חשבתם שהנזק של מאכלי החג מסתכם רק בקילוגרמים מיותרים?

השילוב של סוכר, שומן ומלח בכמויות גדולות מסכן לא רק את היכולת שלנו להשתחל לסקיני אלא גם את בריאות הלב וכלי הדם ועלול אף לגרום למחלות נוספות

פרופ' יעקב הנקין

|

04.12.18 | 09:00

הסופגניות לא בהכרח אוהבות אותנו בחזרה (צילום: Shutterstock)
הסופגניות לא בהכרח אוהבות אותנו בחזרה (צילום: Shutterstock)

בכל שנה הסופגניות הן הראשונות לבשר לנו על בואו של חג החנוכה, ובכל שנה הן מקדימות את בואן ומאפשרות לנו ליהנות מהן למשך תקופה ארוכה יותר. אבל רגע לפני שאתם ממהרים למאפייה הקרובה לטעום מהיצירות החדשות, חשוב שתדעו על הקשר בין סופגניות לכולסטרול.

 

כבר ידוע שסופגניות הן לא בדיוק מאכל בריא, אבל קשה מאוד לעמוד בפיתוי אל מול המהפך שהן עוברות בשנים האחרונות, שכן בכל שנה הן הופכות לססגוניות יותר ויותר, עמוסות בציפויים מרהיבים ובמילויים מפתיעים. בדרך כלל, ככל שהן חגיגיות יותר, כך הן מכילות יותר סוכרים ופחמימות. וזה הרי לא נגמר רק בסופגניות, שכן חנוכה ידוע כחג השמן וסיר הטיגון עובד שעות נוספות סביב הדלקת החנוכייה.

 

עם זאת, מאכלי החג לא מאיימים רק על המשקל שלנו וזה לא בהכרח נגמר רק בכמה קילו עודפים, הם יכולים לפגוע בבריאות הלב שלנו. למעשה, שלושת הגורמים העיקריים שפוגעים בבריאות, מצויים בשפע במאכלים אלה:

 

1) סוכר - בעבר האויב מספר אחת של מחלות הלב היה הכולסטרול, כאשר תזונה דלה בכולסטרול ובשומנים הייתה הדרך להגן על הלב וכלי הדם. עם זאת, ככל שהפחתנו במאכלים שומניים, הגברנו את צריכת הפחמימות והסוכרים, מה שהביא למפגע חדש: מגפת הסוכרת, שלמעשה מובילה לנזקים רבים למערכת כלי הדם והלב.

 

בישראל, צריכת הסוכר היא אחת מהגבוהות בעולם, חלק מהגורמים לכך היא המאכלים עתירי סוכר כגון סופגניות, בהן הסוכר העודף נמצא לא רק בבצק אלא גם בציפוי ובמילויים. לעיתים כמות הסוכר שבשלל התוספות עולה אלפי מונים על מה שיש בסופגניה עצמה.

 

>> מחפשים את הסוכר? הנה עוד שמות שהוא מתחבא מאחוריהם

>> מחפשים את המלח? תוכלו למצוא אותו בקלות גם בעוגה

 

2) שומן - השומן לא חייב להיות מזיק. שומן צמחי, כמו זה שנמצא באבוקדו או בשקדים עדיף על פני שומן מן החי (שומן רווי) הידוע כמעלה את רמת הכולסטרול בדם. ובכל מקרה רצוי להימנע משומן טרנס - שומן הנוצר באופן מלאכותי והוא באופן חד משמעי לא בריא ללב.

 

ומה הקשר לסופגניות וללביבות? אם אתם לא אלה שמכינים אותן, כדאי לברר מה טיבו של השומן שהשתתף בתהליך ההכנה - במיוחד אם מדובר על מוצרי פרווה שסביר להניח מכילים מרגרינה (מוצר הידוע כמכיל אחוז, גם אם זניח, של שומן טרנס). אבל גם בלעדיה, כדאי לחשוב על טיב השמן בו מטגנים את המאכלים האלה - חימום יתר ושימוש חוזר בשמן עלולים להוביל לחמצון ולהיווצרות רכיבים מזיקים.

 

3) מלח - המלח נמצא כמעט בכל מאכל, אפילו לסופגניות מתקתקות מוסיפים מלח כדי להגביר את הטעמים. לכן חשוב לזכור תוך כדי האכילה כי צריכתו בכמויות גדולות יכולה לגרום ללחץ דם. אוכלוסייה שנמצאת בסיכון גבוה, כמו אנשים עם נטייה גנטית למחלות לב צריכים להיזהר במיוחד ולהקפיד על תזונה דלת-מלח ולא לשכוח כי הוא מופיע גם במוצרים מתוקים ובמשקאות.

 

לסיכום, שומן סוכר ומלח מסתתרים להם בסופגניות ובלביבות שלנו בכמויות גדולות, מבלי שנהיה מודעים להם. כדי שנצליח לשמור על הבריאות במשך החג הארוך הזה, חשוב שנקדיש תשומת לב לכל אותם המזונות שנראים לנו תמימים ולא נצרוך אותם כלאחר יד.

 

>> נסו להחליף את מאכלי החג שמוגשים בהדלקת הנרות בכיבוד בריא יותר, בין אם זה ירקות, פירות, שקדים ואגוזים ובין אם זה גרסאות בריאות יותר של ה'נזק'. אם אתם כבר סובלים מכולסטרול גבוה ונמצאים בסיכון למחלות לב וכלי דם, חשוב שתכירו גם את האפשרויות התרופתיות לטיפול בכולסטרול, כמו הטיפול הקלאסי בסטטינים להורדת הכולסטרול או את הטיפולים החדשניים כמו התרופות ממשפחת מעכבי ה-PCSK9 ובהם רפאטה ופראלואנט. טיפולים אלו, בשילוב אורח חיים בריא ותזונה מתאימה יכולים לסייע בהורדת רמת הכולסטרול בדם ולשמור על בריאות הלב.

 

ושיהיה לכולנו חג חנוכה שמח ובריא.

 

פרופ' יעקב הנקין הוא מנהל השירות למניעת מחלות לב וטיפול בשומני הדם במערך הקרדיולוגי של המרכז הרפואי סורוקה

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד