רחלי שפרכר פרנקל, מורה לתלמוד ולהלכה ואמו של הנער החטוף נפתלי פרנקל ז"ל, תגיש את התוכנית "תשע־שתיים־תשע" בערוץ הראשון, שבה תשפוך אור על 929 פרקי התנ"ך. בחרנו בה כאשת השבוע שלנו ושמענו ממנה על ההתמודדות עם האובדן, הפיכתה לסמל פמיניסטי ומדוע היא לא מעוניינת להצטרף לפוליטיקה.

מה שלומך בימים אלה?

"איך אומרים? כל יום ביומו. צוחקים כשצוחקים ובוכים כשבוכים, ותוך כדי מנסים ללמוד את החיים החדשים. גם להיות מאוד עסוקה בעבודה ובמשפחה זה עוזר. נושמים עמוק, חושבים על זה שיש הרבה ברכה בחיים שלנו ומשתדלים להמשיך איתה".

איך את מרגישה עם הפרסום שנכפה עלייך בזמנו בעל כורחך?

"אני עדיין מרגישה בן אדם פרטי. החשיפה נראית לי זמנית לגמרי, ואין לי תוכניות בכיוון של להישאר בכותרות".

אי אפשר להתעלם מכך שהפכת לסמל פמיניסטי כשקראת קדיש על קבר בנך.

"האמת היא שלא חשבתי על זה מראש. ברוך השם לא התנסיתי קודם במנהגי אבלות. הייתה לי שנייה וחצי לחשוב על זה. כמורה לתלמוד ולהלכה אני מעבירה כבר 12 שנה שיעור על נשים בקדיש, כך שזה לא נושא שחידשתי. יש הרבה סיפורים מדורות קודמים על נשים שאמרו קדיש, בהמון קהילות אורתודוקסיות בחו"ל נשים אומרות קדיש, רק בארץ זה פחות מקובל. אין פה שום בעיה הלכתית.

"ברובד האישי אין לי שום עניין להיות סמל, אבל ברובד הכללי יש לי הרבה סיפוק. למשל, במבצע צוק איתן היו בנות ואמהות שכולות שהתחברו לצד היהודי של האבל שלהן דרך הקדיש. נשים עוסקות בתלמוד והלכה מזה כ־30 שנה, ואלה תחומים תורניים שפעם הנשים לא עסקו בהם. אני מודעת לזה שזה התאפשר לנו בגלל התהליכים שקרו בעולם בתחום הפמיניסטי, ולכן המילה הזו לא מפחידה אותי".

מדברים עכשיו הרבה על הדרת נשים מהפוליטיקה. האם יש לך מחשבות בכיוון?

"ממש לא. אין לי את הכישרון לזה ואני גם לא רוצה להגיע לשם. אגב, בעולם הדתי־לאומי אין התנגדות לנשים בפוליטיקה, עובדה שיש נשים דתיות לאומיות בכנסת, כמו ציפי חוטובלי ואחרות".

איך הגעת להגשת התוכנית בטלוויזיה?

"אני מלמדת תלמוד והלכה במדרשות לנשים 'נשמת' ו'מתן' בירושלים, וכשפנו אליי מהערוץ הראשון עם הרעיון לדבר על פרקי התנ"ך לפי הסדר, מבראשית ועד דברי הימים, עם אורחים מתחלפים, מאוד התלהבתי. זה קסם לי מתוך ההזדהות עם הרעיון שכולנו מתחברים לספר אחד שהוא התנ"ך. בתוכנית אנחנו נעבור על כל התנ"ך ברצף, בכל שבוע נדון בחמישה פרקים".

איזה ספר בתנ"ך את הכי אוהבת?

"עבורי התנ"ך הוא תורת חיים, מצווה, נבואה ושירה, הוא החיבור שלי לעברית והחיבור שלי לארץ ישראל, ולכן איני יכולה לבחור ספר אחד או סיפור אחד, כי זה אוצר רב־פנים ועשיר".

לאיזו דמות תנ"כית את הכי מתחברת?

"כמו הרבה אנשים, יש לי משיכה מיוחדת לדמויות שאני נושאת את שמן. קוראים לי רחל דבורה".

באיזה אופן זכרו של בנך האהוב נוכח בחייך?

"כשהאובדן כל כך טרי זה מלווה בכל דקה. אני מניחה שעם הזמן זה ילבש צורה ויפשוט צורה. אנחנו נמצא את הדרכים להחיות אותו איתנו, ואני מקווה שזה יהיה בצורות שמחות ובונות".

מה שקרה שינה אותך?

"זה לא שינה דברים בתפיסת העולם שלי, ואני מנסה שזה לא ישנה יותר מדי את שמחת החיים שלי. אני באמת לא יודעת לענות על זה. עדיין לא".

מנסים ללמוד את החיים החדשים. רחלי ואבי פרנקל (צילום: יריב כץ)
מנסים ללמוד את החיים החדשים. רחלי ואבי פרנקל (צילום: יריב כץ)

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

עוד באנשים: