נכון, כבר הייתם בחו"ל, כבר עברתם לא פעם בשדות תעופה, נהגתם במכוניות שכורות בדרכים לא מוכרות וביקרתם באתרים ובאטרקציות בפינות שונות בתבל. אבל עם כל הניסיון שצברתם, לעתים אתם עדיין עושים שגיאות של טירונים – לפני הנסיעה, בשדה התעופה, במטוס ובמלון – וזה עולה לכם בהרבה כסף ובזבוז זמן טיול יקר. לכן, ממש עכשיו, בשיא עונת החופשות, הגיע המועד להזכיר שוב כמה כללים בסיסיים שכל תייר חייב לשנן לעצמו לפני ההמראה.

>>> חבבו את "לאשה" בפייסבוק

>>> חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG צפו בתמונות מאחורי הקלעים של הפקת הגיליון החדש, וקבלו הצצה לגיליונות הבאים

איזה דיל?

1. קונים חבילת חופשה בחו"ל? תחליטו איזו חופשה בדיוק אתם רוצים, כדי להזמין את המוצר הנכון. אם, למשל, אתם רוצים לבלות 5-4 ימים בעיר גדולה באירופה כדי לטייל, לאכול טוב ולעשות קצת שופינג – מוטב שתמצאו דיל הכולל מלון במרכז העיר ובמרחק הליכה מהאתרים המעניינים בה.

שימו לב, מלון כזה לא חייב להיות יוקרתי ויקר (בדרגת 5 כוכבים, למשל), ממילא לא תשהו זמן רב בתחומי המלון, אז בשביל מה לשלם הרבה? העיקר שהחדר נקי, המקלחת נוחה וארוחת הבוקר מספקת ומשביעה. שמרו את התקציב למימון ביקורים באטרקציות בעיר, לארוחות במסעדות שוות ולקניות.

אם בא לכם על חופשה רומנטית בזוג, כזאת שבה תתמקדו זו בזה, חפשו מלון מפנק ויוקרתי יותר, במקום שקט וסולידי. למשל, אתר ספא באזור כפרי, הרחק מהעיר הסואנת. אם ממילא אתם מתכוונים לבלות את זמנכם בחדר המלון, למה להתמקם במרכזה של עיר רועשת?

2. קניתם דיל הכולל טיסת שכר? הכירו את המגבלות: לוח הזמנים עלול להשתנות ולהשתבש לעתים תכופות יותר ממה שקורה בחברת תעופה סדירה, ואם פספסתם את הטיסה או איחרתם או ביטלתם ברגע האחרון – הלך הכרטיס ולרוב אין פיצוי. קחו את הדברים האלה בחשבון לפני ההזמנה, ותחסכו מעצמכם עוגמת נפש אחר־כך.

3. עשו שיעורי בית על היעד. לא פעם נוחתים בעיר גדולה בעקבות דיל זול במיוחד, רק כדי לגלות שאינכם יודעים לאן ללכת, מה לראות, איפה לאכול ובעיקר מה לעשות בערב. עיון במדריך מתאים לפני הנסיעה (או במהלך הטיסה) או גלישה באתרי אינטרנט נכונים, יעניקו תמורה טובה יותר לכסף שהשקעתם בחופשה. טיפ: באמצעות שירות Google Drive למשל תוכלו לעשות חיפוש ברשת, לפתוח מסמכים משותפים ב"ענן" ולשמור בהם מידע, מסלולים וטיפים, ולגשת לחומר הזה מכל מקום במהלך הטיול.

איזה תיק?

4. אל תיקחו אתכם את כל הבית. ככל שהמזוודה שלכם תהיה קטנה יותר – כך ההנאה מהטיול תהיה רבה יותר. לסוף שבוע זוגי של שלושה או ארבעה ימים באירופה יספיקו לכם שני תיקי יד קטנים. אם תארזו ביעילות ותגיעו למשקל של 8-7 ק"ג לכל תיק – תוכלו אפילו להכניס את התיק איתכם לתא הנוסעים ולא תיאלצו לשלוח מזוודה בתא המטען. זה יחסוך לכם זמן בבדיקות הביטחון לפני הטיסה ובהמתנה למזוודה אחרי הנחיתה, ובחברות תעופה מסוימות גם כסף רב.

זכרו, כיום מקפידות רוב חברות התעופה על משקל וגודל תיקי היד שאתם מכניסים לתא הנוסעים במטוס. בחברות ה"לואו קוסט" (דוגמת "איזי־ג'ט", "פגסוס", Up!, "וואולינג", "אייר ברלין" ודומיהן) מקפידים מאוד על מידות התיק, במיוחד בעת הטיסה חזרה מחו"ל. כל חריגה תגרום להעברת התיק לתא המטען בתוספת תשלום נכבד של עשרות יורו.

מה עושים? קחו איתכם שני תיקי יד קטנים במידות שלא יעלו על 50x40x20 ס"מ (כולל ידיות וגלגלים); זכרו, אפילו פאוץ' קטן לכסף ומסמכים או ארנק של אישה נחשב בחברות אלה כ"תיק יד" נוסף. זכרו, כל מזוודה שתשלחו לתא המטען תעלה לכם כסף. אם תחליטו לשלוח מזוודות – עשו זאת כבר בעת הזמנת הכרטיס, אחרת תשלמו יותר.

ולא פחות חשוב: ככל שהמזוודה שלכם יקרה ויוקרתית יותר, כך היא מועדת יותר לגניבות ולפריצות, אם על ידי עובדים בשדות התעופה ואם על ידי תיירים אחרים, שעומדים ליד מסוע המזוודות וממתינים לשעת כושר להניח ידם על משהו יקר. עדיף להצטייד במזוודה רגילה למראה ולבדל אותה מהאחרות בעזרת תג בולט, סרט צבעוני או פס צבע.

5. אל תבואו לשדה התעופה ברגע האחרון. התהליך שם דומה מאוד למה שקורה על הכבישים בבוקר בדרך לעבודה: כמו שאיחור של רבע שעה ביציאה מהבית בבוקר מאלץ אתכם לבלות עוד חצי שעה בפקקים – כך יציאה של 15 דקות מאוחר יותר לשדה תאלץ אתכם לעמוד עוד 30 דקות בתור לבדיקות הביטחון ולצ'ק־אין. לא חבל?

  • טיפ: התקינו מראש בטלפון הנייד את אפליקציית TLV Airport של רשות שדות התעופה. כך תוכלו לוודא מראש מהן שעות ההמראה המדויקות והיכן יש חניונים פנויים.

ועוד דבר: עשו כל מאמץ לעשות צ'ק־אין מראש באמצעות האינטרנט. ברוב חברות התעופה ניתן לעשות זאת 36-24 שעות לפני הטיסה, בחברות אחרות (כמו למשל "איזי־ג'ט") - הצ'ק־אין נעשה זמן רב מראש.

6. קונים מטבע זר? קנו ב"צ'יינג'ים" בארץ, משכו בכספומטים הצמודים לבנקים, בבנק הדואר או בכל דרך זולה אחרת, רק אל תפלו למלכודות הבאות:

  • הכספומטים בנתב"ג: עמלת משיכת המט"ח שם גבוהה ויקרה במיוחד.
  • המרת דולרים ליורו באירופה ויורו לדולרים בארצות־הברית: כך תפסידו הפרשי שער ועמלות מיותרות.
  • הכספומטים בחו"ל: משיכת מזומן בהם עולה בהפרשי שער יקרים ובעמלות מיותרות.
  • בתי המלון בחו"ל: המרת מטבע זר בדלפק המלון היא מתכון בדוק להפסד כספי כבד בגלל שערי המרה שנוחים למלון ויקרים לכם.

7. יש לכם טיסת המשך ("קונקשן")? בררו היטב מראש מאיזה טרמינל היא יוצאת, מאיזה שער וכמה זמן ייקח לכם להגיע לשם. קחו בחשבון, שבנמלי התעופה הגדולים באירופה (היתרו בלונדון, שארל דה גול בפריז, פרנקפורט או מילאנו) לוקח לעתים 40 או 50 דקות להגיע מנקודת הנחיתה לשער ההמראה, ואם הזמן קצר – אתם עלולים להחמיץ את הטיסה. מידע מדויק יותר ייתן לכם צוות המטוס לפני הנחיתה ואם גם זה לא יעזור – גשו לדלפק המודיעין הנושא את השלט Transit Flights.

8. שמרו על החפצים שלכם. שדות תעופה הם מקום מועד לפורענויות כמו אובדן או גניבת חפצים: רגע של היסח דעת, תיק שנשכח ליד דלפק המודיעין או בחנות בדיוטי־פרי, כרטיס אשראי שנותר בידי קופאית בדוכן עיתונים או מעיל שנעזב תלוי בשירותים – וכבר התחלתם את הטיול ברגל שמאל ובהוצאות מיותרות.

מה עושים? את החפצים החשובים באמת – דרכון, ארנק, מזומנים, כרטיסי אשראי וטלפון נייד – מצמידים לגוף בעזרת פאוץ' וממקמים אותו על הבטן – לא בגב או בצד הגוף, מקומות שהם גן עדן לכייסים (ויש כייסים בכל מקום!). וכדי לא לשכוח תיקים, מזוודות, מעילים ומטריות – סגלו לעצמכם נוהג: לא עוזבים מקום לפני שעושים חיפוש קפדני בעיניים, כדי לראות אם לא שכחתם משהו.

9. אם אתם טסים בלילה או מוקדם מאוד בבוקר (מה שאומר – שלא ישנתם בלילה שלפני הטיסה) – נצלו את זמן הטיסה לשינה, אחרת תסתובבו כסהרוריים במשך יום הטיול הראשון שלכם - וחבל.

איך מתארגנים לשינה במטוס? בעת הצ'ק־אין בקשו מקום ליד החלון, רחוק מהמטבחים או מהשירותים, בקשו מהדיילת כיסוי עיניים ושמיכה – ולכו לישון. ותרו גם על הארוחה המוגשת במטוס לטובת שינה. רעבים? אכלו משהו קל בשדה התעופה, לפני ההמראה.

10. שתו מים. ותרו על חגיגת האלכוהול המוגש בטיסה ושתו רק מים. האוויר הממוזג במטוס גורם להתייבשות, האלכוהול מוסיף לעניין וזה ממש לא בריא.

11. הטיסה שלכם ארוכה? קומו מדי פעם מהכיסא ועשו טיול קצר לאורך המטוס, כדי למנוע בעיות במחזור הדם בגוף, הנובעות מישיבה ממושכת ללא תזוזה.

איזו מכונית?

12. שוכרים רכב בחו"ל? אל תתקמצנו – העדיפו מכונית גדולה. ההבדל בדמי השכירות בין מכונית קטנה וצפופה מקטגוריות A או B למשפחתית מרווחת הוא זניח בהשוואה להוצאה הכוללת שלכם על הטיול. אם אתם מתכוונים לבלות במכונית חלק ניכר מזמן הטיול – מדוע לא לעשות את זה בכיף?

13. זכרו, אם אתם חייבים מכונית עם הילוכים אוטומטיים ומזגן, שימו לב שהסעיפים האלה יופיעו בהזמנה, אחרת תקבלו מכונית בעלת הילוכים ידניים וללא מזגן. כנ"ל בעניין כיסאות בטיחות לילדים. טיפ: נסו להזמין מראש רכב עם מנוע דיזל: צריכת הדלק שלו נמוכה בכשליש ממנועי בנזין.

14. אל תשכחו את כללי ההשכרה הבסיסיים: עשו בארץ, מראש, את כל הביטוחים האפשריים, כולל ביטול השתתפות עצמית (אם ניתן); החזירו את המכונית נקייה ואת מכל הדלק מלא; הקפידו להחזיר את הרכב בזמן – כל שעת איחור תעלה לכם בעוד יום השכרה.

15. אם יציעו לכם בנציגות חברת ההשכרה בחו"ל לשלם תמורת GPS, גשו לפני כן לבדוק את המכונית שאתם מקבלים. רוב המכוניות בקטגוריות הבכירות (קטגוריה C ומעלה) מצוידות ב־GPS מקורי, ולכן המכשיר שמציעים לכם תמורת תשלום מיותר.

בכל מקרה, אפשר להתקין מראש בארץ אפליקציית ניווט על הטלפון הסלולרי, מהסוג שעובד גם Off-Line, כלומר, ללא צורך בחיבור קבוע לאינטרנט סלולרי יקר.

  • טיפ: בטלפונים של נוקיה ובכאלה המצוידים במערכת ההפעלה ווינדוס־פון, אפשר להשתמש באפליקציית הניווט המצוינת Here Drive (פרטים: http://www.goo.gl/Blnu3m).

ועוד: שירות Street View של גוגל יכול לעזור לכם לאתר כתובות ואתרים בתוך ערים. לעתים קרובות לא מספיקה הכתובת ורצוי גם לראות איך בדיוק נראה המקום.

16. אל תתחכמו עם חוקי התנועה והחנייה בחו"ל: הדו"חות ירדפו אחריכם עד לחשבון הבנק שלכם בארץ (באמצעות כרטיס האשראי שאת מספרו אתם משאירים בסוכנות ההשכרה בחו"ל). היזהרו במיוחד מנהיגה מהירה מדי – כבישי אירופה מרושתים במצלמות מהירות.

איך לצמצם הוצאות מיותרות?

17. ותרו על נסיעה בכבישי אגרה, אלא אם אתם חייבים להגיע במהירות ליעד מסוים. הנסיעה בכבישי האגרה יקרה (הרבה יותר מכביש מס' 6 שלנו) ומשעממת. נופים יפים, כפרים ציוריים, מרכזי קניות משתלמים ואתרי טיול מסקרנים – נמצאים לצד כבישים צדדיים ופחות ראשיים, במיוחד כאלה שבמפות מלווה אותם פס ירוק (אות לנוף יוצא דופן).

18. אל תתקשרו מהטלפון שבחדר המלון למספר חיצוני – בישראל או אפילו בארץ בה אתם נמצאים. מכשיר הטלפון במלון הוא מלכודת תיירים בדוקה ואת החשבון היקר תשלמו ביציאה.

19. חסכו בשיחות ממכשיר הטלפון הנייד שלכם. לא חייבים להתקשר לארץ חמש פעמים ביום ולשאול "מה נשמע?" אולי תתפלאו, אבל מסתדרים בבית ובעבודה גם בלעדיכם. בשביל שיחות מחו"ל קיימות אפליקציות חינמיות כמו סקייפ, וויבר או BPhone של בזק. כל מה שצריך זה לחפש רשת Wi-Fi פתוחה.

20. אם אתם לא מתאכסנים במלון בסגנון "הכל כלול", קחו בחשבון שפריטי המשקה והממתקים שבמיני־בר בחדר יעלו לכם כסף. ולא כדאי להתחכם ולומר "לא פתחנו" או למלא מים במקום בירה בבקבוקים. צוות המלון מכיר את כל הטריקים, יש מקומות בהם המיני־בר מחובר למערכת ממוחשבת המדווחת למחשב המלון מתי פתחתם ומה בדיוק לקחתם ולא נעים להיתפס בשקר.

יש בתי מלון בהם מניחים על השולחן בחדר צלחת פירות ובקבוק מים מינרליים. קחו בחשבון, שהפריטים האלה לא נמצאים שם בגלל שאתם VIP או שמצאתם חן בעיני פקידת הקבלה. גם הם חלק מהמיני־בר ובתשלום.

21. התנהגו יפה. לא נעים לומר את זה, אבל הישראלים ידועים בעולם בהתנהגות לא נאותה: רועשים, חצופים, לא מסודרים, מלכלכים, תחמנים. אל תצדיקו את הסטיגמה. זכרו, כל אחד מאיתנו הוא שגריר של המדינה והחברה הישראלית ומייצג את כולנו.

22. רעבים? ארוחות במסעדות בחו"ל – בעיקר במערב אירופה אבל גם בארצות־הברית – הן עניין יקר מאוד. אם אתם לא רוצים לחזור מחו"ל עם חור רציני בכיס, צמצמו את מספר הביקורים במסעדות וארגנו לעצמכם ארוחות פיקניק בפארקים ובגנים ציבוריים בעזרת מוצרים שתקנו בסופרמרקטים. אין מה להתבייש בזה – גם המקומיים נוהגים כך.

23. מתלבטים מול התפריט במסעדה והמלצר אינו דובר אנגלית? נצלו את שירות Google Translate מהטלפון הנייד. עם השירות הזה ובעזרת מצלמת הטלפון, אפשר אפילו לקבל תרגום אוטומטי של טקסט מתוך תפריט בשפות שונות.

ומה עם הילדים?

24. נוסעים עם הילדים? אל תגררו אותם לנסיעות ארוכות או למקומות שמעניינים אתכם, המבוגרים, כמו, למשל, מוזיאונים, קתדרלות או מבנים היסטוריים. הם ישתעממו, יציקו, ינדנדו ויהרסו לכם את החופשה.

כשנוסעים עם הילדים – הטיול הוא בשבילם. וזה אומר – פארקי שעשועים ומים, מוזיאונים המאפשרים לגעת ולהפעיל מוצגים (כמו מוזיאוני מדע למיניהם), מרכזי מולטימדיה ומחשבים וכדומה.

בחופשה עם ילדים רצוי להתמקם במלון או בצימר אחד ל"טיול כוכב": יוצאים בכל יום מהמלון לכיוון אחר וליעד אחר, ובסוף היום חוזרים לאותו מקום מוכר, בלי צורך להיטלטל עם המזוודות. הילדים עייפים? נשארים יום במלון או בצימר או במרחק הליכה ממנו. לא צריך למהר לשום מקום – את הטיול הרומנטי-זוגי שמרו למועד אחר.

25. נצלו את הזמן שלכם. שילמתם בשביל חופשה בחו"ל – אז לפחות תראו מה שיש לארץ היעד להציע, גם אם זה אומר לקום מוקדם בבוקר. באירופה, למשל, לא נהוג יום עבודה ארוך: החנויות נסגרות ב־19:00 (לעתים אפילו קודם, ובמקומות מסוימים – מעט אחר־כך), המוזיאונים נסגרים בשעות אחר־הצהריים ואם תצאו מהמלון מאוחר – לא תספיקו הרבה.