את הביטוי "קניות ללא מגע יד ארנק" טבעה עידית, שעד לא מזמן שימשה אם בית בפנימייה, וככזו התגוררה ממש ממול למועדון החברתי של קבוצת הילדים. המועדון הזה, שעמד ריק כשנסעו לבקר את משפחותיהם, המה נשים שהביאו אתן שקים גדולים של כל טוב לחלוקה: בגדים, תכשיטים, כלי מטבח, צעצועים לתינוקות, כלי כתיבה, ספרים, חפצי נוי לבית, נעליים, שעונים, בשמים ואינספור חפצים מוזרים שלא תמיד היו קלים לזיהוי.

לחגיגה הזו קוראים "מסיבת החלפות", והיא מבוססת על עקרון פשוט: כל אחד מביא את מה שהוא לא צריך, לוקח את מה שמתחשק לו, ומה שנשאר נתרם לצדקה. כל אחת מהמשתתפות הצטיידה במפגשים האלה בכל טוב, מבלי לפתוח את הארנק.

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

>>> חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG צפו בתמונות מאחורי הקלעים של הפקת הגיליון החדש, וקבלו הצצה לגיליונות הבאים

>>> להורדת אפליקציית "לאשה" לאנדרואיד

החלפות כאלה, שהן הקצה של תרבות היד השנייה, מועילות לא רק למצב הכלכלי אלא גם לסביבה – המוני חפצים שנרכשים בלהט הרגע ומושלכים אחר כך ללא שימוש מגיעים לידיים אוהבות שעושות בהן שימוש במקום לקנות עוד ועוד.

בגדי ילדים וצעצועים, משחקי מחשב ופריטים אחרים שיוצאים משימוש לא משום שהתבלו או התקלקלו אלא משום שהילדים גדלים מהר כל כך, או ממהרים לחפש ריגוש חדש, מוצאים בית חדש במקום להיזרק לזבל, ומספקים את אותה חוויה של "משהו חדש" מבלי להשתעבד לגמרי לתרבות הצריכה.

האפשרויות לצרוך ולהשתמש בעיקר בחפצים מיד שנייה רבות ומגוונות. להלן מדריך שיסייע לכם לבסס חלק גדול מהצרכנות האישית שלכם על שיטת "תן וקח", סחר חליפין אישי זעיר, הפגנת נדיבות לזולת והסתמכות על נדיבות שכנגד או רכישות בחנויות של חפצים משומשים, זולים אבל מיוחדים בהרבה מאלה שתמצאו בדרך כלל על המדפים.

קניות

קנייה בחנויות יד שנייה היא דרך נהדרת לחסוך כסף ולמצוא פריטים יוצאי דופן ונדירים. בין אם מדובר ברהיטים, בגדים, גאדג'טים, תקליטים, ספרים ועוד – חשוב לזכור שהמלאי משתנה ומתחדש כל הזמן, ובזכות הזמן שעבר מאז שכל אלה יוצרו והופצו לחנויות רגילות הם הפכו למה שנקרא One Off, פריטים חד פעמיים שיש רק לכם. עם זאת, חשוב לזכור:

1. לא כל מה שנמכר בחנויות יד שנייה הוא באמת משומש. חנויות רבות קונות מלאי של מפעלים או של חנויות ותיקות שנסגרו, ומוכרות את הסחורה המיושנת במחירים אטרקטיביים. שאלו בעלי חנויות אם יש להם מלאים כאלה וחטטו – בתוך הערימות מסתתרים לעתים קרובות אוצרות קטנים.

2. אם מדובר בחנות שהיא אחת משרשרת של חנויות או דוכנים, בררו באיזה יום מגיעה הסחורה החדשה והתייצבו בעוד מועד, כדי למצוא דברים שווים במיוחד עוד לפני שהונחו על המדף.

3. הגיעו לחנויות בזמנים לא עמוסים. יום ראשון בבוקר למשל, הוא יום מצוין, כי הרבה מוכרים רוצים להתחיל את השבוע ברגל ימין וישמחו להוריד לכבודכם מחירים. גם בערב, ממש לפני הסגירה, יש סיכוי לקבל מחיר משובח. אל תכנסו לחנויות כאלה בימי שישי בבוקר, בחגים ובחופשות, שבהם עשרות לקוחות אחרים יתחרו אתכם על כל פריט.

4. בקרו בחנויות שמוצאות חן בעיניכם באופן קבוע. הסחורה שמגיעה לשם לא צפויה, ואם החנות תהיה על מסלול הסיור הקבוע שלכם, תוכלו למצוא מציאות.

5. גם בחנויות יד שנייה יש מבצעים ומכירות חיסול שנועדו להחליף מלאי. פקחו עיניים ואוזניים.

6. הכינו רשימה. אם יצאתם לחפש פריטים מסוימים (מדף לספרים, מלחייה, גופייה שחורה) כדאי שתזכרו מהם. קניות לא מתוכננות יעלו לכם גם בחנויות כאלה הרבה כסף.

7. החיפוש בחנויות ובשווקים מצריך זמן, אל תכנסו אם אתם ממהרים. לפני שאתם קונים פריט בדקו אם הוא לא שבור או קרוע, אם אין לו ריח חשוד שאולי לא תוכלו להיפטר ממנו (עובש, למשל, קשה מאוד להוציא מבגדים, לעומת ריח זיעה שקל לכבס). בדקו אם אין כתמים ואם לא חסרים חלקים.

8. אם אתם מגיעים למכירת חצר, פנו מקום בתא המטען של המכונית. חבל לפספס פריט נהדר רק בגלל שאין לכם איך לסחוב אותו הביתה.

9. גם בחו"ל יש חנויות יד שנייה משובחות. לפני כל נסיעה חפשו ברשת (חיפוש על המונחים Frugal Lifestyle או Thrift shops יניב המלצות של מביני עניין).

במדינות רבות יש רשתות של חנויות צדקה, כמו Oxfam הבריטית, שמוכרות סחורה שנתרמת להם כדי לאסוף כסף לנזקקים, כך שהקנייה שם היא למטרה טובה.

10. מותר להתמקח. קחו עצה מריקי, שמנהלת כבר שנים חנות בגדים משומשים מפונפנת: "אם המוכר בשום אופן לא מסכים להוריד לכם את המחיר, אולי הוא ישתכנע לתת לכם במקום זה פריט אחר במתנה? אם תכנסו לחנות עם חברים וגם הם יקנו, יהיה לכם סיכוי גדול לקבל הנחה על החבילה כולה".

11. היזהרו מהפריטים הבאים: מכשירי חשמל ואלקטרוניקה (שקשה לבדוק אם הם תקינים, ולא ברור אם הם בטוחים לשימוש גם כשהם נראים נפלא), בשמים וקוסמטיקה (שאין לכם מושג אם הם לא מזויפים), צעצועים לילדים (כאלה שעלולים להיות מסוכנים). בגדים תחתונים לא קונים בחנויות יד שנייה. נקודה.

12. שקלו היטב כל קנייה. זה אולי זול אבל ברוב המקומות אין החזרות, החלפות וחרטות. גם כשמדובר ברהיטים משומשים. זה מרגיז, אבל ככה זה עובד.

כדאי לדעת: יש בארץ לא מעט חנויות יד שנייה שבהן ניתן למצוא כמעט הכול. המשגשגות מכל הן, כצפוי, חנויות הבגדים. אם אתם לא מכירים את רשת "ביגודית" של ויצ"ו, כדאי שתציצו באתר, ותגלו כשלושים מרכזים שבהם ניתן לתרום בגדים במצב טוב ולקנות בגדים מצוינים במחירים זולים במיוחד. נקי, מסודר לפי נושאים ועונות, והרווחים מופנים לפעילות הארגון.

החלפות

עידית אייזנר, מעצבת בגדים ובלוגרית עם רקורד מרשים של ארגון מסיבות החלפות, מספרת שהכול התחיל מחיבה עזה לבגדים, תיקים ונעליים, חיבה שהיה לה קשה לממש במסגרת חשבון הבנק הצנוע.

