ילדים או עבדים? פליטים סורים בני 12 במפעלי טקסטיל בטורקיה

סערה בבריטניה סביב החשיפה כי מפעלים המייצרים לענקיות אופנה בינ"ל מעסיקים ילדים בתנאי עבדות. החברות H&M ו-NEXT הן היחידות שדיווחו כי הנושא בטיפול

איתי יעקב

|

04.02.16 | 13:06

מגזר קל לניצול. ילדים מסוריה ואפגניסטן במקלט לפליטים (צילום: gettyimages)
מגזר קל לניצול. ילדים מסוריה ואפגניסטן במקלט לפליטים (צילום: gettyimages)
טורקיה היא אחת המדינות המובילות בעולם בייצור לתעשיית הטקסטיל, אחרי סין, בנגלדש וקמבודיה. ילדים במאהל פליטים במעבר בין יוון לטורקיה (צילום: gettyimages)
טורקיה היא אחת המדינות המובילות בעולם בייצור לתעשיית הטקסטיל, אחרי סין, בנגלדש וקמבודיה. ילדים במאהל פליטים במעבר בין יוון לטורקיה (צילום: gettyimages)
250 אלף הפליטים הסורים בטורקיה אינם יכולים לעבוד בצורה מוסדרת במדינה, מה שמוביל להעסקה של עובדים לא חוקיים במפעלים (צילום: jankie, cc)
250 אלף הפליטים הסורים בטורקיה אינם יכולים לעבוד בצורה מוסדרת במדינה, מה שמוביל להעסקה של עובדים לא חוקיים במפעלים (צילום: jankie, cc)

משבר הפליטים הסורים באירופה חוזר השבוע אל הכותרות באתרי הכלכלה והאופנה באנגליה, בעקבות חשיפה של עיתונאי הגרדיאן פרדריק יוהניסון על עבדות ילדים במפעלי טקסטיל בטורקיה.

 

>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק

  

יוהניסון מביא בתחקירו את סיפורם של ילדים פליטים סורים בני 12, העובדים בתפירה ואריזה של בגדים של מותגים מערביים במפעלים באיסטנבול וסביבותיה. 250 אלף הפליטים הסורים בטורקיה אינם יכולים לעבוד בצורה מוסדרת במדינה, מה שמוביל להעסקה של עובדים לא חוקיים במפעלי המדינה, ולהיעדר פיקוח מצד המפעלים על גיל הילדים. יתרה מכך, פליטים הם לרוב מגזר קל לניצול, בוודאי במדינה כמו טורקיה, שזכתה לביקורת לא פעם על נושא זכויות האדם בה. טורקיה היא אחת המדינות המובילות בעולם בייצור לתעשיית הטקסטיל, אחרי סין, בנגלדש וקמבודיה.

 

 (צילום: ILO in Asia and the Pacific,cc)

     

    הנתונים שפרסם יוהניסון זכו להד בינלאומי, והובילו לחקירה של ארגון זכויות האדם Business & Human Rights Resource Center, שקרא למותגי האופנה המייצרים במפעלים בטורקיה באמצעות קבלני משנה, לקיים בדק בית ולחשוף את ממצאיהם. מבין 28 המותגים המערביים המייצרים במדינה, שניים בלבד פרסמו הודעה פומבית כי התגלו במפעליהם ילדים עובדים – המותג הבריטי Next וענקית האופנה השוודית H&M.

     

    "לאחר שזיהינו מקרה של עבודת ילדים במפעל בטורקיה ב-2015, החלטנו לסיים את יחסינו עם בית העסק הזה באופן מיידי", נכתב בהודעה לעיתונות שפרסמה שלשום H&M בעמוד הבית שלה. דברים דומים פרסמה חברת Next.

     

    "לאחר שזיהינו מקרה של עבודת ילדים במפעל בטורקיה ב-2015, החלטנו לסיים את יחסינו עם בית העסק הזה באופן מיידי", נכתב בהודעה לעיתונות שפרסמה H&M (צילום: gettyimages)
      "לאחר שזיהינו מקרה של עבודת ילדים במפעל בטורקיה ב-2015, החלטנו לסיים את יחסינו עם בית העסק הזה באופן מיידי", נכתב בהודעה לעיתונות שפרסמה H&M(צילום: gettyimages)

        

      בתגובה לפרסומים הללו פרסם פיל בלומר, מנכ"ל ארגון זכויות האדם, את תמיכתו הפומבית ב-H&M וב-Next: "הפעילות הנמרצת והמהירה של המותגים בנושא חשובה. שני המותגים פעלו בצורה מהירה לאחר שנמסר להם המידע, וקיבלו הגנה על הילדים". זאת ועוד, שני המותגים הוציאו את הילדים מהמפעלים, והחליטו להחזיר אותם לספסל הלימודים ולתמוך כלכלית במשפחתם.

       

      האינדיפנדנט הבריטי פרסם השבוע את תגובותיהן של חברות אופנה נוספות המייצרות בטורקיה. המותגים פריימארק ו-C&A דיווחו כי במפעלים המייצרים עבורם עובדים רק מבוגרים, בעוד אדידס, ברברי, נייקי ופומה דיווחו כי במפעלים המייצרים עבורם בטורקיה לא עובדים פליטים מסוריה. כך הודיעה גם קבוצת ארקדיה, המחזיקה במותגים טופשופ, דורותי פרקינס ובורטון.

       

      ארגון זכויות האדם Business & Human Rights Resource Center קרא למותגי האופנה המייצרים במפעלים בטורקיה באמצעות קבלני משנה, לקיים בדק בית ולחשוף את ממצאיהם (צילום: gettyimages)
        ארגון זכויות האדם Business & Human Rights Resource Center קרא למותגי האופנה המייצרים במפעלים בטורקיה באמצעות קבלני משנה, לקיים בדק בית ולחשוף את ממצאיהם(צילום: gettyimages)

         

        נושאי זכויות העובדים בתעשיית הטקסטיל המשיך להעסיק את תעשיית האופנה השבוע, הפעם בבנגלדש, וגם הפעם עומדת H&M במרכז הלהבות, כשמפעל הטקסטיל Matrix Sweater Limited בעיר גאזיפור, המייצר עבורה ועבור JC Penny נשרף. בשעות הבוקר ביום שלישי השבוע פרצה שריפה בקומה העליונה של הבניין בן שמונה הקומות (כפי שניתן לראות בסרטון), המעסיק כ-6,000 עובדים. באורח פלא, נפגעו רק 4 עובדים, ולא היו אבידות בנפש. עיתון מקומי מדווח כי דליקה נוספת פרצה במקום ביום שישי שעבר (29 בינואר), אך לא היו נפגעים.

         

           

        אתר החדשות Quartz מדווח כי בדיקה שנערכה במפעל בשנת 2014 גילתה כי במקום חסרות התראות על אש, צינורות כיבוי ודלתות חסינות אש. מ-H&M נמסר כי הם בהסדר שיפור תקני הבטיחות, והיו בדיאלוג הדוק עם הספקים אחר העבודה שעוד נותרה לביצוע.

         

        המקרה הזה מצטרף לרשימה של שריפות והתמוטטויות של מפעלי טקסטיל בבנגלדש, שהמוכר שבהם הוא אסון רנה פלאזה לפני קרוב לשלוש שנים, בו מצאו את מותם 1,135 עובדים. לפני חודש וחצי הוציא בית המשפט במדינה צווי מעצר ל-25 אשמים ברצח. חלקם ברחו מאחריות.

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד