צילום: שי יחזקאל

השֶׁמֶן שיכווץ את הנקבוביות, יפחית עיגולים שחורים ויעלים פצעונים

מתכוני ה־DIY לקוסמטיקה טבעית כבשו את הרשת והוציאו מהבקבוק את השמנים הטבעיים. מרוז היפ ועד נר הלילה - 12 כוכבי ביוטי שמנוניים שכדאי להכיר ולמרוח

השמנים והיפים. היתרון הגדול של הקוסמטיקה הטבעית הוא הריכוז הגבוה של נוגדי החמצון

מצאתם במקרה בקבוק כהה ומסתורי. על הפתק המצורף נרשם: 2 מ"ל שמן זרעי ענבים, 2 מ"ל שמן גזר חלוט, 1 מ"ל שמן אפרסק אורגני, 1 מ"ל שמן מקדמיה ו־2 מ"ל שמן גלעיני משמש. אם המתכון הזה נשמע לכם כמו ויניגרט גורמה של שף, כנראה לא ביליתם לאחרונה בבלוגוספירת הטיפוח ובעמודי הפייסבוק והאינסטגרם של כוהנות הביוטי הטבעיות והחדשות. ובכן, לא מדובר בקולינריה עילית אלא במתכון DIY לסרום טבעי שתוכלו לרקוח בבית בקלות, למרוח ולשמוע סוף־סוף את המשפט: וואו, את נראית מהמם. מה עשית לפנים שלך?".

 

כבר כמה שנים, ובשנה האחרונה בפרט, הרשתות החברתיות רוחשות כמרקחה ומכתירות חדשות לבקרים את כוכבי הביוטי החדשים. כך מן הסתם התוודעתם לשמן הקוקוס הפופולרי, אבל יש עוד יער שלם של יופי ואנטי אייג'ינג מעבר לאגוז הקוקוס.

 

"היתרון הגדול של הקוסמטיקה הטבעית הוא הריכוז הגבוה של נוגדי החמצון", מסביר שלומי סמלסון, מרצה ומטפל בצמחי מרפא, ארומתרפיה, קוסמטיקה טבעית ורפואה משלימה במכללת מדיסין בנתניה. "אם בקרם מסחרי רגיל נמצא כמה טיפות של ויטמינים, בשמנים האיכותיים כמות נוגדי החמצון אדירה. יתרון נוסף הוא שאין בשמנים חומרים לא רצויים לעור. קרמים רגילים עשויים תמיד משילובים של שמן ומים שמחייבים שימוש בחומרים מתחלבים כדי לאחד בין השניים. לאלה מוסיפים חומרי שימור כי הקרם צריך לעמוד על המדף לפחות שנתיים - וכל אלה עלולים להזיק לעור. שמנים טבעיים לא זקוקים לחומרי שימור ולכן הם בריאים וטובים יותר לעור".

 

>> הכינותי לבד: קרמים טבעיים לעור הפנים ממוצרים שיש בכל מטבח

 

בקוסמטיקה הטבעית כמעט לא משתמשים בסבונים - גם ניקוי העור נעשה באמצעות שמנים. "ניקוי עור הפנים עם שמן, כמו למשל שקדים או קוקוס, מסיר את כל האיפור והלכלוך ומותיר את העור נקי לחלוטין ולא יבש או שמנוני", מסבירה דנה גת, מטפלת בארומתרפיה ומנחת סדנאות לרוקחות טבעית. "וכן, גם עור שמן כדאי לנקות עם שמן. התפיסה שלפיה צריך לייבש עור שמן אינה נכונה ואפילו עור עם נטייה לאקנה רצוי לנקות עם שמן קוקוס כי הוא מכיל חומצה לאורית שמסייעת בהכחדת החיידקים, ולכן עשויה להיות יעילה לריפוי הפצעים".

 

השמנים עצמם נחלקים לשני סוגים: קלילים, כלומר בעלי מרקם קל שנספגים בקלות ובמהירות, וכבדים ועשירים - כאלה שנדרש להם זמן רב יותר להיספג ומתאימים יותר לעור יבש. השימוש בהם נעשה באמצעות רקיחת סרומים ביתיים המותאמים לסוג העור - שמן, יבש או רגיל (ראו מתכונים בהמשך).

