לאכול קרואסון ולרזות: האם דיאטת DayTwo באמת עובדת? 

שתי נשים ושני גברים שאימצו את התפריט, אשר הותאם להם אישית לפי הרכב חיידקי המעי שלהם, מספרים איך השפיעה הדיאטה על רמת הסוכר בגופם - ועל המשקל

ניסו ומדווחים. מימין: ד"ר חיים לייבוביץ',  אביטל קדוש, "דר דניאל לובין ואסנת שגב (צילום: איתמר רותם, שאול גולן, יאיר שגיא, יובל חן)
ניסו ומדווחים. מימין: ד"ר חיים לייבוביץ', אביטל קדוש, "דר דניאל לובין ואסנת שגב (צילום: איתמר רותם, שאול גולן, יאיר שגיא, יובל חן)

לפני כשנתיים, כשדיאטת DayTwo המבוססת על מחקר שנעשה במכון ויצמן  יצאה לדרך, היא נחשבה לפורצת דרך בתחום.  למה בחרו ממציאי הדיאטה לקרוא לה DayTwo? הסיבה לכך היא שהם ביקשו להדגיש כי מדובר בתפריט שמכוון ליום שאחרי - זה לא זבנג וגמרנו, אלא תהליך שכרוך בשינוי אורח החיים לאורך זמן. הדיאטה מבוססת על מחקר שנעשה במכון ויצמן על ידי פרופ' ערן אלינב ופרופ' ערן סגל, ואשר מיפה את סוגי בקטריות המעיים במטרה לחזות את תגובתן לסוגי מזון שונים. זאת, בהתבסס על העובדה שקפיצות סוכר המופיעות לאחר ארוחה משתנות מאדם לאדם, כיוון שלכל אחד יש הרכב שונה של חיידקי מעיים, השותפים לתהליך פירוק המזון.

 

התוכנית של חברת DayTwo, אשר קיבלה אישור לפתח את המוצר על בסיס מחקרים של המכון, מספקת המלצות תזונה מותאמות אישית לפי הרכב חיידקי המעי, במטרה לסייע לאיזון רמות הסוכר בגוף. משתתפי התוכנית מקבלים ערכה לדגימת צואה ביתית שנאספת על ידי שליח, לצורך דגימה חד־פעמית של אוכלוסיית החיידקים.  לאחר פענוח ההרכב הייחודי של חיידקי המעי, מסונכרנות התוצאות עם החשבון האישי של הפציינט באפליקציה בטלפון הנייד ובה מוצע לו תפריט אישי. ליהי דנאי, הדיאטנית הקלינית של התוכנית, מסבירה: "יש אנשים שמופתעים מכך שפתאום מותר להם לאכול מזונות מסוימים, אבל צריך להדגיש שהכל במידה. גם אם גלידה מקבלת ציון טוב באפליקציה, זה לא אומר שאפשר לאכול קילו ממנה ביום. נדרש שינוי התנהגותי ומומלץ להיעזר בדיאטנית, בלי קשר לייעוץ שלנו".

 

כמה קילו בממוצע מרזים משתתפי התוכנית?

"הירידה במשקל היא תוצר לוואי ואנחנו לא בודקים אותה".

 

התשלום בעבור בדיקת מעבדה והתאמת תוכנית אישית באפליקציה הוא 1,350 שקל. הדיאטה מתאימה לאנשים בריאים ולאלו המתמודדים עם סוכרת אך אינם מטופלים באינסולין.

 

 

אז האם הדיאטה באמת עובדת? שתי נשים ושני גברים שאימצו את התפריט, אשר הותאם להם אישית לפי הרכב חיידקי המעי שלהם, מספרים איך השפיעה הדיאטה עליהם: 

 

האפליקציה מרשה לי קרם ברולה

ד"ר חיים לייבוביץ', 62, דוקטור לביוכימיה, מומחה לגידול צאן ומרצה מן החוץ בפקולטה לחקלאות ברחובות, נשוי, אב לחמישה וסב לנכד, מתגורר במושב אודים

 

ד"ר חיים לייבוביץ'. נפרד מסלק, גזר ופירות (צילום: איתמר רותם)
    ד"ר חיים לייבוביץ'. נפרד מסלק, גזר ופירות(צילום: איתמר רותם)
     

     

    למה התחלתי בדיאטה: "אני עוסק בספורט למעלה מ־40 שנה ורץ להנאתי ארבע־חמש פעמים בשבוע. בשלב מסוים התחלתי לחוות נפילות סוכר בזמן ריצות הערב, ברמה כזו שנאלצתי לחטוף קלח תירס מהשדה של אחד השכנים ולאכול אותו ככה. בנוסף, בשנים האחרונות שמתי לב שלמרות הספורט שאני עושה עליתי במשקל ולא הצלחתי להוריד ארבעה עד חמישה ק"ג עודפים שהיו לי. אשתי רופאה והיא אמרה לי שלפי הנתונים שלי עלולה להתפתח אצלי בעתיד סוכרת וזה הלחיץ אותי, כי הוריי סבלו מסוכרת.

    "כמדען, נחשפתי למאמרים שפורסמו בעיתונים המדעיים היוקרתיים Nature ו־Science על אודות המחקר במכון ויצמן שממנו נולדה תוכנית DayTwo וקראתי שם על תופעות שהופיעו גם אצלי. למשל, משקאות מוגזים דיאטטיים עוררו בי רעב מטורף ופרוסת עוגה גרמה לי לרצות לחסל את התבנית. כל זה התחבר לצורך שלי לערוך שינוי בחיי".

     

    ותק בדיאטה: באוגוסט 2017 פנה ד"ר לייבוביץ' לתוכנית ולאחר חודש קיבל לביתו ערכת בדיקה ומד־סוכר. "במשך שבועיים רשמתי באדיקות רבה את כל מה שאכלתי והסתכלתי על תגובת הסוכר בכל פעם שאכלתי משהו. היו דברים שהדהימו אותי: גרנולה, שנחשבת למזון בריאות, וכריך מלחם מלא עם מוצרלה העלו לי את הסוכר לרמות מטורפות. כצמחוני זה 40 שנה אני אוכל הרבה חומוס. להפתעתי גם פיתה מקמח מלא עם חומוס מחומוסייה טובה העלתה לי את הסוכר לרמה גבוהה". לפני תשעה חודשים קיבל באפליקציה מסגרת לתפריט יומי של 2,600 קלוריות והחל לאכול לפיה.

    "במשך שבועיים רשמתי באדיקות רבה את כל מה שאכלתי והסתכלתי על תגובת הסוכר בכל פעם שאכלתי משהו. היו דברים שהדהימו אותי: גרנולה, שנחשבת למזון בריאות, וכריך מלחם מלא עם מוצרלה העלו לי את הסוכר לרמות מטורפות"

     

    הפתעות התפריט: "המליצו לי לאכול קרם בּרוּלֶה, חמאת בוטנים ואת כל סוגי האגוזים".

     

    איסורים: סלק, גזר ופירות "שהם אהבתי הגדולה, אני מסוגל לגמור חצי אבטיח". גם מלחם ובטטות הוא נאלץ להיפרד.

     

    שילובים מפתיעים: בעזרת האפליקציה למד ד"ר ליבוביץ' לייצר שילובים שיכולים למנוע את קפיצת הסוכר. כך גילה שהוא יכול לאכול מנת חומוס אבל בלי פיתה; מנדרינה, שאסורה עליו, מותרת רק בשילוב אגוז פקאן אחד, ופרוסת חלה אחת יכולה להיכלל בתפריט בתנאי שמצטרפים אליה מעט שמן זית ופרוסת גבינה צהובה 28% שומן.

     

    תוצאות: "בתוך ארבעה־חמישה חודשים ירדתי 6 ק"ג - כל מה שהייתי צריך לרזות. כיוון שהתוכנית מאזנת את הסוכר בגוף, אני לא חש רעב ואין לי נפילות סוכר שהפריעו לי בריצות".

     

    האפליקציה מרשה לי גלידת שוקולד

    אביטל קדוש, 43, בעלת סטודיו לפילאטיס מכשירים, נשואה ואמא לארבעה, מתגוררת בסביון

     

    אביטל קדוש. נפרדה מקינואה וכוסמת (צילום: שאול גולן)
      אביטל קדוש. נפרדה מקינואה וכוסמת(צילום: שאול גולן)

       

      למה התחלתי בדיאטה: "במשך שנים סבלתי מכאבי בטן, נפילות סוכר והתקפי רעב. בשנתיים האחרונות עסקתי בניסיונות לשינוי התזונה שלי: צמצמתי לקטוז, ויתרתי על גלוטן וסוכר למשך שנה, ועדיין היו לי נפילות סוכר. הייתי אוכלת ואחרי שעתיים־שלוש שוב רעבה. היה לי ברור שאני אוכלת משהו שמעלה באופן חד את רמות הסוכר שלי בדם ואז מוריד אותן וגורם לי התקפי רעב. לפני כחצי שנה ראיתי בטלוויזיה את התוכנית של גיא זוהר על דיאטת DayTwo והחלטתי לעשות את הבדיקה".

       

      ותק בדיאטה: "בחודשיים האחרונים אני חיה לפי המלצות התוכנית, כבר כעבור שבוע התחלתי להרגיש שינוי וזה הולך ומשתפר מיום ליום".

      "הייתי אוכלת ואחרי שעתיים־שלוש שוב רעבה. היה לי ברור שאני אוכלת משהו שמעלה באופן חד את רמות הסוכר שלי בדם ואז מוריד אותן וגורם לי התקפי רעב"

       

      הפתעות התפריט: מותר לה לאכול פיצוחים, שוקולד מריר, גלידות שוקולד ועוגת גבינה־פירורים, "דברים שבהם לא נגעתי במשך שנים", היא אומרת. "אבל הכל במידה, כמובן. אי־אפשר לאכול ארבעה ארטיקים ביום, צריך להתחשב בכמות הקלוריות היומית שהומלצה לי".

       

      איסורים: קינואה וכוסמת, שבעבר אכלה בשפע בידיעה שמדובר במאכלים בריאים, התגלו כמזונות גרועים עבורה, כיוון שהם מעלים את רמת הסוכר בדמה.

       

      שילובים מפתיעים: "למדתי לשלב מרכיבים בעלי ציון נמוך באפליקציה עם מרכיבים שמשפרים את ציונם, למשל, בטטה לבד אסור לי, אבל בטטה עם בשר טחון או עוף בגריל זה מצוין לי. אני ממש נהנית מהאוכל ולא חשה רעב".

       

      תוצאות: "בחודשיים שחלפו מאז שהצטרפתי לתוכנית רזיתי שני ק"ג, למרות שאכלתי מזונות עתירי קלוריות. אבל מה שחשוב יותר הוא שאין לי כאבי בטן, אין תחושת נפיחות, אין התקפי רעב או נפילות סוכר ואני מרגישה מצוין!

      "אם פעם הייתי חייבת לנמנם חצי שעה אחרי ארוחת צהריים פחמימתית, כיום אני אנרגטית בצורה מטורפת. בנוסף, בתוך כמה ימים מאז שאימצתי את התזונה החדשה נעלם לי החשק למתוק".

       

      האפליקציה מרשה לי גבינות שמנות

      ד"ר דניאל לובין, 61, מנהל מחלקת יילודים ופגים בבית החולים מעיני הישועה, רופא ילדים במרפאת מכבי בבני־ברק, אב לארבעה, מתגורר ברמת־גן

       

      ד"ר דניאל לובין. נפרד מפירות, דגנים ומוצרי חלב רזים (צילום: יאיר שגיא)
        ד"ר דניאל לובין. נפרד מפירות, דגנים ומוצרי חלב רזים(צילום: יאיר שגיא)

         

        למה התחלתי בדיאטה: "כולם כבר יודעים שלרופאים אין רופאים והם בודקים את עצמם. יום אחד הוצאתי לעצמי הפניה לבדיקת דם שגרתית, וברגע האחרון החלטתי להוסיף המוגלובין מסוכרר. לתדהמתי גיליתי שההמוגלובין המסוכרר שלי הוא 8%, שזה מצב טרום־סוכרתי. לא הבנתי מאיפה זה בא: הרגשתי בריא ולא זיהיתי שום דבר בחיי היומיום שיכול היה לרמז לזה. התחלתי לחשוב שאולי הגוף שלי קצת בוגד בי".

         

        ותק בדיאטה: לפני שנה וחצי נרשם לתוכנית, נצמד למד הסוכר ועשה רישום של כל מה שאכל.

        "כשקיבלתי את האפליקציה עם המלצות התזונה גיליתי שכמעט כל ההתנהלות התזונתית שלי הייתה שגויה"

         

        הפתעות התפריט: "כשקיבלתי את האפליקציה עם המלצות התזונה גיליתי שכמעט כל ההתנהלות התזונתית שלי הייתה שגויה", הוא נזכר. "הופתעתי לגלות שדווקא גבינות שמנות, חלב שמן, בשר, ביצים, שוקולד מריר ואגוזים - טובים לי".

         

        איסורים: "כל מה שנהגתי לאכול, כמו פירות, דגנים ומוצרי חלב רזים. גם פלאפל, פסטה ובטטה ירדו מהתפריט. החלטתי להיות יֶקה ולאכול בדיוק לפי המלצות האפליקציה. זה תהליך מוזר מאוד. בפעם הראשונה שעשיתי קניות לא מצאתי את הידיים והרגליים. הקופאית בסופר שאלה אותי אם אני צריך עזרה, כי נראיתי מאוד מבולבל".

         

        שילובים מפתיעים: "לחם אסור לי, אבל באופן מוזר דווקא לחם לבן קל מותר לי; פירות אסור לי, אבל פרי עם אגוזים ושוקולד מותר".

         

        תוצאות: "הורדתי חמישה־שישה ק"ג די בקלות, כי כשאתה עם אינסולין יציב וסוכר יציב, אין תחושת רעב. בנוסף, נפטרתי מהעייפות שחשתי תמיד בצהריים ואני אנרגטי יותר. חשוב מכך, בדיקות הדם שלי טובות, מדד ההמוגלובין המסוכרר ירד ל־6%, זו מתנה גדולה מאוד.

        "אין לי ספק שאמשיך בתוכנית, משום שקיבלתי הוכחה לכך שזה שיפר את בריאותי, שחור על גבי לבן. אנחנו מבינים כיום שהרפואה נכנסת לעידן חדש, ואחת השאלות המסקרנות היא איזו קופת חולים תהיה הראשונה שתממן לחבריה את הבדיקה של DayTow שהרי כיום אפשר לסלק סוכרת לחלק מהחולים, במקום לממן תרופות לעשרות אלפי אנשים".

         

        האפליקציה מרשה לי קרואסון חמאה

        אסנת שגב, 63, מנהלת בית ספר, נשואה ואם לשניים, מתגוררת ברחובות

         

        אסנת שגב. נפרדה מלחם, פסטה, אורז ופירות (צילום: יובל חן)
          אסנת שגב. נפרדה מלחם, פסטה, אורז ופירות(צילום: יובל חן)

           

          למה התחלתי בדיאטה: "רוב שנותיי הייתי רזה. סביב גיל 50 התחלתי לעלות במשקל וראיתי שקשה לי להוריד את העודפים. פחדתי לאבד שליטה על הגוף. בנעוריי סבלתי מכאבי בטן ונפיחות. לפעמים זה כל כך כאב שהייתי מתקפלת ל־90 מעלות ולפעמים נאלצתי ללכת הביתה באמצע יום עבודה. חשבתי שזה גנטי ולא קשור לאוכל, כי תמיד אכלתי בסדר, לא התפרעתי. עכשיו אני מבינה שזה קשור לתזונה".

           

          "בנעוריי סבלתי מכאבי בטן ונפיחות. חשבתי שזה גנטי ולא קשור לאוכל, כי תמיד אכלתי בסדר, לא התפרעתי. עכשיו אני מבינה שזה קשור לתזונה"

          ותק בדיאטה: בנובמבר 2016 פנתה לתוכנית בשאיפה לרזות וחודש אחרי כן קיבלה מד־סוכר, שהצמידה לגופה במשך שבועיים. כעבור חודש וחצי קיבלה הנחיות תזונה באפליקציה.

           

          הפתעות התפריט: "מותר לי לאכול פיצוחים, שוקולד, גלידה, קרואסון חמאה, בשר, אבוקדו, חמאה, ביצים וגבינות שמנות. לפעמים ארוחת הערב שלי כוללת כוס בירה עם קבנוס או כוס יין עם גבינה צהובה שמנה וטובה. ההמלצה לאכול פיצוחים החזירה אותי לגיל 14. טסתי לסאמר־סקול בטהרן (בתקופת השאח) לקראת שליחות של הוריי שם וישנתי אצל משפחה ישראלית, באותו חדר עם בתם. מעל ארון הבגדים בחדר אפסן אביה את מלאי הפיסטוקים והשקדים, שאיראן ידועה בהם. בלילות לא נרדמנו ופשטנו על הפיצוחים, שהפכו לאוכל העיקרי שלי. כעבור כמה זמן גיליתי שרזיתי, הקילוגרמים פשוט נשרו ממני".

           

          איסורים: לחם, פסטה, אורז ופירות.

           

          שילובים מפתיעים: מותר לאכול תפוח רק עם גלידת שמנת.

           

          תוצאות: "רזיתי שישה ק"ג ועליתי קילו אחד בחזרה כי אמרו לי שהגזמתי. בתחילת הדרך השתוללתי עם בשרים וגבינות צהובות, כל מה שתמיד אמרו לי לא לאכול. זה היה נורא כיף, אבל אז הלכתי לבדיקות דם. התברר שהסוכר אמנם ירד בצורה פנטסטית, אבל הכולסטרול עלה. צלצלתי לדיאטנית של DayTwo והיא אמרה לי שאני חייבת לשמור על איזונים ולאכול גם ירקות. כאבי הבטן והנפיחויות נעלמו לגמרי ואני מרגישה קלילה יותר".

           

          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד