חד קרן בצלחת: פלאפל טבעוני עם אטריות אורז מרהיבות ושפע ירקות

המדריך לצובע הבריא פרק א': הכחולים - כך תהפכו אטריות משעממות למנה צבעונית עם קורט קסם מלהיב, והכול בזכות אבקת על שנשמעת כאילו נלקחה מתוך ספרי כישוף

ענבר חוברה

|

25.10.18 | 08:57

מי יסרב לקערת אטריות חד קרן? (צילום: ענבר חוברה)
מי יסרב לקערת אטריות חד קרן? (צילום: ענבר חוברה)
 

הרבה לפני שהתחלנו לפחד מצבעי מאכל מלאכותיים, תרבויות שונות נהגו לצבוע את המזון, התכשיטים והבגדים שלהם באופן טבעי. הצביעה נעשתה באמצעות פרחים, פירות, ירקות, שורשים ואצות שנמצאו בסביבתם. חלק מהצמחים הללו מוכרים לנו היום כמזונות-על ועל כן בנוסף לגוון הנפלא שהם מעניקים למנות, הם מעשירים אותן בחומרים מזינים שמטיבים עם הגוף ומשפרים את בריאותו.

 

מספר הגוונים אליהם אפשר להגיע באמצעים טבעיים הוא אינסופי ובכלל לא מסתכם באדמדם-סלק או צהוב-כורכום. פלטת הצבעים הצמחית מכילה את כל צבעי הקשת, בעוצמות משתנות עד כדי פיגמנטים זוהרים (כמעט), כך שגם לכחולים/סגולים יש מקום מכובד בתוכה, למרות שאם תחשבו על זה, בטוח תתקשו לחשוב על מזון כחול טבעי בנוסף לאוכמניות.

 

הצמחים שמעניקים למזון צבע כחול כהה, סגול ואף שחור מכילים פיגמנטים ממשפחת האנתוציאנינים. ההבדל בצבע (אם יהיה כחול, סגול או שחור, יכול לנבוע מתנאי סביבה כמו חמצן, אור, רמת חומציות ועוד. כרוב סגול למשל, יתן צבע יותר כחול אם יבוא במגע עם מיץ לימון.

 

מבחינה בריאותית, אנתוציאנינים הם פיגמנטים ממשפחת הפלבונואידים - פיטוכימיקלים הנמצאים בפירות ובירקות ופועלים כנוגדי חמצון רבי עוצמה. ככאלה, הם מגינים על התאים ומסייעים כנגד תהליכים שונים וביניהם:

 

  • תהליכי הזדקנות של התאים
  • נזקי חמצון לתאי המוח
  • נזקים שנגרמים כתוצאה מכולסטרול גבוה
  • סיבוכי סוכרת
  • תהליכים דלקתיים

 

במה משתמשים כדי להנות מכל הטוב הזה?

>> כחול בהיר/תכלת: אבקת ספירולינה כחולה - אצה שהפכה לכוכבת עולמית בעקבות הפרסום כי ניתנה לאסטרונאוטים של נאס"א כתוסף תזונה. הצבע הכחול מתומצת מהאצה הכחולה/ירוקה ונמכר כאבקה. בין סגולותיה תוכלו למצוא ערכים תזונתיים גבוהים (כמויות יפות של חלבון, ברזל, ויטמינים מקבוצת B, יוד ומינרלים נוספים), יכולות נוגדות אלרגיות, חיזוק מערכת החיסון, חידוש אנרגיות ועוד.

 

* אם אתם סובלים מבעיה בבלוטת התריס יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בספירולינה

 

>> כחול כהה: אבקת פרח אפונת הפרפר - התרבויות העתיקות של דרום זרח אסיה השתמשו בפרח לרפואה ולהענקת צבע למזון, משקה וביגוד. הצמח מוכר בזכות יכולותיו לשפר את תפקודי המוח, להמריץ ולסייע במצבים של לחץ וחרדה, לפעול כנגד דלקות, להוריד לחץ דם, לשפר את מראה העור ועוד.

 

איפה משיגים?

אבקת ספירולינה נמכרת בחנויות טבע או בחנויות מקוונות בארץ ובחו"ל.

את אפונת הפרפר אפשר לקנות באינטרנט (באתרים הסיניים, אמזון ובחנויות מקוונות כגון זאת) בצורת אבקה או בצורת תה יבש.

 

>> לפני שמתחילים כדאי שתדעו שאפשר גם לטגן/להקפיץ ללא טיפת שמן - ככה תעשו את זה

>> עוד השראה צבעונית שתגרום לכם להכנס למטבח

 

רוצים להעצים את האפקט? הוסיפו מעט ליים (צילום: ענבר חוברה)
    רוצים להעצים את האפקט? הוסיפו מעט ליים(צילום: ענבר חוברה)

     

     יוניקורן נודלס

     

    מרכיבים

     3-2 מנות

     

    לרוטב

    • 1/4 כוס טחינה גולמית
    • 2 כפות מיץ לימון
    • 2 כפות מים (רצוי מינרליים)
    • 1 כף רוטב סויה
    • פרוסת שורש ג'ינג'ר טרי באורך של 1/2 ס"מ
    • 1/2 כפית אבקת שום או שן שום כתושה
    • אבקת צ'ילי או רוטב חריף (לא חייבים)

     

    לירקות

    • 500 גרם ירקות אהובים להקפצה (אני בחרתי בברוקולי, קישוא, אפונת שלג, נבטים סיניים, פטריות אוייסטר, קייל ותרד)
    • 1 כף חומץ תפוחים
    • 200-100 גרם ירקות טריים אהובים (אני בחרתי כרוב סגול וקישוא צהוב)

     

    לנודלס

    • 1 ליטר מים (רצוי מינרליים)
    • 1 כף אבקת פרח אפונת הפרפר (אם רוצים צבע כהה מוסיפים יותר)
    • 200 גרם אטריות אורז
    • 5-4 טיפות שמן שומשום (לא חייבים)
    • 12-10 פלאפל סלק (מתכון בהמשך) או מנת חלבון כמו טופו מוקפץ, ביצה, קטניות
    • 1 ליים

     

    אופן הכנה

    1. הרוטב: מעבדים בבלנדר את כל מרכיביו, על להיווצרות רוטב אחיד. אם אוהבים הרבה רוטב, אפשר להכפיל כמויות.
    2. הירקות: מחממים מחבת עם ציפוי מונע הידבקות או ווק מרוסס עם תרסיס שמן ומקפיצים את הירקות לפי סדר בישול - הירקות הקשים יותר נכנסים קודם ואליהם מצטרפים הירקות הרכים יותר. אפשר להתחיל את ההקפצה עם בצל ושום קצוצים, אם רוצים להשתמש בהם. בתחילת ההקפצה מטפטפים את החומץ. על הירקות המוקפצים להיות נגיסים ומוכנים לאכילה.
    3. את הירקות הטריים פורסים ומניחים בצד, עד לסידור הקערות.
    4. הנודלס: מחממים את המים בסיר גדול, מוסיפים את אבקת הפרח ומביאים לרתיחה. מוסיפים את האטריות ומנמיכים את האש. מבשלים לפי הוראות היצרן (בדרך כלל 3-2 דקות). מכבים, מסננים, מטפטפים שמן שומשום ומערבבים.
    5. ההגשה: מסדרים בקערה את האטריות, שני סוגי הירקות והפלאפלים. מטפטפים ליים מעל האטריות ומערבבים קלות (על מנת ליצור אפקט יפה - הימנעו מערבוב יתר). הליים יגביר את האפקט בכך שיעניק לאטריות גוון ורוד-סגול, כך שהאטריות תהיינה עוד יותר יפות.
    6. יוצקים מעל מהרוטב ומגישים.

     

    הקסם הוא חלק מהעניין (צילום: ענבר חוברה)
      הקסם הוא חלק מהעניין(צילום: ענבר חוברה)

       

        פלאפל בשני צבעים

       

      מרכיבים

      10-8 יחידות בגודל בינוני

       

      • 2 סלקים גדולים
      • 1/2 כוס כוסברה
      • 1/2 כוס פטרוזיליה
      • 3-2 עלי קייל גדולים
      • 1/2 כוס בצל ירוק קצוץ
      • 600 גרם גרגירי חומוס (משומר ומסונן או קפוא ומופשר)
      • 2 כפות מי חומוס (מהפחית או ממי בישול)
      • 3-2 שיני שום
      • 1 כוס שיבולת שועל
      • 2 כפות טחינה
      • 1/2 2 כפות מיץ לימון
      • 2 כפיות כמון טחון
      • 1 כפית כורכום טחון
      • 1 כפית זרעי כוסברה טחונים
      • 1 כפית מלח
      • 1/2 פכית פלפל שחור
      • 1/2-1/4 כפית צ'ילי

       

      אופן הכנה

      1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
      2. פורסים את הסלק לקוביות בגודל 1.5 ס"מ וצולים אותן במשך כ-45 דקות. מצננים.
      3. שמים את עשבי התיבול, הקייל ואת הבצל הירוק במעבד מזון ומעבדים עד שיש תערובת גסה.
      4. מוסיפים את יתר החומרים (ללא הסלק) ומעבדים לעיסה אחידה ומעט גושית. אם העיסה יבשה מדי ומתפוררת, מוסיפים מעט מי חומוס. מחלקים את התערובת לשתי קערות. אחת מכסים ושומרים במקרר כחצי שעה.
      5. בלי לשטוף את קערת המעבד, מכניסים אליו את הסלק הצלוי ומעבדים לתערובת גושית. מחזירים את מחצית התערובת שנותרה בחוץ ומעבדים אותה מעט יחד עם הסלק - המרקם צריך להישאר מעט גושי ולא חלק. מעבירים לקערה, מכסים ומצננים במקרר למשך חצי שעה גם כן.
      6. בידיים רטובות יוצרים קציצות קטנות ושטוחות משתי התערובות.
      7. מחממים מחבת עם ציפוי מונע הידבקות או מרססים מעט ספריי שמן. כאשר המחבת חמה מאוד, מניחים את הקציצות ומטגנים אותן כ-5 דקות. הופכים אותן בזהירות ומטגנים כ-5 דקות נוספות, עד שהקציצות שחומות וקריספיות.

       

       >>>>בפרקים הבאים: פנקייקס, סושי, סמודי, פיצה ועוד - בכל צבעי הקשת

       

       ייעוץ מקצועי: ליאורה חוברה , דיאטנית קלינית M.Sc ומסטר NLP לבריאות ולהרזיה

      ענבר חוברה היא בעלת בלוג Endless Trip העוסק בטיולים, לייף סטייל, אוכל ובריאות

       

      -------------------

       

      עוד מנות צבעוניות בקערות - שייקים עם פירות של ענבר חוברה

       

       לחצו על התמונה כדי להגיע למתכונים (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
      לחצו על התמונה כדי להגיע למתכונים (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד