בעוד המעצבים הישראלים עדיין ממתינים לאירוע האופנה הגדול לרגל חגיגות ה-70, שעליו הכריזה בעבר שרת התרבות והספורט מירי רגב אך מאז לא יצא אל הפועל לאחר ביטול המכרז למנהל אמנותי – פרסם משרד התרבות כי יעניק פרסי אופנה למעצבים ותיקים וצעירים בסך כולל של כ-140 אלף שקל. על פרסים אלה הצהירה שרת התרבות כבר בשבוע האופנה אשתקד כחלק מסיוע כספי לענף האופנה בישראל.
בקול קורא שפורסם תוך כדי תקופת החגים, ב-20 בספטמבר (יום חמישי שלאחר כיפור ורגע לפני חופשת סוכות), נכתב באתר של משרד התרבות והספורט על פרס מפעל חיים בסך 49,560 שקל למעצב אופנה עם 35 שנות ותק, ושלושה פרסים למעצבים עם ניסיון מוכח של לפחות שלוש שנים הפועלים בישראל ומייצרים שתי קולקציות בשנה המוצעות למכירה – בסך 30 אלף שקל לכל מעצב, אוויר לנשימה במונחים של התעשייה המקומית.
על פניו, מדובר בהישג לאופנה הישראלית. אמנות פלסטית, עיצוב, מחול, מוזיקה ותיאטרון זוכים לתמיכה ולפרסים שנתיים, אך תעשיית האופנה נשארה הרחק מאחור לאורך כל השנים. הפרסים שמעניק לראשונה משרד התרבות והספורט (בעבר ניתנו פרסים למעצבי אופנה ספורים תחת קטגוריית העיצוב) הם הבעת אמון בתעשיית האופנה הישראלית, שמצטרפת לתמיכה השנתית שמעניק מפעל הפיס למעצבים צעירים. על פי התקנון, הזוכים ייבחרו על ידי ועדת שיפוט בת שלושה חברים: "שני חברים בעלי מוניטין ומעמד מקצועי בתחום עיצוב האופנה ואיש אקדמיה או מחקר מתחום עיצוב האופנה", לשון התקנון. ממשרד התרבות והספורט נמסר כי טרם נבחרו חברי הוועדה וטרם ידוע מתי יוגשו הפרסים.
עם זאת, מאחורי הקול קורא שהגשתו מסתיימת היום (חמישי) יש תחושה של החמצה. למרות הרצון הטוב של המשרד להעניק פרסים למעצבי אופנה, נדמה כי הידיעה על הפרס לא הגיעה לרובם הגדול, או כפי שאמרה אחת המעצבות ל-Xnet: "זה לא קול קורא – זאת לחישה".
מבין שני הפרסים שמעניק משרד התרבות והספורט, הפרס היוקרתי למפעל חיים מוענק למעצב עם ותק של 35 שנה בתחום. כמה מעצבים כאלה פועלים בישראל? אפשר לספור אותם על שתי ידיים. בבדיקה שערכנו עם מספר מעצבים בולטים עם ותק של 35 שנה, נראה כי רובם הגדול לא שמע על הפרס, כפי שאישרו ל-Xnet מעצבי האופנה הוותיקים גדעון אוברזון, גרשון ברם, ברכה בר-און ודורין פרנקפורט.
מעצבת האופנה רזיאלה גרשון היא מהבודדות שידעו על קיום הפרס. "הופתעתי כששמעתי על המענק. משרד יחסי הציבור שלי, רוני ארנון תקשורת, הגיע לזה לגמרי במקרה בשיטוט באינטרנט", היא אומרת אתמול, "כמובן שכשהדבר הובא לידיעתי, הגשתי מועמדות. אין מעצבים רבים בארץ הפועלים מעל 35 שנים. אנחנו קבוצה מצומצמת, מאד איכותית לטעמי, ולכל אחד בה סגנון שונה לחלוטין. אני מברכת את משרד התרבות על היוזמה, ומקווה שזו סנונית ראשונה לתמיכה נרחבת יותר של הממשלה במעצבים ישראלים".
גם בקרב מעצבי אופנה צעירים שאיתם שוחחנו, הרוב לא ידעו על הפרס למעצב עם ותק של שלוש שנים ומעלה. בבדיקה שערכנו התגלה כי המחלקה לאופנה בשנקר שלחה לבוגריה מייל עם הקול קורא ב-11 באוקטובר, שבוע לפני הדד ליין להגשת מועמדות, אך נראה כי רשימת התפוצה לא היתה שלמה. מספר בוגרים מהעשור החולף אישרו שקיבלו את המייל, אחרים הודו לנו על כך שהבאנו את הפרסים לידיעתם.
בשיחה עם שלי סתת ומירב לביא, ראשות המחלקות לאופנה של בצלאל ו-ויצו חיפה (בהתאמה), הן אמרו כי לצערן היוזמה לא הובאה לידיעתן ולידיעת בוגרי המחלקות. גם מעצב שמלות הכלה והערב דרור קונטנטו, שהתפרסם בזכות הלקוחה הקבועה שרת התרבות והספורט מירי רגב, הופתע לגלות מאיתנו כי קיים פרס למעצבי אופנה. למשרד התרבות והספורט אין כמובן חובה לפרסם בפני המעצבים ומחלקות האופנה הייעודיות את דבר קיומו של הפרס, אך העובדה כי היוזמה המבורכת ידועה רק לקומץ אנשים גם בענף האופנה הישראלי הלא גדול, עומדת בניגוד למטרתה המוצהרת.
"תעשיית האופנה בישראל נמצאת בתקופה מאוד קשה, אז למה לעשות את זה בשלוף?" תוהה בכעס מעצבת האופנה דורין פרנקפורט, "פרס כזה יכול לתת לשלושה מעצבים צעירים מרווח נשימה. אני בעד הפרס, אבל אם רוצים לעשות משהו בצורה תרבותית ומאורגנת, הדבר הכי לא הוגן הוא שזה יהיה למיטיבי ידע או מיטיבי קשר. יש הרבה אנשים שעמלים כמו נמלים ומצליחים בנישה שלהם, והרבה פעמים עליהם לא יודעים. הרי תמיכה וסיוע למעצבים ניתנים בכל העולם, כמו מועצת האופנה הבריטית בבריטניה. לא ברור לי מדוע כשכבר יש מהלך שהוא כל כך נדיר וחשוב, איך יכול להיות שלא פונים לאלה שזה יכול לסייע להם?"
עוד הוסיפה המעצבת כי "אני חושבת שאף מעצב לא צריך להציע את עצמו לפרס מפעל חיים. זה מגוחך. אני חושבת שצריכה להיות ועדה שתבחר את הזוכה בפרס".
ממשרד התרבות והספורט נמסר בתגובה:
"משרד התרבות והספורט מאמין כי האופנה הישראלית, לאורך 70 שנות קיומה של המדינה, משקפת ומהווה תרבויות ושינויים חברתיים. עיצוב אופנה הוא אחד מהאמנויות שישראל השתבחה בהם. מעצבות ומעצבי אופנה ישראלים קנו להם שם ומוניטין בארץ ובעולם. התרבות הרבגונית הקיימת בישראל מתבטאת בעושר העיצובי של האופנה הישראלית.
מאחר והמשרד מעניק בדרך שבשגרה, מדי שנה, פרסים ליוצרות וליוצרים ותיקים וצעירים בתחומי האמנויות והתרבות השונים, המשרד ראה לנכון להעניק באורח דומה הוקרה למי שהפך את האופנה הישראלית למפעל חייו לצד מי שהתחיל לפרוץ דרך בתחומי האופנה. מעשה זה מתכתב עם מדיניות הפרסים הכוללת של המשרד ומבטא הוקרה לראשונה בשנת השבעים למדינת ישראל ליוצרים ישראלים בולטים בתחומי האופנה.
קול הקורא פורסם בעיתונות ובאתר משרד התרבות והספורט. ההרשמה טרם נסתיימה ואנו מזמינים את קהל מעצבי האופנה בישראל להמשיך להגיש מועמדות".
_____________________
ולמה הצהירה טרייסי אליס רוס כי תלבש רק מעצבים שחורים?