דלעות של מלאכים: מתכונים
בטעם אלוהי מהירק הכתום

אסנת לסטר חוקרת את הצד המתוק של הדלעת בשלושה מתכונים מקוריים: כיסנים קווקזיים במחבת, עוגה בחושה מקמח כוסמין ותבשיל עם צימוקים

אסנת לסטרפורסם: 15.06.17 21:15
תבשיל דלעת עם צימוקים וקינמון (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
תבשיל דלעת עם צימוקים וקינמון (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

כשהיינו ילדות, ענת ואני ערכנו כל מיני טקסי חברוּת - ובין השאר החלטנו שכשנתחתן ותיוולד לכל אחת מאתנו בת, אני אקרא לשלי ענת והיא תיקרא לשלה אסנת. בסוף זה לא קרה: לבתי קראתי קרן וענת קראה לבתה מיכל.

 

אבל אמי רות וחברתה שושנה קיימו את הבטחתן. הן היו חברות מגיל 16 ועד מותה של אמי. אמא סיפרה לי כי כשהיו צעירות שתיהן קראו ספר, נדמה לי ששמו היה "בת פרעה", והחליטו כי אם ייוולדו להן בנות הן יקראו לשתיהן אסנת, על שם אשתו של יוסף.

 

השנים עברו והחברות לא שכחו את שהבטיחו זו לזו. אמי התחתנה ראשונה וכשנולדתי קראה לי אסנת בעקבות ההחלטה שקיבלה בגיל 16. שושנה התחתנה כמה שנים מאוחר יותר, וכשהייתי בת 14 נולדה לה בת – והיא קראה לה אסנת, כפי שהבטיחה לאמי.

 

כשאמי נפטרה לפני 12 שנים החלטתי למצוא את אסנת השנייה. אבל גוגל עדיין לא היה כזה יודע כל ופייסבוק היה בחיתוליו, ולא הצלחתי למצוא החצי השני של הבטחת החברות. בימים אלה החלטתי לעשות ניסיון נוסף, ועל סמך כמה פרטים שאמא סיפקה לי בזמנו מצאתי את אסנת וכתבתי לה מייל. מתברר שגם היא ידעה על ההחלטה של החברות וגם היא שמעה עלי פרטים.

 

הנומרולוג נחום תמיר אומר שהשם אסנת מסמל סגירת מעגל, כי יש בו א' עד ת'. עכשיו, כשאני מחכה לפגישה עם אסנת השנייה, האמירה הזאת נשמעת לי נכונה מתמיד.

 

>> רוצים לדעת מה קרה בסוף בפגישה? לחצו כאן.  

 

ההבטחה מגיל 16 קוימה אחרי עשרות שנים. רות (משמאל) ושושנה (צילום רפרודוקציה: אסנת לסטר)
    ההבטחה מגיל 16 קוימה אחרי עשרות שנים. רות (משמאל) ושושנה(צילום רפרודוקציה: אסנת לסטר)

    תבשיל דלעת עם צימוקים וקינמון

    מתכון של פאני אלקריב ממגדל העמק.

     

    מרכיבים

    8-6 מנות

     

    • שמן לטיגון
    • 2 בצלים גדולים, קצוצים גס
    • 750 גרם עד 1 ק"ג דלעת קלופה, חתוכה לקוביות בגודל 4-3 ס"מ
    • 3/4 כוס צימוקים בהירים
    • 1/2 כוס סוכר חום, בהיר או כהה
    • 1 כפית שטוחה קינמון
    • 1 כפית כורכום
    • 1/2 כפית מלח
    • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס

     

    אופן ההכנה
    1. מחממים שמן בסיר שטוח ומטגנים את הבצל עד להזהבה קלה. מוסיפים את קוביות הדלעת ומטגנים תוך ערבוב כ-3 דקות.
    2. מוסיפים לסיר את שאר המרכיבים ומנערים קלות, לערבוב. מוסיפים מים עד שהם כמעט מכסים את המרכיבים שבסיר.
    3. מבשלים על אש בינונית כ-30 דקות, עד שהסוכר נמס והדלעת רכה. אם יש יותר מדי נוזלים, אפשר להוציא קצת.

     

    גיוון
    • אם רוצים, אפשר לאפות במקום לבשל. לאחר הטיגון וערבוב המרכיבים מעבירים הכל לתבנית, מכסים בנייר אפייה ואופים כ-30 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.

     

    עוגת דלעת בחושה עם קמח כוסמין (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      עוגת דלעת בחושה עם קמח כוסמין(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
       

      עוגת דלעת בחושה עם קמח כוסמין

      מתכון של שף-קונדיטור אורן בקר.

       

      מרכיבים

      תבנית אינגליש קייק

       

      • 85 גרם (כמעט כוס) אגוזי לוז
      • 3 ביצים גדולות או 4 בינוניות, בטמפרטורת החדר
      • 1/2 1 כוסות (300 גרם) סוכר חום בהיר או סוכר לבן
      • 1/ 1 כוסות (300 גרם) שמן זית
      • 1/2 2 כוסות (325 גרם) קמח כוסמין
      • 1 שקית אבקת אפייה
      • 1 כפית מלח
      • 1/2 כפית קינמון טחון
      • 1/4 כפית אגוז מוסקט טחון
      • 420 גרם דלעת או דלורית, מגוררת
      • 200 גרם אננס טרי, חתוך לקוביות (אפשר להשתמש גם באננס משומר)
      • 2 כפות שיבולת שועל אינסטנט

       

      אופן ההכנה

      1. מחממים את התנור ל-160 מעלות.
      2. מפזרים את האגוזים בתבנית וקולים אותם כ-12 דקות, עד שהם מפיצים ניחוח נעים. מוציאים מהתנור, אבל לא מכבים אותו.
      3. טוחנים את האגוזים גס במעבד מזון ושומרים בצד.
      4. מקציפים את הביצים עם הסוכר עד שמתקבלת קציפה תפוחה ובהירה. מוסיפים בהדרגה את שמן הזית.
      5. מעבירים את המיקסר למהירות נמוכה ומוסיפים, בזה אחר זה, את שאר המרכיבים (כולל האגוזים שטחנו). מעבדים רק עד שמתקבלת עיסה אחידה.
      6. יוצקים את העיסה לתבנית ואופים כ-35 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

       

      פרטשו קידו - כיסנים קווקזיים מתוקים במילוי דלעת (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
        פרטשו קידו - כיסנים קווקזיים מתוקים במילוי דלעת(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
         

        פרטשו קידו - כיסנים קווקזיים מתוקים במילוי דלעת

        מתכון של אילנה בן מקרית ים.

         

        מרכיבים

        כ-12 יחידות

         

        למלית
        • שמן לטיגון
        • 4 בצלים גדולים, פרוסים דק
        • 1/2 1 ק"ג דלעת קלופה, חתוכה לקוביות קטנות
        • 1 כפית מלח
        • 1/2 כפית קינמון

         

        לבצק
        • 1 ק"ג קמח
        • 1 כף מלח
        • 1 ביצה
        • 2 עד 1/2 2 (600-480 מ"ל) כוסות מים

         

        לסירופ
        • 1/2 כוס (120 מ"ל) מים
        • 1 כוס (200 גרם) סוכר

         

        אופן ההכנה
        1. המלית: מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את שאר מרכיבי המלית ומטגנים 4-3 דקות, תוך ערבוב, עד שהדלעת מתרככת מעט. מעבירים את תכולת המחבת למסננת, כדי להיפטר מעודפי שמן.
        2. הבצק: לשים יחד את כל מרכיביו, עד לקבלת בצק אחיד, רך ונוח לעבודה.
        3. מקמחים קלות את משטח העבודה. מרדדים את הבצק לעלה בעובי 2-1 מ"מ וקורצים ממנו עיגולים בקוטר 12-10 ס"מ.
        4. מניחים במרכז כל עיגול כף מהמילוי, מקפלים לשניים ומהדקים את הקצוות בעזרת מזלג.
        5. מחממים מחבת ללא שמן על אש בינונית ומחממים בה כמה מהכיסנים עד שחלקם התחתון מזהיב. הופכים ומחממים עד שגם הצד השני מזהיב, ומעבירים למגש מרופד במגבת. מכינים באותו אופן את שאר הכיסנים.
        6. עורמים כל 4-3 כיסנים זה על זה, וחותכים כל ערימה ל-4 (ראו תמונה).
        7. הסירופ: מבשלים את המים והסוכר כמה דקות, עד שהסוכר נמס לחלוטין.
        8. מזלפים את הסירופ על הכיסנים החתוכים ומגישים מיד.

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

        וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

        בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

        כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

        עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

        (צילום: אסף אמברם)