, "ובכל זאת באזור הרחצה הותקן גם וילון חשמלי שמאפשר פרטיות מלאה, אם הדייר חפץ בה".

                     

                    יותר אפשרויות לסידור המרחב

                     

                    ערכה השימושי והאסתטי של המחיצה בדירה המסוימת הזו ברור, אך די מובן גם שסוג מחיצה כזה, קליל וחצי שקוף, מתאים לדייר יחיד או לזוג, ולא היה עובד בדירה משפחתית. זהו יתרונה של מחיצה - היא לא גנרית, ובניגוד לקיר ניתן להתאים אותה ללקוח באופן יותר אישי, מבחינה שימושית וחומרית. "אנחנו מרבים להשתמש במחיצות גם מחומרים אחרים, כמו עץ ובד", אומר מיליק. "מחיצות נותנות יותר אפשרויות לסידור המרחב, והחומר נותן עוד ממד של טקסטורה ועניין".

                     

                    באזור הרחצה הותקן גם וילון חשמלי, לפרטיות מלאה (צילום: BELLER)
                      באזור הרחצה הותקן גם וילון חשמלי, לפרטיות מלאה(צילום: BELLER)

                       

                      מחיצת אקורדיון לחדר השינה (צילום: BELLER)
                        מחיצת אקורדיון לחדר השינה(צילום: BELLER)

                         

                        בפנים. עיצוב נקי לדירה קטנה (צילום: BELLER)
                          בפנים. עיצוב נקי לדירה קטנה(צילום: BELLER)

                           

                          המחירים והאיכות הבידודית של מחיצה ניידת - בהשוואה לקיר או דלת סטנדרטיים - תלויים בסוג המחיצה. קיים מגוון גדול של מחיצות השונות זו מזו בחומר, באופן הפתיחה וברמת הבידוד האקוסטי. בסופו של דבר צריך לזכור שהמחיצה הנבחרת חייבת להיות מותאמת למי שגר בבית, לאופי ההתנהלות בו, ולסוג הפעילות בחדרים שאותם היא חוצצת.

                           

                          ------------------------------------

                          לחצו על התמונה ועקבו אחרי Xnet עיצוב ואדריכלות גם באינסטגרם:

                           

                          לחצו ועקבו אחרינו גם באינסטגרם (צילום: עמית גרון)
                          לחצו ועקבו אחרינו גם באינסטגרם (צילום: עמית גרון)

                           

                           
                          הצג:
                          אזהרה:
                          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד