אחד המבנים האיקוניים במרכז ירושלים עומד בקרוב לשנות את פניו: בניין המשביר הישן, שעומד כקובייה אטומה ומוזנחת ברחוב המלך ג'ורג', יעבור שיפוץ מקיף, ובעתיד אף צפויות להתווסף לו 8 קומות חדשות. בסופו של דבר, לפי התוכנית, יהיו בו שתי קומות מסחר, 2 קומות של משרדים שיתופיים לטווח קצר, וקומות חדשות של דירות סטודיו קטנות. המודל שעומד לנגד עיני היזמים הוא "המוצר" החדש של חברת WeWork העולמית, WeLive - יחידות דיור קטנות להשכרה שיתופית קצרת טווח.
בשלב הראשון, כבר בקיץ הקרוב, תפתח חברת WeWork, שכבר התבססה בישראל עם חללי העבודה הזמניים שהיא מציעה להשכרה בתל אביב, הרצליה פיתוח ובאר שבע, את סניף המשרדים הראשון שלה בבירה, בשתי הקומות העליונות של בניין המשביר הישן. בשלב השני מתוכננות להתווסף לבניין בן ארבע הקומות שמונה קומות ובהן 128 דירות קטנות להשכרה. ירושלים, שכ-31% מתושביה מתגוררים בשכירות, משוועת לדירות קטנות וזולות להשכרה, והמיזם החדש יוכל אולי לספק לכך מענה חלקי. פיילוט ראשון של coliving (דיור שיתופי) במודל דומה לזה המתוכנן, התחילה חברת WeLive בניו יורק בסתיו האחרון.
מבצר האבן ייפתח לרחוב
בניין המשביר הישן בירושלים, שנבחר לאכלס את המיזמים החדשניים האלה, נבנה ב-1970 על ידי אדריכל דוד אנטול ברוצקוס, כקובייה כבדה ואטומה, מעין "מבצר אבן", שלא מעודד חיי רחוב רוויים עם חזיתות פעילות. אך מכיוון שהוא יושב על ציר אסטרטגי ראשי הוא נהנה מחשיפה מוגברת במרכז העיר - צמוד לבניין "מגדל העיר" הגבוה, מול כיכר עירונית גדולה (שבה עמד בית טליתא קומי עד להריסתו ב-1980) וסמוך למדרחוב בן יהודה הסואן.
בקיץ האחרון פרצה במבנה האיקוני, שבבעלות חברת "הכשרת היישוב", שריפה שגרמה לו לנזק רב. שיפוצו ושיקומו עתידים לשנות את מראהו ואת שימושיו: על פי התכנית, חזיתות המבנה יפתחו ובמעטפת האבן שלו יפערו חלונות סרט גדולים, שיאפשרו כניסת אור טבעי ואוויר אל החללים העמוקים; שתי הקומות הראשונות במבנה - אחת פונה אל רחבת הכיכר והשנייה אל רחוב מרדכי עליאש האחורי - ישמשו למסחר, בין השאר של חברות אופנה; בקומת המרתף ימשיך לפעול המרכול הקיים בו היום; ובשתי הקומות העליונות יפעלו חללי המשרדים השיתופיים של WeWork.
משרד קולקר-קולקר-אפשטיין, שאמון על היתר השיפוץ והשיקום של הבניין, עובד על תב"ע חדשה, המבקשת להוסיף ל-5,000 המטרים הרבועים של המבנה הקיים שמונה קומות - 16 יחידות דיור בכל קומה - שישמשו להשכרה קצרת הטווח של WeLive. "הכשרת הישוב", היזמית, תממן את שיפוץ הבניין ואת הקמת הקומות הנוספות, והיא צפויה להגדיר את תמהיל הדיירים בפרויקט במשא ומתן עם מפעילי WeLive בארץ. מחירי השכירות בפרויקט טרם נקבעו.
התב"ע מבקשת גם להרחיב את הבניין לכיוון רחוב עליאש, על חשבון רחבת התפעול הקיימת שם היום ומהווה מפגע תעבורתי חמור. לשטח ההרחבה בקומת הקרקע יוכנסו שימושי מסחר נוספים, ובשתי הקומות העליונות שלה יורחבו משרדי WeWork. בתצורתו הסופית יהפוך הבניין למערכת של עירוב שימושים - מסחר, עבודה ומגורים - במיקום עירוני מרכזי, המרחיב לכיוון מרכז העיר את כוונת עיריית ירושלים להפוך את מתחם הכניסה לעיר (מגשר המייתרים ועד רחוב שז"ר) ל"סיטי" החדש שלה, עם יותר מעשרה מגדלים שייבנו באזור, בתוספת של בנייה מרקמית רבה.
דירות קטנות, מטבח משותף
חברת WeWork הוקמה ב-2010 על ידי אדם נוימן הישראלי ואדריכל מיגל מקלוי, אמריקאי ממוצא בלגי, והיום היא פועלת כבר ב-61 אתרים שונים ב-23 ערים בארה"ב, אנגליה, הולנד, ישראל ועוד. החברה משכירה ליזמים עצמאיים, אנשי סטארט-אפ, חברות קטנות וחטיבות של תאגידים גדולים, שטחי עבודה זמניים בבנייני משרדים, במתכונת המבוססת על מעין חברות במועדון או קהילה.
דמי השכירות במשרדי WeWork בארץ נעים בין 750 ל-2,500 שקל לשולחן לחודש, תלוי במיקום המשרד. מלבד שולחן עבודה מקבלים השוכרים - בשטחים הציבוריים המרווחים - שירותים שונים: חדרי ישיבות, עמדות הדפסה, מטבחון, ברז בירה חינמי, וגם ערבי קהילה, שבהם הם יכולים לקשור שיתופי פעולה עסקיים. אפליקציה מאפשרת להם לתאם ביניהם את זמני השימוש בחדר הישיבות, והחברה מאפשרת להם גם שימוש בחללים שלה בחו"ל ללא תוספת תשלום.
WeLive, מיזם המגורים השיתופיים של החברה, הושק לפני כחודש כפיילוט בניו יורק. 80 הדיירים הראשונים כבר מאכלסים 45 יחידות דיור בבית מספר 110 ברחוב וולסטריט הידוע במנהטן. בהמשך צפויות 20 הקומות של הבניין לאכלס 600 דיירים, ו-WeWork צופה כי עד סוף 2018 יאכלסו את הדירות הקטנות והזמניות שלה כ-34 אלף דיירים ב-69 ערים.
העיקרון של הדיור השיתופי דומה לזה של המשרדים השיתופיים: שטחן של יחידות הדיור מצומצם למינימום אלמנטרי למחייה – בירושלים מתוכננות דירות בנות 35 ו-42 מ''ר - ובשטחים הציבוריים המשותפים חולקים הדיירים שירותים שונים: פינות ישיבה, מטבח, פינת אוכל, חדר כביסה, חדר כושר ועוד.
בארה"ב מכונה סגנון המגורים החדש הזה coliving, וחברות שונות מציעות אותו במתכונות מגוונות. זה סגנון מגורים שמתאים בעיקר לצעירים בני דור הסטארט-אפ, בתרבות שמחייבת שעות עבודה רבות (ושעות בית מעטות) וניידות גבוהה. ייתכן שיתאים גם לסצנת היזמות הצומחת של ירושלים, שמספר הסטארטפים הקמים בה גדל מ-20 ל-120 בשנה, וגיוסי המימון של החברות הצעירות עומדים השנה על 227 מיליון דולר, לעומת 58 מיליון בלבד ב-2012.
מה יקרה בשבת?
אחד מהיתרונות הבולטים של סניפי המשרדים של WeWork הוא שהם פועלים במשך כל שעות היממה ובכל ימות השבוע. כניסתה של החברה למרכז ירושלים היא בשורה טובה לעיר שדגלה בשנים האחרונות בהקמת מרכזי תעסוקה מבודדים, כמו הר חוצבים והגן הטכנולוגי המגודר של מלחה, שהופכים לשכונות רפאים אחרי שעות העבודה ובסופי שבוע.
בעבר ניהלה הקהילה החרדית מאבקים נגד חברות ומפעלי היי-טק שהפעילו את מתחם הר חוצבים בשבתות. מעניין יהיה לראות אם שעות הפעילות שתציע WeWork בסניף הירושלמי יתיישרו עם דרישות אלה, או שהסניף יפעל במתכונת הרגילה של החברה העולמית.
לסיור במתחם WeWork המעוצב בת''א, במה שהיה בניין תנועת בני עקיבא - לחצו על התמונה: