אוקי. אפשר להגיד שהחורף כבר מאחורינו אולי עוד נראה איזה ענן בשמים, אבל הימים מתארכים והחום בצהריים כבר מדגדג את הבלתי נסבל ומזכיר לנו שאוגוסט זה רק עניין של זמן. עכשיו הזמן לצאת ולהכין את המרפסת לאביב, בקרוב נבלה שם הרבה יותר ואולי יגיעו גם אורחים ובלי כל קשר, הצמחים והעציצים זקוקים לקצת ליטופים, חיבוקים ותשומת לב אחרי שעמדו בסערות החורף.
אז איפה מתחילים?
עוד מדריכים לגינון ביתי:
>> 7 צמחים שכדאי להיזהר מהם בגינה
>> כך תגדלו בבית רקפות גם בחודשים החמים
1. גוזמים
רוב הצמחים מתחילים עכשיו את עונת הצמיחה והגידול שלהם, אז קחו מזמרה חדה ועודדו אותם לגדול על ידי הסרה של חלקים יבשים וכאלו שנפגעו מרוחות ומברד. שיחים גדולים ומטפסים שהפכו דלילים ולא יפים, ניתן לגזום בצורה דראסטית כדי לחדש וליצור צמיחה מלאה ובריאה.
2. תומכים
באותה הזדמנות כדאי גם לבדוק קשירות ותמיכות שעשינו לצמחים גבוהים ולעצים ולוודא שהקשירות אינן חונקות ופוצעות אותם, ואולי כבר בכלל הם לא צריכים תמיכה? ואם כן, רצוי לקנות חוט קשירה גמיש, כזה שלא פוצע את הצמח, ולקשור מחדש.
3. מאפסנים פקעות
החליפו פרחי עונה ישנים בחדשים, הוציאו גודטיה, לוע הארי, אמנון ותמר וכובע הנזיר שכבר עברו את השיא ושתלו במקומם, פיטוניות, טגטס, וינקה ופורטולקה בשמש מלאה, או בשמת וביגוניה פורחת עד במרפסות מוצלות. פקעות ובצלים כמו כלנית, נורית וצבעונים רצוי לחכות עד שיתייבשו העלים לפני שמוציאים אותם, מנקים ומאפסנים במקום חשוך ומאוורר עד הסתיו הבא.
4. משדרגים עציצים
האביב הוא גם זמן אידיאלי להעברת צמחים ממיכל אחד לשני, אם יש לכם על המרפסת צמח שהפך גדול מדי לעציץ בו הוא שתול, העבירו אותו עכשיו לעציץ גדול יותר ושחררו את שורשיו מהכלא. בכל מקרה שווה לשלוף את הצמחים מן המיכלים בהם הם שתולים ולבדוק ששורשיהם לא סותמים את חורי הניקוז, ניתן גם לגזום מעט מגוש השורשים ולהוסיף שכבת ניקוז בתחתית העציץ ואדמה טרייה.
אם יש מיכלים גדולים בהם הותקנו על ידי הגנן מכלולים לבקרת הניקוז, פתחו את מכסה המכלול ובדקו שיש מעבר מים תקין החוצה. עציץ או גינת מרפסת שאינה מנוקזת כראוי יהפכו למדמנה שתהרוג כמעט כל צמח.
5. בודקים את מערכת ההשקייה
דבר נוסף שטוב לעשותו לפני הקיץ הוא לבצע בדיקה דקדקנית של מערכת ההשקיה האוטומטית, (אם אין לכם כזו אתם חייבים להתקין בהזדמנות הראשונה, אלא אם כן אתם פנסיונרים שנמצאים כמעט כל היום בבית ואף פעם לא נוסעים לחופש). במרפסות שטופות שמש וחמות כוונו את המערכת להשקיה קצרה של דקות ספורות פעמיים ביום בבוקר ובצהריים. זכרו שההשקיה בצהריים היא לצורכי קירור בית השורשים, בקיץ הישראלי טמפרטורת האדמה בעציץ עשויה להגיע ל-70 מעלות וזהו הרוצח השקט של הרבה מאוד צמחים). מרפסות שמושקות פעמיים ואף שלוש פעמים ביום ממשיכות להראות מאושרות כל הקיץ.
בהזדמנות חגיגית זו, חשוב גם לנקות את מסנן מערכת ההשקיה, להפעיל את המערכת לבדיקה ולעבור פיסית על כל קו ההשקיה לוודא שכל הטפטפות מבצעות את מלאכתן ושאין 'מזרקות' מים לא מתוכננות. עציצים חדשים שאינם מחוברים לקו ההשקיה, רצוי להוסיף להם טפטפות חדשות. שווה גם לפתוח את קצה קו ההשקיה ולאפשר ללכלוכים שחדרו למערכת להתנקז החוצה לפני שסוגרים אותו בחזרה.
6. מדשנים בעונג
עם תחילת עונת הצימוח מומלץ מאוד לדשן את גינת המרפסת שלכם. במשתלות ובחנויות לחומרי בניין ניתן לקנות דשנים בשחרור איטי שיספקו לצמחים שלכם את כל יסודות ההזנה להם הם זקוקים. את הדשן מפזרים בכמות הרצויה בעציץ ומחדירים מעט לתוך הקרקע, (דשנים בשחרור איטי מתפרקים בכל פעם קצת, אבל כדי שזה יקרה הם חייבים לבוא במגע עם מי ההשקיה ולא להיות חשופים לקרני השמש).
היזהרו מדשנים מהירים כמו 20-20-20 המפורסם, דשנים מהירים עשויים לצרוב ואף להרוג צמחים אם מיושמים בעודף, והם אינם סלחניים כמו דשנים בשחרור איטי.
אם ברשותכם משאבת דישון שמזריקה דשן למי ההשקיה, שטפו היטב את מיכל הדשן מירוקת ואצות ומלאו בדשן טרי לפי הוראות היצרן, (בדקו גם את המז"ח – מונע זרימה חוזרת - שמותקן לפני המשאבה באמצעות בודק מוסמך) וודאו שהמשאבה עצמה תקינה. זכרו שלצמחים במרפסת להבדיל מצמחים בגינה אין כמעט בכלל אפשרות לקבל ההזנה לה הם זקוקים לבד, אז הקפידו על דישון סדיר לאורך כל עונת הגדילה.
7. מחדשים את העץ
עכשיו גם הזמן הנכון להצטייד בנייר זכוכית ובשמן לעץ ולהעניק טיפול מפנק לרהיטי העץ במרפסת ולרצפות הדק בטרם יכו בהם קרני השמש הלוהטת, אפשר גם להכניס עוד צבע למרפסת באמצעות צביעת מיכלי שתילה וריהוט בצבעים נועזים או עדינים לבחירתכם. הקפידו לשייף היטב לפני הצביעה על מנת לאפשר מגע טוב של השמן או הצבע עם המשטח המיועד לצביעה.
8. מתחדשים בפרחי קיץ
אחרי שסיימתם את כל העבודות הנ"ל, גשו למשתלה הסמוכה ופנקו את המרפסת שלכם בפרחים ובצמחים חדשים, וודאו שאתם רוכשים צמחים שיתאימו לתנאים הקיימים במרפסת שלכם, כאלה שישגשגו ויעניקו לכם את התחושה העשירה, הצבעונית והמזמינה ממנה תיהנו לאורך כל הקיץ הקרוב. אחרי השתילה הקפידו להשקות היטב על מנת להבטיח את קליטת 'העולים החדשים' בביתם החדש.
בהצלחה וחג אביב שמח ומלבלב.
ערן רודה הינו גנן המתמחה בגינות גג ומרפסת, בעל בלוג ומרצה בתחום הגינון
__________________________________________________________
איך לעצב מרפסת אורבנית לקיץ מושלם? הקליקו למדריך: