• לפני שמתחילים כדאי לדעת:

1. מומלץ לרכוש דגנים וקטניות באריזות סגורות ולא בתפזורת. שימו לב לתאריך האחרון לשיווק.

2. דגנים וקטניות שוטפים היטב לפני השימוש, לעתים הם ממש מאובקים.

3. בחלק מהמתכונים מופיעה אפשרות הנבטה. כדאי לדעת שהנבטה מגבירה את הערכים התזונתיים שבקטניות ומקלה על העיכול.

4. דרך נוספת להקל על העיכול היא לבשל את הקטניות, לאחר השרייה, שלוש פעמים: בכל פעם מביאים לרתיחה, מסננים ומבשלים שוב במים נקיים.

5. חשוב! מלח מוסיפים רק אחרי בישול הקטניות.

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

>>> חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG צפו בתמונות מאחורי הקלעים של הפקת הגיליון החדש, וקבלו הצצה לגיליונות הבאים

>>> להורדת אפליקציית הטיפים GIRLZ מבית "לאשה"

קדרת עדשים שחורות וירקות כתומים

אפשר בקלות להכין גרסה טבעונית של הקדרה הזו: במקום רוטב יוגורט מכינים טחינה דלילה יחסית.

המרכיבים 8 מנות

2 כוסות עדשים שחורות, שטופות היטב

שמן זית

מלח דק ומלח גס

פלפל שחור, גרוס גס

3 בטטות גדולות, קלופות ופרוסות לפרוסות בעובי כ־1 ס"מ

1 דלורית גדולה (עם הקליפה), נקייה מגרעינים וחתוכה לפרוסות בעובי כ־1 ס"מ

12 גזרים בינוניים, קלופים וחתוכים לרצועות אלכסוניות בעובי כ־3 ס"מ

1-1/2 חבילה פטרוזיליה, קצוצה

אפשרות: 1-1/2 חבילה כוסברה, קצוצה

לרוטב

1 ליטר יוגורט עזים או בקר 5%-3% שומן

2-1 כפות שמן זית

מלח

2 שיני שום, קלופות וכתושות

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־210 מעלות ומרפדים שלוש תבניות תנור בנייר אפייה.

2. שמים את העדשים בסיר גדול, ממלאים במי ברז עד לכיסוי ועוד מעט (כ־3 ליטרים) ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה, ללא כיסוי. מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד כ־14 דקות, עד שהעדשים מתרככות, אך נותרות נגיסות. מסננים, מערבבים עם כף שמן זית, מעט מלח ופלפל ומעבירים לצלחת הגשה.

3. מסדרים בתבניות, בשכבה אחת, את פרוסות הבטטה, הדלורית והגזר. יוצקים 3-2 כפות שמן זית בכל תבנית, מתבלים במלח גס ובפלפל ואופים כל תבנית 30-25 דקות, עד הזהבה.

4. הרוטב: מערבבים את כל מרכיביו היטב.

5. מסדרים את הירקות הצלויים על העדשים, מפזרים את הפטרוזיליה והכוסברה, יוצקים את הרוטב ומגישים.

  • איך שומרים? את העדשים והרוטב – כל אחד בנפרד – עד יומיים בכלי אטום במקרר. את הירקות מומלץ להכין ביום ההגשה ולא לאחסן במקרר.
הנבטוטים באים

אם רוצים להנביט קטניות: מסננים אותן לאחר ההשרייה.

מניחים את המסננת על קערה ומכסים אותה בצלחת ובמגבת.

מניחים כך, בטמפרטורת החדר, במשך יום וחצי עד שלושה, עד שמופיעים נבטוטים.

מדי 7־6 שעות שוטפים את הקטניות, את הקערה ואת הצלחת ומכסים שוב.

את הקטניות המונבטות שומרים עד 3 ימים, בקופסה במקרר.

קדרת חיטה ושזיפים מיובשים ביין לבן

שימו לב: יש להתחיל בשריית החיטה לפחות 7 שעות לפני הבישול.

המרכיבים 8 מנות

2 כוסות גרעיני חיטה

שמן זית

2 בצלים סגולים בינוניים, קלופים וקצוצים גס

5 שיני שום, קלופות ופרוסות

1 חבילה סלרי אמריקאי, גבעולים בלבד, שטופים היטב ופרוסים דק

1 גזר, קלוף ופרוס בעובי בינוני

1 כוס (170 גרם) שזיפים מיובשים מגולענים, שטופים ופרוסים דק

4 כוסות (1 ליטר) מים

1 כוס (250 מ"ל) יין לבן יבש

מלח, פלפל שחור גרוס גס

ההכנה

1. שוטפים את החיטה, שמים בקערה, מכסים במים ומניחים ל־7 שעות לפחות (עד לילה).

2. מחממים 3 כפות שמן זית בסיר גדול על להבה גבוהה. מטגנים את הבצלים עד הזהבה. מנמיכים מעט את הלהבה, מוסיפים את השום ומטגנים כדקה. מנמיכים עוד את הלהבה ומוסיפים את הסלרי, הגזר והשזיפים המיובשים ומערבבים מעט.

3. מסננים את החיטה ומוסיפים לתבשיל. מוסיפים גם 2 כפות שמן זית, את המים ואת היין ומערבבים. מגבירים את הלהבה ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה, ומבשלים כ־40 דקות, עד שהחיטה מתרככת.

4. מוסיפים לתבשיל עוד כף שמן זית ומתבלים במלח ובפלפל. מערבבים. טועמים ומתקנים תיבול. מסירים מהכיריים ומניחים מכוסה לשעה לפחות לפני ההגשה.

  • איך שומרים? עד 3 ימים, בכלי אטום במקרר.

חמין צמחוני

לגרסה טבעונית פשוט מוותרים על הביצים. שימו לב: יש להתחיל בשריית השעועית לילה לפני הבישול (רוצים להנביט? ראו מסגרת). מומלץ להשתמש להכנת המנה ברכז עגבניות איטלקי שאפשר למצוא במעדניות ובחנויות טבע.

המרכיבים 10 מנות

1 כוס שעועית אזוקי

1 כוס שעועית מש

10 ביצים

שמן זית

2 בצלים סגולים, קלופים וקצוצים דק

5 שיני שום, קלופות ופרוסות

4 גבעולי סלרי אמריקאי, ללא עלים, פרוסים דק

4 גזרים, קלופים ופרוסים

7 תפוחי אדמה גדולים (כ־2 ק"ג), קלופים וחתוכים גס

2 כוסות בורגול גס, שטוף ומסונן

1 קופסה (210 גרם) רכז עגבניות

2+8 כוסות (2 ליטרים + 1/2 ליטר) מים רותחים

מלח, פלפל שחור גרוס דק

ההכנה

1. שוטפים את שני סוגי השעועית, שמים בקערה, מכסים במים ומניחים ל־7 שעות לפחות (עד לילה).

2. שמים את הביצים בסיר עם מים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 7 דקות. מסננים, שוטפים ומניחים בצד.

3. מחממים 3 כפות שמן זית בסיר גדול מאוד שאפשר להכניס לתנור, ומטגנים את הבצלים עד הזהבה. מנמיכים ללהבה בינונית, מוסיפים את השום ומטגנים עד הזהבה. מנמיכים עוד את הלהבה, מוסיפים עוד כף שמן ואת הסלרי והגזר ומערבבים. מוסיפים כוס מים ואת תפוחי האדמה ומערבבים. מוסיפים את הבורגול ושני סוגי השעועית ומערבבים.

4. מערבבים בקערה את רכז העגבניות, 8 כוסות המים הרותחים, 2 כפות גדושות מלח ומעט פלפל שחור. מוסיפים לסיר, מערבבים בעדינות ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כחצי שעה (ללא כיסוי).

5. מחממים את התנור ל־70 מעלות.

6. מוסיפים לסיר את הביצים ועוד 2 כוסות מים רותחים, מערבבים בעדינות ומבשלים עוד כחצי שעה.

7. מוודאים שיש די נוזלים בסיר (לפחות 1 ס"מ מעל תפוחי האדמה). מעבירים את הסיר לתנור ואופים ללא כיסוי 6 שעות לפחות (עד לילה).

8. מוציאים מהתנור ומגישים.

  • איך שומרים? עד 3 ימים בכלי אטום במקרר.

קפונטה על אורז אדום

קפונטה הוא תבשיל סיציליאני בעל גרסאות רבות. בזו שלפניכם הירקות צלויים ולא מטוגנים. אפשר להגיש אותו גם על אורז לבן, קוסקוס, בורגול, קינואה וכד'.

המרכיבים 6 מנות

לאורז

2 כוסות אורז אדום, שטוף היטב ומסונן

2 כפות שמן זית

מלח, פלפל שחור גרוס גס

5 כוסות מים רותחים

לקפונטה

3 חצילים בינוניים

שמן זית

מלח גס, פלפל שחור גרוס גס

4 קישואים, חתוכים לקוביות קטנות

2 זוקיני, חתוכים לקוביות קטנות

2 פלפלים אדומים, חתוכים לקוביות קטנות

4 עגבניות קטנות

1/2 כוס (65 גרם) צנוברים

1 כוס (150 גרם) זיתי קלמטה מגולענים

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־210 מעלות.

2. האורז: מחממים את השמן בסיר על להבה גבוהה. מוסיפים את האורז, מערבבים ומתבלים במלח ובפלפל. מוסיפים את המים הרותחים, מערבבים, מביאים לרתיחה חוזרת, מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים כ־30 דקות.

3. בינתיים שמים את החצילים בתבנית, מוסיפים כ־3 כפות שמן זית, מלח ופלפל, מערבבים ואופים כ־20 דקות. מוסיפים כף שמן זית ואופים עוד כ־5 דקות, עד השחמה. מוציאים.

4. מניחים את הקישואים, הזוקיני והפלפל בתבנית, יוצקים 3-2 כפות שמן זית, מתבלים במלח ובפלפל ואופים 30-25 דקות, עד הזהבה.

5. במקביל, שמים את העגבניות בתבנית קטנה, מוסיפים כף שמן זית, מלח ופלפל ומניחים על תחתית התנור. אופים כ־30 דקות, עד השחמה. מצננים, קולפים וחותכים לקוביות.

6. מסננים את האורז, מחזירים לסיר, מכסים ומניחים ל־10 דקות.

7. מחממים כפית שמן זית במחבת וקולים את הצנוברים עד הזהבה.

8. מעבירים את האורז לקערה. מערבבים את הירקות עם הזיתים ומניחים על האורז. מפזרים את הצנוברים ומגישים.

  • איך שומרים? בנפרד: את האורז ואת הירקות בכלים אטומים, עד 3 ימים במקרר.