דם, דמעות ודנ"א: יצאנו לנסות את הבדיקות לתזונה מותאמת אישית

בדיקת DNA גילתה לכתבתנו שהיא נשאית של גן גרגרנות. בבדיקת דם נחשפה רגישות חבויה לחומוס ובבדיקת חיידקי המעי התברר שהחיים שלה תותים (רצוי בתוספת יוגורט)

לא ייתכן שלכולן מתאים אותו תפריט של 1,200 קלוריות וחטיפי "בריאות" מאותה גורו דיאטות  (צילום ואיור: Shutterstock, קולאז': רויטל מוסביאן)
לא ייתכן שלכולן מתאים אותו תפריט של 1,200 קלוריות וחטיפי "בריאות" מאותה גורו דיאטות (צילום ואיור: Shutterstock, קולאז': רויטל מוסביאן)

קיץ 2018. שוב לא הגעתי מוכנה נפשית לרגע הזה שבו אצטרך לשבת על החוף עם הביקיני־כתף־אחת שעליו פינטזתי כל החורף, ואתחיל לחפש ברחבי הרשת אחר דיאטת בזק שאיכשהו תעזור לי לצמצם את הפער בין הרצוי למצוי. אבל השנה, שלא כמו בשנים קודמות, מילים נוקשות כמו "דיאטה" ו"משטר תזונתי" כבר לא רלוונטיות יותר. יש מיליארדי אנשים בעולם, ולא ייתכן שלכולם מתאים אותו תפריט של 1,200 קלוריות וחטיפי "בריאות" מאותה גורו דיאטות מוכרת, נכון?

 

אז מה עושה בחורה שבכל זאת רוצה לעבור תהליך בריא שיספק תוצאות גם על המשקל? בדקתי את שלוש השיטות המרכזיות בשוק: בדיקת דנ"א, דם וצואה, המספקות תפריטים מותאמים אישית, ניסיתי להבין מה יתרונותיה של כל שיטה, והאם מישהו יוכל סוף סוף להעניק לי הוכחות מדעיות לכך שהגוף שלי חייב להתבסס על תפריט הכולל מגש פיצה פפרוני, בקבוק יין לבן צונן ופיינט גלידת פיסטוק כדי להיות במיטבו.

 

בדיקות דנ"א

כשחושבים על בדיקת דנ"א לרוב קופצת לראש סצנה מטלנובלה שבה מנסים לברר את זהותו של האב, נכון? אז מתברר שמישהו חשב על כך שבטוח אפשר למצוא עוד שימושים לבדיקה כזו מתוחכמת, והחליט לתעל אותה לטובת מי שרוצה לחשוף את הפרופיל הגנטי שלה בהקשר דרמטי קצת פחות, של תזונה וכושר גופני.

 

מעבדת DANOVA מציעה בדיקת דנ"א המספקת מידע על התזונה האידיאלית עבור הגנים של הנבדק. מרינה זינדר, אחראית השיווק, מסבירה שכיום קיים ידע על הקשר שבין המטען הגנטי של האדם לתגובת גופו לסוגים שונים של מזון ולפעילות גופנית. למעשה, הנתונים הגנטיים מספקים מידע שממנו ניתן להסיק על אורח החיים המתאים לכל אחד באופן אישי, וכך למנוע השמנה ותחלואה.

 

ברגע שתדעו מה הגנים שאתן נושאות ואיך הם משפיעים על האפשרות לירידה במשקל, תוכלו להשתמש בידע הזה ולבחור את הדיאטה הנכונה ביותר לכן (צילום: Shutterstock)
    ברגע שתדעו מה הגנים שאתן נושאות ואיך הם משפיעים על האפשרות לירידה במשקל, תוכלו להשתמש בידע הזה ולבחור את הדיאטה הנכונה ביותר לכן(צילום: Shutterstock)

     

    איך נעשית הבדיקה?

    לקיחת דגימה נעשית על ידי שפשוף של הלחי הפנימית. הדגימה נשלחת לבדיקת מעבדה באנגליה, ולאחר כמה שבועות מגיע דו"ח מפורט אל כתובת המייל.

     

    מה יתרונות בדיקת הדנ"א בהקשר של תזונה וירידה במשקל?

    זינדר: "ברגע שתדעו מה הגנים שאתן נושאות ואיך הם משפיעים על האפשרות לירידה במשקל, תוכלו להשתמש בידע הזה ולבחור את הדיאטה הנכונה ביותר לכן. בנוסף, הבדיקה מלמדת על פרמטרים נוספים, כגון שיפור ושמירה על הבריאות הכללית, אימון גופני נכון ויעיל, ייעול זמני האימון ושיפור הישגים".

     

    מה יתרונות בדיקת הדנ"א לעומת השיטות השונות להתאמת תזונה אישית הקיימות בשוק?

    "תוצאות הבדיקה אינן משתנות עם הזמן מאחר שהגנים לא משתנים, כך שתמיד אפשר להשתמש במידע החשוב שמתקבל. בנוסף, השיטה בודקת פרמטרים רבים, הן בתחום התזונה והן בתחום הספורט, העוזרים למקד ולדייק את הדיאטה ואת תוכנית האימונים".

     

    מה אומרות תוצאות הבדיקה שלי

    סקרנו את ממצאי גן ה־FTO - "הגן הרעב", או גן הגרגרנות והנשנשנות, אם תרצו. שנים של קרייבינג תמידי לפיצה והעובדה שמעולם לא הצלחתי להשאיר כריך בתיק ליותר מעשר דקות - נראו פתאום כל כך הגיוניים"

    את דו"ח תוצאות הבדיקה פענחה איתי טופז דרזנר, דיאטנית קלינית וספורט ויועצת מטעם "דנובה". ממצאי הבדיקה הראשונה הראו שיש לי רגישות גבוהה לפחמימות פשוטות, כלומר סוכר וקמח לבן, כשלקטגוריה הזאת נכנסים ממתקים, גלידות, לחמניות, פיתות, חלב ניגר ואלכוהול (במילים אחרות, כל מה שטעים). בפועל זה אומר שהסיכוי שלי לעלייה במשקל כתוצאה מצריכת פחמימות פשוטות הוא גבוה. כמו כן, נמצא שלגוף שלי לא מתאים לצרוך שלוש ארוחות גדולות ביום, אלא רצוי שאפזר כחמש או שש ארוחות בינוניות־קטנות לאורך היום.

     

    הבדיקה השנייה שסקרה איתי טופז הייתה הרגישות לשומן רווי. בבדיקה זו נבדקו שבעה גנים, ששקלולם הצביע על רגישות נמוכה – מה שאומר שבכל רגע נתון מומלץ לי לאכול שומן רווי מאשר פחמימה פשוטה, או כמו שטופז אמרה, אם נקצין את הסיטואציה, בארוחת "על האש" עדיף לי לאכול צלעות כבש מאשר סתם פיתה.

     

    בשלב הבא סקרנו את ממצאי גן ה־FTO – בשפה פשוטה: "הגן הרעב", או גן הגרגרנות והנשנשנות, אם תרצו. על פי טופז זהו הגן המשפיע על התנהגות האכילה. וכך שנים של רעב בלתי פוסק, קרייבינג תמידי לפיצה והעובדה שמעולם לא הצלחתי להשאיר כריך בתיק ליותר מעשר דקות - נראו פתאום כל כך הגיוניים.

     

    לסיכום, התפריט המומלץ עבורי הוא תפריט מאוזן, עשיר בחלבון, המורכב מארוחות קטנות המפוזרות לאורך היום וכולל ירקות בחמישה צבעים, עד שלוש מנות פרי, דגים (כשלוש פעמים בשבוע), כוס של ירקות מצליבים או בצל ושום (מבושל או טרי), שני אגוזי ברזיל וממתק (עד 100 קלוריות) פעם ביומיים.

     

    כמה זה עולה?

    בדיקת תזונה או ספורט (כל אחת בנפרד): 1,200 שקל; בדיקה משולבת: 1,950 שקל ; ייעוץ של איש מקצוע: 300 שקל

     

    בדיקת דם

    דיאטות המבוססות על פי סוג דם היו טרנד חזק מאוד לפני יותר מעשור. מי מאיתנו לא קנתה את הספרים (או שאלה מחברה ולא טרחה להחזיר עד היום) שסיפקו תפריטי תזונה קפדניים שנקבעו לפי סוג הדם שלנו? כך למדנו שפרופיל התזונה של בעלי סוג דם A כולל צריכת פחמימות מוגברת ותזונה דלת שומן, ושונה בתכלית מהתפריט של נשאי דם O, הכולל צריכה מוגברת של חלבונים ותזונה דלת פחמימות.

     

    השנים חלפו, ואיתן השתכללו גם הבדיקות בנושא. כיום אין צורך ליישם תפריט כללי המתבסס על סוג הדם שמיליוני אנשים שונים חולקים, כאשר אפשר, בעזרת בדיקת דם פשוטה, לגלות פרופיל תזונתי שלם הייחודי רק לך.

     

    אי סבילות למזון. הכי מומלץ לבדוק מזונות שצורכים בשגרה (צילום: Shutterstock)
      אי סבילות למזון. הכי מומלץ לבדוק מזונות שצורכים בשגרה(צילום: Shutterstock)

       

      אתן אולי מכירות את הבדיקה הזו בשם הנוסף שלה, בדיקת אי סבילות למזון (IgG), שמטרתה לקבוע האם המזון שאנו צורכים משפיע על תסמינים פיזיים ורגשיים שאנו חווים. נורית קלפר, דיאטנית קלינית במעבדת WLAB, מספרת שבדיקת אי סבילות למזון מאפשרת גילוי מהיר של המזונות הבעייתיים, חוסכת זמן יקר ובעיקר תסכול משיטת ה"ניסוי והטעייה" המיושנת.  "הבדיקה סוקרת בין 44 ל־270 סוגי מזון. הנבדק בוחר אם לערוך בדיקה מצומצת או מקיפה, ובוחר מתוך רשימה את המזונות שהוא מעוניין לבדוק – את אלה שהכי מייצגים את צורת האכילה שלו. בעיניי, הכי מומלץ לבדוק מזונות שהנבדק צורך בשגרה". 

       

      איך נעשה תהליך הבדיקה?

      "התהליך כולל בדיקת דם פשוטה הנלקחת באחד מהמכונים שמפעילה המעבדה ברחבי הארץ, או בעזרת ערכה הנשלחת לבית הנבדק. לאחר מכן נשלחת הדגימה לפענוח במעבדה בגרמניה. בשלב הבא מתקבל דו"ח תשובות מפורט, שאותו מפענחים יחד עם מדריך תזונתי המסביר את תוצאות הבדיקה. השירות כולל ייעוץ תזונתי אחד על אחד עם דיאטנית קלינית ואפליקציית מתכונים המתבססת על תוצאות הבדיקה האישיות".

       

      מהם יתרונות השיטה בהקשר של תזונה וירידה במשקל?

      "אנשים שפנו אלינו במגוון בעיות עם סימפטומים לא מוסברים, כגון מעי רגיז, מיגרנות, גרד בעור, כאבי פרקים, פיברומיאלגיה ועוד, דיווחו על שיפור. הם מתארים את השינוי בחייהם של 'לפני ואחרי' הבדיקה"

      "על פי מומחים בתחום, אי סבילות למזון הנגרם על ידי היווצרות נוגדנים מסוג IgG יכול לגרום לתגובות דלקתיות כרוניות בגוף העלולות להשפיע על תהליכים מטבוליים. המנגנונים המדויקים עדיין אינם מובנים, אך יש הבנה שדלקתיות כרונית בגוף עשויה לייצר התנגדות לאינסולין, דבר המקשה על תהליכי ירידה במשקל. אי סבילות למזון מסוג IgG עשויה להגביר את התהליכים הדלקתיים האלה.

       

      "התוצאות בשטח מראות אנשים שפנו אלינו במגוון בעיות עם סימפטומים לא מוסברים, כגון מעי רגיז, מיגרנות, גרד בעור, כאבי פרקים, פיברומיאלגיה ועוד, ודיווחו על שיפור. הם מתארים את השינוי בחייהם של 'לפני ואחרי' הבדיקה".

       

      מה יתרונותיה של בדיקת הדם לעומת השיטות השונות להתאמת תזונה אישית הקיימות בשוק?

      "בשונה מבדיקת דנ"א, שיטה זו מלמדת פחות על פוטנציאל לביטוי סימפטומים/תכונות, אלא מראה בפועל תגובה חיסונית למזונות הנצרכים בקביעות".

       

      מה אומרות תוצאות הבדיקה שלי

      בבדיקה נמצאו כמה מזונות שיש לי אליהם רגישות, חלקם ברמה גבוהה וחלקם ברמה גבוהה מאוד. בקבוצת הירקות והקטניות נמצאה רגישות לבצלף חומוס, עדשים ופולי סויה. הבדיקה מראה גם רגישות גבוהה מאוד בקבוצת הדגנים, כלומר הגיע הזמן להיפרד לשלום מגלוטן. ההמלצה של נורית עבורי היא לצרוך קמח טף, כוסמת, אורז לסוגיו, קינואה ובטטה. כמו כן נמצאה לי רגישות לקמח גואר, שנקרא גם E412. מדובר בחומר מעבה שמצוי לפעמים ביוגורטים או גלידה ומשתמשים בו הרבה פעמים גם כתחליף לגלוטן, ולכן נורית מדגישה שוב כמה חשוב לקרוא את תוויות המזון.

       

      רגישויות נוספות שנמצאו אצלי הן לביצים, בננות, חבושים, מנדרינות וסברס. ההמלצה של נורית היא פשוט להימנע מצריכת ביצים, שזה מעט מאתגר. בגזרת התבלינים נרשמו רגישויות לבזיליקום וג'ינג'ר, מה שיקשה עליי לאכול בתקופה הקרובה במסעדות אסייתיות.

       

      כמה זה עולה?

      834 עד 2,400 שקל בהתאם למספר המזונות הנבדקים (בין 44 ל־270) .

       

      בדיקת חיידקי מעיים

      השיטה האחרונה תפסה אותנו בבטן הרכה. מדובר בבדיקה המספקת הנחיות תזונה אישית בהתאם להרכב חיידקי המעיים של המשתמש, המסייעות לאזן את רמות הסוכר בדם לאחר הארוחה. הקאץ': כדי ליישם אותה צריך להתעסק קצת בחרא, ליטרלי. התאמת התזונה נעשית על ידי בדיקת צואה ביתית, שמטרתה לחזות את רמות הסוכר הצפויות בדם לאחר אכילה של מזון מסוג מסוים בעזרת דגימת הרכב חיידקי המעי של הנבדק ופרמטרים אישיים וקלינים נוספים, מתוך הנחה כי קפיצות אלו משפיעות על השמנה.

       

      על פי ליהיא סגל, מנכ"לית חברת DayTwo, מדובר במוצר המבוסס על פיתוח של פרופ' ערן סגל וערן אלינב, ונסמך על מחקר קליני שבוצע במכון ויצמן במשך חמש שנים ובמסגרתו פיתחו כלי ייחודי המאפשר לחזות את רמות הסוכר בדם לאחר אכילה של פריטי מזון שונים. "בעוד הדנ"א שלנו הוא נתון קבוע ואינו ניתן לשינוי, אוכלוסיית חיידקי המעי שלנו משתנה ובעלת אחוז שוני גבוה בין אדם לאדם. השיטה מנגישה את הבסיס המדעי כהמלצות תזונה ספציפיות, באמצעות אפליקציה".

       

      המלצות תזונה מותאמות אישית לכל נבדק כדי לאזן את רמות הסוכר בדם  (צילום: Shutterstock)
        המלצות תזונה מותאמות אישית לכל נבדק כדי לאזן את רמות הסוכר בדם (צילום: Shutterstock)

         

        מה כולל תהליך הבדיקה?

        מילוי שאלון פרטים אישיים והרגלים וכן איסוף דגימת צואה. עם קבלת הדגימה במעבדה נערך ריצוף דנ"א של חיידקי המעי של הנבדק, וכן ניתוח של התוצאות באמצעות האלגוריתם של DayTwo. לאחריהם נשלחת אל הנבדק הודעה אשר מסבירה כיצד לגשת ולהשתמש בהמלצות התזונה המותאמות לו אישית. בנוסף מתואמת לנבדק שיחה עם תזונאית קלינית כדי לנתח את התוצאות.

         

        מה יתרונות השיטה בהקשר של תזונה וירידה במשקל?

        סגל: "תגובות סוכר גבוהות בדם גורמות לתחושת רעב ועלייה במשקל. תוצאות הבדיקה מספקות המלצות תזונה מותאמות אישית לכל נבדק כדי לאזן את רמות הסוכר בדם במגוון ארוחות המאפשרות לנהל אורח חיים בריא יותר. למרות ששמירה על רמות סוכר מאוזנות הולכת יד ביד עם ירידה במשקל, זה לא הדגש העיקרי. לאיזון רמות סוכר השפעה על גורמים רבים, החל במניעת סוכרת ומחלות מטבוליות ואחרות נוספות וכלה בהימנעות מתחושת עייפות לאחר ארוחות ושימור על רמות אנרגיה גבוהות".

         

        מה אומרות תוצאות הבדיקה שלי

        כל מזון מקבל ציון מותאם אישית בטווח מ־1 (להימנע) ועד ל-9.9 (מצוין) לפי תוצאות הבדיקה, כשהמטרה היא לשאוף לצרוך מזונות בציוני 7 ומעלה, שלא יגרמו לקפיצות חדות ברמות הסוכר. בקטגוריית הפירות למשל, מומלץ לי לאכול תותים, תפוז סיני ואבטיח ולהימנע מקיווי, פומלה ודובדבנים מתוקים.

         

        החלק הכי משמעותי באפליקציה הוא נושא השילובים: יש אפשרות לשלב בין שני מזונות שציונם בנפרד אולי לא טוב, אך יחד הם מייצרים ציון גבוה כך שאפשר לצרוך אותם בארוחה אחת. לדוגמה: כוס דובדבנים טריים מקבלים ציון של 1.6, אך כשאני משלבת אותם עם שש כפות יוגורט מחלב כבשים וחמישה אגוזי מלך אני מקבלת ציון של 7.8, מה שאומר שזוהי בחירה טובה לארוחה עבורי.

         

        ליהיא מסבירה שהמטרה היא לא להגביל את המשתמשים לתפריט מסוים, אלא לתת את כל האופציות, כך שניתן לחקור לבד לפי העדפה אישית. בהמלצות התזונה של DayTwo חשוב להתייחס גם לספירת קלוריות ולכמויות ולהקפיד לצרוך מזונות עם ערך תזונתי בריא. העובדה שאנחנו שומרים על סוכר מאוזן לא אומרת שאנחנו יכולים לאכול מה שאנחנו רוצים ללא הגבלה. חשוב לאכול כמות נכונה של מזון ולהיות במעקב של ספירת קלוריות בהתאם למטרה שלנו.

         

        >> לאכול קרואסון ולרזות: האם דיאטת DayTwo באמת עובדת?

         

        כמה זה עולה?

        1,350 שקל.

         

        רגע, אז האם אפשר לומר שנפתרו כל בעיות המשקל שלנו בחיים האלו?

        פנינו לד"ר רועי אלדור, מנהל יחידת הסוכרת במרכז הרפואי איכילוב, שיכניס בנו קצת פרופורציות:

         

        "אם רוצים לתת המלצות לשינוי אורח חיים על סמך השיטות האלו, צריך לדעת מהן התוצאות ארוכות הטווח של כל אחת מהן, ולמיטב ידעתי, אין לאף אחת מהחברות האלו תוצאות של מחקר קליני ארוך טווח"

        "באופן עקרוני שלוש השיטות נבדקו מחקרית, כל אחת ברמה אחרת, והייתי אומר שהמידע המחקרי של DayTwo הוא באמת פורץ דרך ובצדק גרם לבאזז תקשורתי עצום. אם רוצים לתת המלצות לשינוי אורח חיים על סמך השיטות האלו, צריך לדעת מהן התוצאות ארוכות הטווח של כל אחת מהן, ולמיטב ידעתי, אין לאף אחת מהחברות האלו תוצאות של מחקר קליני גדול על כמות מספיקה של חולים שמראות את האפקט לאורך זמן ממושך.

         

        "אנחנו יודעים שאחת הבעיות המרכזיות בדיאטות היא לא הירידה הראשונית, אלא השמירה על המשקל לאורך שנים. בדרך כלל לאחר תקופה של שנה וקצת מתחילה עלייה במשקל. כרגע השיטות מבוססות על מחקרים קצרים יחסית, שקשה לקבוע על פיהם אם הן יעבדו גם אחרי שנה, שנתיים או חמש שנים".

         

         

        הכתבה המלאה בגיליון החדש של Gostyle

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד