יש ללכת, ללכת: צאו מהסלולרי ותיהנו מהרחוב (כן, אפילו אלנבי)

הוא רועש, מטונף וחסום מתמיד בגלל עבודות הרכבת הקלה - אבל אלנבי הוא עדיין הרחוב הכי אינטנסיבי בת''א ושווה להכיר את אוצרותיו. 4:30 דקות בין רוגוזין לחוף הים. צפו

גיא נרדי

|

05.05.16 | 16:59

מה הסיפור של אלנבי ורחוב העלייה? צפו בסרטון. צילום: ירון שרון. עריכה: שי שבתאי
צילום: ירון שרון, עריכה: שי שבתאי

בסוף השבוע הנוכחי (5-7.5.16) מתקיים בערים שונות בעולם האירוע "הליכות ג'יין". זהו אירוע פולחן עממי ולא ממוסד, לזכרה ולכבוד חזונה של העיתונאית והסופרת ג'יין ג'ייקובס, ששירטטה קווים לדמותה של עיר חיה ופתוחה, מקיימת ובטוחה. את הסיורים מדריכים בהתנדבות תושבים ופעילים, ששואפים לחשוף לציבור את הצדדים הפחות מוכרים של העיר, ומיוזמה מקומית בקנדה הפך האירוע לעולמי – כשישראל מקיימת אותו כבר חמש שנים.

 

אם רק מתנתקים לרגע מהמסך של הטלפון הסלולרי, רואים שכל רחוב עירוני אמיתי יודע להציע שלל אוצרות מרתקים. השנה, בין היתר, נערים מקהילת הכושים העבריים בדימונה יציגו את השכונה שלהם, בבאר שבע יהיה סיור רגלי בשוק הבדואי ובבניינים ברוטליסטיים בולטים, בכפר סבא אפשר יהיה להכיר עצים ובניינים לשימור, באשדוד יילכו תוך כדי שיחה על בעיית הנגישות בעיר, ובתל אביב תהיה בין היתר הליכה בכיכר רבין ובמדרחוב נוה שאנן.

 

אלנבי? כן, אלנבי

 

רחוב אלנבי הוא דרך מרתקת להלך לאורכה, מחוף הים ועד דרך קיבוץ גלויות בדרום תל אביב. העלייה-אלנבי הוא ציר האורך ההיסטורי של העיר בשנים שקדמו להקמת המדינה. רחוב העלייה היה הקשר שבין משכנות העולים, שהגיעו מנמל יפו, למקומות התעסוקה. רחוב אלנבי היה הקשר בין העיר והשוק, העיר והים, ודרום העיר וצפונה. במשך השנים ירד הרחוב מגדולתו, עד שהגיע לשפל המדרגה הנוכחי. רוב האנשים לא רוצים לגור בו, העסקים בו חלשים, ועדיין - לפי סקר שערכה העירייה - הוא עדיין הרחוב העמוס ביותר בתל אביב.

 

הסרט מראה את האינטנסיביות של הרחוב, את האוצרות הנסתרים בו, וגם את עליבותו ואת העובדה שלא נעים ללכת בו. עבודות הרכבת הקלה, שעומדות להימשך בשנים הבאות, לא מיטיבות את המצב. מנגד, ההיסטוריה שמציצה מכל פינה, וההווה התוסס שלו ביום ובלילה הופכים את ההליכה באלנבי וברחוב העלייה לחוויה מרתקת תמיד. 

 

 הכי מפואר, הכי מבודד: סיפורו של בית הכנסת הגדול - לחצו על התצלום

עוד באלנבי: בית הכנסת הגדול - עלייתו ונפילתו. לחצו על התמונה לסיפור המלא (צילום: איל תגר)
עוד באלנבי: בית הכנסת הגדול - עלייתו ונפילתו. לחצו על התמונה לסיפור המלא (צילום: איל תגר)

 

העיסוק בהליכה ובעירוניות מתגבר יחד עם התפתחות השיח על "הליכות" או "הליכתיות" (Walkability), מונח אמריקאי שמציף בשנים האחרונות גם את השיח התכנוני בישראל. "הליכתיות" מדברת על הפיכת הרחוב ליותר נעים ובטוח להליכה ברגל, כתחליף לנסיעה ברכב. המושג הזה מתחבר היטב למושגים כמו "ערים ירוקות", "צירים ירוקים" ו"שלד עירוני ירוק" שהפכו זה מכבר לחלק מהז'רגון המקצועי וחודרים אט אט גם לדיבור היומיומי. ל"הליכתיות" יש, לפחות ברמה העקרונית, זיקה ישירה גם לכת הבריאותנים המטיפים לכושר ולחיים פעילים.

 

בסוף השבוע הקרוב, כאשר אלפי ישראלים ישוטטו ברחבי העיר שלהם באירועי "הליכות ג'יין", נפתחת הזדמנות מצוינת לבחון בעין ביקורתית את מצב הרחובות בעיר. וכשמדובר בתל אביב, באופן פרדוקסלי דווקא כשהמודעות לההליכתיות נמצאת בשיאה - התנועה הרגלית פחות אפשרית מתמיד.  

 

לאתר העולמי

 

 

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד