האדריכל דן איתן הוא זוכה פרס ישראל לאדריכלות - כך הודיע היום שר החינוך, נפתלי בנט.
"בישרתי כעת לאדריכל דן איתן על זכייתו בפרס ישראל בתחום אדריכלות ועיצוב! דן איתן הוא אינטלקטואל של התרבות האדריכלית, שעבודותיו מאפשרות להבין את התהוות הישראליות משנות ה-50 ואילך. הוא לימד כ-60 שנה, נשא בתפקידים ציבוריים מובילים, והוביל מאבקים ציבוריים מרכזיים", צייץ השר בחשבון הטוויטר שלו.
דן איתן, יליד 1931, הוא כנראה האדריכל הישראלי הוותיק ביותר שעדיין פעיל. מאחוריו שורה ארוכה של הישגים. הוא תכנן בין השאר את מוזיאון תל אביב, שעליו זכה בפרס רכטר, ואת "בניין מקסיקו" באוניברסיטת תל אביב, שעליו זכה בפרס רוקח. את שניהם תכנן יחד עם יצחק ישר, והצמד חתום גם על הבניין המרכזי בכור הגרעיני בדימונה ועל "שכונת הניצחון" בעיר הסמוכה. איתן תכנן גם את התחנה המרכזית בחדרה ואת "בניין כלל" המושמץ בירושלים.
פרס ישראל לאדריכלות מוענק מדי ארבע שנים, והוא יוענק לאיתן בטקס החגיגי המסורתי ביום העצמאות הקרוב. בין הזוכים הקודמים בפרס: דב כרמי, אריה שרון, דורה גד, דוד רזניק, עדה כרמי-מלמד ורם כרמי, אברהם יסקי ויעקב רכטר.
בראיון למיכאל יעקובסון בערוץ האדריכלות של Xnet אשתקד, אמר איתן כך:
מה מציק לך היום בתחום התכנון?
איתן: "שאין עדיין הבנה למשמעות של הצפיפות שאנחנו מפתחים. אנחנו מפתחים היום בניינים באותה תפישה מלפני 30 ו-40 שנה והבניינים רק יותר גבוהים, אבל אנחנו לא נכנסים לשאלות הרבה יותר מעמיקות – מה משמעות הצפיפות הזאת, כשאנחנו לא רוצים לאבד את השטחים הפתוחים".
בגיל 87 יש לך עדיין כוח לתכנן כמו שהיה לך כשהיית צעיר?
איתן: "עם יתרון אחד גדול, וזה הידע שצברתי במשך 60 השנים האחרונות. מבחינת אנרגיה, אין שום בעיה".
בגיל כזה מסתכלים אחרת על העבודה? האם מסתכלים על הפרויקט הגדול הבא?
"אין ספק בזה. אני מתייחס לזה בדיוק כמו שהתייחסתי בעבר – תן לי פרויקט ואעבוד עליו".
קבעת לעצמך גיל פרישה?
"לאדריכל אין גיל פרישה".
בוועדת הפרס ישבו השנה פרופ' זאב דרוקמן (יושב ראש), ולצדו פרופ' אלונה נצן שיפטן ופרופ' ורד קמינסקי. בנימוקיהם, כתבו השופטים כי דן איתן "ניהל שיח מושכל עם קבוצות אוכלוסייה שונות ועם הפנים השונות של הכלכלה והממסד הישראלי— קיבוצניק שפרץ דרך בתכנון הדירה הגנרית, בתכנון שכונות, כולל מגדל המגורים הראשון בישראל, מחנות של חיל האוויר, כור בדימונה וערים של עשרות אלפי תושבים באיראן.
"איתן ידוע במיוחד כמתכנן מוזיאון תל אביב (ביחד עם יצחק ישר), מבנה מופת שהפנים את חווית העירוניות התל אביבית ואפשר את המשכיותה, תוך כדי פרשנות פורצת דרך בקנה מידה בינלאומי לחוויית הביקור במוזיאון. איתן הניח אבני יסוד לשיח על האדריכלות הישראלית דרך רבי שיח שכינס ופרסם בכתב העת היחיד לאדריכלות בשנות החמישים והשישים. הוא לימד כ-60 שנה, עסק בפעילות עיונית, נשא בתפקידים ציבוריים מובילים, והוביל מאבקים ציבוריים תוך מחויבות חסרת פשרות. בפועלו בבנייה, הגות, אקטיביזם ומעורבות חברתית עמוקה הוא נמצא ראוי כחתן פרס ישראל".
וכאן מציג דן איתן את עבודת הביכורים שלו: התחנה המרכזית בחדרה