5 מטעים למסוק עם הילדים

עצי הזית עמוסי הפרי וחג החנוכה שפתח הם הזדמנות מעולה לצאת עם הילדים למסיק מסורתי, וללמד אותם מה נדרש כדי להפיק פך שמן

אריאלה אפללו

|

06.12.11 12:11

 

חג החנוכה בפתח ועצי הזית העמוסים פרי הם הזדמנות מעולה לקחת את הילדים למסיק זיתים, וללמד אותם כיצד נוצר שמן זית אז והיום, וכמה מאמצים נדרשים כדי לייצר פך שמן.

 

עוד טיולים עם הילדים:

 

  • 10 מרכזי מבקרים לכל המשפחה
האבירים כובשים את אפולוניה (שוב) 

 

חוויה בחווה

 

כפר תלמודי משוחזר ובו בית בד מוקף עצי זית, באר מים פעילה ותנור חימר. הילדים מוזמנים למסוק זיתים וליצור שמן זית עם חמוריקה האתון שמסובבת את אבן המלל שמכווצ'צ'ת את הזיתים. את עיסת הזיתים מעבירים לעקלים וסוחטים אותם בעזרת קורות עץ. את השמן שיצוף אוספים לתוך כלי קיבול וקבלתם שמן זית כתית מעולה בייצור עצמי. בחווה תלמדו גם להחמיץ זיתים, לגבן גבינה ולאפות לחם מתובל. עוד בחווה: פינת חי, יקב הממוקם בונקר סורי, גלריית תכשיטים ומסעדה.

 

 

 

עובד כמו חמור

 

הסמטאות מובילות לבית בד עתיק שפועל בשיטות מסורתיות מאות שנים, כאילו עצרה שם הקדמה והטכנולוגיה. כשקולות המואזין ברקע מאיצים בחמור להסתובב במעגלים ולהניע את מוט העץ המסובב את אבני הרחיים שמרסקות את הזיתים והשמן הבתולי ניגר למכלים. את החוויה האותנטית משלימים הזוג חורי, הוא מנגן בכינור והיא שרה ומלווה בדרבוקה. על המדפים צנצנות זיתים, כדורי לבנה, דבש, חרובים ופיתות.

  • מטלאק חורי, כפר דיר חנא. 04-6784035, 050-7519597. ללא תשלום

 

 

 

הכל על הזית

 

משפחת ג'השאן מוסקים את הזיתים מעצים בני מאות שנים. חלק מהיבול נסחט עדיין בבית הבד העתיק, שבו הם משמרים את המסורת, בעוד השאר עובר לבית הבד המודרני. בעונת המסיק מתקיים סיור מודרך בבתי הבד, מעקב אחר הפקת השמן והכנת הטחינה באבני רחיים שתוכלו לקנות הישר מפס הייצור. בנוסף תוכלו לכבוש זיתים, לאפות פיתות בטאבון, לטעום מהשמנים ולקנות שמנים, זיתים, זעתר וסבונים עשויים מזיתים.

  • בית הבד ג'השאן, מושב כלנית. 04-6786127, ללא תשלום  

 

 

שימו שמנא

 

משפחת אברמוב מגדלת זיתים ולכבודם בנו בית בד בשיטת ייצור olio uno המפרידה את השמן מהזית בסחיטה אחת. בעונה הבוערת הם מזמינים להצטרף למסיק ידני והיכרות עם המנערת שמטלטל את העץ ואוספת את הזיתים. במטע שומעים סיפורים על עץ הזית, לומדים לכבוש זיתים ובבית הבד צופים בהפקת השמן וטועמים מהשמנים. בנוסף רחבת הפעלה ויצירה ומכירת זיתים, יינות, גבינות וסבונים משמן זית. שבת, 9:00־16:00.

 

שמן זית אקולוגי 

 

סמדר ואבנר טלמון עזבו את הנוף האורבני של רמת אביב לטובת בית וצימרים המשקיפים על אחת הפנורמות היפות בארץ, הכנרת במלוא הדרה. הם נטעו 300 דונם עצי זית על המורדות המערביים של רמת הגולן  ואלה, בתמורה לתפאורה ולתנאיהם המשובחים, מניבים פרי ירוק ועסיסי במיוחד. בעקבות הזיתים הקימו בית בד בקצרין שנבנה מאבן הבזלת המקומית ובהשראת בתי הכנסת העתיקים ששרידיהם פזורים בין השאר ביהודיה ובכורזים. בחצר המקורה שתלו עץ זית בן 700, קשטו באבן המפרחה, בבורג עץ ענק שמרסק זיתים ובקצה מיקמו את המכונות שמייצרות שמן זית אקולוגי עם הקפדה מלאה על ניצול מקסימלי ומחזור הפרי ושמירת איכות הסביבה. לצד השמן הכתית המעולה הקימו מעבדות קוסמטיקה ופיתחו קו מוצרים שמנצל גם את הגפת והחרצנים שמרוסקים עד דק. בית הבד משמש גם כמרכז מבקרים עם סרטון בכיכובו של אלי גורנשטיין המספר בדרך משעשעת על תעשיית הזית והשמן בגולן מימי קדם ועד סיפורו של המפעל המיוחד. בהמשך הרצאה על שמן הזית, הדרכה בפס היצור וטעימות שלושה זני שמן זית מסוג כתית מעולה שייצרו מתמהיל מדויק של 11 זנים.

 

 

  • קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד