איך נראה איש שחור? פראדה, גוצ'י וקייטי פרי מואשמים בגזענות

שלושה פריטי אופנה שונים של שלושה מותגים עוררו בתקופה האחרונה סערות ברשת בעקבות מראה שמזכיר תווי פנים אפריקאיים. טרנד גזעני או רגישות יתר של הצרכנים?

איתי יעקב

|

12.02.19 | 11:57

בגוצ'י הסירו מיד את הסריג מהמדפים והתנצלו, אך זה לא הועיל והמתקפה עדיין נמשכת  (צילום: GettyimagesIL)
בגוצ'י הסירו מיד את הסריג מהמדפים והתנצלו, אך זה לא הועיל והמתקפה עדיין נמשכת (צילום: GettyimagesIL)

ענף האופנה עדיין לא הספיק להתאושש מהמתקפה העולמית על המותג האיטלקי גוצ'י בעקבות סערת סריג ה"בלאק פייס", והנה פורצת לחיינו סערה נוספת בנושא ובמרכזה הזמרת קייטי פרי. רשתות האופנה וולמארט ודילארד'ס הסירו מהמדפים שני זוגות נעליים של המותג הנושא את שמה של פרי: סנדלים ונעלי מוקסין בצבע שחור עם שפתיים אדומות וזוג עיניים שחורות. פרי עצמה לא התייחסה לנושא וגם לא הגיבה לתקשורת האמריקאית שסיקרה אותו בהרחבה.

 

 

שני מקרים אלה מצטרפים לסערה סביב מותג היוקרה האיטלקי פראדה, שבחודש דצמבר הסיר מהמדפים מחזיק מפתחות שעליו דמות של ספק אדם-ספק קוף, שנמכר כקישוט לתיקי היוקרה של המותג במחיר 550 דולר ליחידה. אותן דמויות עוצבו עם שפתיים אדומות גדולות, ולאחר שפרסומים בתקשורת האשימו את המותג בגזענות, נציגיו התנצלו והסירו את הבובות מן המדפים.

 

 

בלאק פייס הוא מונח שטבוע עמוק בהיסטוריה של הגזענות בארצות הברית, וטומן בחובו דיכוי שחורים ודה-הומניזציה של אוכלוסיה שלמה, לאחר ששחקנים לבנים נהגו לצבוע את פניהם בשחור ולגלם דמויות אפרו-אמריקאיות בצורה לעגנית ובזויה. נושא זה טעון בנימי התקינות הפוליטית של ארצות הברית, ולכן מפתיע שהפריט של גוצ'י, לדוגמה, יצר סערה רק השבוע ולא כשהוצג לראשונה בתצוגה של בית האופנה בפברואר אשתקד. אפילו ריהאנה, אישה לא לבנה, לבשה סריג כזה של גוצ'י לפסטיבל קואצ'לה, ואיש לא הניד עפעף. כמו במקרה של פראדה, גם הפעם הרשתות החברתיות מינפו את הסיפור לסקנדל בינלאומי. "האם אף אחד בגוצ'י לא ראה את הדמיון של הסריג לבלאק פייס?! זו רק הוכחה לכך שאין מספיק גיוון בצוות העובדים של המותג", לשון אחד הציוצים בטוויטר.

 

 

בגוצ'י הסירו מיד את הסריג מהמדפים והתנצלו, אך זה לא הועיל והמתקפה עדיין נמשכת, אולי בעידוד גורמים מתחרים שנהנים לראות את אחד המותגים החזקים בעולם זע באי נוחות. מי שהצטרף בימים האחרונים למאבק הוא דאפר דן, מעצב אופנה שחור מהארלם, שבתחילת שנות ה-80 יצר בגדי "גרילה" (מעורות של גוצ'י ללא רשות המותג) שהיו למבשרי אופנת ההיפ הופ באותן שנים ותועדו בסרט Fresh Dressed.

 

בגוצ'י העתיקו לפני כשנתיים את דגמיו של דן, וכדי להשתיק את הפרשה הוא הוזמן לשתף עם המותג פעולה, כולל פתיחת חנות ייחודית בהארלם שנסגרה לפני מספר חודשים. לאחרונה השיקו בגוצ'י גם ספר במהדורה מוגבלת על סגנונו של דן, שנמכר במחיר 200 דולר. כעת בחר דן להתייחס לסערה הנוכחית בעמוד האינסטגרם שלו, כשכתב "אני גבר שחור לפני שאני מותג" וסיפר כי מנכ"ל גוצ'י יטוס השבוע להארלם כדי לפגוש אותו ונציגים נוספים מהקהילה השחורה.

 

"אני גבר שחור לפני שאני מותג". דאפר דן (צילום: Stefania M. D'Alessandro/GettyimagesIL)
    "אני גבר שחור לפני שאני מותג". דאפר דן(צילום: Stefania M. D'Alessandro/GettyimagesIL)

     

    הדיון הנוכחי על פריטי אופנה עם סממנים של תופעת הבלאק פייס, הוא ציון דרך בשיח על שאלות של ניכוס תרבויות ופולקלור באופנה – נושא שהופך לרלוונטי יותר ויותר בשנים האחרונות עם דיונים על גלובליזציה, לוקאליות ופוסט קולוניאליזם. בהשוואה לביקורת על ניכוס סמלים תרבותיים של ילידי ארצות הברית, השפעות אסייתיות ואלמנטים שבטיים כהשראה בקולקציות אופנה – בלאק פייס הוא אימוץ של שיח פוגעני ומשפיל. גם בישראל עלה נושא זה לדיון לאחרונה לא אחת, סביב הופעותיה בתוכנית "הכוכב הבא לאירוויזיון" של שפיטה, שבנתה דמות לעגנית של זמרת ערבייה – יש שיאמרו, המקבילה המקומית לקהילה השחורה בארצות הברית. אם היא תנצח הערב בגמר, אלה יהיו הפנים שמציגה ישראל לעולם בתחרות האירוויזיון הקרובה.

     

       

      ומה ההשראה לשמלה הלבנה שלבשה קייט מידלטון לבאפטה?

      השטיח האדום בטקס פרסי הבאפטה: קייט מידלטון גונבת את ההצגה. לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: AP)
      השטיח האדום בטקס פרסי הבאפטה: קייט מידלטון גונבת את ההצגה. לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: AP)

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד