הבניין החדש של מבקר המדינה יאפשר לו לתצפת על נחקריו

בהשקעה של 130 מיליון שקלים ייבנה המשכן החדש של מבקר המדינה, שיהיה הגבוה ביותר בקרית הלאום בירושלים. הלשכה, בקומה השמינית והאחרונה, תשקיף על משרדי הממשלה, הכנסת ובית המשפט העליון. כך הוא ייראה

מיכאל יעקובסון

|

06.09.12 12:59

בניין מבקר המדינה ירושלים קולקר קולקר אפשטיין
בניין מבקר המדינה ירושלים קולקר קולקר אפשטיין (מאזור התעשייה של גבעת שאול לקרית הלאום בכניסה לבירה: כך ייראה בניין מבקר המדינה, שיתנשא לגובה 8 קומות מעל הקרקע ועוד 2 מתחתיו (בנוסף לשלוש קומות חניה))
בניין מבקר המדינה ירושלים קולקר קולקר אפשטיין
בניין מבקר המדינה ירושלים קולקר קולקר אפשטיין (לשכת המבקר. מי שיכהן בתפקיד כאשר ייחנך הבניין ואחריו ייהנה לא רק מאוויר הרים צלול כיין, אלא גם ממבטים ישירים על בכירי המדינה. בין התריסים מימין אפשר לראות בית בית המשפט העליון)
בניין מבקר המדינה ירושלים קולקר קולקר אפשטיין
בניין מבקר המדינה ירושלים קולקר קולקר אפשטיין (הכניסה מהרחוב תיעשה דרך מבואה רחבת ידיים המוארת באור טבעי. הבניין מזכיר מעט את בניין משרד החוץ הסמוך, שתוכנן בידי אותו משרד אדריכלים)
בניין מבקר המדינה ירושלים קולקר קולקר אפשטיין
בניין מבקר המדינה ירושלים קולקר קולקר אפשטיין (הדמיה נוספת של לשכת מבקר המדינה. לכל משרד תהיה ''מרפסת צרפתית'' - חלון זכוכית ארוך עם מעקה זכוכית)
 

מבקר המדינה יעמוד מעל בית המחוקקים, ואף מעל בית המשפט העליון, כאשר יעבור למשכן הבא שלו, שמתפרסם כאן לראשונה. הבניין החדש של מבקר המדינה, בקרית הלאום בירושלים, יהיה המבנה הגבוה ביותר בקריה ויחלוש על שאר מבני השלטון שממוקמים בה. הוא אמור להיבנות בתוך שלוש שנים, לאחר בחירתו של משרד האדריכלים קולקר-קולקר-אפשטיין (אדריכל אחראי: רנדי אפשטיין) לתכנן את הפרויקט. הקמת הבניין תעלה כ-130 מיליון שקלים, ומי שזכתה במכרז היא חברת "שיכון ובינוי סולל בונה תשתיות", הנמצאת בשליטת שרי אריסון.

 

הדמיה: קולקר קולקר אפשטיין אדריכלים, 1991, בעמ , באדיבות שיכון ובינוי
בניין מבקר המדינה ירושלים קולקר קולקר אפשטיין (הדמיה: קולקר קולקר אפשטיין אדריכלים, 1991, בעמ , באדיבות שיכון ובינוי)

 

המבנה החדש של מבקר המדינה יקום בין חניון הלאום לשכונת מגורי הפאר "משכנות האומה", המוקמת בימים אלה מצפון לקרית הלאום. הבניין יתנשא לגובה שמונה קומות, ומתחת לאדמה ייחפרו שתי קומות תת-קרקעיות - העליונה תכיל קפיטריה וספרייה שיפנו אל חצר אנגלית היקפית, שתחדיר אור יום לאולמות הפנימיים, והתחתונה תכיל את הארכיב. שלוש קומות חניה ייכרו מתחתיהן, ויקושרו לחניון הלאום (שגם אותו, אגב, תיכנן אותו משרד לפני כ-20 שנה).

 

בראש הבניין תמוקם לשכת מבקר המדינה, וממנה יוכל להשקיף על נחקריו הפוטנציאליים: מההדמיות המצורפות לכתבה אפשר ללמוד כי המבקר יוכל לתצפת על משרדי הממשלה השונים, על משכן הכנסת ועל בית המשפט העליון. הכניסה מהרחוב תיעשה דרך אולם מבואה רחב ידיים, שיואר בעיקר באמצעות אור טבעי הודות לחלל מרכזי מקורה זכוכית, שייצור "חצר אור" גדולה במרכזו. לכל משרד בבניין תהיה מרפסת צרפתית – חלון זכוכית אנכי שנמתח מהתקרה ועד לרצפה עם מעקה זכוכית. תריסי עץ ייקבעו בגומחות הקיר וינועו על מסילות, כך שאפשר יהיה להגיף אותם ולסנן את אור השמש החזק בשעות היום.

 

הדמיה: קולקר קולקר אפשטיין אדריכלים, 1991, בעמ , באדיבות שיכון ובינוי
בניין מבקר המדינה ירושלים קולקר קולקר אפשטיין (הדמיה: קולקר קולקר אפשטיין אדריכלים, 1991, בעמ , באדיבות שיכון ובינוי)

 

לדברי האדריכל עופר קולקר, העיצוב נאמן לשפתו של משרד האדריכלים, שהרבה לתכנן ב-30 השנים האחרונות מבני ציבור בבירה. "קומה תחתונה מזוגגת זו מסורת אצלנו", הוא נותן דוגמה ומרחיב: "אחת הבעיות בבנייה באבן בירושלים היא הכובד המתמשך של הבניינים. לכן, גוש האבן הכבד-לכאורה נישא כאן על קומת זכוכית, כך שנוצרת אשליית ריחוף מעל קומה שקופה ומוארת". ממש מעברו השני של הכביש נמצא בניין משרד החוץ, שגם אותו תיכנן המשרד, ועיצובו מזכיר את הבניין החדש – גם בו נעשה פתרון דומה.

 

משרד האדריכלים קולקר-קולקר-אפשטיין הוקם ב-1982 ובין הפרויקטים שלו נמנים בניין עיריית ירושלים (1992), משרד החוץ (2002), בנייני מדעי המחשב וההתנהגות במכללת תל אביב-יפו (2010), מגדל המגורים בשדרות רוטשילד 30 בתל אביב (2012), ולאחרונה זכה בתכנון עיר הבה"דים בנגב ומגדל משרדים לעיריית תל אביב במתחם סומייל. הצעתם של האדריכלים עופר ואמיר קולקר ורנדי אפשטיין השתתפה בתחרות סגורה, שבה התמודדו משרדים נוספים - אירית כוכבי, אמר-קוריאל ודגן-מושלי – והם זכו במסגרת קבוצה שהובילה "שיכון ובינוי סולל בונה תשתיות". זו תתחזק ותתפעל את הבניין למשך 10 שנים לפחות.

 

משרדיו הנוכחיים של מבקר המדינה נמצאים כיום בבניין משרדים ברחוב בית הדפוס בגבעת שאול, אזור תעשייתי במערב ירושלים. הוא תופס שבע קומות בבניין, שאותו מאכלסים גם בית המשפט לתעבורה, חברת הסלולר אורנג' ועסקים נוספים.

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד