עוגיות שיבולת שועל: בריאות (יחסית...) וטעימות מאוד

המרכיבים (כ־36 עוגיות)

3/4 כוס פחות 1 כף (130 גרם) שמן קוקוס בטמפרטורת החדר

3/4 כוס (180 גרם) סוכר חום כהה

2 כפות שטוחות רסק תפוחי עץ ללא תוספת סוכר

2 כפות שטוחות סילאן

2 כפות גדושות טחינה גולמית

1 כפית תמצית וניל

1/2 1 כוסות (130 גרם) שיבולת שועל להכנה מהירה (קוואקר)

1 כוס (140 גרם) קמח

8 כפות (40 גרם) קוקוס טחון

1 כפית אבקת אפייה

1/8 כפית מלח

1 כוס (80 גרם) אגוזי מלך/ פקאן, קצוצים גס

1/2 כוס (60 גרם) חמוציות מיובשות

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־170 מעלות ומרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה.

2. שמים בקערה את שמן הקוקוס, הסוכר, רסק התפוחים, הסילאן, הטחינה ותמצית הווניל וטורפים במטרפה ידנית.

3. מערבבים בקערה נפרדת את הקמח, הקוקוס, אבקת האפייה והמלח. מוסיפים לקערת שמן הקוקוס ומערבבים במרית רק עד שמתקבל בצק אחיד ולא יותר.

4. מוסיפים את האגוזים והחמוציות ומערבבים בקלות במרית, לפיזור אחיד (הימנעו מערבוב יתר).

5. יוצרים מהבצק כדורים בקוטר 3 ס"מ ומניחים בתבנית במרווחים של כ־4 ס"מ זה מזה. אופים כל תבנית בנפרד כ־15 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות היטב. מוציאים, מצננים שעה־שעתיים ומגישים.

טיפים טובים לאפייה טבעונית:

  • המרכיב השומני בכל המתכונים האלה הוא שמן קוקוס, שניתן להשיג בחנויות הטבע. כדאי להשוות מחירים, כי הוא אינו זול וטווח המחירים רחב.
  • שכחתם להוציא את השמן מהמקרר? חממו אותו כ־30 שניות במיקרוגל (ללא מכסה המתכת, כמובן).
  • לא כדאי להכניס בצק שמכיל שמן קוקוס למקרר. הוא יתקשה מהר מאוד ויהיה קשה לעצב ממנו עוגיות (אלא אם כן המתכון דורש זאת, כמו במקרה של עוגיות הפרח שבכתבה).
  • לעומת זאת, כדי להבטיח שהעוגיות ישמרו על צורתן, מומלץ להקפיא את העוגיות המעוצבות במשך 20-10 דקות לפני האפייה.
  • התנור שלכם לא אופה באופן אחיד? סובבו את התבנית בתנור לקראת סוף האפייה (לאחר 8-7 דקות, מתוך 10 דקות אפייה, למשל).
  • את כל העוגיות שלפניכם ניתן לשמור עד 5 ימים בקופסה סגורה בטמפרטורת החדר, או עד חודש במקפיא.

עוגיות טחינה

עוגיות מעודנות (הודות לאבקת הסוכר) ופשוט מעולות, שגם ילדים אוהבים.

המרכיבים (כ־40 עוגיות)

1 כוס (230 גרם) טחינה גולמית

1 כוס + 3 כפות (150 גרם) אבקת סוכר

3 כפות סילאן

1/2 כוס (90 גרם) שמן קוקוס בטמפרטורת החדר

1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח

3 כפות (30 גרם) שומשום

1/2 1 כפיות אבקת אפייה

1/8 כפית מלח

עוגיות טחינה (צילום: בועז לביא, סגנון: קרן ברק)
עוגיות טחינה (צילום: בועז לביא, סגנון: קרן ברק)

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־170 מעלות ומרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה.

2. שמים בקערה את הטחינה, אבקת הסוכר, הסילאן ושמן הקוקוס, וטורפים במטרף ידני.

3. מערבבים בקערה נפרדת את הקמח, השומשום, אבקת האפייה והמלח. מוסיפים לקערת הטחינה ומערבבים במרית כמעט עד להיטמעות הקמח. מרטיבים את הידיים ולשים קלות, רק עד שמתקבל בצק אחיד ולא יותר.

5. יוצרים מהבצק כדורים בגודל 1/2 2–3 ס"מ. מניחים בתבניות במרווחים של כ־4 ס"מ זה מזה. אופים כל תבנית בנפרד במשך כ־10 דקות, או עד שהעוגיות זהובות מאוד. מוציאים, מצננים כשעה־שעתיים ומגישים.

עוגיות פרח במלית ריבה

גם יפות וגם טעימות. אל תנסו ליצור חור במרכז הפרח, כמקובל בעוגיות אלה: הבצק הטבעוני, השונה מבצק פריך רגיל, לא יעמוד בזה.

המרכיבים (כ־18 עוגיות סנדוויץ')

6 כפות (70 גרם) שמן קוקוס בטמפרטורת החדר

1/2 כוס ועוד 2 כפות (75 גרם) אבקת סוכר

1 כף שטוחה רסק תפוחים ללא תוספת סוכר

1 כף גדושה טחינה גולמית

1 כפית תמצית וניל טהורה

1 כוס + 1 כף (150 גרם) קמח

1/2 כפית אבקת אפייה

1/8 כפית מלח

למלית: כ־90 גרם ריבת פרי

ההכנה

1. שמים בקערה את שמן הקוקוס, אבקת הסוכר, רסק התפוחים, הטחינה ותמצית הווניל ומערבבים במזלג או במטרפה.

2. מערבבים בקערה נפרדת את הקמח, אבקת האפייה והמלח. מוסיפים לקערת שמן הקוקוס ומערבבים במרית רק עד לקבלת בצק אחיד ולא יותר.

3. מרפדים משטח חיתוך גדול (או תבנית הפוכה) בנייר אפייה. מניחים עליו את הבצק, מכסים בנייר אפייה נוסף ומרדדים את הבצק לעלה בעובי 5-4 מ"מ. מאחסנים במקרר 25-20 דקות, לא יותר.

4. מוציאים את הבצק ומעבירים אותו (עם נייר האפייה) למשטח העבודה. קורצים בעזרת קורצן מתאים פרחים בקוטר 6-5 ס"מ (אוספים את יתרת הבצק, מרדדים מתחת לנייר אפייה וקורצים עוד פרחים). מניחים את הפרחים בתבניות תנור מרופדות בנייר אפייה, שומרים על רווח של כ־4 ס"מ בין העוגיות.

5. מאחסנים את התבנית במקרר כחצי שעה, או במקפיא כ־15 דקות. בינתיים, מחממים את התנור ל־170 מעלות.

6. אופים כל תבנית בנפרד במשך כ־10 דקות, או עד שהעוגיות מזהיבות. מוציאים ומצננים.

7. כשהעוגיות צוננות, מורחים על מחצית מהן ריבה ומצמידים להן עוגייה נוספת. מגישים (את העוגיות מומלץ לשמור ללא הריבה, ולמרוח ולחבר לפני ההגשה).

עוגיות שוקולד צ'יפס

פינוק אמיתי, שמבוסס על מתכון מהבלוג של אורי שביט, "טבעוניות נהנות יותר".

המרכיבים (כ־40 עוגיות)

3/4 כוס (140 גרם) שמן קוקוס בטמפרטורת החדר

2/3 כוס (150 גרם) סוכר חום כהה

4 כפות (90-80 גרם) רסק תפוחים ללא סוכר

1/2 כפית תמצית וניל

2 כוסות (280 גרם) קמח

1 כפית אבקת אפייה

1/8 כפית מלח

1 כוס (165 גרם) שוקולד צ'יפס פרווה (מומלץ עם 60% מוצקי קקאו)

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־170 מעלות ומרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה.

2. שמים בקערה את שמן הקוקוס, הסוכר החום, רסק התפוחים ותמצית הווניל, וטורפים במטרפה ידנית.

3. מערבבים בקערה נפרדת את הקמח, אבקת האפייה והמלח. מוסיפים לקערת שמן הקוקוס ומערבבים במרית רק עד שמתקבל בצק אחיד ולא מעבר לכך.

4. מוסיפים את השוקולד צ'יפס ומערבבים קלות במרית, לפיזור אחיד (הימנעו מערבוב יתר).

5. יוצרים מהבצק כדורים בגודל 1/2 2–3 ס"מ ומניחים בתבניות במרווחים של כ־4 ס"מ זה מזה. אופים כל תבנית בנפרד במשך 12 דקות, או עד שהעוגיות משחימות מעט. מוציאים, מצננים כשעה־שעתיים ומגישים.

עוגיות שוקולד

טעמן עשיר מאוד, בזכות הטחינה וחמאת הבוטנים, שמשמשות כאן כ"דבק" (במקום ביצים). שימו לב שלעוגיות אלה נחוץ שוקולד מריר עם 60% מוצקי קקאו (פרווה, כמובן).

המרכיבים (כ־28 עוגיות)

120 גרם שוקולד מריר, 60% מוצקי קקאו, פרווה

1/2 כוס ועוד כף (100 גרם) שמן קוקוס בטמפ' החדר

1/2 כוס ועוד כף (70 גרם) אבקת סוכר

1 כף שטוחה רסק תפוחים ללא תוספת סוכר

1 כף גדושה טחינה גולמית

1 כף גדושה חמאת בוטנים חלקה בטמפרטורת החדר

1 כוס + 5 כפות (190 גרם) קמח

1 כפית אבקת אפייה

1/8 כפית מלח

עוגיות שוקולד (צילום: בועז לביא, סגנון: קרן ברק)
עוגיות שוקולד (צילום: בועז לביא, סגנון: קרן ברק)

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־170 מעלות ומרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה.

2. שמים בקערה מתאימה את השוקולד, שמן הקוקוס ואבקת הסוכר ומחממים בהדרגה במיקרוגל (30 שניות בכל פעם, מוציאים ומערבבים), עד שאפשר לערבב לקרם אחיד וחלק.

3. מוסיפים לקערת הקרם את רסק התפוחים, הטחינה וחמאת הבוטנים. טורפים במטרפה ידנית למרקם אחיד.

4. מערבבים בקערה נפרדת את הקמח, אבקת האפייה והמלח. מוסיפים לקערת השוקולד ומערבבים במרית רק עד שמתקבל מרקם אחיד ולא יותר.

5. יוצרים מהבצק כדורים בקוטר 1/2 2–3 ס"מ ומניחים בתבניות במרווחים של 4-3 ס"מ זה מזה (לקבלת עוגיות כמו בצילום: יוצרים מהבצק שני נקניקים, עוטפים בנייר אפייה ומאחסנים במקפיא חצי שעה בדיוק – מעבר לזה יהיה קשה לחתוך את הבצק. פורסים לפרוסות בעובי 8-7 מ"מ ואופים בהתאם להנחיות).

6. אופים כל תבנית בנפרד במשך 8 דקות בדיוק. העוגיות ייראו לא לגמרי אפויות, זה בסדר. מוציאים ומניחים לצינון (בלי לגעת! העוגיות צריכות להתייצב) במשך כשעה. מגישים.