כשהגענו לראשונה לנצרת – נשבינו בקסמה. יש בה את השילוב התיירותי המנצח – אתרי קדושה, היסטוריה וארכיאולוגיה, לצד שוק ססגוני והיצע קולינרי עשיר. בנוסף, סצנת הבילויים משתלטת על העיר ועם רדת החשכה היא מתעוררת לחיי לילה סוערים.

איפה מטיילים?

מרכז העניינים בכיכר המעיין ברחוב פאולוס השישי, בסמוך לבאר שבה נהגה מרים הקדושה לשאוב מים. רחבת הכיכר שוקקת בכל שעות היום ובערב היא מקום המפגש לבליינים. מתברר שההיסטוריה האמיתית של העיר טמונה עדיין עמוק באדמה וטרם נחשפה כולה. כך למשל בגלריית קקטוס הצמודה לבאר. כאשר מרטינה ואליאס החלו בעבודות שיפוץ הגלריה גילו שרידים של חמאם עתיק מהתקופה הביזנטית והעותמאנית. ככל שחפרו עוד גילו עולם מרתק של תרבות החמאם והמרחצאות העתיקים, כשמקור המים מהמעיין הסמוך. סיפור הגילוי מרתק, כך גם המעבר בין המסדרונות, הכוכים והתנור הענק שבמעמקי האדמה המזכירים את המערה של עלי באבא. גלריית קקטוס, כיכר המעיין.‭.04-6578539‬ בתשלום.

מהכיכר ממשיכים לכנסיית בזיליקת הבשורה הנחשבת לאחת החשובות והמפוארות בעולם הודות לפסיפסים, הוויטראז'ים והאיקונות היפהפיים. מתחת לכנסייה, המערה שבה המלאך גבריאל התגלה למריה ובישר לה שהיא תלד את המשיח. בסמוך לבזיליקה מרכז מרים, מבנה יפהפה שבימים אלה סיימו את שיפוצו. מהגג פנורמה על העיר, על הכיפות המוזהבות של הכנסיות סביב ועל גגו המחודד של המסגד הלבן. באתרי התיירות תוכלו לקבל ללא תשלום את מפת העיר לטיול עצמי ובעמותת נצרת לתרבות ותיירות מקיימים סיורים מודרכים בתשלום (04-6011072).

השוק העתיק עבר שיפוץ מקיף ועדיין שומר על אותנטיות. ברחוב אל בישארה חנויות הממתקים המסורתיות עם מגשי הכנאפה והבקלאווה. בהמשך, חנויות בדים, בגדים, נעליים, כלי בית, פירות וירקות בלאדי בזיל הזול וארומה של קפה הנטחן במקום בקפה פאהום. שוק בגדי הכלות המפורסם לצד סמטת הצורפים וחנויות הזהב שבהן רוקעים טבעות נישואין. דוכני תבלינים, חאמרות של קפה, נרגילות ושש-בש, מסעדות ביתיות ועטאייף אגוזים וגבינת כבשים אצל אשרף בדיוואן אל סראיה.

בסמטה 6133 בעלי מלאכה שעובדים ממש כמו פעם. חרש מתכת שבונה פרימוסים וכלים לקטיף סברס, אומן סכינים, יוסף הסנדלר וחוזימה, ציירת ואמנית, שמקיימת סדנת ציור מזורזת בחצר הסטודיו ובין לבין גם קוראת בקפה.

הכניסה לשוק מרחוב דרך הבשורה, בסמוך לבזיליקה.

אלבאבור, מטחנת הגליל – המבנה העתיק שימש בעבר כמחסן ואתר לטחינת הקמח לאיכרי האזור. היום נמכרים בו כאלף סוגי תבלינים מהעולם הנטחנים במקום, צמחי תבלין, דגנים, קטניות, פירות יבשים, שמני זית, תרכיזי רימונים, שקדים ותמרהינדי. יש גם צמחי מרפא ואבנים להרחקת עין רעה. רח' הבנקים ‭04-6455596‬.

פאח'ורת מוסמאר – מפעל לכלי קרמיקה שהיה שייך לחנא סעיד מוסמאר שהחל לקדר בהיותו ילד. בתחילת המאה ה‭20-‬ הוא נשלח לגרמניה ללמוד קדרות וכשחזר פתח את המפעל. היום מנהלים את המפעל ומרכז המבקרים נכדיו, בסאם וחנא, שאף הם קדרים מוכשרים. הם מספרים על ההיסטוריה המשפחתית, על הפקת החימר מהאדמה המקומית, מדגימים את העבודה על האובניים, מעבירים סדנאות יצירה ובתיאום מראש מגישים ארוחות שמתבשלות ומוגשות בכלי החרס. רח' נמסאווי (בסמוך לקריית הממשלה‭04-6575996 ,(‬.

איפה אוכלים?

מאפיית אלטאבון – את הבוקר פותחים עם המאפים המעולים הנאפים על חלוקי נחל. מהטאבון נשלפות פיתות דקיקות מעוטרות בזעתר וגבינת כבשים, קצח ושומשום או בגרסת הפיצה. יש גם סלטים טובים (נסו את הטאבולה‭ ,(‬פלאפל ושווארמה.

רח' פאולוס השישי. 04-6560056.

עפיף סאיג – כבר 25 שנה שעפיף, חומוסאי דור שני, מגיע לחומוסייה ב‭5:00-‬ בבוקר ומתחיל לרסק ידנית את גרגרי החומוס, לערבב את הפול, להכין את התערובת הריחנית לפאלפל הירוק. בתפריט מסבחה ומשוש עם חומוס קטיפתי, טחינה סמיכה וגרגרי חומוס, פול מבושל וטחון עם תערובת שום-לימון, חומוס עם בשר כבש וחביתות ירק.

רח' תאופיק זיאד, 04-6555882‬.

טרי וטעים. עפיף סאיג  (צילום: אריאלה אפללו)
טרי וטעים. עפיף סאיג (צילום: אריאלה אפללו)

סודפה – המסעדה התמקמה בבית אבן סורי עתיק מרשים ביופיו ומשלבת קונספט קולינרי-תרבותי הודות לגלריה הצמודה. ביום יושבים בפטיו הגדול ליד הבאר ובלילה באחד מחללי קשתות האבן האפלוליים.הבר שלהם הוא אחד מהלוהטים בעיר. בתפריט שעטנז של המטבח הערבי, האיטלקי והתל אביבי האופנתי. בסלט של אמא הרבה עשבים ירוקים, בחציל עג'מי רוטב יוגורט-נענע, בחזה עוף מילוי גבינה, פטריות וזעתר ואת השרימפס מגישים בקרם לימון. ליד האלכוהול טאפאסים של קלאמרי וגלילות סלמון.

בסמוך לכיכר המעיין, 04-6566611.

קסטנה – מסעדה איטלקית ים תיכונית שבלילה הופכת לבר אפלולי המארח הרכבי מוזיקה. הקירות ותקרות האבן המקומרות, ספות העור, השנדלירים הגדולים והמזרקה הקטנה מעידים שהשקיעו במקום לא מעט שקלים תוך הקפדה על שימורו. בתפריט: ארוחות בוקר, פיצות, קלצונה וגם סטייקים. רח' המעיין,‭04-6577854 ‬.

אל ארז – מפעל לטחינה וחלבה מאוד נחשב. במערבלים הענקיים מתערבלת החלבה הדביקה ובשתי ידיים היא נגרפת הישר למכלי האריזה. אפשר לקנות במקום טחינה גולמית משובחת, חלבה עם פולי קקאו, עם פיסטוק, עם פירות יבשים וכן בטעמי שוקו-וניל, חרובים וג'ינג'ר. רח' נמסאווי, ‭04-6553002‬.

סמבוסק – קונדיטוריה עם מאפים קטנים של גבינות, תרד ופטריות, סמבוסק מצוינים וגלילות חמימות ופריכות במילוי גבינת כבשים שקשה להפסיק לזלול. יש גם קפואים לקחת הביתה. רח' נמסאווי, ‭04-647040‬.

איפה לנים?

פאוזי עאזר – הגסט האוס התמקם בבית ערבי ששומר על יופיו כבר 200 שנה. בבית רצפות מטורקיה, רעפים ממרסיי, תקרות גבוהות מצוירות ביד אמן וחצר עם קשתות אבן שהפכה לזולה עם מחצלות, מזרנים וכריות. הבעלים הם שלומית וינון מעוז, טיילים ותיקים שחרשו את העולם והביאו לסמטאות השוק את סגנון האירוח החביב על המוצ'ילרוס. 10 חדרים, מטבח משותף ומאובזר וסלון עם חלונות גדולים המשקיפים על צריחי המסגדים וגגות הכנסיות שמזכירים את אזור הבזאר של איסטנבול. 04-6020469.

אל מוטראן – בית הארחה הממוקם באחד מהבתים היפים בעיר שהיה שייך למשפחת יהלומנים אמידה במאה ה-19. בכל קומה דירת אירוח עם סלון גדול, שלושה חדרים המתאימים לזוגות או למשפחה גדולה, ומרפסות ציוריות המשקיפות על כיכר הבישוף. בקומת הקרקע עוד סוויטה יפה ומרווחת ולובי מרוהט באווירה נעימה. 04-6457947.

בית הארחה באווירה נעימה. אל מוטראן (צילום: אריאלה אפללו)
בית הארחה באווירה נעימה. אל מוטראן (צילום: אריאלה אפללו)

גולדן קראון – מלון מהודר הממוקם למרגלות הר הקפיצה ומשקיף על יופיו של עמק יזרעאל. למלון בריכת שחייה, שתי בריכות ג'קוזי, לובי מפואר, ספא ומגוון קולינרי (כשר) לשלוש הדתות שכולל תבשילים מהמטבח הערבי לצד גפילטע פיש וכבד קצוץ. בשבת יוצא סיור רגלי ללא תשלום שעובר בין האתרים בעיר העתיקה. 04-6508000.