מסיבת המבורגרים: כך תכינו לבד המבורגר טבעוני בכל צבעי הקשת

המדריך לצובע הבריא פרק ג': הירוק - הוא נראה לנו כמו צבע טבעי (בניגוד לכחול, למשל), אבל כדאי לדעת שיש ירוקים ששווים הרבה יותר מבחינת ערכם התזונתי

ענבר חוברה

|

22.11.18 | 09:11

המבורגר עם לחמניות צבעוניות וקציצות טבעוניות (צילום: DEREK SIMPSON PHOTOGRAPHY)
המבורגר עם לחמניות צבעוניות וקציצות טבעוניות (צילום: DEREK SIMPSON PHOTOGRAPHY)
 

מתערבת שאתם לא צובעים ביומיום את האוכל שלכם. המקסימום הוא עוגה צבעונית למסיבה של הילדים כדי שיהיה להם שמח לאכול וגם יפתח להם קצת את העיניים. צבעי המאכל נתפסים במקרה הקיצוני כמזיקים או לכל הפחות כחסרי תועלת מבחינה תזונתית ואני פה כדי להראות שזה לאו דווקא נכון: יש צבעי מאכל המופקים ממזונות-על שהגוף שלנו יודה לנו אם נשתמש בהם ביומיום.

 

הירוקים - למה הם טובים לנו?

>> הצבען הירוק העיקרי הוא הכלורופיל, אותו חומר שאחראי על הפיכת האור לאנרגיה בצמחים. בנוסף לכך יש לו מגוון יכולות נוספות:

 

  • מפחית דלקות - מחקרים מצאו כי שימוש במשחות שמכילות את החומר, אפקטיביות יותר מאחרות בריפוי פצעים ושיכוח הכאב באזור. כמו כן, ג'ל כלורופיל נמצא כיעיל במצבים של אקנה קל עד בינוני.

 

  • נוגד חמצון עוצמתי - לכלורופיל יכולות נוגדות חמצון, הוא מחזק את מערכת החיסון ועשוי לסייע כנגד מחלות שונות וגידולים סרטניים.

 

ניקוי רעלים וסיוע בירידה במשקל - מחקרים שונים מצאו כי יש קשר בין כלורופיל לבין התכונות האלה וציינו כי יש להמשיך לחקור בכיוון זה.

 

>> פיגמנט ירוק חשוב נוסף הוא הלוטאין - קרטנואיד המצוי דווקא בירקות ירוקים. מדובר על נוגד חמצון עוצמתי שיש לו תפקיד חשוב בבריאות העיניים שלנו. החומר הזה משמש כ'משקפי שמש' פנימיים שלנו, מונע התנוונות הגורמת לעיוורון ומסייע כנגד מחלות כגון קטראקט. כמו כן, הלוטאין משפר את בריאות הלב וכלי הדם ועשוי להפחית את הסיכון לסרטן.

 

כך תצבעו את האוכל שלכם בכל הטוב הזה:

הצביעה עצמה מאוד פשוטה, כך שאפשר לצבוע כמעט כל מנה בצבעים מרהיבים. פשוט מוסיפים כפית או כף מהאבקה שבחרתם, מערבבים היטב ונהנים. להעצמת האפקט כדאי לשלב צבעים שונים ולערבב חצי מהבצק/הסמודי/הרוטב עם מחצית מכמות הצבע המבוקשת.

 

>> לצבע ירוק בהיר - אבקת מאצ׳ה. מדובר על עלי תה ירוק משובחים שיובשו ונטחנו לאבקה. חשוב לברר מאיזה חלק של העלה הוכנה האבקה והאם מדובר על תהליך ששמר על האיכויות של הצמחים. במקרה זה המחיר משתנה בהתאם לאיכותה.

 

אבקת המאצ'ה מכילה כמות גבוהה של נוגד החמצון EGCG ואחרים, שעשויים לסייע במלחמה בסרטן. ריכוז החומרים הגבוהה שבה עשוי לסייע גם בהאצת חילוף החומרים, הורדת רמות הכולסטרול והאטת תהליכי הזדקנות.

 

>> לצבע ירוק כהה - אבקת ספירולינה. מדובר על אבקה העשויה מאצת מים ירוקה-כחולה שנאספה, סוננה, יובשה בשמש ונטחנה לאבקה. הספירולינה מכילה חלבון, ברזל, ויטמינים ממשפחת B, יוד ומינרלים אחרים. תכולת היוד הגבוהה עלולה להזיק בשימוש מוגבר ולכן יש לצרוך במתינות. הסובלים מבעיות בבלוטת התריס חייבים להיוועץ ברופא לפני השימוש.

 

לספירולינה תכונות של נוגד חמצון חזק וגם יכולות אנטי-דלקתיות. היא מסייעת בהורדת רמות הכולסטרול ה'רע' וגם של הטריגליצרידים במקביל לכך שהיא מגנה על הכולסטרול ה'טוב' מהתחמצנות.  היא עשויה להוריד את לחץ הדם ולשפר תסמינים של אלרגיות.

 

>> לצבע ירוק כהה - נוזל כלורופיל מרוכז. היות והכלורופיל מצוי בעלים ירוקים, אפשר למצות אותם ולהכין נוזל שמכיל כמות גדולה של כלורופיל. הכלורופיל כאמור מחזק את מערכת החיסון, מנקה את הגוף, מפחית דלקות ואף תורם למערכת העיכול.

 

איפה משיגים?

 

האבקות השונות נמכרות בחנויות מקוונות בארץ ובחו"ל (באתרים הסיניים, אמזון, אתרים יעודיים לתוספי תזונה ולמוצרי בריאות וגם באתרים מתמחים, כגון זה) ואפשר אף למצוא את חלקן בחנויות טבע בארץ.

 

לחמניות צבעוניות עושות את כל ההבדל  (צילום: DEREK SIMPSON PHOTOGRAPHY)
    לחמניות צבעוניות עושות את כל ההבדל (צילום: DEREK SIMPSON PHOTOGRAPHY)

     

     לחמניות המבורגר צבעוניות

     

    מרכיבים

    12 יחידות

     

    • 1/2 כוס חלב צמחי, חמים
    • 8 גרם שמרים יבשים
    • 1 כף סילאן
    • 3 כוסות קמח רב תכליתי או קמח לחם
    • 1/4 כוס קמח מלא
    • 2 כפות זרעי פשתן, טחונים
    • כף מלח ים או מלח הימלאיה דק
    • 1/2 1 כפות אבקת סופרפוד בצבע שרוצים
    • 3-2 כפות שמן זרעי חמניה או קנולה
    • מים חמימים
    • קמח לקימוח

     

    לציפוי

    • 1 כף חלב צמחי
    • 1 כף שמן חמניה או קנולה
    • שומשום

     

    אופן הכנה

    1. בקערה קטנה מערבבים את החלב הצמחי, הסילאן והשמרים, מכסים ומניחים ל8-7 דקות, עד שהשמרים מתחילים לפעול.
    2. בקערה נפרדת, מערבבים את הקמחים, זרעי הפשתן, המלח ואת אבקת הסופרפוד. מערבבים היטב.
    3. מוסיפים את השמן לקערת השמרים ואז יוצקים את הכול לתוך הקערה עם הקמח. מערבבים עד להיווצרות בצק דביק ואחיד תוך כדי הוספת מים חמימים עד כמה שנדרש (בין 1/2 כוס לכוס וחצי).
    4. מקמחים את משטח העבודה, מניחים את הבצק הדביק מעל ולשים אותו 6-5 דקות עד שהוא רך למגע ואלסטי מאוד.
    5. משמנים מעט את הבצק, מעבירים לקערה, מכסים במגבת ומתפיחים במקום חמים כ-40-30 דקות, עד שהוא מכפיל את נפחו.
    6. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
    7. מחלקים את הבצק ל-12 כדורים שווים ומניחים אותם בתבנית האפייה. חשוב להקפיד להשאיר רווחים בין הכדורים, כדי שיוכלו לתפוח כמו שצריך. אם בצק דביק מדי, מוסיפים מעט קמח.
    8. מכסים במגבת נקייה ושומרים במקום חמים כחצי שעה או עד שהלחמניות מכפילות את נפחן.
    9. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
    10. הציפוי: בקערה קטנה טורפים את החלב עם השמן. מברישים את הלחמניות התפוחות בתערובת ובוזקים את השומשום מלמעלה.
    11. אופים בתנור החם כ-15 דקות, עד שהלחמניות מזהיבות ואם נוקדים על הבסיס נשמע צליל חלול.

     

     >> להרכבת ההמבורגר תצטרכו פלאפל בשני צבעים המעוצב כקציצות (לחצו על התמונה למטה כדי להגיע למתכון), עגבניות פרוסות, בצל סגול, חמוצים, רוטב אהוב ושאר תוספות שאתם מעדיפים.

     

     לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: ענבר חוברה)
    לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: ענבר חוברה)

     

    >>>>בפרקים הבאים: פנקייקס, סושי, סמודי, פיצה ועוד - בכל צבעי הקשת

     

    ייעוץ מקצועי: ליאורה חוברה , דיאטנית קלינית M.Sc ומסטר NLP לבריאות ולהרזיה

     

    ענבר חוברה היא בעלת בלוג Endless Trip העוסק בטיולים, לייף סטייל, אוכל ובריאות

     

    לאתר של הצלם דרק סימפסון

     

       

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד