מאת: ליאת לוי
אחרי שייק הקייל וציר העצמות הגיע תורם של משקאות הפחם הפעיל לזכות בכתר סוד הבריאות האולטימטיבי. ברשתות המיצים המובילות בניו יורק ובלוס אנג'לס, לימונדת פחם ושייק ירוקים עם פחם, שניהם בצבע אפור בטון, זוכים לביקוש מוגבר בשל הסגולות המובטחות של החומר: סיוע בניקוי הרעלים מהגוף, התאוששות
מההנגאובר, השפעה על מראה העור ופעילות נגד הגזים להורדת הנפיחות בבטן. ורק שתדעו שגורו הבריאות גווינת' פלטרו, החותמת הסדרתית על טרנדים בריאותיים, כבר המליצה על לימונדת פחם בבלוג שלה.
איך זה עובד: הפחם הפעיל הוא סוג של פחמן מעובד המופק בדרך כלל מפחם עץ. אופן העיבוד שלו יוצר מבנה בעל שטח פנים עצום המורכב מאינספור נקבוביות זעירות, מה שגורם לו לתפקד כמעין "ספוג" הסופח אליו חומרים רעילים. השימוש בו נעשה בתחומים רבים, החל בפילטרים לסינון חומרים כמו מים וגז, דרך טיפול רפואי בהרעלות ועד למוצרי קוסמטיקה. "לפחם הפעיל יש יכולת מדהימה לספוח רעלים מהגוף, לנטרל אותם ולהרחיקם", מסביר פרופ' יונה אמיתי, מומחה ברפואת ילדים, טוקסיקולוגיה ובריאות הציבור מקופת חולים מאוחדת ואוניברסיטת בר אילן. "ברפואה הקונבנציונלית נעשה בו שימוש לפחות שלושה עשורים, בעיקר לשתי מטרות - ספיחת גזים וספיחת רעלים מהמעיים, כמו סמים, תרופות, צמחים או פטריות".אז להוסיף משקה פחם פעיל לתפריט היומי? "לא הייתי ממליץ על צריכת פחם פעיל לצורך ניקוי רעלים באופן קבוע", אומר פרופ' אמיתי, "זאת מאחר שהוא אינו מבחין בין חומרים חיוניים לגוף לחומרים רעילים. כך למשל, הוא עלול לספוח תרופות חיוניות שהאדם נוטל, חומרים שיש להם תפקיד פיזיולוגי ואף ויטמינים".
השורה התחתונה: נראה שהעובדה שהפחם הפעיל עלול לספוח עם הרעלים גם חומרים חיוניים, בעלי ערכים תזונתיים המועילים לגוף - למשל אלה שהוא מתערבב איתם לכדי שייק - כמעט מייתרת את היתרון שלו. אולי עדיף שתמצאו דרך אחרת להתנקות.