חגית אריאלי-שיינפלד

הסופרפודס (מזונות על) הם כיום הנושא החם ביותר בתחום התזונה הבריאה. אם בשנה האחרונה הקייל, הג'וג'י ברי וזרעי הצ'יה היו השמות שנישאו בפי כל, עם פרוץ 2015 נכנסו מזונות חדשים לרשימה של "חייב להיות במטבח". התחילו לשנן את השמות הבאים:

קאניווה

הקאניווה, הידועה גם בשם "בייבי קינואה", מאיימת לערער את מעמדה של הקינואה הוותיקה. היא עשירה בחלבון (16% בהשוואה ל-13% בקינואה), ויטמיני B , מינרלים וחומצות אמינו, מסייעת במניעת מחלות קרדיו וסקולריות, מפחיתה את הסיכון למחלות דלקתיות שונות ומעניקה אפקט אנטי אייג'ינג לעור. היא בעלת טעם אגוזי ומעט מתקתק, מהירת הכנה, קלה לעיכול, וניתן להכין ממנה דייסות, ממולאים, סלטים ועוד. חסרונה היחיד הוא מחירה הגבוה יחסית (בארה"ב נמכרת אריזה של 500 גרם במחיר של כ-10 דולר), ובעובדה כי לא ניתן עדיין להשיג אותה בארץ.

גהי (GHEE)
הגהי, הלא הוא החמאה המזוקקת (שהוסרו ממנה מוצקי החלב, הסוכר והמים), אומץ בהתלהבות על ידי חובבי תזונת הפליאו, מה שהעלה מחדש את המודעות ליתרונות הבריאותיים הרבים שלו. מקורו ברפואה ההודית המסורתית, והוא נחשב לבעל פעילות אנטי דלקתית ונוגדת סרטן. הוא מכיל ויטמינים מסיסי שמן החיוניים לשמירה על בריאות העצם, המוח ומערכת החיסון, ובנוסף מסייע לשגשוג חיידקי המעי ולהפחתת רמות LDL. הארומה והניחוח המשובחים שלו משתלבים עם מגוון רחב של תבשילים ומאפים. ניתן להכין גהי בבית, או לרכוש גהי אורגני מתוצרת חברת פוקה בחנויות הטבע, בתי מרקחת והרשתות האורגניות.

אורז שחור

הדגן בעל המראה האקזוטי מסתמן כתחליף היוקרתי לאורז מלא. את צבעו השחור–סגלגל יש לזקוף לזכותם של האנתוציאנינים, נוגדי חמצון המצויים גם בפרי האסאי ובאוכמניות, וידועים כמסייעים במניעת התקפי לב. הוא דל בסוכר, עשיר בסיבים תזונתיים, חלבון, ויטמין E וברזל, ויש המייחסים לו אף הגנה בפני אלצהיימר, סוכרת וסרטן. אורז שחור מיובא ארצה ע"י חברת ג.י.ל.ס, וניתן להשיגו במעדניות.

קמח קוקוס

קמח הקוקוס, המופק מקוקוס מיובש, הולך ומסתמן כאחד מהקמחים הבריאים והמשובחים על המדף. בנוסף לתכולת הסיבים התזונתיים והחלבון הגבוהה שלו (19 גרם חלבון ב-100 גרם קמח קוקוס, לעומת 10 גרם בקמח חיטה), הוא בעל טעם נפלא ומעודן של קוקוס ומרקם אוורירי, מה שהופך אותו למרכיב מנצח במאפים וקינוחים. ניתן להשיג קמח קוקוס אורגני ללא גלוטן של "כרם" בחנויות טבע ורשתות אורגניות.

שן ארי ירוק (שינן רפואי)

רוב הסיכויים שעד עתה התעלמתם מהצמח הנפוץ הזה, ואף הקפדתם לנכש אותו בגינת הירק. ובכן, בשנה הקרובה הוא צפוי לתפוס את מקומו של הקייל בסלט שלכם. שן הארי הירוק, המכונה גם עלי דנדליון, גדוש בשלל ויטמינים, מינרלים ונוגדי חימצון, מכיל סיבים תזונתיים וחומצה פולית, ומהווה מקור נפלא לחלבון. הוא יהפוך לבן בריתכם בכל תהליך ניקוי, כיוון שעליו מסייעים בהמרצת מיצי העיכול ובטיהור הכבד, כיס המרה, הלבלב ושלפוחית השתן. הוא מסייע לוויסות לחץ הדם ורמות הסוכר והכולסטרול בדם, חיוני להסדרת קצב הלב, ויש הערכות לפיהן צריכה קבועה שלו עשויה להפחית את הסיכון לסרטן השד והערמונית.
כדי למתן מעט את חריפותו, מומלץ לחלוט אותו בכוס מים חמימים למשך מספר שניות לפני השימוש. תוכלו להוסיף את עליו הפריכים לסלטים, תבשילים ומרקים, ואף לחלוט ממנו תה. הבונוס הנוסף, מלבד היותו דל קלוריות, היא זמינותו: בישראל שן הארי הירוק צומח באביב ובתחילת הקיץ, וניתן לאתר אותו בגינות, בשדות ובשטחים פתוחים. אם לא בא לכם להצטרף לטרנד הלקטים, חפשו אותו בחנויות הטבע וצמחי המרפא, שם ניתן לרכוש את עליו המיובשים. בנוסף, ניתן לרכוש אותו גם במתכונת של תוסף תזונה (המבוסס על השורש שלו).

מתכון להכנת גהי ביתי

החומרים
3-4 חבילות חמאה ללא מלח (עדיף חמאה צהובה, בלגית או הולנדית)

ההכנה
1.
חותכים את החמאה לקוביות קטנות ומניחים בסיר קטן. מחממים על אש בינונית, עד להמסה. מנמיכים את האש למינימום, ומבשלים את החמאה כ-10-15 דקות. יש להימנע מבחישה של הנוזל.
2. במהלך זמן זה, ייווצר בסיר קצף שיש להסיר בעזרת כף. במקביל, ייווצרו משקעים בגוון חום בהיר בתחתית הסיר (יש לוודא שהם לא יישרפו).
3. כאשר הנוזל מקבל גוון מוזהב והופך לצלול יחסית, זהו סימן שהחמאה מוכנה. מסננים את הנוזל במסננת, מבעד לבד כותנה או מגבת נייר, לתוך צנצנת נקייה ויבשה.
טיפ: חשוב להימנע ממגע של מים עם החמאה, למניעת עובש.

חגית אריאלי–שיינפלד היא מטפלת באיורוודה ובהידרוקולוניק, ייעוץ בנוגע לתזונה ואורח חיים, צמחי מרפא וטיפולי מגע ברוח הרפואה ההודית המסורתית

shutterstock_224442271 (Custom)

אורז שחור. עשיר בנוגדי חמצון (צילום: שאטרסטוק)