עובדת במשרה מלאה וזה לא מספיק? קחי עבודה נוספת

בעולם שבו הביטחון התעסוקתי מתערער, לא מספיק לתחזק קריירה אחת, לעתים צריך כמה. אבל איך מתמרנים בין מספר עבודות?

הטרנד הטרי: ריבוי קריירות. לא החלפה, כי אם הוספה (צילום: Gettyimages)
הטרנד הטרי: ריבוי קריירות. לא החלפה, כי אם הוספה (צילום: Gettyimages)

כשהייתי בת 20 ומשהו אהבתי תיאטרון, קולנוע, פסיכולוגיה, פילוסופיה, לכתוב סיפורים ושירים, לנגן, ללמד, לעצב, לצלם, לתפור, לבשל, להדריך, לנהוג ועוד הרבה מאוד דברים ולא ידעתי מה אעשה כשאהיה גדולה.

 

עוד בחדר משלך

 

אז הלכתי לייעוץ במכון להכוון תעסוקתי. אחרי יומיים של מבחנים ומבדקי אישיות, אמר לי איש מקצוע חמור סבר: "יש לך כישורים מגוונים, את יכולה לעסוק בכל מה שתרצי". אמרתי: "תודה רבה, עזרתם לי מאוד" וחזרתי הביתה.

 

בבית היה בן זוגי דאז, חבר חכם ומדויק שעזר לי לבחור את ה־דבר שלי בחיים: כתיבה. יתר משאלות הלב קיבלו ביטוי במקומות משניים והשתלבו בחיי בכל מיני צורות. יותר מ־30 שנה אחרי, ועדיין, לא פעם, אני תוהה: ומה אם הייתי בוחרת במוזיקה? איך היו נראים חיי אילו הייתי הולכת על... ומה אם...?

 

גם שכירה, גם עצמאית

אנשים צעירים מחוברים בדרך כלל לתשוקות ולחלומות שלהם. עם השנים חלק מהחלומות נשכח, דוהה, מאופסן במגירות. רובנו מתוכנתים לעשות את "מה שנכון", "מה שצריך". אבל למזלם הטוב של הצעירים היום, העולם נהיה פחות "או־או" והולך לעבר "גם וגם". תוחלת החיים משתנה, תפיסת החיים משתנה.

 

מירי אשוח: "דור ה־Y רואה בזה דבר טבעי, כבר בגיל 20 הם מתכווננים על מולטי־טאסקינג, עיסוק בכמה תחומים במקביל, אבל לנשים בנות 50-40 זה ממש לא מובן מאליו. הן צריכות לעבור תהליך של שינוי דפוסי חשיבה ולמידה של היכולות שלהן מחדש"

 כבר התרגלנו לאנשים שבאמצע החיים עושים הסבות מקצועיות מפתיעות, עוברים מתחומי עיסוק "קלאסיים" לטיפול אלטרנטיבי, קואוצ'ינג, בישול, עיצוב, אימון כושר ומה לא. קריירה חלופית נהייתה עניין שגרתי כמעט ועכשיו מגיע הטרנד הטרי, המסעיר: ריבוי קריירות. לא החלפה, כי אם הוספה. לא כדור חדש במקום הכדור הקודם, אלא הקפצה של כמה כדורים במקביל.

 

"דור ה־Y רואה בזה דבר טבעי, כבר בגיל 20 הם מתכווננים על מולטי־טאסקינג, עיסוק בכמה תחומים במקביל", אומרת מירי אשוח, מנהלת פיתוח עסקי בעמותת "נטע" – נשים לטובת עתידן.

 

"אבל כשמדברים על נשים בנות 50-40, להן זה ממש לא מובן מאליו. הן צריכות לעבור תהליך של שינוי דפוסי חשיבה ולמידה של היכולות שלהן מחדש".

 

את התהליך הזה בדיוק מעבירה אותן אשוח, במסגרת תפקידה כמנחת הקורס שהיא עצמה הגתה והקימה: "גם שכירה, גם עצמאית". הקורס נמשך שישה שבועות – פרויקט משותף לעמותת נטע ולמכללת רעננה – ומיועד לנשים שמעוניינות לייצר הכנסה נוספת, לא על ידי עבודה מזדמנת אלא על ידי הפיכת משהו שהן אוהבות לעסק עצמאי בצד המשך עבודתן כשכירות. לדבריה, מדובר בנשים בעלות משרות מוצלחות ואף בכירות, בתפקידי ניהול, שהגשימו את עצמן במשך שנים בקריירה אחת. הן עוצרות. מבינות שהזניחו חלומות חבויים, הן רוצות שינוי. עמותת נטע מתמקדת בנשים חזקות באמצע החיים.

 

"אנחנו מעניקים כלים וליווי לנשים שרוצות לקדם את הקריירה שלהן במסלולים חדשים, לממש את עצמן בעוד ועוד תחומים, להתפתח בדיוק לפי מה שנכון ומדויק להן בשלב שבו הן נמצאות בחייהן".

 

מה מניע אישה שנכנסת לתהליך כזה – צורך בתוספת הכנסה או דחף למימוש עצמי גדול יותר?

"תלוי באישה כמובן, כמעט תמיד שני המניעים קיימים. בגדול הייתי אומרת שהצורך במימוש הוא המניע החזק יותר. ללכת אחרי הלב. לעשות את מה שתמיד רצית ולא העזת".

 

מירי אשוח. "שילוב של כמה משרות מביא בסך הכל להכנסה כוללת גבוהה יותר מאשר משרה אחת כשכירה" (צילום: אלבום פרטי)
    מירי אשוח. "שילוב של כמה משרות מביא בסך הכל להכנסה כוללת גבוהה יותר מאשר משרה אחת כשכירה"(צילום: אלבום פרטי)

     

    גם בנות 30, גם בנות 60

    תמונת החיים המקצועית שאשוח מציירת שונה בתכלית מהתמונה הישנה שבה נראתה אישה העובדת במשרה מלאה במקום עבודה אחד שנים רבות. "זה יכול להיות חלק של משרה כשכירה וחלק אחר כעצמאית; לפעמים זה רבע משרה כשכירה, וחלקי משרה נוספת במקום אחר והיתר כעוסקת זעירה, ובמקרים אחרים הכל כעצמאית – אישה מקימה עסק, הולכת על החלום שלה, ובמקביל, עוסקת בעוד שניים־שלושה־ארבעה דברים".

     

    מה הם היתרונות בעבודה בכמה עבודות במקביל? זה לא עושה בלגן בחיים? לא עדיף משרה אחת קבועה, בטוחה, יציבה?

    "אז זהו, שכבר אין כל כך משרה אחת בטוחה ויציבה. הביטחון התעסקותי התערער מאוד. העולם השתנה. לכן אנחנו אומרות לנשים – אל תשימו את כל הביצים בסל אחד. פוטרת ממשרתך? לא נורא, יש לך עדיין תחומי עיסוק מכניסים אחרים, והם פעילים. זה יתרון מרכזי".

     

    מה עוד?

    "מימוש עצמי מלא ורחב יותר. נשים בנות 40 ו־50 וגם 60+ מצליחות

     "ברור שיש פה הימור מסוים. את משקיעה זמן וכסף, מקימה עסק קטן או גדול, אולי מוותרת על משרה חלקית, קבועה או מלאה במשהו שכבר מיצית, זה יכול להצליח ועלול גם שלא. יש תובענות רבה מבחינת השקעת אנרגיה וזמן. לא לכל אחת זה קל ופשוט. נדרשים אורך רוח והרבה כוח"

     לחבר את התשוקות המקוריות שלהן עם יכולת חדשה להתפרנס. זה דבר נפלא. ובנוסף, ראינו ששילוב של כמה קריירות במקביל מביא, בסך הכל, להכנסה כוללת גבוהה יותר מאשר משרה אחת כשכירה".

     

    אבל יש פה גם סיכון מסוים, לא?

    "ברור שיש הימור מסוים. את משקיעה זמן וכסף, מקימה עסק קטן או גדול, אולי מוותרת על משרה חלקית, קבועה או מלאה במשהו שכבר מיצית, זה עשוי להצליח ועלול גם שלא. יש תובענות רבה מבחינת השקעת אנרגיה וזמן. לא לכל אחת זה קל ופשוט. נדרשים אורך רוח והרבה כוח".

     

    את באמת מאמינה שאישה שעובדת במשרה מלאה ומגיעה הביתה סחוטה תנצל את הערבים שלה כדי לעבוד במשרה נוספת?

    "אני מכירה נשים רבות שרוצות לעסוק במשהו בערבים, או בחלק מהם, וגם בסופי שבוע. זה תלוי במצב המשפחתי, בגיל, בשלב בחיים, אי־אפשר להכליל. ונכון שכולנו עובדות בכמה עבודות, כי אחרי שאנחנו מגיעות הביתה מהעבודה מתחיל הג'וב השני שלנו. אבל אנחנו אומרות שאם תחברי את התשוקה שלך לפרנסה שלך, יתחולל שינוי לטובה בכל תחומי חייך. תחושת הערך העצמי שלך תגדל. הסיפוק. תיהני יותר מכל מה שתעשי. ושינוי מוביל לשינוי – אם תרוויחי יותר כסף, תוכלי לשכור שירותי עזרה בבית וכבר לא תידרשי לאותן עבודות אינסופיות מתישות שתמיד עשית".

     

    אני מנסה לדמיין אישה שעובדת חצי משרה במשרד כלשהו ורבע משרה במקום אחר, ובמקביל מנהלת עסק עצמאי קטן ואולי אפילו מדריכה משהו. רק מלחשוב על זה אני מקבלת סחרחורת.

    "תתפלאי, נשים שעבדו שנים במשרה אחת והיום עונות על התסריט שחיברת מעידות על כך שיש להן יותר זמן פנוי, יותר יכולת להתגמש ולהתפנות לשעות שבהן הן מעוניינות להיות בבית עם המשפחה. הן מנהלות את הלו"ז שלהן בהתאם לצורכיהן ולסדר העדיפויות שלהן. נכון, זה פאזל מורכב ואינטנסיבי, וצריך ללמוד איך להתנהל איתו נכון".

     

    מקרב בוגרות הקורס שאת מעבירה, כמה נשים מימשו את הרעיון?

    "אין לי מספרים מדויקים עדיין. להערכתי, כ־50 אחוז קפצו למים, הקימו את העסק שלהן והן בתוך התהליך. החצי השני עדיין בשלב הדגירה על הרעיון".

     

     (צילום: אלכס ליפקין)
      (צילום: אלכס ליפקין)

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד