מלך צריך שיהיה לו כתר, וכזה הוא הרימון. הרימון נחשב לאחד הפירות הבריאים והמיוחדים מסביב לעולם, הוא אמנם אינו נמנה עם ארבעת המינים אבל עכשיו בדיוק העונה שבה הוא מאדים לחיים על המדפים וזה הזמן להצטייד במלאי מספיק לחצי השנה הקרובה.
מה יש בו מבחינה תזונתית?
קודם כול, אין בו הרבה קלוריות. ב100- גרם רימון (ככוס גרעינים) יש 65 קלוריות. הקלוריות מגיעות בעיקר מפחמימות. אבל הרימון מכיל גם הרבה ויטמינים מקבוצה בי, אשלגן ומעט ברזל, והרבה מאוד נוגדי חמצון - ומיד מגיע ההסבר.
למרות תכולת הברזל שאינה גבוהה הוא נחשב לפי הרפואה המשלימה למחזק דם, ובתרגום לשפתנו העכשווית הוא משפר מצב של אנמיה שמתבטא בחולשה ובעייפות, בסחרחורות, בנשירת שיער, בתחושת קור וכו.' כמו כן הוא מתאים על פי הסינים לטיפול בגיל המעבר. מחקרים מהשנים האחרונות מאששים טענה זו בכך שהם מראים ברימון תכולה גבוהה של פיטואסטרוגנים (חומרים צמחיים דמויי אסטרוגן).
ברפואה העממית ממליצים על רימון גם לטיפול בזיהומים, בכאבי גרון, בדלקות פרקים, בתולעים ובטפילים אחרים במערכת העיכול וגם על לשימוש בקליפתו להבהרת כתמי עור ולצביעת שיער לצורך כיסוי שיער לבן.
מה הסיפור עם נוגדי החמצון, ואיך הרימון יכול לעזור
בשנים האחרונות גילתה גם הרפואה המערבית את סגולותיו של הרימון. התברר כי הפיגמנטים האדומים שלו הם נוגדי חמצון חזקים ביותר. ככאלה הם עשויים לסייע בידינו להילחם בכל אותם חומרים מחמצנים שאנו חשופים אליהם מדי יום. גם אם לא חשתם בכך, גורמים סביבתיים כמו זיהום אוויר, עישון, פיח, חומרי הדברה, מזונות מסוימים וקרינת השמש משפיעים לרעה על גופנו בגלל האפקט המחמצן שלהם. מחקרים שנעשו בארץ ובעולם, הראו כי ברימון קיים סוג מיוחד של נוגדי חמצון הקרויים פוליפנולים, טאנינים ואנטוציאנינים והם חומרים פעילים יותר מהחומרים המצויים ביין אדום, במיץ אשכוליות, במיץ חמוציות ובתה ירוק.
איך כדאי לצרוך רימון?
כמובן שאפשר ומומלץ לאכול את גרגרי הרימון כמו שהם, אך גם להוסיפם למאכלים רבים. מתאים מאוד לפזר אותם בסלטים ירוקים למיניהם, להוסיפם לתבשילי אורז או לתבשילי עוף ובשר.
גם בבישול יתרונותיו לא אובדים. אפשר להשתמש במוצרים המכילים רימון ונוחים לבישול. מבחינה בריאותית רוב המוצרים שומרים על התכונות נוגדות החמצון של הרימון, אולם חלק מהוויטמינים אובד.
מיץ רימונים - כדאי לסחוט בעצמכם אבל לשם כך תזדקקו למסחטה מיוחדת המתאימה לרימון. מיץ הרימון נמכר בעונתו בדוכני מיצי הפרי. ברובם ימכרו לכם גם בקבוק מיץ לקחת הביתה. מיץ כזה יישמר במקרר 5–4 ימים. אפשר למצוא מיץ כזה גם במקררים של חנויות הטבע (יש אפילו אורגני) ואז יש לוודא שהמיץ אינו מכיל סוכר.
רכז רימונים - סירופ סמיך, שהוא מיץ שעבר צמצום וריכוז. בגלל טעמו החמצמץ-מתקתק, אפשר להוסיפו לסוגים שונים של תבשילים: רטבים לסלטים, אורז, ממולאים, בשרים ועוד. אפשר להשתמש ברכז רימונים ללא תוספת סוכר.
סירופ גרנדין - אל תתבלבלו בין רכז רימונים, שמתאים יותר לתבשילים מלוחים, לבין סירופ הגרנדין שהוא מתוק ומתאים לעוגות, למנות אחרונות ולקישוט של קינוחים. הוא מרוכז מאוד, גם בסוכר וגם בקלוריות: 250 קלוריות ל100- מ"ל, ולבישול דרושה כמות קטנה מאוד ממנו.
נקטר רימונים - אמור להכיל מכיל לפחות 25% פרי ומובן שכדאי לקנות כזה שהיצרן מתחייב לכמות פרי גדולה יותר.
ליקר רימונים - גם יצרני האלכוהול הבינו זה מכבר שהרימון הוא אוצר יקר והחליטו להכין ממנו ליקרים. גם הליקר כמובן מתאים מאוד לשילוב בתבשילים – בעיקר בעוגות ובתבשילי בשר. הוא משביח את טעם התבשיל אבל חשוב לזכור שיש בו גם אלכוהול (בדרך כלל כ(16%–.
כמה רימון כדאי לאכול?
כמות יומית אפקטיבית להשפעה על כולסטרול היא חצי כוס גרגרי רימון ליום. לפי הרפואה הסינית מומלץ למי שסובל מאנמיה לשתות חצי כוס מיץ רימונים או לאכול מדי יום חצי כוס של גרגרי רימון. שתיית מיץ רימון מאפשרת צריכה מרוכזת יותר של החומרים ולכן די בחצי כוס ביום.
שלא בעונה אפשר להסתפק ברכז רימונים טבעי הנמכר במרכולים ובחנויות הטבע. את הרכז מומלץ, כאמור, להוסיף כתיבול לתבשילים שונים. כדי ליהנות מהשפעתו על הכולסטרול יש לצרוך חצי כוס מיץ טרי או כף תרכיז. לא לשכוח כי המיץ, הרכז והנקטר מכילים סוכר כמו כל פרי. חצי כוס מיץ היא תחליף לפרי אחד ולא מומלץ לחולי סוכרת ללא אישור של מטפל אישי. למרות כל יתרונותיו כדאי לדעת כי גרגרי הרימון ולעתים רחוקות גם המיץ גורמים לעצירות ולכן אין להגזים בצריכתם. הרימון מכיל חומצה אוקסלית, לכן לאנשים עם נטייה לאבנים בכליות ובדרכי השתן מומלץ להיזהר בצריכתו.איך משמרים את התכונות הנפלאות?
את הרימונים אפשר לקנות בעונה (עד דצמבר) ולשמור בקירור כמה חודשים. הדרך המומלצת לשמור בקירור היא למרוח את הרימון במעט שמן, לעטוף בניילון ולאחסן במקרר. אפשר גם להקפיא את הגרגרים לאחר הוצאתם מהקליפה.
- ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית