דולים פנינים: מה זה טפיוקה והאם כדאי לכם בכלל להכיר אותה?

מצד אחד היא נטולת גלוטן ומשמשת כתחליף לא רע במגוון מאכלים מצד שני מדובר על מוצר שמורכב ברובו מעמילן - קבלו טיעונים לכאן ולכאן וגם מתכון לקינוח דל שומן

ריטה שאוליאן

|

14.05.19 | 08:09

תה עם פניני טפיוקה הוא משקה טאיוואני מוכר (צילום: Shutterstock)
תה עם פניני טפיוקה הוא משקה טאיוואני מוכר (צילום: Shutterstock)

טפיוקה היא תמצית המופקת משורש הקסאווה (או בשמותיו האחרים: מניהוט מצוי, יוקה או מאניוק) או במילים פשוטות יותר, מדובר על חומר עמילני של פקעת הנפוצה באמריקה הדרומית, באפריקה ובאסיה. לשם ייצור פניני או פתיתי טפיוקה, יש לסחוט את השורש הטחון של הקסאווה, להניח למים להתאדות ולדחוס את האבקה שנוצרה לצורה מועדפת או להשאירה כקמח.

 

>> הקמח, הפנינים והפתיתים מהווים פתרון לאלה שנמנעים מדגנים ומגלוטן ויכולים לשמש כתחליפים בלחמים, פנקייקס, קינוחים או כרכיבים מעבים ומסמיכים במזונות שונים.

 

 ערכה התזונתי של הטפיוקה אינו גבוה - כאמור, מדובר על עמילן טהור (כמעט) ולכן על קרוב ל-100% פחמימה. ב-100 גרם פניני טפיוקה למשל תמצאו 366 קלוריות, 6.7 גרם חלבון, 90 גרם פחמימות ו-3.3 גרם סיבים תזונתיים. קמח טפיוקה מכיל כ-400 קלוריות ו-99.8 גרם פחמימות.

 

האם זה כדאי לנו?

אם אימצתם תזונה ללא גלוטן ואתם גם נמנעים מדגנים, הטפיוקה יכולה להוות פתרון יעיל עבורכם. בדיוק כמו שקמח חיטה אינו נחשב למוצר בריאותי במיוחד, כך גם קמח טפיוקה - אך זה לא אומר שצריך להימנע ממנו לחלוטין. אפשר בהחלט לנצל את תכונותיו להכנת מאכלים שונים.

 

הטפיוקה היא מקור טבעי לעמילן עמיד. עמילנים מסוג זה לא מתעכל בגופנו והם עוברים כמו שהם למעי הגס, שם הם משמשים מזון לחיידקים ידידותיים שאנחנו רוצים לטפח. לפיכך הטפיוקה מסייעת להוריד את רמת הדלקתיות בגוף. במקביל צריכת עמילנים עמידים עשויה לסייע להוריד את רמת הסוכר בדם ולעורר שובע.

 

איך מבשלים עם טפיוקה?

קמח טפיוקה הוא מסמיך טוב, בעל טעם נייטרלי וניתן לשימוש כחלק מתערובת קמחים למאפים שונים. הסיבה לשימוש בקמחים אחרים בנוסף אליו היא ששילוב כזה יעלה את הערך התזונתי של המאפים וישפר את מרקמו.

 

פניני טפיוקה דורשים בישול בטרם אכילתן. בגדול היחס הוא 1:8 לטובת המים. יש להביא את התערובת לרתיחה, תוך כדי בחישה, למניעת הידבקות לתחתית הסיר. כאשר הפנינים צפות, יש להוריד את האש לבינונית ולבשל 30-15 דקות, עם ערבוב מדי פעם. מורידים את הסיר מהאש, מכסים ומניחים לעמוד 30-15 דקות נוספות.

 

באבל טי - Bubble Tea, משקה קר ומתוק שמכינים אותו מפניני טפיוקה שמוכנים לשימוש. המשקה לרוב מורכב מתה, פניני טפיוקה, סירופ, חלב וקוביות קרח. מקובל להכין את התה מפנינים שחורות - אלה מכילות סוכר חום בנוסף לעמילן הקסאווה. שימו לב כי התה הקלאסי מכיל לא מעט סוכר ולכן יש לצרוך אותו במתינות אם בכלל.

 

קינוח טפיוקה

>> מנה טבעונית טעימה ודלה בשומנים. בגדול אפשר לבשל את הפנינים, לתבל במה שאוהבים ולתסף בפירות העונה שיש לכם בבית. רוצים לשדרג? מוזמנים לקשט בכדורי פירות, פתיתי קוקוס קלויים, זילופי מייפל, ברס אגוזים ואולי טיפה של צבע מאכל טבעי או אבקת סופרפוד.

 

מרכיבים

6 מנות

 

  • 1/2 כוס פניני טפיוקה קטנות
  • 2 כוסות מים רותחים
  • 1 כוס מי קוקוס (5% שומן)
  • ממתיק מועדף (סילאן, סטיביה, סוכרלוז וכו')

 

  • תוספות מועדפות: קוביות/כדורי פירות טריים, אגוזים קצוצים, קוקוס, זרעים טחונים, תמצית וניל, קינמון, פירות יבשים ללא תוספת סוכר קצוצים וכו'

 

אופן הכנה

  1. יוצקים את הנוזלים לסיר קטן, מוסיפים את פניני הטפיוקה ומבשלים תוך כדי ערבוב כ-20 דקות או עד שהפנינים הופכות לשקופות. חשוב לבחוש היטב, כדי למנוע הדבקה.
  2. מורידים מן האש, מוסיפים את הממתיק ואת התבלינים (וניל או קינמון אם משתמשים), מערבבים היטב, מחלקים את התערובת בין כוסות הקינוח ומניחים להצטננות מלאה.
  3. מוסיפים מעל את התוספות הרצויות ומגישים.

 

 

ריטה שאוליאן היא תזונאית קלינית המתמחה בטיפול בהשמנה, גמילה מהתמכרות לסוכרים ודפוסי אכילה רגשית

 

    מחפשים קינוח טבעוני אחר? נסו את הקראמבל של ריטה

     

     לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: Shutterstock)
    לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: Shutterstock)

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מתכון מהיר
    כשר פרווה
    טבעוני
    דרגת קושי קלה
    דירוג הגולשים (2 מדרגים)
    לחצו על הלבבות כדי לדרג