 

טרנד השימוש בשמנים אולי נשמע מבטיח, אבל יועצת "מנטה" ד"ר מרינה לנדאו, מומחית לרפואת עור, מצננת מעט את ההתלהבות. "העור שלנו זקוק ללחות ולא לשמן", היא מסבירה. "המים מעניקים לעור לחות, והשמן אוטם את העור ולא מאפשר ללחות להתאדות. לכן מומלץ למרוח קרם המכיל שילוב של שמן ומים. אם בכל זאת רוצים להשתמש בשמן טבעי, כדאי למרוח אותו על עור לח ממים, כך העור יקבל לחות, והשמן לא יאפשר לה להתאדות החוצה במהירות".

 

האם שמנים מתאימים גם לטיפול בעור שמן?

"שמנים טבעיים מכילים בדרך כלל נוגדי חמצון שיהיו יעילים לעור, אך הם אינם מתאימים לכולם. מריחת שמנים על עור שמן עלולה לגרום לפצעונים אצל אנשים שרגישים לכך. אפשר לנסות להשתמש בשמן ולבדוק את ההשפעה שלו על עור הפנים, אבל בכל מקרה מומלץ לעשות זאת על עור לח. אפשר, לעומת זאת, למרוח שמנים על הצוואר, מכיוון שעור הצוואר דק עם פחות בלוטות חלב, ולכן זקוק ללחות רבה יותר".

 

אז אחרי שהבנתם את המשיכה של שמן למים ורגע לפני שאתם מתחילים לטפטף ולערבב, כדאי שתכירו את האיכויות השונות של סוגי השמנים המככבים בתכשירים הטבעיים.

 

1. שמן שקדים: להפחתת הכהויות מתחת לעיניים

בשל היותו חסר ריח, זמין ולא יקר, זהו השמן הנפוץ ביותר בקוסמטיקה הטבעית. הוא מופק מהשקדים עצמם, עשיר מאוד בוויטמינים E ו־K ולכן אינו מתחמצן מהר.

 

מה הוא עושה: הוא נחשב לשמן קליל שנספג מהר, מרכך את העור ומרגיע. בעל יכולת סינון מסוימת של קרני השמש, אבל לא מומלץ להסתמך רק עליו ביציאה לשמש. יעיל במיוחד כקרם עיניים, בייחוד לסובלים מכהויות מתחת לעיניים.

 

2. שמן זרעי ענבים: לשיקום העור

נספג מהר ולא מותיר תחושה שמנונית (צילום: Shutterstock)
    נספג מהר ולא מותיר תחושה שמנונית(צילום: Shutterstock)

     

    מופק מזרעי ענבים, עשיר מאוד בוויטמין E ולכן שומר על תכונותיו ואינו מתחמצן מהר. גם שייך לקטגוריית הקלילים, נספג מהר ולא מותיר תחושה שמנונית.

     

    מה הוא עושה: זרעי הענבים עשירים בנוגדי חמצון רבים ובייחוד בפרואנטוציאנידינים, נוגדי חמצון נדירים בעלי פעילות אנטי דלקתית ואנטי ויראלית ובעלי יכולת שיקום ותיקון העור.

     

    3. שמן קוקוס: מולטי טאסקינג לפנים, לשיער ולגוף

    בשנים האחרונות הפך שמן הקוקוס ללהיט בשל סגולותיו הקוסמטיות (שום דבר שבהודו ובפיליפינים לא יודעים, שם הוא נתפס כקרם הפנים הטוב בעולם כבר אלפי שנים). מדברים עליו כל כך הרבה שהוא כבר הפך לסוג של בדיחה חוזרת בקבוצות פייסבוק לכך שיש מי שמציעות אותו כפתרון לכל סוג של בעיה קוסמטית - משיער יבש ועד עור פנים עגמומי.

     

    מה הוא עושה: שמן הקוקוס, שמופק ממיצוי של החלק הלבן הפנימי באגוז הקוקוס, יכול לנקות את העור ולהזין אותו בלי להותיר תחושה שמנונית על העור. הוא עשיר בחומצה לאורית וחומצה קפרילית שהיא אנטי פטרייתית, ולכן נהוג להשתמש בו גם לטיפוח כפות הרגליים. נוח להשתמש בו בגלל שהוא מורכב מ־86% שומן רווי ולכן הוא הופך למוצק בטמפרטורה של עד 24 מעלות. הוא משמש כמסיר איפור, כקרם לחות לכל אזורי הגוף וכמסכה לשיער. מתאים לכל סוגי העור.

      

    4. שמן אגוז מקדמיה: לעידון העור והגמשתו

    הוא נחשב לאחד מהשמנים האיכותיים והיקרים ביותר בקוסמטיקה הטבעית, ויש המכנים אותו "שמן הצלה" בזכות יכולתו הגבוהה לעדן את העור ולהגמיש אותו. הוא עמיד מאוד לחמצון ועשיר במרכיב נדיר - חומצת שומן אומגה 7 (חומצה פלמיטולאית), וגם בוויטמין E וחומצות שומן מסוג אומגה 3 ו־6.

     

    מה הוא עושה: תורם לשמירה על האלסטיות ולמראה עור אחיד וחלק ויותר. הוא מתאים לשימוש גם באזור העיניים, אך נהוג למהול אותו עם שמנים אחרים, קלילים יותר, משום שהוא נחשב לכבד מאוד ולא נספג בקלות. לשמן יש ריח אופייני של אגוזים ולכן קל יחסית לזהות שמן מזויף.

     

    5. שמן נר הלילה: לאיזון העור

    בעל יכולת מרשימה לאזן השפעות הורמונליות על העור (צילום: Shutterstock)
      בעל יכולת מרשימה לאזן השפעות הורמונליות על העור(צילום: Shutterstock)

       

      יש המכנים אותו "שמן הקסמים" בזכות יכולתו המרשימה לאזן השפעות הורמונליות על העור, שנפוצות בעיקר בגיל ההתבגרות (אקנה) או בגיל המעבר (יובש וגירויים). השמן יקר מאוד כי הוא מופק בכבישה קרה מפרחי צמח נר הלילה ועשיר בחומצה גמא לינולאית (GLA).

       

      מה הוא עושה: השמן מכיל נוגדי חמצון רבים, חומצות שומן אומגה 3 ו־9 והוא יעיל מאוד לטיפול בכל סוגי העור, בייחוד לעור רגיש, נוטה לאלרגיות ומודלק. השמן נוטה להתחמצן מהר ולכן נהוג לשמור אותו במקרר או לשלב אותו בתוך סרומים בשילוב עם ויטמין E.

       

      6. שמן רוז היפ: לחידוש העור והצערתו

      הוא נחשב לאחד השמנים המובילים בקוסמטיקה הטבעית, בייחוד לטיפולי אנטי אייג'ינג. מיוצר מצמח שנקרא Rosa Mosqueta אך מוכר יותר בשמו הבריטי - Rose Hip.

       

      מה הוא עושה: הוא עשיר מאוד בוויטמין A ולכן יעיל מאוד לחידוש העור, לשיפור המרקם שלו ולהפיכתו לחיוני יותר. נספג מהר בעור ויעיל גם לטשטוש צלקות וסימני מתיחה.

       

      7. שמן גזר: להענקת גוון אחיד לעור

      פעם היו משתמשים בו כדי להשתזף, וכיום משתמשים בו לרקיחת סרומים בריכוז של עד 10% (ולא יותר, משום שהוא נוטה לצבוע את העור בכתום). מייצרים אותו מגזר שמושרה בשמן (לרוב שמן חמניות).

       

      מה הוא עושה: הוא עשיר מאוד בקרוטנואידים, פיגמנטים צמחיים שתורמים ליצירת עור בעל גוון אחיד.

       

      8. שמן זרעי רימונים: להחלקת העור

      למרקם חלק ואחיד יותר (צילום: Shutterstock)
        למרקם חלק ואחיד יותר(צילום: Shutterstock)

        הוא מופק מגרגירי הרימון, עשיר מאוד בוויטמינים ומכיל כמות גדולה מאוד של חומצה פוניסית (או בשמה האחר: אומגה 5) - חומצת שומן בעלת סגולות נוגדות חמצון מהגבוהות המצויות בטבע. בנוסף מכיל השמן ויטמין E וגם אומגה 3 ו־6. נחשב לכבד ולכן מוסיפים אותו לסרום בריכוז של לא יותר מ־10%.

         

        מה הוא עושה: משווה לעור מרקם חלק ואחיד יותר.

         

        9. שמן חוחובה: להרגעת העור

        הוא נחשב לאחד השמנים המובילים בתעשיית הקוסמטיקה בזכות היותו דומה בהרכבו לשומן שהעור שלנו מפריש באופן טבעי. הוא מופק מגרעיני החוחובה, נספג מהר בעור ומתאים במיוחד לשילוב בסרומים לעונת הסתיו והחורף.

         

        מה הוא עושה: תורם לשיקום מהיר של עור יבש בזכות העובדה שהוא נספג מהר בעור בלי להותיר תחושה שמנונית. בזכות החומצה המיריסטית שבו, שהיא אנטי דלקתית, הוא יעיל להרגעת העור ולטיפול בעור רגיש, אדמומי ומתקלף (יש אף הממליצים עליו לטיפול בפסוריאזיס). גם הוא מכיל ריכוז גבוה של ויטמין E, שמעודד ייצור של סיבי אלסטין וקולגן. 

         

        10. שמן גלעיני משמש: לכיווץ הנקבוביות

        יעיל מאוד להרגעת עור אדמומי ומגורה או עור עם פצעונים (צילום: Shutterstock)
          יעיל מאוד להרגעת עור אדמומי ומגורה או עור עם פצעונים(צילום: Shutterstock)

           

          שמן קליל שיכול לשמש גם כתחליף לשמן השקדים, נספג בקלות ומכיל חומצות שומן כמו חומצה פלמיטית, חומצה סטארית, חומצה אולאית וחומצה לינולאית.

           

          מה הוא עושה: יעיל להפחתת נפיחות וכיווץ נקבוביות ומסיבה זו הוא אף משמש לטיפול בטחורים ברפואה הטבעית. כמו כן, יעיל מאוד להרגעת עור אדמומי ומגורה או עור עם פצעונים.

           

          11. שמן ארגן: להענקת זוהר לעור

          מופק מאגוזי עץ הארגן, שמקורו במרוקו, אבל כיום גדל גם בישראל. הוא מכיל ויטמין E וחומצות שומן אומגה 3, 6 ו־9.

           

          מה הוא עושה: מגביר את תהליכי התחדשות העור ולכן גורם לעור להיראות זוהר וחלק יותר. מעבר לביוטי הוא יעיל גם לטיפול בכוויות, צלקות ותפרחת חיתולים ולמניעת סימני מתיחה. תכונות החידוש שלו לא פוסחות גם על השיער והוא יעיל לשיקום השיער ומסייע להפוך אותו לרך ומבריק יותר.

           

          12. שמן ויטמין E: מצטיין בכמעט כל תכונות השמנים שנמנו עד כה

          אם תרצו, אפשר לכנות אותו "האב הרוחני" של רשימת השמנים שנמנו למעלה. הוא נוגד חמצון רב עוצמה שקיים באופן טבעי בשמנים רבים, ומחקרים מוכיחים שהוא יעיל מאוד לעור גם בצריכה כמזון וגם במריחה ישירה על העור. הוא משמש כחומר משמר טבעי במוצרי קוסמטיקה רבים, ויש הממליצים למרוח אותו באופן קבוע כקרם לילה על העור.

           

          מה הוא עושה: הוא נוגד חמצון חזק עוצמתי הנלחם ביעילות בפעילות הרדיקלים החופשיים שגורמים לקמטים, הזדקנות העור וכתמים. נוסף על כך הוא מעודד את חידוש העור ותורם למראה עור אחיד וזוהר יותר, ומעודד גם את ייצור הקולגן ובכך תורם לשיפור האלסטיות של העור ולמראה חיוני יותר.

           

          כשהמחיר של ליטר שמן שקדים הוא 150־100 שקל, אבל המחיר של שמן רוז היפ אורגני מגיע ל־1,500 שקל ליטר - הדחף לזייף הוא עצום (צילום: Shutterstock)
            כשהמחיר של ליטר שמן שקדים הוא 150־100 שקל, אבל המחיר של שמן רוז היפ אורגני מגיע ל־1,500 שקל ליטר - הדחף לזייף הוא עצום(צילום: Shutterstock)

             

            זהירות, שמן מזויף

            לא הכל רוז היפ ושושנים בתעשיית הביוטי הטבעי. הנתונים מלמדים כי אחוז השמנים המזויפים בשוק הטיפוח הטבעי גבוה מאוד. הסיבה לכך היא קלות הזיוף והמחירים הגבוהים של השמנים האיכותיים. כשהמחיר של ליטר שמן שקדים הוא 150־100 שקל, אבל המחיר של שמן רוז היפ אורגני מגיע ל־1,500 שקל ליטר - הדחף לזייף הוא עצום.

             

            לדברי מומחים בתחום, המחיר הוא תמרור האזהרה הראשון שכן מחירם הגבוה של השמנים הטובים מוצדק ואין כאן "מציאות". אבל מאחר שמחיר יקר אינו ערובה בלעדית לאיכות, כדאי להקפיד לרכוש שמנים רק מיצרנים ידועים ומוכרים ולא ממקורות עלומים. כמו כן, חשוב לוודא שהשמן מופק בכבישה קרה (ללא שימוש בחום) כי רק בדרך הזאת הוויטמינים ונוגדי החמצון שמעניקים לו את תכונותיו נשמרים.

             

            סרום ביתי

            קל מאוד לרקוח את הסרומים הביתיים בבית. מוזגים את השמנים לבקבוק כהה עם טפטפת (אפשר לרכוש בבתי מרקחת) ומודדים את הכמויות הרצויות באמצעות מזרק או הטפטפת עצמה. את הסרום כדאי להכין בכמות קטנה ובכל חודשיים־שלושה להכין חדש. איך מאחסנים: במקום קריר ויבש (לא בחדר האמבט).

             

            סרום לעור רגיל

            10 מ"ל שמן גלעיני אפרסק אורגני

            5 מ"ל שמן גלעיני משמש אורגני

            5 מ"ל שמן אגוזי מקדמיה

            5 מ"ל שמן נר הלילה

            2 מ"ל שמן רוז היפ

            2 מ"ל ויטמין E טבעי

            1 מ"ל שמן חלוט גזר

             

            סרום לעור יבש

            10 מ"ל שמן גלעיני משמש

            5 מ"ל שמן אגוזי מקדמיה

            5 מ"ל שמן נר הלילה

            3 מ"ל שמן חלוט רימונים

            3 מ"ל ויטמין E טבעי

            3 מ"ל שמן רוז היפ

            1 מ"ל שמן חלוט גזר

             

            סרום לעור שמן

            15 מ"ל שמן זרעי ענבים אורגני (לא מדולל)

            8 מ"ל שמן גלעיני אפרסק אורגני

            5 מ"ל שמן גלעיני משמש אורגני

            1 מ"ל שמן חלוט גזר

            1 מ"ל ויטמין E טבעי

             

            שגרת טיפוח יומית מומלצת

            • בוקר: שוטפים את הפנים במים. אם העור שומני, מנקים אותו עם סבון פנים טבעי או מי פנים טבעיים (הידרוסול). מורחים על העור סרום ומעליו קרם הגנה מהשמש.
            • ערב: מנקים את הפנים בעזרת שמן קוקוס או שמן שקדים (מורחים על הפנים ומנגבים את השמן עם צמר גפן טבול במים חמים) ומורחים סרום.

             

            ייעוץ מקצועי: שלומי סמלסון, מרצה ומטפל בצמחי מרפא, ארומתרפיה וקוסמטיקה טבעית; דנה גת, מטפלת בארומתרפיה ומנחה סדנאות לרוקחות טבעית

             

             

            הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
            הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד