צילום: שי יחזקאל

ארוחה על רגל אחת: פטריות וטופו בורגר ועוד מנות עם המון פטריות

השפית נעמה צפתי, בוגרת הקורדון בלו, מציעה חמש מנות חלביות וטבעוניות עם טאץ' חורפי, שיעשו לכם חשק לקטוף פטריות אפילו מהמדף בסופר

פטריות וטופו בורגר (צילום: יוסי סליס)
פטריות וטופו בורגר (צילום: יוסי סליס)

אחרי אלפי שנים שבהן שימשו ברפואה המסורתית, בשנים האחרונות מככבות הפטריות גם על צלחת המחקר המדעי. ואחרי שמצאנו 10 סיבות טובות לתת להן הרבה יותר מקום בצלחת, הנה חמש דרכים טעימות ליהנות מפטריות:

 

פוקצ׳ה כוסמין עם מיקס פטריות

פוקצ׳ה כוסמין עם מיקס פטריות (צילום: יוסי סליס)
    פוקצ׳ה כוסמין עם מיקס פטריות(צילום: יוסי סליס)

     

    החומרים לבצק ל-4 מנות:

    • 300 מ"ל מים
    • 1/4 כוס שמן זית
    • 1 כף סילאן (או סוכר חום)
    • 10 גרם שמרים
    • 1/2 קילו קמח כוסמין לבן או מלא
    • 1 כפית מלח
    • 1 כף רוזמרין/תימין/זעתר/אורגנו
    • 2 כפות שמן זית (לכיסוי הבצק)

    לפטריות:

    • 3 כפות שמן זית
    • 2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים
    • 600 גרם פטריות מכל סוג (למשל, שמפיניון, ירדן, שימג'י), מנוקות מאדמה

     

    אופן ההכנה:

    1. מערבבים בקערה גדולה את המים, השמן, הסילאן והשמרים עד להמסת השמרים.

    2. מנפים את הקמח לתוך הקערה עם תערובת השמרים, מוסיפים את המלח ועשבי התיבול ומערבלים במיקסר (או לשים ביד) עד שנוצר בצק.

    3. יוצקים מעל הבצק את שמן הזית, מכסים במגבת נקייה ומתפיחים חצי שעה במקום חמים. מסירים את המגבת ומתפיחים שוב חצי שעה. מחלקים ל־4 כדורים שווים ומרדדים לעיגולים ביד או במערוך. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה.

    4. מכינים את הפטריות: מחממים את שמן הזית במחבת ומטגנים את הבצל הירוק הקצוץ עד הזהבה. מוסיפים את הפטריות (רצוי לא הכל בבת אחת כי הן נוטות להפריש נוזלים כשהכמות גדולה מדי, אלא בשתיים־שלוש פעמים) ומקפיצים עד להזהבה.

    5. מסננים היטב את הפטריות מעודפי הנוזלים (חשוב מאוד!). מחלקים באופן שווה על עיגולי הבצק ואופים בתנור שחומם מראש ל־250 מעלות כ־12 דקות או עד שהפוקצ'ות מזהיבות והבצק מוכן. אפשר להגיש עם יוגורט כבשים, זילוף שמן זית ועירית קצוצה.

     

    ערכים תזונתיים למנה: 664 קלוריות, 86 גרם פחמימות, 22.6 גרם חלבון, 18.2 גרם שומן.

     

    ספגטי בחלב קוקוס ופטריות

    ספגטי בחלב קוקוס ופטריות (צילום: יוסי סליס)
      ספגטי בחלב קוקוס ופטריות(צילום: יוסי סליס)
       

       

      החומרים ל-4 מנות:

      • 1 חבילה (500 גרם) ספגטי
      • 1/2 ליטר (2.5 כוסות) חלב קוקוס
      • 1 כפית כורכום או שורש כורכום מגורר
      • 300 גרם פטריות ג׳ירול או ירדן
      • 1 כפית שמן קוקוס לטיגון
      • 2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים דק
      • מלח, פלפל
      • עירית או כוסברה לקישוט

       

      אופן ההכנה:

      1. מבשלים את הספגטי לפי הוראות היצרן.

      2. מחממים בסיר את חלב הקוקוס יחד עם הכורכום ומביאים לרתיחה. מבשלים על להבה גבוהה במשך 5 דקות. מכבים את האש ומכסים.

      3. מברישים את הפטריות, מנקים מאדמה ומנגבים בנייר סופג. מחממים במחבת את שמן הקוקוס ומטגנים את הפטריות והבצל הירוק עד שהן מזהיבות.

      4. מרתיחים שוב את חלב הקוקוס, מוסיפים פנימה את הפטריות והבצל, מתבלים במלח ובפלפל ומבשלים על להבה גבוהה כ־5 דקות נוספות.

      5. יוצקים את הרוטב מעל הספגטי ומפזרים מעל עירית (או כוסברה) ומגישים חם.

       

      ערכים תזונתיים למנה: 761 קלוריות, 103.9 גרם פחמימות, 19.1 גרם חלבון, 31.7 גרם שומן.

       

      שיפוד פטרייה, טופו ותרד על אטריות זכוכית

      שיפוד פטרייה, טופו ותרד על אטריות זכוכית (צילום: יוסי סליס)
        שיפוד פטרייה, טופו ותרד על אטריות זכוכית(צילום: יוסי סליס)

         

        החומרים ל-4 מנות:

        • 2 חבילות (500 גרם) אטריות שעועית (זכוכית)
        • 1 חבילה טופו + 1/4 כוס סויה
        • 4 פטריות שמפיניון גדולות + 1 כפית שמן קוקוס
        • 1 ק"ג תרד שטוף ללא גבעולים או תרד בייבי
        • 1 כף שמן זית
        • מלח, פלפל
        • 1 חבילה נבטי אלפלפה
        • 1/2 צרור כוסברה
        • 2 כפות טחינה גולמית
        • 1 כף סילאן
        • 1 כף שומשום

         

        אופן ההכנה:

        1. משרים את אטריות השעועית במים רותחים למשך 5 דקות. מסננים ושומרים במקום חמים.

        2. חותכים את הטופו ל־8 קוביות גדולות ומשרים ברוטב הסויה עד להרכבה.

        3. מפרידים את ראשי הפטריות מהרגל ומקפיצים במחבת עם שמן הקוקוס.

        4. מחממים בסיר את שמן הזית, מכניסים את התרד ומערבבים עד שכל העלים מתבשלים אך עדיין ירוקים. מתבלים במלח ובפלפל, מכבים ומסננים. מחלקים את התרד ל־8 ויוצרים כדורים סחוטים היטב מעודפי נוזלים.

        5. מחלקים את נבטי האלפלפה ל־4 ויוצרים כדורים.

        6. מרכיבים על כל שיפוד (סך הכל 4): קוביית טופו, כדור נבטים, כדור תרד, קוביית טופו, פטרייה וכדור תרד.

        7. מחלקים את אטריות השעועית לצלחות הגשה ומניחים מעל כל צלחת שיפוד. מסדרים מסביב כוסברה, מזליפים טחינה וסילאן ומפזרים שומשום.

         

        ערכים תזונתיים למנה: 536 קלוריות, 74.4 גרם פחמימות, 25.4 גרם חלבון, 14.8 גרם שומן.

          

        טורטייה פטריות וגבינות

         

         

        טורטייה פטריות וגבינות (צילום: יוסי סליס)
          טורטייה פטריות וגבינות(צילום: יוסי סליס)

           

          החומרים ל-4 מנות

          • 1 ק"ג פטריות (מומלץ לערבב שמפיניון וירדן)
          • 3 כפות שמן זית + 1 כף שמן זית (לטיגון השני)
          • 8 ביצים
          • 200 גרם גבינות קשות (כמו חמד 5% וצפתית קשה 5%)
          • 1 כוס תערובת עשבי תיבול: בזיליקום, פטרוזיליה, עירית
          • מלח, פלפל

           

          אופן ההכנה:

          1. מטגנים במחבת (שאפשר להכניס לתנור) את הפטריות בשמן זית על להבה גבוהה עד שהן מצטמצמות ומאבדות מנוזליהן.

          2. מסירים מהאש ומסננים את עודפי הנוזלים.

          3. טורפים בקערה את הביצים, הגבינות ועשבי התיבול ומתבלים במלח ובפלפל.

          4. מחממים את המחבת שנית עם כף שמן זית נוספת וכשהיא חמה מאוד יוצקים את תערובת הביצים. מטגנים כ־3 דקות ומערבבים קלות. מסירים מהאש ומחכים כ־5 דקות.

          5. מעבירים את המחבת לתנור ואופים ב־180 מעלות למשך 10־12 דקות או עד שהטורטייה מתייצבת (מנערים, וכאשר התערובת יציבה היא לא זזה). מוציאים מהתנור והופכים בזהירות מעל צלחת גדולה. אפשר להגיש עם יוגורט עזים.

           

          ערכים תזונתיים למנה: 350 קלוריות, 8.3 גרם פחמימות, 25.3 גרם חלבון, 23.5 גרם שומן.

           

          פטריות וטופו בורגר

           

          סנדוויץ' פטריות וטופו (צילום: יוסי סליס)
            סנדוויץ' פטריות וטופו(צילום: יוסי סליס)

             

            החומרים ל-4 מנות

            • 16 פטריות שמפיניון גדולות
            • 1 חבילת טופו
            • 2 כפות שמן שומשום (לטיגון)
            • עלי כוסברה או בזיליקום, לקישוט

            למשרה:

            • 1/4 כוס רוטב סויה
            • 1 כף סילאן
            • 2 גבעולי בצל ירוק, קצוץ דק

             

            אופן ההכנה:

            1. מפרידים את ראשי הפטריות מהרגל וחותכים את הטופו ל־8 עיגולים בקוטר הפטרייה. משרים את ראשי הפטריות ועיגולי הטופו בחומרי המשרה למשך חצי שעה.

            2. קוצצים גם את רגלי הפטריות ואת שארית הטופו ומתבלים במעט נוזלי משרה.

            3. מחממים את שמן השומשום במחבת על להבה בינונית ומטגנים את ראשי הפטריות ועיגולי הטופו (שומרים את נוזלי המשרה!) משני צדיהם ומוציאים מהמחבת. מטגנים קלות גם את תערובת הרגליים והטופו הקצוצים.

            4. ממלאים כל ראש פטרייה בתערובת הרגליים הקצוצות והטופו, מניחים מעליהם פרוסת טופו צרובה וסוגרים בראש פטרייה נוסף, כך שמתקבל מעין סנדוויץ'.

            5. שמים בסיר את נוזלי המשרה (ששמרנו) ומבשלים עד שהרוטב מצטמצם לסירופ. יוצקים על הפטריות ומקשטים בכוסברה או בזיליקום. מגישים לכל סועד שתי פטריות ממולאות.

             

            ערכים תזונתיים למנה: 210 קלוריות, 8.2 גרם פחמימות, 14.4 גרם חלבון, 11 גרם שומן.

             

            • מתכונים: השפית נעמה צפתי, בוגרת הקורדון בלו, מבשלת ארוחות פרטיות בהזמנה אישית בביתה שבזכרון יעקב. התפריט חלבי או טבעוני. בנוסף היא עורכת מכירות של לחמים, עוגות, מאפים וריבות בתיאום מראש, ובקרוב יושקו גם סדנאות בישול ואפייה. נעמולים, 7039171־058

            ערכים תזונתיים: נירה אולנד, דיאטנית קלינית

            סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ'

             

             

               איזו פטרייה אוכלים נגד שפעת ואיזו תוריד את הכולסטרול הרע? הקליקו לכתבה:

               

              10 סיבות מוכחות לתת לפטריות הרבה יותר מקום בצלחת (צילום: יוסי סליס  סגנון: נטשה חיימוביץ')
              10 סיבות מוכחות לתת לפטריות הרבה יותר מקום בצלחת (צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

              הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
              הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
              כשר פרווה
              טבעוני
              דרגת קושי בינונית
              דירוג הגולשים (0 מדרגים)
              לחצו על הלבבות כדי לדרג