View Architectour Hong Kong in a larger mapלפני שנתחיל... ריכזנו במפה את כל המקומות שמוזכרים בפוסט, כדי שתוכלו להיעזר בהם בטיול.

אז קשה לתאר את הונג קונג. היא שונה מכל עיר אחרת שהיינו בה, וכן, אנחנו יודעים שהעדנו כך גם על ערים אחרות, אבל זה נכון.

צילום: Paul-Baron

צילום: Dean Jackson

קשה, אבל ננסה בכל זאת...: בשנות ה-20 של המאה שעברה הופיעו (בין אם בפרסום מצד אדריכלים ובין אם לא) קריקטורות של העיר העתידנית, שמתאפיינת באופק של גורדי שחקים בלי טיפת שמיים, באוטוסטרדות צפופות-נתיבים ובמפלסים נפרדים להולכי רגל. כמו זו למשל:

העיר הקורנת - לה קורבוזיה, גרסה א'

רחוב לדוגמה בהונג קונג. מצליח להיות אפילו פחות אטרקטיבי מהמקור...

ככל שהמשכנו לשוטט בהונג קונג, גילינו ש-100% מהבנייה החדשה (ואולי 80% מהבנייה החדשה במדינות המפותחות במזרח) מזכירים לנו עוד פנטזיה שנויה במחלוקת - ועם זאת, בעלת כוח משיכה עצום:

העיר הקורנת - לה קורבוזיה, גרסה ב'

אחת הגרסאות היותר מוצלחות של מגדלים בפארק (או במקרה הזה, מגדלים בקניון?)

מבט מגשר הולכי רגל שחוצה את הכביש

Lippo Centre, שנות ה-80

קריקטורה של העיר העתידנית משנות ה-20 כבר אמרנו? רישום של Lippo Centre

לא סתם בחר במאי סרט האנימציה Ghost in the shell בהונג קונג כהשראה לסרט שלו:

הונג קונג מספקת חוויה עירונית מיוחדת במינה, משום שאפשר לחוות אותה בצורה תלת-ממדית: ברוב המקרים, המדרכה הרגילה לא מאפשרת לחצות את הכביש, או אפילו סתם להמשיך ללכת, וצריך לגלות איפה נמצאות המדרגות הנעות או המעלית שיסייעו לך לחצות את הכביש (רב-הנתיבים). לא פעם, המעבר הציבורי חוצה בניין משרדים, מלון או קניון, או הופך בעצמו לרחוב עילי עם חנויות ומסעדות.

מבט מהרחוב לרחוב העילי

בנייה רוויה, גשרים להולכי רגל וכביש סואן. הונג קונג.

זה מייאש לפעמים, כי איך מוצאים את הדרך המסתורית כשממהרים או מתחילים לתעות בדרך? המיפוי המגניב הזה מסביר את התלת-ממדיות של העיר: מתחת לרחוב, ברחוב, מעל הרחוב.

גם החנות של apple היא גשר

הטופוגרפיה של הונג-קונג, יחד עם הקרבה לים ושמירה על אדריכלות מול טבע פראי בלב הכרך, גרמו לנו לדמיין את חיפה הסואנת, השוקקת, המוקד הכלכלי והיזמי, מקור משיכה לצעירים שאפתניים מכל העולם...

לנו הזכיר את חיפה...מתוך נסיעה באוטובוס לפסגת הר ויקטוריה

טבע בעיר

הרחובות התלולים של הסוהו

האסימון נפל לנו ב-soho, השכונה הטרנדית של הונג קונג, שם צעירים יוצאים לשתות את כוס היין של שבת בבוקר בעשרות מבתי הקפה והפאבים של השכונה. למה דווקא פה נפל האסימון? כי לשכונה הזאת יש טופוגרפיה קיצונית ואביזר עירוני פשוט אחד: מדרגות נעות. לא רק שהמדרגות הופכות את כל חלקי השכונה לנגישים בקלות, המסחר עובד פה בקומות (בחיפה גם במפלס הרחוב הוא לא תמיד עובד) ובתי קפה נמצאים בשלוש הקומות הראשונות של הבניינים. המדרגות הנעות המפורסמות ביותר מגשרות על מתלול בגובה 135 מטרים, במסלול שנמתח לאורך 800 מטר. כדי להמשיך במשל של חיפה: 135 מטרים גובה היו מחברים בין הדר ומרכז הכרמל -- בדקות!

בית קפה בקומה השלישית

המדרגות הנעות

חנות על רחוב עולה בסוהו

הרחובות התלולים של הסוהו

בשנות ה-70 וה-80 הייתה התפתחות כלכלית מואצת בהונג קונג, ויש לה ביטוי באדריכלות. תתקשו לפספס את המבנה הזה, שהיה ניסיון להקמת גורד השחקים הראשון עם קירות מסך:

Jardine House, שנות ה-70

בין גשר לגשר

בגלל גודלו המוגבל של האי, הביקושים האדירים לגור בו והשליטה המוחלטת של הממשלה בפיתוח, הונג קונג סובלת ממחירי נדל"ן מהגבוהים בעולם והמגורים בה רוויים באופן קיצוני. אזור Kowloon, בית לכשני מיליון נפשות, הוא מהצפופים בעולם וחלקים בו הם מהיקרים בהונג קונג. חלקו המרכזי מכיל בלוק אחרי בלוק של מבנים כעורים וצמודים בגובה 10-12 קומות. יש בו קסם רב בזכות הרחובות השוקקים, אבל הרעש התמידי של אוטובוסים וחוסר מוחלט בעצים או ריהוט רחוב עלולים להטריד ולעייף אם נשארים בחוץ יותר מדי זמן. 20 שנה עברו מאז שפורקה ה"עיר העתיקה", שהייתה בעיקרה משכנות עוני מתפוררים וצפופים להחריד שזכו לכינוי "אזור הדמדומים", אבל אנשים עדיין נזכרים בה ברומנטיקה מסוימת.

צילום: Roger Wollstadt

צילום: Ángel Riesgo Martínez

צילום: Ross Pollack

רחובות מלאי אנשים בkowloon

ברקע: המגורים של הונג קונג

באזורים החדשים (New territories) מבני מגורים בני 50 קומות הם הנפוצים ביותר. לרוב הם מורמים מעל קניון, שעל הגג שלו נשתלה גינה משותפת.

מבני מגורים בני 50 קומות, קניון וגינה משותפת על הגג

חזית מבנה מגורים לדוגמא

צילום: Ross Pollack

הונג קונג נשלטה על ידי בריטניה במשך 99 שנה, עד שהוחזרה לשליטת סין ב-1997. חיפה הייתה תחת כיבוש בריטי תקופה קצרה בהרבה, אך בשתי הערים יש שרידים בולטים לתקופה הבריטית - בנמל, בפיתוח החופי, בסגנון האדריכלי ובכמה מבני דגל (שמרוכזים ברחוב העצמאות ובעיר התחתית בחיפה, וב-central בהונג קונג). הכרך האסיאתי זכה לרכבת קלה (Tram) לאורך קו החוף המישורי, רכבת שמשמשת היום בעיקר כאלמנט תיירותי לנוכח מערך הרכבת התחתית המפותח.

מהTram, ברקע מבנה לשימור מהשלטון הבריטי

אז מה עוד יש לראות בהונג קונג? כדאי לבקר במרכז לחקר המורשת (Hong Kong Heritage Discovery Centre), שם תוכלו ללמוד על המאמצים לשמר ולכבד את המסורת האדריכלית הסינית והבריטית.

כמה מאמץ?: 1

כמה מומלץ?: 9

ואם אני לא אדריכל? 9

מבנים לשימור מהתקופה הבריטית

Heritage Discovery Centre

מגדל השעון, שימור בהונג קונג

כחלק מהזיקה למסורת הסינית, השתמר כאן כפר בבנייה ורנקולרית (ללא מתכננים מקצועיים). הבתים בכפר היו מוקפים בחומה לשם הגנה, והם עצמם היו בבנייה טורית (צמודים זה לזה). כאן גם שרדה הפגודה היחידה בהונג קונג, שנבנתה לפני 600 שנה ונועדה להבריח רוחות רעות מהצפון לפי כללי הפנג-שואי. בכפר גם תמצאו שרשרת כיתות סביב חצר משותפת, שפעם קראו לה בית ספר:

כניסה ל'כיתה'

כניסה ל''כיתה''

חצר פנימית משותפת בין הכיתות

כמה מאמץ? 5

כמה מומלץ? 5

ואם אני לא אדריכל? 5

חזית הים של הונג קונג מחולקת לשניים: הדרומית והצפונית. ככלל, החזית הדרומית (הדאון טאון) היא צפופה ובה מרוכזים בעיקר גורדי השחקים. היא מאכלסת בעיקר משרדים ומהווה את רובע העסקים של העיר. החזית הצפונית (של kowloon) מאכלסת מבני תרבות. זו חלוקה גסה, אבל ברובה נכונה. לפי "לונלי פלאנט", קיר הזכוכית של מרכז הכנסים Hong Kong Convention and Exhibition Centreהוא הגדול בעולם, בגובה 7 קומות. מקרוב ומבפנים הבניין משעמם, וגם די ריק.

חזית הים של הדאון טאון, קיר הזכוכית הגבוה בעולם (7 קומות) במרכז הכנסים Hong Kong Convention and Exhibition Centre (עם הגג הגלי)

כמה מאמץ? 2

כמה מומלץ? 2

ואם אני לא אדריכל? 2

בחזית של חצי האי kowloon מרוכזים כמה מוזיאונים, אנחנו ביקרנו רק במוזיאון האמנות (המבנה החום עם הגג הקעור), ובמקרה הזה גם המבנה איכזב אותנו וגם תכניו.

והחזית שממול...

כמה מאמץ? 0

כמה מומלץ? 2

ואם אני לא אדריכל? 2

המבנה העכשווי המושך ביותר יהיה כאן בית הספר הגבוה לעיצוב. המבנה זכה בתחרות פומבית, ומתכנן אותו המשרד הצרפתי CAAU. בית הספר מורכב מארבעה נפחים שמחולקים לפי פרוגרמה, ומחוברים בקומה משותפת שהיא הספרייה. באופן עקרוני לא מאפשרים למבקרים להיכנס למבנה, אלא רק עד נקודת הביקורת אחרי המהלך הראשון של המדרגות הנעות, אבל אנחנו שוטטנו מסביב והגענו פנימה בטעות.

גלריה ציבורית

הכניסה

ומתחת למדרגות..

מבית הקפה

חללים ציבוריים משותפים לכולם

חצר משותפת בין ארבעת הנפחים

אחת המרפסות עם נוף לעיר

כמה מאמץ? 5

כמה מומלץ? 10

ואם אני לא אדריכל? 5

נסיים בהמלצה לא אדריכלית. מדי ערב בשמונה יש מיצג תאורה ומוזיקה על גבי גורדי השחקים בדאון טאון. המקום הכי טוב לצפות בו הוא avenue of the stars בצד הנגדי של המים (היעזרו במפה המצורפת למיקום מדויק). כמעט ויתרנו, כי זה נשמע לנו כמו מתכון לא מוצלח, אבל בערב האחרון הלכנו - ושמחנו שלא ויתרנו, היה נחמד.

זהירות, ספוילר!