חריף אש: צ'ילי קון קרנה

אני לא מכירה אדם אחד שניסה את המנה הזו ולא התמכר. אפילו הוריי, שלא אוכלים חריף, הסכימו להזיע, סיימו את המנה וביקשו לקחת איתם קופסה הביתה. הצ'יפוטלה הוא שאחראי לחריפות: מדובר בפלפל חלפיניו מעושן שבושל עם עגבניות ובצל. ניתן לקנות אותו בפחיות, או כמחית מוכנה. אל תוותרו עליו, כי בלעדיו לא תיהנו מהטעם החריף־מעושן של המנה.

המרכיבים (5 מנות)

3-2 כפות שמן זית, או שמן ניטרלי אחר

1 בצל גדול, קלוף וקצוץ דק

3 שיני שום, קלופות וקצוצות דק

600 גרם בשר בקר טחון

4-3 כפות מחית צ'יפוטלה (או 2-3 פלפל צ'יפוטלה מפחית, קצוצים)

1 פחית (800 גרם) עגבניות מרוסקות

2 קופסאות שימורים (800 גרם) שעועית שחורה

1 כפית גדושה גרגירי כוסברה טחונים

1 כפית כורכום

1/2 1 כפיות מלח

1/2 כפית פלפל שחור גרוס דק

ההכנה

1. מחממים על להבה גבוהה מחבת ווק או מחבת רחבה וגבוהה. מוסיפים את השמן והבצל ומטגנים עד שהבצל שקוף ומבריק. מוסיפים את השום ומטגנים כדקה. מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים־מפוררים אותו עד שהוא משנה את צבעו ומתפורר לגמרי. מוסיפים את כל שאר המרכיבים, מערבבים ומביאים לרתיחה.

2. מנמיכים את הלהבה לבינונית ומבשלים עוד כ־25 דקות, תוך ערבוב מדי פעם, עד שמרבית הנוזלים מתאדים ומתקבל תבשיל סמיך. מסירים מהכיריים ומגישים.

  • איך שומרים? עד 4 ימים במקרר. מחממים במיקרוגל.

צמחונים או טבעונים? המירו את העוף או הבשר בתחליף טחון מתאים ובואו לאכול!

בשר מוקפץ עם כרובית וברוקולי

במנות אסייתיות, אנחנו רגילים להקפיץ רצועות בקר או עוף, והפעם נקפיץ בשר טחון. התוצאה, תגלו, תהיה אחרת במרקמה ובטעמה. מומלץ להגיש את המנה עם אורז.
בשר מוקפץ עם כרובית וברוקולי. להגיש עם אורז  (צילום: דני לרנר)
בשר מוקפץ עם כרובית וברוקולי. להגיש עם אורז (צילום: דני לרנר)

המרכיבים (4 מנות)

1/2 1 כפות מלח גס

8-5 פרחי כרובית, מופרדים לפרחים קטנים

8-5 פרחי ברוקולי

3-2 כפות שמן קנולה (או אחר)

3 ס"מ שורש ג'ינג'ר, קלוף וחתוך לקוביות קטנטנות

אפשרות: 2-1 פלפל צ'ילי אדום, פרוס דק ונקי מגרעינים

4 שיני שום, קלופות וקצוצות לקוביות קטנות

600 גרם בשר טחון, מעורב עוף ובקר

1/4 כוס רוטב טריאקי

2 כפות שמן שומשום כהה

ההכנה

1. מרתיחים סיר מלא מים (לפחות ליטר וחצי) ומוסיפים לו את המלח הגס. שמים במים הרותחים את פרחי הכרובית ומבשלים 2 דקות בלבד. מוציאים בכף מחוררת ושוטפים במים זורמים (או מעבירים לקערת מי קרח).

2. מכניסים לסיר הרותח (אין צורך להחליף את המים) את הברוקולי ומבשלים רק דקה. מוציאים ושוטפים במי ברז, לעצירת הבישול.

3. מחממים ווק (או מחבת גדולה ורחבה אחרת). מחממים בו את שמן הקנולה ומטגנים את הג'ינג'ר, השום והצ'ילי (אם משתמשים) במשך 2 דקות. מוסיפים את הבשר ומטגנים־מפוררים במשך כ־15 דקות, עד שהבשר משנה את צבעו ומאבד את מרבית נוזליו.

4. מוסיפים את רוטב הטריאקי ושמן השומשום ומערבבים. טועמים, ואם צריך מוסיפים עוד רוטב. מוסיפים את הכרובית והברוקולי, מבשלים תוך ערבוב במשך כ־2 דקות נוספות. מסירים מהכיריים ומגישים מיד, חם.

  • איך שומרים? עד 4 ימים במקרר. מחממים במיקרוגל.

סלט טבולה עם רימון ועוף טחון

אני מתה על סלט טבולה ולעתים הוא כל הארוחה שלי. מאז שגיליתי שתוספת חלבון משביעה אותי ליותר שעות – אני מוסיפה עוף לסלט הזה.

סלט טבולה עם רימונים ועוף טחון (צילום: דני לרנר)
סלט טבולה עם רימונים ועוף טחון (צילום: דני לרנר)

המרכיבים (4 מנות)

לסלט

1 כוס בורגול גס

1 צרור גדול של פטרוזיליה, קצוצה דק

1 צרור נענע, עלים בלבד, קצוצים דק

אפשרות: 1 צרור כוסברה, קצוצה דק

1/2 בצל סגול גדול, קלוף וקצוץ דק

2 עגבניות, קצוצות לקוביות קטנות

לעוף

600 גרם עוף טחון

2 כפות שמן זית

1/2 בצל סגול, קלוף וקצוץ דק

2 שיני שום, קלופות וכתושות

1 כפית מלח דק

1/2 כפית פלפל שחור גרוס דק

לתיבול

1/4-1/3 כוס שמן זית משובח

מיץ מ־2 לימונים (כחצי כוס)

מלח

1–1 1/2 כוסות גרעיני רימון

ההכנה

1. הסלט: שמים את הבורגול בקערה, יוצקים מים רותחים כך שיכסו כ־2 ס"מ מעל הבורגול ומניחים לכחצי שעה (בינתיים, קוצצים את את העשבים והירקות).

2. מסננים את הבורגול ומעבירים לקערה. מוסיפים את עשבי התיבול והירקות ומערבבים.

3. העוף: מחממים מחבת רחבה על להבה גבוהה. מוסיפים את השמן ואת הבצל ומטגנים כ־2 דקות, עד שהבצל מתחיל להיות שקוף. מוסיפים את השום ומטגנים עוד כחצי דקה. מוסיפים את העוף הטחון ומטגנים־מפוררים. מוסיפים מלח ופלפל וממשיכים לטגן עד שהעוף עשוי ומאבד את רוב נוזליו.

4. הרכבת המנה והתיבול: מעבירים את תכולת המחבת לקערת הסלט ומערבבים בעדינות. מוסיפים את שמן הזית, מיץ הלימון ומלח ומערבבים. מפזרים את גרגירי הרימון ומגישים.

  • איך שומרים? עד יומיים, במקרר. מומלץ להגיש בטמפרטורת החדר.

רולדה עם בשר טחון ופטריות

את המנה הזו מגישים במשפחה שלי בחגים ובערבי שבת. גם כילדה מאוד אהבתי אותה, היא הזכירה לי בורקס בשרי.

המרכיבים (4 רולדות)

1 ק"ג בצק עלים, מופשר

3 כפות שמן זית

2 בצלים, קלופים וקצוצים דק

1.200 ק"ג בשר טחון

1–½1 כפיות מלח

½ כפית פלפל שחור גרוס

2 סלסילות פטריות שמפיניון, חתוכות לרבעים

1 חלמון + 1 כפית מים

ההכנה

1. מחממים מחבת ווק (או מחבת רחבה אחרת) על להבה גבוהה. מוסיפים שמן זית ואת הבצל ומטגנים אותו עד הזהבה קלה. מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים־מפוררים אותו עד שהוא משנה את צבעו והופך לפירורים קטנים. מוסיפים את המלח והפלפל ומטגנים עוד קצת, עד שהבשר מאבד את רוב נוזליו. מוסיפים את הפטריות ומטגנים כמה דקות, עד שנוזלי הפטריות מתאדים. מעבירים לקערה ומניחים לצינון.

2. מחממים את התנור ל־200 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

3. פורשים את הבצק על משטח העבודה וחותכים אותו ל־4 חלקים שווים. מעבירים את אחד החלקים למשטח מקומח (אם חם, מחזירים את שאר חלקי הבצק למקרר) ומרדדים אותו למלבן באורך כ־25 ס"מ.

4. שמים רבע מתבשיל הבשר לאורך מלבן הבצק ומגלגלים לגליל. משטחים קצת בעזרת היד, ומניחים בתבנית. בעזרת סכין חלקה חורצים סימני פרוסות בבצק. מכינים כך גם את שלושת חלקי הבצק הנותרים (אם חם – מחזירים את הבצק המגולגל לצינון במקרר לפני האפייה). מדללים את החלמון במים ומברישים בו את הרולדות.

5. אופים 30-25 דקות, עד שהבצק מזהיב היטב בחלקו העליון והתחתון. מוציאים ומגישים.

איך שומרים? עד 3 ימים במקרר, או עד חודשיים במקפיא (מפשירים בטמפרטורת החדר, או מעבירים לתנור שחומם ל־180 מעלות).

סלט עוף טחון עם אטריות שעועית

אוהבי האוכל האסייתי, קבלו מנה מעולה: יש בה חלבונים, ירק ועמילן.

המרכיבים (2 מנות עיקריות, או 4 מנות ראשונות)

לעוף

1/2 ק"ג חזה עוף טחון

2 כפות שמן קנולה

5 ס"מ שורש ג'ינג'ר, קצוץ לגפרורים דקיקים

1 שורש למון גראס, קצוץ דק

3 שיני שום, קלופות וקצוצות

2-1 פלפל צ'ילי אדום, פרוס לטבעות

1/4 כוס מירין

2 כפות רוטב סויה

2 כפות מיץ ליים (או לימון)

קליפה מגוררת מ־1 ליים (או לימון)

לסלט

200 גרם אטריות שעועית

1 כוס עלי כוסברה

2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים דק אלכסונית

1 כוס עלי נענע

2 גזרים, קלופים וחתוכים לגפרורים

לרוטב

2 כפות מיץ ליים או לימון

2 כפות רוטב סויה

1 כפית שמן צ'ילי

1 כף שמן שומשום כהה

ההכנה

1. העוף: מחממים ווק (או מחבת רחבה אחרת) על להבה גבוהה. מחממים את השמן ומטגנים את הג'ינג'ר, הלמון גראס והשום במשך דקה. מוסיפים את העוף ופלפל הצ'ילי ומטגנים 5־3 דקות, עד שהעוף מלבין ומפריש מנוזליו. מוסיפים את שאר התבלינים (מירין, סויה, קליפת ומיץ ליים) ומטגנים־מאדים עוד 8־5 דקות, עד שהעוף מאבד את רוב נוזליו. מסירים מהכיריים.

2. הסלט: מכינים את אטריות השעועית בהתאם להוראות היצרן.

3. שמים בקערה את עלי הכוסברה, הבצל הירוק, הנענע והגזרים. מוסיפים את העוף ואת האטריות.

4. הרוטב: מערבבים את כל מרכיביו, יוצקים לקערה, מערבבים בעדינות ומגישים.

  • איך שומרים? עד 3 ימים במקרר. מחממים במחבת על להבה גדולה.