קמח אלטרנטיבי: אופציות בריאות יותר לקמח חיטה לימי החג ולא רק

עצרו הכול! לפני שפסח הופך לחגיגת פחמימות, סוכרים ואינסולין, חשוב שתדעו כי יש חלופות למצות ולתפוחי אדמה שלא רק יזינו אתכם אלא גם ישמרו עליכם שבעים

עינת מזור-בקר

|

16.04.19 | 08:28

התחליפים לא תמיד עוברים טוב בנפה אבל הם גם לא מקפיצים את הסוכר בדם (צילום: Shutterstock)
התחליפים לא תמיד עוברים טוב בנפה אבל הם גם לא מקפיצים את הסוכר בדם (צילום: Shutterstock)

פסח בפתח וכבכל שנה עולות השאלות: האם להצטייד בפריכיות אורז? אולי יש איזה סוג של מצה שהוא בריא? ומה עם הקניידלך? בתקופה הזאת קשה לשמור על רמת סוכר יציבה בעקבות מכת חג בלתי נמנעת ה-מצות, מאכלים עם קמח מצות, תפוחי אדמה ומנות שמכילות קמח שלו. מדובר על "חגיגה" של פחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה מאוד.

 

גם ללא קשר לפסח, דיאטות דלות בפחמימות הפכו בשנים האחרונות לפופולאריות לא רק בקרב סוכרתיים מכל הסוגים אלא גם אצל אנשים שלא סובלים ממצבים רפואיים כלשהם. בשונה מטרנדים אחרים בתחום, הדיאטה הזו תישאר כנראה לזמן ארוך. השפעתם החיובית של חלבונים ושומנים על רמת הסוכר בדם ידועה ומוכרת. לעומתם, כלל הפחמימות תורמות לעלייה כלשהי ברמות הסוכר בדם (השפעת הפחמימות הינה מאוד אינדיבידואלית). ניתן לראות את ההשפעה על רמת הסוכר בדם בגרף הבא:

 

השפעת מזונות שונים על רמת הסוכר
    השפעת מזונות שונים על רמת הסוכר

     

    הבשורות הטובות הן שהסוכר יכול להתנהל אחרת גם בפסח. להלן מאכלים, שבנוסף לאכילתם בצורה שאתם מכירים, יכולים לתפקד גם כקמח - ולא סתם קמח, אלא קמח דל פחמימות. אתם מוזמנים לנסות אותם תחילה כתחליפים לקמח מצה ולקמח תפוחי אדמה וכמובן להמשיך את השימוש בהם גם בימים שלאחר החג כתחליף לקמח חיטה.

     

    >> מזריקי אינסולין שימו לב – כיוון שהקמחים האלו דלים בפחמימות, סביר להניח שלא יהיה צורך לספור את הפחמימות שלהם ולהזריק אינסולין, זאת כמובן כאשר מדובר בצריכה סבירה.

     

    מכל הקמחים הבאים ניתן להכין לחמניות / מאפינס / פנקייקס / קניידלך / עוגות / פשטידות / ציפוי לשניצלים ועוד כיד הדמיון הטובה. את רובם ניתן להשיג בחנויות טבע / פינות בריאות בסופר / חנויות המוכרות פיצוחים וקטניות. הם נטולי גלוטן ולכן מתאימים לחולי צליאק או לנמנעים ממנו מסיבות אחרות. טיפ קטן: על מנת למנוע את החמצון של המוצרים האלה מומלץ לשמור אותם במקרר:

     

    >> ערכים תזונתיים של קמח מצות (לפי אחת החברות המייצרות) כדי שתוכלו להשוות:

    קלוריות: 388

    סה"כ פחמימות: 80 גרם

    חלבון: 11.5 גרם

    שומן: 1 גרם

     

    >> ערכים תזונתיים של קמח תפוחי אדמה:

    קלוריות: 357

    סה"כ פחמימות: 83.1 גרם

    מתוכם סיבים תזונתיים: 5.9 גרם

    חלבון: 6.9 גרם

    שומן: 0.34 גרם

     

    קמח שקדים / אגוזים – אפשר לטחון דק דק כל סוג של אגוזים ושקדים טבעיים, כך שמתקבלת אבקה הדומה לקמח. הקמח המתקבל עשיר במינרלים ובשומנים מהסוג הבריא ודל יחסית בפחמימות. קמח השקדים נפוץ מאוד במאכלים נטולי גלוטן אך אין מניעה לבקש מהמוכר לטחון בוטנים, אגוזי מלך, אגוזי לוז ואחרים. קחו בחשבון שהאגוזים נבדלים מאוד בתכולת הפחמימות שבהם ויש כאלה שעדיפים למאכל לאנשים שחייבים לנטר אותם בתפריט שלהם.

     

    ערכים תזונתיים ל 100 גרם קמח שקדים (לפי אחת החברות המייצרות):

    קלוריות: 616.5

    סה"כ פחמימות: 21.7 גרם

    מתוכם סיבים תזונתיים 12.2 גרם

    סה"כ פחמימות נטו: 9.5 גרם

    חלבון: 21.2 גרם

    שומן: 49.5 גרם

     

    >> שני מתכונים מעולים לעוגות עם אגוזים

    >> עוגות פרווה עם קמח קוקוס

    >> מאכלים שלא חשבתם שאפשר להכין עם טחינה

     

    קמח קוקוס – מתקבל מטחינה של "בשר" הקוקוס לאחר ייבושו והסרת השומן ממנו. רוב הפחמימות שבו הן למעשה סיבים תזונתיים, אשר כידוע אינן נספגות כסוכר ואף בעלות תפקיד באיזון רמות הסוכר בגוף. בדרך כלל משתמשים בכמויות קטנות יותר של הקמח הזה, בהשוואה לקמחים אחרים, בעקבות נטייתו לספוח נוזלים. שימו לב כי אכילת מזונות העשירים בסיבים תזונתיים בכמויות גדולות עלולה לגרום לתחושות לא נעימות במערכת העיכול הכוללות נפיחות בטנית, גזים ויציאות רכות.

     

    ערכים תזונתיים ל 100 גרם קמח קוקוס (לפי אחת החברות המייצרות):

    קלוריות: 469

    סה"כ פחמימות: 60 גרם

    מתוכם סיבים תזונתיים: 40 גרם

    סה"כ פחמימות נטו: 20 גרם

    חלבון: 20 גרם

    שומן: 16.6 גרם

     

    פשתן – זרעוני הפשתן ידועים ומוכרים בתור מזון בריאותי בעיקר בגלל תכולת הסיבים שלהם המסייעת לתהליכי העיכול ובגלל נוכחות חומצת שומן שבו הקשורה למשפחת אומגה 3. טחינת הפשתן הופכת אותו למעין קמח שיכול לשמש באפיית לחמים, קרקרים ושאר מאפים. את זרעי הפשתן מומלץ לקנות מיד לאחר טחינתם בעקבות נטייתם להתעפש במהרה.

     

    מומלץ לקנות אותו בכמויות קטנות בכל פעם ולשמור במקפיא. כיום ניתן למצוא לחם פשתן בחלק מחנויות הטבע אך חשוב לשים לב לכמויות הנאכלות על מנת להימנע מתופעות לוואי במערכת העיכול (בגלל נוכחות הסיבים) וגם כיוון שאומגה 3 בכמויות גדולות עשויה להשפיע על דילול הדם ועל מדדים נוספים.

     

    ערכים תזונתיים ל 100 גרם פשתן:

    קלוריות: 566

    סה"כ פחמימות: 29 גרם

    מתוכם סיבים תזונתיים: 27.3 גרם

    סה"כ פחמימות נטו: 1.7 גרם

    חלבון: 18 גרם

    שומן: 42 גרם

     

    קמח שומשום (שומשום טחון) / טחינה – משומשום טחון ומהטחינה המיוצרת ממנו ניתן להכין שלל מאכלים שלא הייתם מעלים בדעתכם. חשוב להבדיל בין שומשום מלא (הכולל את קליפת השומשום) אשר ממנו מייצרים מוצרים משומשום מלא לעומת מוצרים מקבילים אשר אינם מיוצרים ממנו. לשומשום המלא ערכים תזונתיים גבוהים יותר אם מבחינת מינרלים כמו סידן וברזל אשר קיימים בו בכמות גדולה יותר באופן משמעותי, כמו גם תכולת הסיבים התזונתיים אשר גבוהה יותר בו ולכן נטו הפחמימות שבו הוא נמוך יותר.

     

    ערכים תזונתיים ל 100 גרם טחינה גולמית משומשום מלא:

    קלוריות: 695

    סה"כ פחמימות: 10 גרם

    מתוכם סיבים תזונתיים: 6 גרם

    סה"כ פחמימות נטו: 4 גרם

    חלבון: 24 גרם

    שומן: 62 גרם

     

    עינת מזור-בקר היא דיאטנית קלינית במרפאת ההשמנה במרכז DMC לטיפול בסוכרת

     

      כך תשמרו על מדדים תקינים במהלך אירוח בחגים

       

       לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)
      לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד