"12 דקות" הוא פרויקט, שנובע ישירות ממציאות חייהם של רוב בני האדם היום: רובנו, בואו נודה בזה, אם נרצה ואם לא, חיים באינטרנט. מעבר לעובדה שאנחנו מנהלים מערכות יחסים דרך הרשת, מתאהבים דרך הרשת ורוכשים באמצעותה קופונים שלא ידענו שאנחנו צריכים, רוב המידע שאנחנו צורכים או יותר נכון, גומאים בשקיקה יומיומית, מגיע אלינו דרך אתרי אינטרנט שונים ומשונים. אוטוסטרדת המידע של הרשת נעה בקצב מסחרר. אנחנו חיים בעולם, שבו הנייר המודפס איבד מזמן את כוחו: אין יום, שבו אני לא רואה לפחות כרך אחד מאנציקלופדיה עומד ליד פח האשפה של בניין כלשהו בעיר, מפנה את מקומו לעולם של לינקים. ולמרות זאת יש אנשים המתעקשים להוציא את הידע מהעולם הוירטואלי לעולם ה"מציאותי" ולשתפו בין אנשים.

אחד האתרים המובילים ל"השכלה" בלתי פורמלית הוא Ted, שוודאי מוכר לרבים. זהו אתר של כנס באותו השם, שמאגד הרצאות מפי מומחים ידועים יותר או פחות, בנושאים פוליטיים, תרבותיים, כלכליים וחברתיים. זה מה ששימש כבסיס רעיוני לפורמט ש"12 דקות" מציע: מתוך הידע הרחב שאנשים נחשפים אליו באינטרנט ובחייהם, נוצר הרעיון של שיתוף בפורמט בשר ודם, שמאפשר לצאת מהבית ולפגוש אנשים. "12 דקות" היא סדרת ערבים של הרצאות קצרות. בכל ערב משתתפים שישה מרצים מתחומים שונים. לכל אחת ואחד יש 12 דקות להציג טיעון, תשוקה, מחשבה, ידיעה או כל נושא שקרוב לליבו - בצורה ברורה, ממצה ובהירה. בזמן המדוד הזה, כל דובר מנסה להצביע על קשר סמוי בין דברים, להפנות זרקור לדבר שהיה חשוך עד כה או למפות מחדש מרחבים, שרק חשבנו שאנחנו מכירים.

פרופ' דן אריאלי על הבעיות שבחשיבה לעתיד הרחוק:

כיצד שלושה צעירים מרימים אירוע שכזה? מיטל שרון, שיזמה את הפרויקט, יחד עם אסף דבורי ולירון מילשטיין, מספרת שזיהתה צורך בקרב קהילה הולכת וגדלה של גולשים בבלוגספירה: "הייחוד של האירוע, בניגוד לכל הידע שנמצא ברשת, הוא, שמדובר בידע שעובר באופן חי. היה לי חשוב לצאת מהאינטרנט ולהעביר את זה לחיים". כך, ממעגל חברים מצומצם ו-50 איש שבאו באירוע הראשון, החלו להגיע יותר ויותר אנשים. לאירוע האחרון כבר הגיעו קרוב ל-400 אנשים והכרטיסים לערב הקרוב כבר אוזלים.

ידע: ארוחת טעימות

שרון מספרת שאחד הדברים המרכזיים בתכנון של כל ערב הוא החד פעמיות. השילוב בין נושאי ההרצאות והמרצים עצמם הוא שילוב ייחודי, שאי אפשר למצוא בשום מקום אחר. "הרצאה כאירוע, נתפסת אצל רוב האנשים כמשהו מאד אקדמאי, יבש. הם מדמיינים אולם באוניברסיטה, שבו יושבים ומקשיבים למרצה אחד במשך שעה וחצי. אני חלילה לא מזלזלת באקדמיה וזה נפלא עבור מי שרוצה להתעמק ולחקור, אבל אצלנו קורה משהו אחר", היא אומרת. "בכל אחד מהערבים אני זוכרת הרצאה אחת שריגשה אותי במיוחד, אני חושבת שכל אחד יכול למצוא לפחות נושא אחד שידבר אליו, שהוא ייקח אותו איתו הלאה. הרבה מאד אנשים ימשיכו להעמיק בנושאים האלה בעצמם. הערבים הללו פותחים צוהר לעולם של ידע ולרוב פותחים איזה תיאבון. זאת ארוחת טעימות עם וייב מאד מיוחד".

למה 12 דקות?

"12 דקות זה לא הרבה זמן. זה מצריך שליטה מאד גדולה בנושא עליו ניתנת ההרצאה, מיצוי אולטימטיבי של הידע. זה הזמן המינימלי, שמאפשר לומר דבר מה בעל ערך ועומק. מצד השני, יש אנשים, שנושאים מסוימים משעממים אותם או ממש לא מעוררים אצלם עניין ולכן 12 דקות הן גם זמן האזנה נסבל בהחלט, במידה ואינך נהנה".

איך בוחרים את המרצים ואת הנושאים?

"קודם כל חשוב לנו לשמור שיהיה מעניין. גם לנו המארגנים אבל בעיקר לקהל שלנו. אנחנו פונים לרוב המרצים בעצמנו וחשוב לציין שהם פועלים בהתנדבות ולרוב נענים להצעה בשמחה. חוץ מזה, אפשר גם לפנות אלינו דרך האתר ולהציע נושא להרצאה. בארועיפ קודמים הרצו דן אריאלי, פרופסור באוניברסיטת דיוק וכלכלן התנהגותי שהרצה על צדק ועל תמריצים לפעולה וחלי גולדנברג, שחקנית שהרצתה על הפרעות קשב וריכוז מתוך נסיונה האישי. בערב הקרוב ירצה למשל פיני גורליק שהיה באחד הערבים ופנה אלינו. הוא ירצה על גידול אתרוגים ואפילו יחלק לקהל טעימה מליקר האתרוגים שהוא מייצר בעצמו."

מה התגובות של הקהל, יש היענות?

"בכל פעם מגיעים יותר אנשים. בהזדמנות זו כדאי להגיד, שמומלץ לרכוש כרטיס מראש. יש המון תגובות חיוביות, אבל אפשר לסכם בזה, שאנשים יוצאים מהערבים באנרגיות אחרות, כאילו הם יצאו עכשיו ממופע רוקנרול - רק של הרחבת הדעת. אין אחד שלא חושב 'על מה אני אתן הרצאה של 12 דקות'. זה ערב שמעורר המון השראה".

אז למה לא להישאר בבית ולצפות בטד?

"אחד העקרונות החשובים של היוזמה הוא להוציא את הידע מהמרחב הוירטואלי לחיים והכניסה לטד עולה כמה אלפי דולרים וכדי להיות נוכח ,צריך להיות לכל הפחות עשיר. אנחנו עושים משהו הרבה יותר פתוח לכולם ודמוקרטי, וזה בא לידי ביטוי גם במרצים, המגיעים ממגוון רחב של מקומות ובשלבים שונים בהתפתחות שלהם. אנחנו נותנים במה לא רק לאנשים, שנחשבים ראשונים בתחומם, אלא לאנשים שיש להם תשוקה וידע מספיקים כדי להעביר ידע מרתק לקהל".

חשוב להדגיש, כי זהו ערב, שמציע נקודת מבט מאד רחבה וליברלית בנושאים תרבותיים, חברתיים ופוליטיים. מארגני האירוע פועלים בהתנדבות ומתוך אהבה מאד גדולה לתחום. באתר הפרויקט ניתן למצוא את כל ההרצאות מהערבים הקודמים. מצבת המרצים שיוויונית מבחינה מגדרית וכוללת שלוש נשים ושלושה גברים. כמו כן, במקביל למרצים ותיקים וידועים, מארגני האירוע פונים לקולות צעירים ופחות מנוסים. בערב הקרוב יתרמו מהידע שלהם המרצים הבאים: רותי דירקטור (אאוטסיידרים בעולם האמנות), רותו מודן (על ניהול זמן), פיני גורליק (על אתרוגים), עידו גולדשטיין (חקר הסרטן וההשתקה מסביבו), אסתר הרצוג (קטינים ומדיניות הרווחה) וג'לאל איוב (על זהות לאומית).

תאריך: 30.10.2012 יום ג'

>> למעבר לאתר פרוייקט "12 דקות"

>> לרכישת כרטיסים לארוע

צידה לדרך:

"יודע אני שאין אני יודע, אך יש אנשים שאף דבר זה אינו ידוע להם."

- סוקרטס

לאתר מהות החיים