מיום חמישי: שבוע האיור יכבוש את תל אביב-יפו, עם 46 תערוכות שונות

ממסדרונות החוג לארכיאולוגיה ברמת אביב עד מרתפי מועדונים בדרום העיר, עשרות מאיירים ומעצבים מציגים את עבודתם (כולל גלישות לתלת-ממד). כמה המלצות

ענת ציגלמן

|

11.11.18 | 14:53

הטיפוגרף והמאייר חן מכבי בפרשנות גרפית רעננה ליצירות אמנות גדולות, שתורגמה גם לסדרה חדשה של מוצרי נייר (צילום: דוריאן קרידו)
הטיפוגרף והמאייר חן מכבי בפרשנות גרפית רעננה ליצירות אמנות גדולות, שתורגמה גם לסדרה חדשה של מוצרי נייר (צילום: דוריאן קרידו)
יאנה בוקלר מציגה בתערוכה ''מפגש משפחתי'' איורים מתוך ספר ילדים שמבוסס על סיפור חייו של סבה (איור: "שבוע האיור")
יאנה בוקלר מציגה בתערוכה ''מפגש משפחתי'' איורים מתוך ספר ילדים שמבוסס על סיפור חייו של סבה (איור: "שבוע האיור")
יעקב קאופמן בפרשנות קווית, תלת ממדית (מחוט ברזל שחור ודק) לצורת הלב האיקונית. כאן שבעה מתוך כמאה לבבות שהוא מציג במוז''א (צילום: הדר סייפן)
יעקב קאופמן בפרשנות קווית, תלת ממדית (מחוט ברזל שחור ודק) לצורת הלב האיקונית. כאן שבעה מתוך כמאה לבבות שהוא מציג במוז''א (צילום: הדר סייפן)
שושקה אנגלמאיר מלמדת בסדנאות הפופ-אפ ''אפטר סקול'' שיעור באקטיביזם מאויר (צילום: רפי מיכאלי)
שושקה אנגלמאיר מלמדת בסדנאות הפופ-אפ ''אפטר סקול'' שיעור באקטיביזם מאויר (צילום: רפי מיכאלי)
גם הדור הבא הוזמן להתנסות באיור בשיעור שהועבר בבית הספר, ותוצריו מוצגים בספריית בית אריאלה (איור: "שבוע האיור")
גם הדור הבא הוזמן להתנסות באיור בשיעור שהועבר בבית הספר, ותוצריו מוצגים בספריית בית אריאלה (איור: "שבוע האיור")
 

זוהי שנתו החמישית של שבוע האיור בתל אביב-יפו, שייפתח ביום חמישי הקרוב. השנה הוא מתפרש בעיר עם לא פחות מ-46 תערוכות שונות, חלקן חורגות מהמדיום האיורי אל התלת-ממד. הלוקיישנים מגוונים מאוד – ממסדרון במחלקה לארכיאולוגיה באוניברסיטת תל אביב, דרך מוזיאונים, גלריות וסטודיות של אמנים ומעצבים, ועד שוק האוכל בנמל, חנויות, מועדונים וברים (הבניין העצום של הוסטל אברהם לבדו מארח חמש תערוכות).

 

המשתתפים מגוונים לא פחות, ומעידים על העושר והתנועה של סצנת האיור המקומית: מבכירי המאיירים בארץ, כולל מרצים וראשי מחלקות לתקשורת חזותית, דרך אמנים ומעצבים – ועד פליטים אפריקאים שהוזמנו לאייר את מסע הנדודים שעברו (''הוסטל אברהם'') ותלמידי כיתות ג'-ו' שמציגים בספריית ''בית אריאלה'' ובחלונות ראווה של בתי קפה שונים איורים בנושא ''אני והעיר שלי''.

 

מתוך ''תלוי באוויר'', פליטים מאיירים את מסעם לכאן, ב''הוסטל אברהם'' (צילום: גבריאל חורש סבג)
    מתוך ''תלוי באוויר'', פליטים מאיירים את מסעם לכאן, ב''הוסטל אברהם''(צילום: גבריאל חורש סבג)

     

    יזם האירוע והאוצר הראשי הוא יובל סער, שהתחיל את דרכו כמעצב גרפי ושאת אהבתו לאיור תרגם לחגיגה הזו. תמיכתה של המחלקה לאומנויות בעיריית תל אביב-יפו אפשרה את השאר. הנה כמה טעימות מתוך השפע (את כל הפרטים ושעות הפתיחה של התערוכות השונות תוכלו למצוא כאן):

     

    • מפגש משפחתי. המאיירים איציק רנרט, יאנה בוקלר ועמית טריינין נוגעים יחד ולחוד בזיכרונות משפחתיים, במרחב שבין תיעוד לפנטזיה. בוקלר מציגה איורים מתוך ספר הילדים שכתבה רונית חכם, "סיפור שמתחיל בחלום", שמבוסס על סיפור חייו של סבה של בוקלר. רנרט, מרצה בכיר בשנקר (בין השאר), מתאר בסדרה של ציורי קיר גדולים, המבוססים על צילומים, את קרוביו, החיים והמתים, שעברו את השואה. טריינין מציג את הפרויקט "ראש לקיר", העוסק במפגש בין טראומת השואה לחווית הלינה המשותפת בקיבוץ. איפה: מוזיאון יפו, טיילת מפרץ שלמה 10, יפו העתיקה. 

     

    איציק רנרט משלים את ציורי הקיר, המבוססים על צילומים משפחתיים (צילום: שנקר)
      איציק רנרט משלים את ציורי הקיר, המבוססים על צילומים משפחתיים(צילום: שנקר)

       

      • חפץ לב. יעקב קאופמן, מהמעצבים הוותיקים והחשובים בישראל, מציג מחקר צורני חדש עם כמאה לבבות שעיצב בחוט ברזל שחור דק, מהסוג שנמצא באתרי בנייה. הוא משחק עם פרשנות מאוירת בתלת-ממד לצורת הלב האיקונית, כשברקע מרחפת השאלה ''מתי משהו מתחיל ומתי הוא נגמר'', כמו בכל סיפור אהבה. איפה: מוזיאון ארץ ישראל. 

       

      מתי סיפור אהבה  נגמר, ומתי הוא מתחיל? אחד הלבבות של יעקב קאופמן (צילום: הדר סייפן)
        מתי סיפור אהבה נגמר, ומתי הוא מתחיל? אחד הלבבות של יעקב קאופמן(צילום: הדר סייפן)

         

        גם הצורפת יעל פרידמן מציגה בתערוכה ''מרחבי מחיה'', באוצרותה של מירב רהט, כמו-איורים תלת-ממדיים, עשירים ומורכבים (איור: "שבוע האיור")
          גם הצורפת יעל פרידמן מציגה בתערוכה ''מרחבי מחיה'', באוצרותה של מירב רהט, כמו-איורים תלת-ממדיים, עשירים ומורכבים(איור: "שבוע האיור")

           

          • Art:Remix. החנות של מותג הנייר PULP מארחת את הטיפוגרף והמאייר חן מכבי בסדרת איורים חדשה, המציגה פרשנות גרפית ליצירות אמנות. בתערוכה יוצגו הדפסים משובבי נפש של יצירות מוכרות וסדרת מוצרי נייר מאוירים חדשים.

           

          גרסתו של חן מכבי לדיוויד הוקני (איור: "שבוע האיור")
            גרסתו של חן מכבי לדיוויד הוקני(איור: "שבוע האיור")

             

            ולפיקאסו (איור: "שבוע האיור")
              ולפיקאסו(איור: "שבוע האיור")

               

              • תרבות אגודה. בשנת 1982 התפרסם הלהיט הראשון של להקת Culture Club. בקליפ לשיר Do you really want to hurt me לובש הסולן בוי ג׳ורג׳ חולצה עם שם הלהקה בשפת המקרא, וכך זכה דור שלם להיחשף לצירוף המלים המסתורי "תרבות אגודה".

               

              ארז גביש חוזר לשנות ה-80 עם עבודות דיגיטיליות (איור: "שבוע האיור")
                ארז גביש חוזר לשנות ה-80 עם עבודות דיגיטיליות(איור: "שבוע האיור")

                 

                ארז גביש – מעצב רב-תחומי, מאייר וראש המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל – גדל בגבעתיים בשנות ה־80, בתקופה שבה מועדון הפינגווין ובית התקליט היו חלון הצצה קטן לעולם. בתערוכה הוא מציג עבודות שמשלבות הדפס, עיצוב גרפי והקרנה, בהשראת גיבורי התרבות של נעוריו: קראפטוורק, גארי ניומן, הליגה האנושית, יוריתמיקס ואחרים. איפה: גלריה 8P, רחוב הפטיש 1.

                 

                • אפטר סקול. במשך שבוע האיור יפעל במוזיאון יפו העתיקה בית ספר פופ-אפ לאיור, יוזמתן (זו השנה השנייה) של אור רוזנשטיין ותום כהן. בין היתר תוכלו לאייר על נעליים, בהנחייתה של מעצבת הנעליים שלי סתת; להתנסות ביצירת ספר קונצרטינה (אקורדיוני), בעזרת זרם תודעה ספונטני, עם מירה פרידמן; ללמוד קליגרפיה עברית עם גיא טמם; ולתכנן קמפיין מחאה מאויר בעזרתה של שושקה אנגלמאיר.

                 

                שיעור באקטיביזם מאויר עם שושקה, בסדנאות ''אפטר סקול''
                  שיעור באקטיביזם מאויר עם שושקה, בסדנאות ''אפטר סקול''

                   

                  לא מעט מהתערוכות קשורות במוקדי בילוי לוהטים בעיר. ''סיפורי סבתא'' – 14 מאיירות שמציגות זכרונות ילדות מסבתותיהן – מוצגת ב''קן הקוקיה''; Non Stop TLV היא הצצה לסצנת המועדונים והאנדרגאונד בעיר, שמוצגת בסטודיו MOLET (אירוע הפתיחה יהיה מסיבה); יונתן כץ מציג את דיוקן העושר והדקדנט של נשות שנגחאי ב''א לה רמפה''; האמנית ענת מרטקוביץ' תציג ב''תדר'' את מעכת, צילומים ואיורים של חפצים מעוכים שהיא מוצאת ברחובות העיר; אמנים צעירים בוחנים את מושג החלל במפגש בין חיי הלילה של תל אביב לשמיים שעוטפים אותם, ב''ספוטניק בר''; ואיך אפשר בלי פיצוציה בסוף הלילה? פייר קליינהאוז ושמעון אנגל מציגים ב''הפיצוציה'' ביהודה הלוי פרשנות מאוירת לפחדים בחברה הישראלית.

                   

                  מתוך ''מעכת'', התערוכה של ענת מרטקוביץ' ב''תדר'' (איור: "שבוע האיור")
                    מתוך ''מעכת'', התערוכה של ענת מרטקוביץ' ב''תדר''(איור: "שבוע האיור")

                     

                    מתוך הסדרה ''נשות שנגחאי'', שיציג יונתן כץ ב''א לה רמפה'' (איור: "שבוע האיור")
                      מתוך הסדרה ''נשות שנגחאי'', שיציג יונתן כץ ב''א לה רמפה''(איור: "שבוע האיור")

                       

                      אם אתם רוצים לטעום מהכל וזמנכם קצר – 60 תיבות אור שבהן עבודות מכל התערוכות יחכו לכם בסמטאות יפו העתיקה, 24/7. ואם אתם כבר שם, שווה לקפוץ גם לסטודיו השעונים היפהפה של המעצב איתי נוי, בסמטת מזל אריה 16. הילי נוי, עדן ספיבק וענבל אוחיון יציגו לצד שעוניו שלוש סדרות של איורים, שעוסקות במושגים שקשורים לזמן: אומדן הזמן, חלוף הזמן ורצף הזמן.

                       

                      תקציר שבוע האיור יוצג בקופסאות אור בסמטאות יפו העתיקה (צילום: גיא יחיאלי)
                        תקציר שבוע האיור יוצג בקופסאות אור בסמטאות יפו העתיקה(צילום: גיא יחיאלי)

                         

                         
                        הצג:
                        אזהרה:
                        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד