עופרה שטראוס: "הייתי רוצה שבנותיי ימשיכו את דרכי בחברה"

יו"ר קבוצת שטראוס מסכמת עשור כיו"ר 'יסמין' לקידום עסקים קטנים בבעלות נשים, ומדברת גם על קמפיין MeToo#: 'הטרדה מינית בעבודה היא תאונת עבודה לכל דבר'

עופרה שטראוס. "נשים אומרות שמה שהכי מדרבן אותן זה לראות שנשים אחרות מצליחות, ואני מאמינה שזה גם עוזר לגברים, כי ברגע שמתרגלים שבחדר יש גם נשים וגם גברים, זה נהיה כבר טבעי". (צילום: גולן קריאו, סגנון: מיקי ממון)
עופרה שטראוס. "נשים אומרות שמה שהכי מדרבן אותן זה לראות שנשים אחרות מצליחות, ואני מאמינה שזה גם עוזר לגברים, כי ברגע שמתרגלים שבחדר יש גם נשים וגם גברים, זה נהיה כבר טבעי". (צילום: גולן קריאו, סגנון: מיקי ממון)

ב-11 בדצמבר תיפרד עופרה שטראוס, יו"ר קבוצת שטראוס, מתפקידה כראש עמותת יסמין המקדמת עסקים קטנים של נשים.

 

לפני עשור לקחת על עצמך לשמש יו"ר עמותת יסמין. למה בחרת דווקא בעמותה הזו?

"קודם כל, כששמעתי את השם התרגשתי. השם האמצעי שלי הוא יסמין, ולבת שלי, שהיא היום קצינה בצה"ל, קוראים יסמין. זה התחיל מפנייה של העיתונאי חנוך מרמרי, שהיה פעיל במרכז היהודי־ערבי, וכשחנוך מבקש אני באה".

 

העמותה מקדמת עסקים קטנים של נשים. את מנהלת אימפריית ענק.

"חנוך ביקש שאתרום מהניסיון שלי ומהקשרים שלי בעולם. אמרתי לו מראש שעסקים קטנים זו לא המומחיות שלי, אבל באתי לתרום – עצם זה שאני שם מוּכר פותח דלתות, נותן לגיטימציה ומביא יותר נשים – ובסופו של דבר בעיקר נתרמתי בעצמי.

 

"את העמותה הקימה כיראם בלעום. בתחילת דרכה הייתה העמותה חלק מהמרכז היהודי־ערבי ביפו ולפני שמונה שנים היא הפכה לעמותה עצמאית המאגדת כ־8,500 נשות עסקים. כשבוחנים את התמהיל שלהן, מוצאים מגוון שמייצג בצורה מדהימה את ארץ ישראל היפה על כל פלגיה: יהודיות וערביות, חילוניות וחרדיות, צבריות ועולות חדשות. הדרך שבה העמותה מכבדת את השונות הרבה יותר מתקדמת מכל מה שקורה בארץ וגם בעולם. אם כולם יתנהלו כמו שמתנהלות הנשים של יסמין, העולם יהיה מקום הרבה יותר טוב".

 

למה החלטת לפרוש?

"הרגשתי שצריך ללכת ולפנות מקום למישהי חדשה שתביא זווית חדשה ותרומה חדשה לעמותה. צריך לרענן את השורות".

 

עם כיראם בלעום, מנכ"לית עמותת יסמין. "מגוון נשים שמייצג את ישראל היפה על כל פלגיה" (צילום: גולן קריאו)
    עם כיראם בלעום, מנכ"לית עמותת יסמין. "מגוון נשים שמייצג את ישראל היפה על כל פלגיה"(צילום: גולן קריאו)

     

    האם יש קווי דמיון בין עסק גדול לעסק קטן?

    "יש כמה קווים משיקים, למשל מקצוענות. בכנסים השנתיים שלנו נהגנו להציג בלובי יריד שבו נשות עסקים הציגו את מרכולתן. באחד הכנסים הזמנו את העיתונאית ליאת תימור לדבר, והיא אמרה: 'אתן פשוט מתבלבלות. הדבר הזה שאני רואה בחוץ זה בזאר, זה לא נשות עסקים'. אני זוכרת שאז נפל לי האסימון והבנתי שבמקום להעצים את נשות העסקים אנחנו מקטינות אותן. מאז, אגב, הפסקנו את היריד".

      

    אז מה בכל זאת מאפיין עסקים קטנים של נשים?

    "נשים לוקחות פחות סיכונים, פחות הלוואות מימון ומאוד אוהבות

    "נשים מנהלות את הבנקים בכל הרמות, מניהול סניפים ועד למנכ"ליות, לרבות בנק ישראל. לדעתי צריך לבדוק מה עשו שם נכון ולהעתיק את המודל לשאר המגזרים"

    שותפויות. העסקים בבעלות נשים נחשבים יותר יציבים מעסקים של גברים".

     

    לנשים קשה יותר להיות בעלות עסק?

    "הייתי רוצה להגיד לך שלא, אבל המספרים אומרים סיפור אחר. המערכת העסקית מותאמת לגברים. נשים בעלות עסקים נאלצות להתמודד עם חסמים כלכליים, משפטיים ותרבותיים, חוקים מפלים והיעדר תמיכה בנקאית לגיוס הון. למשל, ההיסטוריה הפיננסית היא הקריטריון החשוב ביותר לקבלת הלוואות, ולגברים – כיוון שהם לא יוצאים לחופשות לידה ויש להם רצף תעסוקתי, קל יותר לקבל הלוואות לעסק".

     

    מה הם המכשולים העיקריים שעומדים בפני אישה שרוצה לפתוח עסק?

    "מוביליות תעסוקתית נמוכה וקונפליקט בין הבית והקריירה. בנוסף, קשה מאוד לעסקים קטנים להתמודד מול הביורוקרטיה. מדינת ישראל היא לא מקום שקל לעשות בו עסקים. יש הרבה חסמים ומכשולים וצריך הרבה כסף כדי להסיר אותם. כך, למשל, הלקוח הכי גדול במדינה הוא הממשלה. כדי לגשת למכרז ממשלתי צריך הרבה מאוד יועצים וברור שעסקים קטנים לא יכולים להרשות לעצמם לשלם עליהם. מצד שני, העסקים הקטנים הם המעסיק הגדול במדינה, וכשהם צומחים הם תורמים מאוד לכלכלה".

      

    אם היית צריכה לתת טיפ אחד חשוב לאשת עסקים מתחילה, מה הוא היה?

    "שיווק, שיווק, שיווק. יש היום אמצעים טכנולוגיים שלא דורשים משאבים גדולים, אבל דורשים הרבה יצירתיות. וגם לקחת שותפה – זה מאפשר גמישות, פנאי וגם מישהו לחלוק איתו".

     

    "נשים צריכות להרגיש בטוחות כשהן יוצאות לעבודה" (צילום: גולן קריאו)
      "נשים צריכות להרגיש בטוחות כשהן יוצאות לעבודה"(צילום: גולן קריאו)

       

      נשים עדיין מרוויחות פחות

       

      על פי נתוני הלמ"ס, פערי השכר בין נשים לגברים לא רק שלא מצטמצמים, הם גדלים, והשנה הם עומדים על 35 אחוז. איך את מסבירה את זה?

      "דווקא היו לנו כמה שנים של שיפור, ובשנתיים האחרונות, כשכבר ממש נראה שיש סיכוי לסגור את הפער, הוא שוב גדל, גם ברמות שכר וגם במספר הנשים בתפקידי ניהול.

      "יש לכך כמה סיבות. ראשית, כל המחקרים מצביעים על כך שנשים מנהלות משא ומתן על שכרן אחרת מגברים. שנית, רצף תעסוקתי: נשים נוטות לבחון את ניהול הקריירה שלהן דרך שיקולים ותזמון של לידות והורות. שלישית, שעות עבודה: הנתונים מצביעים על כך שגברים עובדים יותר שעות בשבוע מה שמשפיע ישירות על רמת השכר שלהם. רביעית, שכר נמוך במקצועות שנחשבים נשיים: כמו הוראה, משאבי אנוש או עבודה סוציאלית.

       

      ואפשר לתקן את זה?

      "ברור, תראי מה קורה בבנקים. נשים מנהלות את הבנקים בכל הרמות, החל מניהול סניפים ועד למנכ"ליות, לרבות בנק ישראל והפיקוח על הבנקים. לדעתי צריך לבדוק מה עשו שם נכון ולהעתיק את המודל לשאר המגזרים. אני מאמינה שעולם העבודה העתידי והכניסה של הרובוטים והדיגיטל לשוק העבודה יגבירו את הגמישות ויאפשרו ליותר נשים להתקדם בעולם העסקים".

        

      מה דעתך על קמפיין METOO#?

      "הטרדה מינית בעבודה היא תאונת עבודה לכל דבר, וכמו שאנחנו שואפים

      "נשים צריכות להרגיש בטוחות כשהן יוצאות לעבודה וזה צריך להתחיל מהחינוך. לא חינכנו נכון את הגברים וגם האמהות צריכות לקחת אחריות על הנושא הזה"

      להגיע לאפס תאונות עבודה, כך אנחנו צריכים לשאוף גם בהקשר הזה. בנושא הזה יש לי אפס סובלנות. נשים צריכות להרגיש בטוחות כשהן יוצאות לעבודה וזה צריך להתחיל מהחינוך. לא חינכנו נכון את הגברים וגם האמהות צריכות לקחת אחריות על הנושא הזה".

       

      הקמפיין מדבר על אחת מתוך אחת. האם גם את?

      "לשמחתי לא, אבל זה ממש לא אומר כלום. זה שאני יושבת היום על כיסא יו"ר שטראוס זה לא אומר שאני אישה יוצאת דופן, אלא שלאורך כל מסלול חיי היו דברים שקרו לטובתי".

       

      בכתבה קודמת ב"לאשה" הצהרת שעד שנת 2020 מחצית המנהלים בשטראוס יהיו נשים. זה באמת קורה?

      "אנחנו בוחנים באופן מתמיד את הנושא, מודדים ומדווחים כל שנה על המצב בדוח החברתי שלנו, ואני שמחה לבשר שנכון להיום 43 אחוז ממשרות הניהול מאוישות על ידי נשים, ושיעורן עולה בהתמדה. העמידה ביעד רלוונטית לגבי כל המדינות שאנחנו פועלים בהן, אבל להגיד שבתוך שלוש שנים נגיע ל־50 אחוז? לא בטוח".

       

      תרצי שבנותייך ימשיכו אותך בחברה?

      "קודם כל כן, ועם זאת הן צריכות לעשות את הבחירות שלהן בדרכן. הן מוצלחות מכדי שאגיד להן מה לעשות. אני מאחלת גם לבן שלי וגם לבנותיי שיזכו לחיים מלאים כמו אלה שיש לי. אף אחד לא יוכל להגיד עליי בסוף ימיי שלא מיציתי. הראיתי שאפשר להצליח, לחולל שינוי ולהשפיע לטובה. נשים אומרות שמה שהכי מדרבן אותן זה לראות שנשים אחרות מצליחות, ואני מאמינה שזה גם עוזר לגברים, כי ברגע שמתרגלים שבחדר יש גם נשים וגם גברים, זה נהיה כבר טבעי".

       

      • הראיון המלא עם עופרה שטראוס בגיליון "לאשה" החדש, השבוע בדוכנים

       

      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד