כנאפה ונצרת עולות בנשימה אחת כפי שחומוס עולה בקנה אחד עם אבו גוש. אך מתברר שהעיר העתיקה היא גן עדן לאוהבי המתוק בכל אשר הם. הספר "שביל מתוקים" של חגית עברון (הוצאת כנרת, זמורה ביתן), המרכז שלל הצעות מקסימות לטיולים מתוקים ברחבי הארץ, תר אחר הכנאפה הטובה ביותר בעיר, ומציע עוד כמה מקומות שיעשו שמח בפה ובלב על הדרך. הנה כמה מקומות שלא תרצו להחמיץ בביקור הבא בנצרת:

עוד טיולים בנצרת:

>>שוק בשיק: השווקים הכי שווים בישראל

>>נצרת מתעוררת לחיים

מלך הכנאפה

כנאפולוגים מושבעים חלוקים בינם לבין עצמם אודות תואר הכנאפה המצטיינת של נצרת. יש הנשבעים בכנאפה של ״ממתקי אל סדאקה״(ראו בהמשך) ואחרים

בזאת של ״ממתקי אל מוכתאר״ הוותיק. כדי לשפוט תצטרכו כנראה לטעום את שניהם. הכנאפה של ״אל מוכתאר״ מצטיינת בטעמים עדינים של גבינת עזים ובניחוחות מעודנים של ״סאמנה״(חמאה מזוקקת). את הצלָחת הכנאפה ניתן לשפוט לפי מספר מגשי הענק ההולכים ומתחסלים ברגע צאתם מן התנור, ולכן מומלץ לארוב למגש חדש ולוהט, לרכוש בקבוקון קטן של סודה - המשקה היחיד שנותן ״פייט״ למתיקות של הכנאפה - ולהתיישב במקום, ולחשוב מה עוד תיקחו הביתה. בחודש הראמאדן השמחה כפולה ומכופלת, ומציגה שלל מעניין של מתוקים, הכוללים משולשים פריכים של אטריות ממולאות גבינת צאן מלוחה, קטאייף, מעמולים וממתק מיוחד הנקרא: ״לחיים של כלה״.

  • ממתקי אל מוכתאר: רחוב פאולוס השישי (קרוב למשביר), נצרת. טלפון: 04-6461661

על הדרך: לאחר שמפלס הסוכר בדמכם הרקיע שחקים, כדאי לערוך סיור מודרך ב״כפר נצרת״, אתר עלום יחסית, שאין להחמיצו. הסיור בכפר המשוחזר חושף פרק היסטורי מרתק בחיי נצרת שלפני 2,000 שנה, ומחזיר את המבקרים באופן חי ומוחשי לחיי הכפר במאה הראשונה לספירה, שבה חי ישו. אל תיתנו למראה הצנוע של האתר להטעות אתכם, שכן הוא מעניק למבקריו מסע מרתק במנהרת הזמן. הסיור עובר בין אתרי הכפר הקדום: הגת, בית הכנסת העתיק, בתי המגורים ובית הבד, ומשחזר באופן מדויק ואותנטי להפליא את החיים באותה תקופה. לאורך הסיור, תפגשו בדמויות הלובשות את בגדי התקופה ועוסקות במלאכות הכפר השוטפות: רעיית הצאן, אריגה ואפיית פיתות, שאם תרצו, תוכלו אף לטעום מהן. הדמויות, על רקע הטרסות ועצי הזית נראות כמו תפאורה לסרט הוליוודי תנ״כי.

  • כפר נצרת - צמוד לימק״א (ymca) טל׳: 04-6456042 מומלץ לתאם מראש.

 אל מוכתאר (צילום: תמר מצפי, מתוך הספר ''שביל המתוקים'')
אל מוכתאר (צילום: תמר מצפי, מתוך הספר ''שביל המתוקים'')

ממתקים של ידידות

ב״ממתקי הידידות״ (המכונה גם בשם ״ממתקי אל סדאקה״) מייצרים כנאפה מופלאה מגבינת עזים המשולבת בגבינת חלב בקר, מה שמעניק לגבינה עומק וטעמים עשירים. גם ״הסאמנה״,(חמאה מזוקקת, שמרבים להשתמש בה במטבח הערבי), היא מאיכות מופלאה, מה שמעניק לכנאפה עושר טעמים משמח במיוחד. אך לא רק על הכנאפה לבדה עומד המקום. ״סדאקה״ הוא עסק משפחתי נעים וניתן גם לשבת בו וללגום לצד המתוקים קפה שחור או אספרסו משובח. ב״סדאקה״ מייצרים מגוון עצום של מתוקים: בקלוואות פעוטות נוטפות דבש ושקדים, בורמה מגולגלת בפיסטוק, זליה ופטיר ממולא בסחלב. אל תפספסו את ה״סטומבוליה״, מעין כנאפה משודרגת עשויה משתי שכבות של גבינה וממולאת בצנוברים, או את רעותה ה״הנאסארוואי״ (הנצרתית), ממתק שמימי ממולא קוקוס, סחלב ופיסטוקים.

  • ממתקי הידידות(ממתקי אל סדאקה), נמסאווי 4000/3, עסק 66, נצרת טלפון: 04-6463096.

על הדרך: אי אפשר לעזוב את נצרת בלי טחינה. מול הטחינה של נצרת מתנפצת באחת ההגמוניה רבת השנים של טחינת היונה ו/או הגמל משכם. מהיום אמרו ״טחינת אל ארז״, טחינה מופלאה וסמיכה, המיוצרת במפעל קטן בירכתי נצרת בשיטות ידניות ועם השומשום האתיופי, שמחירו מרקיע כמחיר מטילי זהב. את הטחינה לוגמים גולמית ונהדרת, ועדיין חמימה מהקלייה, מתוך כוסות אספרסו קטנות.

  • טחינת אל ארז, אזור תעשייה, נצרת טלפון 04-6553002: בתיאום מראש.

ממתקי הידידות (צילום: תמר מצפי, מתוך הספר ''שביל המתוקים'')
ממתקי הידידות (צילום: תמר מצפי, מתוך הספר ''שביל המתוקים'')

החלבה הגדולה בעולם

3,700 טון של חלבה יצוקה בתבנית באורך 200 מטר, היא ככל הנראה החלבה הכי גדולה בתבל, ולפיכך - זו החלבה המחזיקה בשיא גינס היוקרתי. על היוזמה לייצור חלבת הענק, אחראי ״בית חרושת נצרת״, המייצר חלבה המצטיינת באיכותה. אבל לא רק הגודל קובע! במפעל החבוי בפאתי שכונה בנצרת, מייצרים מדי יום עשרות כיכרות חלבה בטעם של פעם. יש כמובן חלבה טבעית, עשויה שומשום נטורל, וחלבה בטעמים של שוקולד-וניל, פיסטוק, חלבה שערות (שאי אפשר להפסיק לאכול...) וגם חלווה ללא סוכר, מתוקה וטעימה להפליא. במקום ניתן לצפות בתהליך ההכנה של החלבה, ולמי שחייב עוד משהו קטן ומתוק, יש גם ממתקי רחת לוקום ואפילו סוכריות שמעלות חיוך של נוסטלגיה.

  • בית חרושת נצרת, רחוב 4011/23 שכונה מזרחית. טלפון: 04-6553233.

על הדרך: שמרו את החלבה לקינוח, שכן כדאי לכם לאמץ קודם כמה מסדרי עולם של העיר נצרת, למשל, ארוחת בוקר ב״חומוס עימאד״. כבר בשעת בוקר מוקדמת משתרך מול ״חומוס עימאד״ תור ארוך של מקומיים, המשחרים לצלחת חמימה של משחת חומוס חלקה, מתובלת בשפע שום, גרגרים חמים ומוגשת בליווי פלחים גסים של עגבניות ובצל. לקשוחי הקיבה ול״פודיס״ האמיתיים, מומלץ להמתין לגליל השווארמה הענק המתגלגל לאטו על שפוד, עשוי משכבות מופתיות של בשר עגל וכבש, שטיפות של ״ליה״ (שומן) של כבש זולגות עליהן, ורק מי שעמד בעיר התחתית של נצרת בשעה תשע בבוקר, כששומן מבהיק מקשט את החיוך טיפשי המרוח על שפתיו, יודע אושר צרוף מהו.

  • מסעדת עימאד, רחוב המוסכים, נצרת, מול האיצטדיון. טלפון: 04-6456110.

בית חרושת נצרת (צילום: תמר מצפי, מתוך הספר ''שביל המתוקים'')
בית חרושת נצרת (צילום: תמר מצפי, מתוך הספר ''שביל המתוקים'')

לונה פארק של ממתקים

חזותה החיצונית של החנות הפינתית בדאון טאון נצרת אינה מסגירה דבר אודות האוצרות המתוקים החבויים בה. ״קפה סעדי״ היא חנות המכונה בפי חובבי המתוק ״לונה פארק של ממתקים״, ולא בכדי. קירות המקום וגם רצפתו מוסתרים מאחורי שלל סוכריות צבעוניות, שוקולדים משובחים, בובות שוקולד מצופות נייר מבריק ומרשרש, בקלאוות נדירות בעבודת יד מדמשק, פירות מסוכרים בצלופן שקוף, ממתקי נוגט מוזהבים ועוד עשרות רבות של מיני מגדנות וממתקים, שיכולים להוציא אדם שפוי מדעתו. סעדי הוא אחד היבואנים הגדולים של דברי מתיקה מאירופה ומרחבי העולם ובחנות מיוצגים שוקולדים, סוכריות וממתקים מרחבי הגלובוס. כדאי מאוד להגיע לחנות בסביבות חודש דצמבר, אז נערכת החנות לקראת חג המולד והמדפים מתמלאים בסנטה קלאוסים צבעוניים משוקולד, קישוטים לעצי האשוח, ביצי הפתעה במילויים טעימים, סוכריות משובחות ועוד המון דברים טובים המשמחים את הלב ומענגים את החיך.

  • קפה סעדי, רחוב 5036, אזור התעשייה נצרת. טלפון: 04-6556717. גישה לנכים.

על הדרך: וברוח השופינג הקולינארי שבלי ספק יתקוף אתכם בעיר, מומלץ לסור לחנות התבלינים הוותיקה ״אלבאבור״ (הטחנה) בת מאה השנים. אם הדפוס היה יכול להעביר ריח, כאן הוא היה מצדיק את החידוש: ניחוחות וצבעים של כוכבי אניס, פרחי לבנדר, מיורן וזוטא לבנה מתפרצים משקי יוטה מתפקעים לצד מאות סוגי תבלינים המיובאים מרחבי הלבנט ומאירופה. הסתובבו לכם בין שורשי ג׳ינג׳ר מעוקמים, סחלב טורקי, תמציות פרחים וחוטי זעפרן זהובים, ונראה אתכם חוזרים בידיים ריקות.

  • אלבאבור, רחוב הבנקים, (קרוב לשוק) נצרת. טלפון: 04-6455596.

      קפה סעדי (צילום: תמר מצפי, מתוך הספר ''שביל המתוקים'')
      קפה סעדי (צילום: תמר מצפי, מתוך הספר ''שביל המתוקים'')

    • מתוך הספר "שביל המתוקים" של חגית אברון, הוצאת כנרת, זמורה-ביתן.