אם עד לפני חמש שנים גבר שעבר מתיחת פנים היה אירוע נדיר, הרי שבשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בקרב גברים שמבקשים לעבור ניתוחים פלסטיים כדי להיראות טוב יותר. לפי הערכות, כ־10% מהניתוחים הפלסטיים שנערכים היום בארץ הם של גברים.

הגברים של היום פחות נבוכים לדבר על מה שמפריע להם ומוכנים לעבור ניתוח אסתטי כדי להרגיש טוב יותר עם עצמם, מסכימים כל הרופאים שהתראיינו בכתבה, ואשר מנתחים במסגרת המרכז המשולב לרפואה אסתטית, המרכז הרפואי תל אביב (איכילוב).

לדבריהם, אחד הניתוחים הפופולריים בקרב גברים הוא ניתוח להסרת עודפי עור לאחר ירידה דרסטית במשקל, בדרך כלל בעקבות ניתוחים לקיצור קיבה. המנותחים משילים עשרות קילוגרמים ממשקלם אך העור העודף מהווה בעיה אסתטית. חלקם בורכו בעור גמיש שחוזר לעצמו עם הזמן. אלה שלא - נזקקים לניתוחים פלסטיים להסרת עודפי העור.

אבי בודארה, 48, עבר ניתוח לתיקון הסנטר

לפני כעשר שנים צמח לאבי בודארה גידול שומני על הסנטר. "זה נראה כמו סנטר כפול, למעשה, כאילו לא היה לי בכלל סנטר. עברתי את כל הבדיקות והתברר שהגידול אינו מסכן את בריאותי והרופאים לא ידעו להסביר איך ולמה צמח לי גוש שומני גדול כל כך".

בודארה הוא סמנכ"ל חברה למערכות תקשורת "סטנטופון" ובעל חברה לייעוץ וטיפול נפשי־אישי Scio, תושב כרמיאל, נשוי ואב לארבעה. "הבעיה הייתה אסתטית, הסנטר גרם לי לאי נוחות רבה" הוא משחזר. "הרגשתי שאנשים מסתכלים עליי כשאני נכנס למסעדה ושזה מושך תשומת לב. זה לא היה נעים. הרגשתי רע במיוחד כשבתי אמרה לי יום אחד שאחד הילדים שאל אותה למה לאבא שלה יש סנטר גדול כזה. אז החלטתי שאני חייב לטפל בזה".

איך היה הניתוח?

"לא קל. הוא נמשך ארבע שעות ואחריו נדרשה החלמה של חודש וחצי. היום הסנטר שלי נראה רגיל לחלוטין ואני מרוצה. הניתוח לא הפך אותי לכוכב קולנוע, אבל אני מרגיש הרבה יותר נוח עכשיו. אני לא מושך תשומת לב כשאני נכנס למקומות. אני נראה רגיל. אני מרגיש שהביטחון העצמי שלי עלה מאז ושההרגשה השתפרה. גם כל בני המשפחה שלי מרגישים טוב יותר וזה חשוב לי לא פחות".

עוז דמרי, 35, עבר ניתוח להסרת חזה גברי

כבר כשהיה נער, החזה הבולט שלו הפריע לו מאוד: "כשהייתי מוריד את החולצה חברים היו מעירים לי וזה לא היה פשוט", מודה עוז דמרי, סוכן מכירות תושב לוד, נשוי ואב לשניים. "אף פעם לא חשבתי לעבור ניתוח פלסטי, אבל כשליוויתי את אשתי לניתוח להגדלת חזה, החלטתי לדבר עם המנתח שלה, ד"ר אריק זרצקי, על ניתוח הפוך (גניקומסטיה) - להסרת החזה שלי, שנראה קצת כמו של אישה. הגעתי אליו לפגישת ייעוץ וכבר בסוף הפגישה קבעתי תור לניתוח.

"למעשה מי שעודדה אותי הייתה אשתי, שאמרה: 'אם זה מפריע לך תעשה ניתוח. אין סיבה לסבול או להרגיש רע עם עצמך'. וכך היה. היום אני מאושר שעברתי את הניתוח. אין לי בעיה להוריד חולצה בחברה ואני מרגיש הרבה יותר טוב עם עצמי. בעבר ניסיתי לעשות כושר ודיאטה ואכן ירדתי במשקל, אבל בעיית החזה נשארה. היום אני ממליץ לכולם - אם משהו מפריע לכם - תעשו ניתוח. ההרגשה הטובה שלכם והביטחון העצמי שווים הכל".

איך עבר הניתוח? סבלת מכאבים?

"היו קצת כאבים, אבל יומיים לאחר הניתוח חזרתי לעבודה. גם הכאבים וגם המחיר - 12 אלף שקל - היו שווים את זה. היום כשאני רואה גברים שנבוכים להוריד חולצה אני ממליץ להם לעבור ניתוח. זה משנה את החיים לטובה".

גיל שוורץ, 68, עבר ניתוח להרמת עפעפיים ומתיחת צוואר

אם מישהו היה אומר לגיל שוורץ לפני שנה שהוא עומד לעבור ניתוח פלסטי להרמת עפעפיים ומתיחת צוואר, הוא היה מגחך בקול רם. אבל היום, אחרי שעבר את הניתוח, הוא מרוצה מאוד מהתוצאה, ובטוח שאם יצטרך בעוד עשר שנים לחזור עליו, הוא לא יהסס לעבור את הפרוצדורה הזו שוב.

"הכל התחיל במקרה. אני אוהב לעשות דברים ספונטניים", משחזר שוורץ, אמן תושב רמות השבים, נשוי ואב לבן. "אשתי הציעה לי לעבור ניתוח להרמת עפעפיים כי הם הפריעו לי לראייה. לפני שהספקתי לחשוב על זה יותר מדי, כבר קבענו תור אצל פרופ' אייל גור".

גיל שוורץ: "כשאני פוגש בני מחזור שלי הם מתקשים להאמין שאני נראה כל כך צעיר"  (צילום: עדי אדר)
גיל שוורץ: "כשאני פוגש בני מחזור שלי הם מתקשים להאמין שאני נראה כל כך צעיר" (צילום: עדי אדר)

חנה שוורץ, האישה שאיתו: "כשהיינו אצל הרופא, שאלנו מה עוד אפשר לעשות ועלתה האפשרות של מתיחת צוואר. חשבתי שהמראה שלו צעיר מאוד ורק הצוואר מבגר אותו ושאם כבר עושים ניתוח - אז אולי כבר כדאי לנתח גם את הצוואר".

"לא התלבטנו יותר מדי", מספר גיל, "הניתוח עבר בסדר גמור, ההחלמה הייתה מהירה והיום אני מרוצה מאוד מהתוצאה. אף אחד לא חושד שעברתי ניתוח וזה בהחלט תורם לי למצב הרוח. כשאני פוגש בני מחזור שלי שלמדו איתי באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, הם מתקשים להאמין שאני נראה כל כך צעיר. אני ממליץ בפה מלא לכל מי שמשהו מפריע לו - אפילו קצת - לא להסס ולעבור ניתוח פלסטי".

אמיר אלופר, 23, עבר ניתוח להסרת עור

אמיר אלופר נחשב תמיד לילד "גדול" ועודף המשקל שלו הלך והחריף עם השנים. "מילד שמן הפכתי לנער שמן", הוא מספר, "וכצפוי, זה הפריע לי מאוד. ההורים והמשפחה דחפו אותי כל הזמן לדיאטות ולקבוצות הרזייה ואכן, בהמלצתם ניסיתי כל שיטה אפשרית. אבל שום דבר לא עזר לי. הייתי מתמיד יומיים־שלושה וחוזר לאכול. בבית שלנו יש תמיד אוכל טוב וגם אני יודע לבשל מצוין. לכל בני המשפחה שלי יש עודף משקל של 15-10 ק"ג, אבל אף אחד לא הגיע לממדים שלי".

לפני שנתיים, כשהמשקל התריע 150 ק"ג (בגובה של 190 ס"מ), החליט אלופר, קלדן בבית משפט, לבדוק אפשרות של ניתוח הקטנת קיבה. "כשהתגייסתי לצבא התחלתי לסבול מבעיות בריאות שקשורות לעודף המשקל. בגיל 18 היה לי לחץ דם גבוה והרופאים הפעילו עליי לחץ לרזות. לקח לי כמה שנים להבין שאני לא מצליח לרזות לבד והחלטתי על ניתוח. האמנתי שזה הפתרון הטוב ביותר עבורי, אבל המשפחה שלי התנגדה מאוד. ההורים חששו שיקרה לי משהו.

אמיר אלופר: "האמנתי שהניתוח הוא הפתרון הטוב ביותר בעבורי, אבל המשפחה שלי התנגדה מאוד. ההורים חששו שיקרה לי משהו"  (צילום: עדי אדר)
אמיר אלופר: "האמנתי שהניתוח הוא הפתרון הטוב ביותר בעבורי, אבל המשפחה שלי התנגדה מאוד. ההורים חששו שיקרה לי משהו" (צילום: עדי אדר)

"למרות הכל עברתי את הניתוח בהצלחה רבה. בשנה הראשונה ירדתי 60 ק"ג ורק אז התחלתי לעסוק בספורט. בשנה השנייה המשכתי לרדת במשקל, אבל כבר אז ראיתי שנוצרו עודפי עור. למזלי הרב, וכנראה שגם בזכות הגיל הצעיר שלי, לא הייתי צריך כמה ניתוחים למתיחת העור העודף. למעשה, עברתי שני ניתוחים - בטן וחזה - בניתוח אחד, כי יחסית לא היו לי כל כך הרבה עודפי עור. מעודפי העור בידיים וברגליים אני אצליח להיפטר בעזרת ספורט במכון כושר".

אלופר שוקל היום 80 ק"ג ומרוצה מאוד מתוצאות הניתוחים. "החשש להעלות במשקל קיים תמיד, אבל אני מאמין שהניתוח להסרת העור העודף הפך את תהליך ההרזיה למחייב יותר".

דבר המנתח, ד"ר דוד לשם

סגן מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית:

"אבי עבר ניתוח שהוא סוג של מתיחת פנים הכוללת שאיבת שומן בסנטר. הסיבה המוצהרת לניתוח אמנם לא הייתה מתיחת פנים, אבל כדי להיפטר מעודפי העור בצוואר נעשו חתכים בקו השיער ומאחורי האוזניים, כך שבסופו של דבר הניתוח, שנעשה בהרדמה מלאה, היה סוג של מתיחת פנים בשילוב עם שאיבת שומן בסנטר".

דבר המנתח, ד"ר אריק זרצקי

מנהל השירות למיקרוכירורגיה: "רוב ניתוחי הקטנת חזה גברי נעשים באמצעות שאיבת שומן, כי המרכיב העיקרי בשד הוא שומני. השאיבה נעשית באמצעות חתך קטן מאוד, באורך חצי ס"מ, על דופן בית החזה, והוא כמעט ואינו נראה לאחר הניתוח. לעתים יש צורך, בנוסף לשאיבת שומן, להסיר גם את בלוטת השד, וזה נעשה באמצעות חתך קטן על עטרת הפטמה. מדובר בצלקת קטנה שכמעט לא נראית".

דבר המנתח, פרופ' אייל גור

מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית באיכילוב ומנהל האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית:

"לגברים יש יותר נטייה לדימומים בהשוואה לנשים, ולכן אנו מבצעים בהם מתיחה מינורית של עור הפנים. סיבה נוספת לכך: אצל גברים אין מקום להחבאת הצלקות כי קו השיער שלהם לא יסתיר אותן. לכן לגברים אנו מבצעים מתיחת צוואר ועפעפיים בלבד - מותחים את העור לאחור ומסירים את העודפים. בעיה נוספת בניתוח מתיחת פנים לגברים היא זיפי הזקן - כשאנו מושכים את העור לאחור, זיפי הזקן עלולים להגיע אל מאחורי האוזניים. אנו מנסים להימנע מכך, אבל לעתים גברים שעברו ניתוח כזה נאלצים להמשיך את הגילוח גם לאזור הזה".

דבר המנתח, ד"ר בני מייליק

מנהל השירות לכירורגיה פלסטית לאחר ירידה במשקל:

"ניתוח הסרת עודפי העור כמו זה שעבר אמיר הוא סוג של מתיחת בטן היקפית. ניתוחים כאלה מלווים גם בשאיבת שומן מדופן הבטן ומשיפולי הגב. בסוף הניתוח נותרת צלקת מסביב לבטן בקו התחתונים. בנוסף לכך, בקרב גברים שהשילו עשרות קילוגרמים במשקל, יש צורך לתקן את אזור השדיים. הניתוח דומה מאוד לכריתת שד, והוא מותיר אחריו סימנים שמוסתרים על ידי שיער החזה".