קסמים יש רק באגדות: שש טעויות נפוצות שהורסות לכם את הדיאטה

הבת של השכנה ירדה 30 ק"ג בזכות היכולת שלה 'לסתום את הפה אחרי שבע' - מה זה אומר לגביכם? כלום, אם אתם עובדים במשמרות, קמים מאוחר וסתם רוצים תהליך שפוי

סיון ורקר-פלג

|

25.03.19 | 08:47

אכילה עד שעה מסוימת ביום אינה גורמת להרזייה (צילום: Shutterstock)
אכילה עד שעה מסוימת ביום אינה גורמת להרזייה (צילום: Shutterstock)

כל מי שרצה אי פעם לרדת במשקל, בין אם זה שני קילוגרם ובין אם זה כמה עשרות, מופגז בכמויות לא סבירות וסותרות של מידע שמבטיח לו כי הפעם זה הפתרון המושלם שיביא אותו למטרתו. אין צורך להיות דיאטנים קליניים כדי להבין כי שיטות קצרות טווח אינן אמינות בשמירה על משקל לאורך זמן, ואף עלולות להזיק לבריאות. אך בנוסף אליהן ישנן אמונות נוספות שרבים מחזיקים בהן, והן שעלולות דווקא לחבל בתהליך למרות האמונה שרוב הציבור רוכש להן. להלן שש הטעויות הנפוצות שנתקלתי בהן אצל המטופלים שלי: 

 

1. ירקות גורמים להרזייה

אתם אוהבים לאכול ירקות, משתדלים לאכול מחמשת הצבעים ומקפידים לשלבם בכל ארוחה? נהדר. אבל, אין זה אומר שאם תאכלו בצורה לא מאוזנת ולא בריאה, אכילתם לכשעצמה תגרום לכם לרדת במשקל.

 

לא אחת אני מקבלת דיווח על אכילה עתירת קלוריות, עשירה בשומן רווי, מלח ומרכיבים נוספים, אך בתוספת ירקות כניסיון לגרום להרזייה בתהליך. בואו נבהיר משהו: ירקות הם נהדרים, אחת מהמתנות הגדולות של הטבע, איכלו מהם והרבה - אך אל תתלו בהם תקוות הרזייה בזכות עצמם. איכלו בריא באופן כללי.

 

2. אכילה עד שעה מסוימת ביום גורמת להרזייה

בעוד ייתכן ועבור חלק מהאנשים, עצירת אכילה בשעה מסוימת בערב, תסייע לתהליך הירידה במשקל, אל לכם לחשוב כי מדובר באמת גורפת שמתאימה לכולם. כמו כן, אין מספיק עדויות מדעיות לכך שעצירת האכילה תורמת לירידה במשקל. מה כן אפשר לומר? חלק מהאנשים, שאורח חייהם כולל קימה בשעה מוקדמת, עבודה בשעות היום (ולא במשמרות למשל), עשויים להרוויח מכך אם יפסיקו את האכילה בשעה סבירה בערב, על מנת להפחית נשנושי לילה ועל מנת להימנע מלהכביד על מערכת העיכול במהלך השינה.

 

האם זה אומר שאדם שמתחיל את יומו מאוחר צריך לסיים אכילה מוקדם ובכך לאכול פחות קלוריות ממה שצריך? ממש לא. לכן יש להימנע מלהכליל המלצה זו כהבטחה לירידה במשקל ולהבין כי חשוב להתאים את שעות האכילה לסדר היום שלכם.

 

3. דילוג על ארוחות מבטיח הרזיה

מכירים את אלה שכששואלים אותם איך ירדו במשקל, תשובתם היא: 'סתמתי את הפה'? התשובה הזו עשויה לגרום לכם לחשוב שהדרך היחידה להצליח לרזות היא אי אכילה. ואבוי מדובר על טעות ענקית. מה אם כן ה'נכון'? על מנת לרזות אכן צריכה להיות עלייה בהוצאה האנרגטית וצמצומים בהכנסתה.

 

מה 'לא נכון'? עמידה בפני רעב, דילוג על ארוחות ודחיית אכילה, הם מה שיביאו אתכם ליעד הנכסף. מה לעשות שהגוף ובעיקר המוח שלנו חכם מאוד ואם נמנע ממנו את התצרוכת הקלורית שהוא זקוק לה, הוא כבר ימצא את הדרך לקבל אותה בחזרה ובגדול. וכך רבותיי, חלום ההרזייה יתרחק מכם עוד ועוד.

