באווירת הפוסט-בחירות ששוררת אצלנו בארץ עושה רושם שהשלום, לפחות נכון לעכשיו, ירד מסדר היום. נתניהו הצהיר לא מזמן שהוא אינו תומך יותר בחלום שתי המדינות, ההנהגה הפלסטינית הכריזה שהיא אינה מאמינה במו״מ עם הממשלה הנוכחית, ולא נראה שלמישהו בוער להביא את השלום המיוחל לאזורנו.

חוץ מאדם אחד. לרוע המזל, הוא מפתח אפליקציות ובטוח שזה כל מה שצריך, אבל היי, בואו לא נהיה בררנים.

כן, קראתם נכון. מפתח אפליקציות בן 30, לפחות לפי כמה בלוגים טכנולוגיים נחשבים למדי בעולם, הוא התקווה האזורית החדשה של כולנו. האפליקציה ״ורונה״, עם הסלוגן היומרני למדי ״שלום עולמי, לחיצה אחת בכל פעם״ מתיימרת להביא שלום עולמי - לא פחות - לאזורנו הסבוך והיא תעשה את זה בדיוק כמו ששלל נסיכות דיסני עשו את זה בעבר: בעזרת אהבת אמת.

אה, גם לכם זה לא נשמע מבטיח מי יודע כמה?

יצליח במקום שאובמה נכשל?

האפליקציה ״ורונה״ (השם, אגב, אינו מקרי, והוא קרוי על שם העיר שבה נפגשו רומיאו ויוליה), אם טרם הצלחתם להבין את זה מהתמונות, היא חיקוי כמעט מדוייק של טינדר, עם טוויסט אחד קטן, אך משמעותי: היא מיועדת לישראלים ולפלסטינים בלבד.

בכניסה לאפליקציה מוזמן המשתמש לבחור האם הוא שייך לצד הישראלי או לצד הפלסטיני, לצרף תמונה והופ, ככה סתם, להתאהב. אה, גם אתם חושבים שזה קצת יותר מורכב מזה? נראה אתכם משכנעים את ילד הפלא הטכנולוגי מת׳יו נולאן, האיש והאגדה מאחורי האפליקציה.

״הרעיון לאפליקציה הזו נחת עלי בזמן שחיפשתי אפליקציה לפרוייקט הגמר שלי בלימודי האמנות״, מספר נולאן בראיון מיוחד מביתו שבמנהטן. ״יש לי חבר פלסטיני קרוב בשם חאלד, והוא סיפר לי שהוא פגש ישראלית מדהימה שבאה גם היא לגור כאן בניו יורק, ועכשיו הם ביחד ומאוהבים. התחלנו לצחוק ולהגיד שצריך לעשות אפליקציה שתשדך בין ישראלים ופלסטינים ועזבנו את זה, אבל הרעיון הזה לא יצא לי מהראש״.

במקום לנסות להיפטר מהרעיון הזה, נולאן, מפתח אפליקציות במקצועו, החליט דווקא להוציא אותו לאור. אלא שבניגוד להרבה מפתחי אפליקציות אחרים שרק ישמחו אם מישהו יבחין באפליקציה שהם פיתחו, נולאן קיבל חשיפה מרשימה, מה שכנראה גרם לו להאמין שהוא יצליח במקום שבו אובמה, נתניהו וקודמיהם בתפקיד נכשלו.

״אני באמת מאמין שזה הפתרון״, הוא אומר בלי שמץ של ציניות. ״אם תסתכל על ההיסטוריה, בכל פעם שהיו שינויים סוציאלים כאלה ואחרים זה בדרך כלל מתחיל עם כאלו שמוכנים למרוד במוסכמות. כאן באמריקה חווינו שינויים אדירים פשוט כי אנשים החליטו לעשות דברים אחרים. אז כן, אני בהחלט מאמין שזה הצעד הראשון בדרך לכיוון הנכון״.

קל לדבר מניו יורק, אבל להרגשתי אתה לא ממש מכיר את הסיטואציה שאתה מתיימר לפתור.

״אני מבין שהנסיבות הן קצת שונות וזה לא בדיוק כמו מאבק השחורים בארצות הברית, אבל זה כן דומה. פעולות חברתיות לא אלימות הוכחו פעם אחר פעם כאפקטיביות וככאלו שיכולות לקרב בין שני צדדים. ההיסטוריה מוכיחה שזה הצליח, אני מאמין שזה יכול להצליח שוב״.

למרבה ההפתעה, הוא לא ממש לבד באמונה שכל מה ששני העמים חיכו לו מאה שנה הוא אפליקציה חינמית. הבלוג הטכנולוגי הנחשב Rt דיווח שלאפליקציה יש כבר יותר מאלף משתמשים באנדרואיד (גירסת ה-IOS עולה רק בהמשך החודש) מאז עלתה בסוף מרץ. רוב המשתמשים הם סטודנטים משתי המדינות אשר לומדים בארצות הברית, אבל נולאן מתעקש שיש לו גם לא מעט משתמשים בתל אביב, ירושלים ורמאללה.

״אני משוכנע שזה יצליח״, אומר נולאן, ושוכח את העובדה שגם אם בחור בירושלים יתאהב בבחורה מרמאללה עדיין יש גבול שעוצר אותם. ״וחוץ מזה, השימוש במונחים ׳ישראלי׳ ו׳פלסטיני׳ הוא מאוד כללי. אם למשל יש בחורה ערביה שגרה בשטחי ישראל ורוצה להזדהות כפלסטינית, היא יכולה לעשות את זה ועדיין לפגוש מישהו ולהתאהב בו. יש לנו מאות משתמשים כאן שהם יהודים או ערבים שלאו דווקא מתגוררים באחת משתי המדינות, ובכל זאת מגדירים את עצמם כישראלים ופלסטינים״.

אז השלום הוא רק עניין של זמן?

״אני חושב שזו הפעם הראשונה שמישהו ניסה להזיז את הסכסוך הצידה ולהגיד: ׳בואו נבדוק אם יש לנו עוד מכנים משותפים מלבד העובדה שאנחנו אויבים׳. אולי הדרך לשלום היא לשים רגע בצד את השאלה מי צודק ומי טועה. לפתור את הקונפליקט דרך אפליקציה זה בוודאי לא אפשרי, אבל אני כולי תקווה שיהיו מספיק משתמשים שיתקשרו אחד עם השני ויבינו שיש להם עוד דברים לדבר עליהם חוץ מהמלחמה״.