המחשבה שלכל אחת מחברותיה יש בארון פריטים שמונחים ללא שימוש ועשויים לשמח אחרות, הביאה אותה לחשוב שאם כולנו נשחרר ונלמד לתת ולקבל זה יעשה לנו טוב. "אני מאמינה גדולה בחברותא של נשים", היא אומרת, "ומסיבה כזו היא הזדמנות להיפגש ולעשות שופינג בלי להוציא כסף". העצות שלה למי שרוצה לארגן מסיבת החלפות הן:

1. לא מומלץ לארח מסיבה כזו בבית. עדיף לקיים אותה בחצר, מועדון, או כל מרחב ציבורי שאין בהם פריטים אישיים שאתם לא רוצים שמישהו ייקח בטעות.

2. הזמינו חברות ואף הרשו להן להביא חברות, אך הקפידו שזה לא יהיה אירוע המוני מדי שבו לא משוחחים ולא נהנים. צריך מספר משתתפים מינימלי כדי להבטיח שיהיו מספיק חפצים להחלפה, אבל לא יותר מדי, שלא יהיה מנוכר. עדיף לשלוח הזמנות במייל ולא לפרסם בפייסבוק, כדי שיבואו רק חברות קרובות.

3. תנו למשתתפים הוראות ברורות: מביאים רק פריטים תקינים, לא מוכתמים, לא שבורים, כאלה שכייף לקבל. לוקחים מה שרוצים, בלי חשבון. חשוב שחלק מהמשתתפים יביאו עוגות, ממתקים, סלט. מישהו בוודאי יתנדב להביא קומקום כדי שיהיה קפה, ומישהו יביא כסאות או ציוד למוזיקת רקע.

4. אפשר לארגן מסיבות עם נושא כמו וינטג', חזרה לבית הספר וכדומה. ברחבי הארץ מתקיימות כמעט דרך קבע לא מעט מסיבות החלפות בסגנון דומה. הנה, למשל, כאלה שפתוחות לציבור וכדאי לכם להציץ ולבדוק אם הן מתאימות לכם:

  • רשימה של שווקי החלפות שמתקיימים בתאריכים לא קבועים בכל רחבי הארץ, מירושלים ועד נהלל (היכנסו לאתר "באופן טבעי" והקלידו ברשימת החיפוש שבתוכו "קח-תן-שוק-החלפות").

  • יריד "הבד קיימא" שמתקיים מספר פעמים בשנה ומוגדר כ"אלטרנטיבה מקיימת לצרכן הקהילתי" (חפשו בפייסבוק "הבד קיימא", אפשר להירשם בעמוד לקבלת עדכונים).

את מה שנשאר אחרי שכולם לקחו אפשר לתרום לרשת "ביגודית" של ויצ"ו, לעמותת "פתחון לב" , לבית השאנטי לנוער בסיכון, או דרך אתר ההתנדבות "חברה טובה" .

ספרים שנותרו לכם תוכלו למסור לפרויקט "סיפור חוזר" המעסיק פגועי נפש בחנויות ודוכנים לממכר ספרים משומשים. לכולם יש אתרי אינטרנט ובהם מידע נוסף ואפשרות ליצירת קשר.

ללא תשלום ברשת

מפתיע לגלות כמה אפשרויות יש ברשת למסירה, קבלה והחלפה של חפצים ושירותים, ללא תשלום. צלמו ושמרו את הרשימה הבאה:

אגורה - אתר למסירה וקבלה של חפצים. יש תמונות, יש אפשרות ליצור קשר על מנת לברר באיזה מצב החפץ, ואפשר גם להעלות בקשות לחפצים שאתם מחפשים, בתקווה שמישהו בדיוק מתכוון להיפטר מכאלה.

טו צ'יינג'- פה תמצאו את מי שמוכנים להחליף אתכם קונסולות משחק תמורת סמרטפון, אופניים חשמליים במחשב נייד וכיוצא באלה.

סוואפ איט - הרעיון פה הוא להציע חפץ (שמלת כלה, מגבר, פינת אוכל, מכונת גילוח) ולבקש תמורה (שמלה כפרית, מקרן, מדפים למקלחת, מערכת סירים). עמוד הפייסבוק הפופולרי (בקרוב – אתר) אמנם לא מבוסס על החלפות, אבל כל המוצע בו הוא מיד שנייה ולכן במחירים נמוכים בהרבה מהמקובל, ובדרך כלל מאנשים שמכירים מכרים של מכרים שלכם (ככה זה בפייס).

קבוצת "מתנות" בפייסבוק אינה עמוד מסחרי מאורגן, אלא התארגנות של חברים שיצרו "מרחב חופשי מכסף ומקפיטליזם" (כהגדרתם). המטרה המרכזית: לגלות נדיבות לב, קבלה ונתינה ללא תנאי, תמורה או רגשות אשם.

עוד קבוצת פייסבוק שכדאי לעיין בפוסטים המופיעים בה היא "מינימליזם וחיים פשוטים". גם שם נותנים ומקבלים, ובעיקר נותנים עצות לחיים עם כמה שפחות קניות וחפצים. מעניין.

אפליקציה

WannA מספקת למי שמתקין אותה מעין "ענן" של רצונות. אתם עורכים רשימה של רצונות (מורה לגיטרה, שותף לטניס, סיר לצ'ולנט, כרטיסים להופעה) וכשמישהו שיכול לספק את הרצון הזה נמצא בסביבה, האפליקציה מקשרת ביניכם (לטאבלט ולאייפון, חפשו באפסטור ופלייסטור).

אלטעזאכן – אבל לא עם סוס ועגלה, אלא באתר. מכניסים למאגר פריטים שרוצים לתת ואפשר לקחת פריטים אחרים ללא תמורה. הרעיון? ליצור קשרי נתינה שלא למטרת רווח אלא לשם המצווה בלבד.

זמן וכשרון

מדי פעם קמות בארץ קהילות שמנסות לבנות כלכלה חלופית על מנת לקבל ולתת שירותים וכשרונות בלי להשתמש בכסף. "בנק הזמן" הוא דוגמא להתארגנות כזו המבוססת על פרויקטים דומים בעולם, שבה אתם מוזמנים לתת מיכולותיכם וכישרונותיכם ולקבל דברים שאתם זקוקים להם, תמורת זמן ולא כסף.

שעה של נתינה שווה לשעה של קבלה. לבנק הזמן יש 40 סניפים ברחבי הארץ, והוא פועל מאז 2002 בסיוע ארגונים כמו הג'וינט, קרן ירושלים והחברה למתנסים.

מיזם נוסף הוא "אושר" שגם מאפשר להשתמש בכישרון ויכולת במקום בכסף כדי להמיר את הצרכנות המנוכרת בחיי קהילה. בסוג כזה של סחר חליפין יש, מאמינים היוזמים, יותר שוויון כי לא מרוויחים כסף מהחזקת כסף.

אין ריבית, אין חובות, אין תאגידים ורשתות, אבל יש עסקים מקומיים פרטיים שיוצרים מקומות עבודה הוגנים, ויש תרומה לקיימות: כשאתם צריכים לקדוח חור בקיר אתם לא צריכים לקנות עוד מקדחה. למישהו מהחברים יש, וזה מספיק. תוכלו לעזור זה לזה.

גינות

לא יד שנייה, אבל עם ניחוח קהילתי ירוק עז: גינות קהילתיות הן פתרון משובח להוזלת מחירי הירקות והפירות שאתם צורכים, בתוספת של עבודת אדמה מרעננת לצד שכנים ובני משפחה. מדריך כללי ליצירת גינות כאלה תמצאו כאן ובמוקד העירוני שלכם ידעו לומר לכם אם יש חלקות שהעירייה משכירה לצורך גידול ירקות.

החברה להגנת הטבע מספקת גם היא מדריך מקיף בעזרתו תלמדו איך להעשיר את סביבת המגורים שלכם בעצים וצמחים שמניבים פרי ולא רק יופי סרק, בלי לפגוע בצמחייה שכבר יש שם.