 

4. לפני תחילת התהליך חייבים לעשות איתחול (ריסטרט) לגוף בצורת ניקוי רעלים/ צום/ שייקים/ חוקנים וכו'

זה פשוט לא נכון. ניקוי רעלים הוא מונח שתפס חזק בשוק הדיאטות בהבטחתו לגרום כביכול להבראת הגוף ולסייע בירידה במשקל. ישנן לא מעט מחקרים מדעיים על הנזקים הגופניים שעלולים להיגרם לכם בעקבות אותו ה'איתחול'. מה גם, שברוב המוחלט של המקרים, ממציאי השיטות האלה, לא עברו כל הסמכה רפואית המכשירה אותם לטיפול בבני אדם.

 

רוצים ניקוי רעלים? אני בעד. הפסיקו להכניס מזונות רעילים לגופכם. הפחיתו בצריכת מזון מעובד, בשר אדום, מזון עתיר מלח ושומן רווי ועוד. ותאמינו לי - אין שום צורך לתבל את העניין עם חוקן.

 

5. אכילת אוכל בריא בכמות גדולה, על חשבון אוכל לא בריא תתרום להרזייה

טוב זה קצת טריקי, אתם כבר מבינים למה, נכון? כי אנחנו אנשי הבריאות, כל הזמן מבקשים מכם לבחור במזונות בריאים יותר שייטיבו עם גופכם ואכן יכולים לסייע לכם לרדת במשקל, אם תבחרו בהם על פני אחרים. הבעיה מתחילה כאשר מדובר בכמות גדולה מדי של אותו מזון, שאומנם בריא אך גם מכיל לא מעט קלוריות.

 

אז בואו נעשה את זה קצר - טחינה, שקדים, אבוקדו ודומיהם, נפלאים וטובים לבריאות. אך יש להקפיד על כמות נכונה ומתאימה עבורכם. וכאן, נכון, רצוי להתייעץ עם גורם מקצועי מוסמך כמו דיאטנית קלינית.

 

6. הימנעות מפחמימות תבטיח הרזייה

מכירים את אלו שהחליטו בתקופה הקרובה 'להוריד את הלחם'? או לאכול רק חזה עוף וסלט בצהריים, מבלי חלילה להוסיף פחמימה לחגיגה? בואו נעשה סדר בבלגן. המוח שלנו זקוק לכמות מינימאלית של פחמימות שיתפרקו בגוף לגלוקוז (סוכר פשוט), כדי לשרוד. כך שהימנעות מוחלטת מפחמימות תגרום לגוף להשתמש במקורות אחרים על מנת לקבל אותן. אחת מהן היא פירוק שמן והפיכתו לגופיפי קטו.

 

מבלי להרחיב יותר מדי על דיאטות דלות פחמימה כמו הדיאטה הקטוגנית, אטקינס ואף הפליאו, בואו נבין דבר אחד - לא לכולם זה יתאים. לא לכולם זה יגרום לרדת במשקל. אין מדובר בהבטחה החדשה לירידה במשקל. ברוב המקרים, פחמימה בכמות סבירה שמתלווה לארוחה מאוזנת המכילה את שאר אבות המזון, הוויטמינים והמינרלים, לא תהיה אשמה בתקיעות שלכם במשקל. מה גם שיש לא מעט סוגים של פחמימות ויש להבין ולדייק כאשר מדברים עליהן. חלקן תתרומנה יותר לבריאותכם, וחלקן פחות.

 

 

ואחרי כל זה, רוצים את זה בקיצור? כאמור קסמים תמצאו רק באגדות. תהליך ירידה במשקל הוא מורכב, עדין ושונה מאדם לאדם. היום הגישה הטיפולית דוגלת בראייה הוליסטית, שרואה כי לנפש יש תפקיד חשוב בתהליך וכי יש צורך בעבודה קוגניטיבית על מנת להצליח להפוך אותו לאורח חיים. מומלץ מאוד לכל אדם המעוניין להשיל ממשקלו לעבור ייעוץ מסודר אצל דיאטנית קלינית ולא לשלול גם ליווי רגשי מתאים, באם יש בכך צורך.

 

סיון פלג היא דיאטנית קלינית המתמחה בירידה במשקל ובתזונת נשים הרות ולאחר לידה

 

    אם מותר לנשנש בלילה - מוטב לנשנש בריא

     

    לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)
    לחצו על התמונה כדי להגיע לכתבה (צילום: Shutterstock)

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד