מאפה שמרים אישי וחמים עם מלית פיקנטית ועשירה, המורכבת משני סוגים של שעועית וגרעיני תירס, בדיוק מה שצריך לארוחה חורפית משביעה ובריאה. אפשר ורצוי לקצר את הליך השריית השעועית על ידי שימוש בשעועית שהשרתם, בישלתם והקפאתם, וכן, אפשר גם להשתמש בשעועית קפואה מן המקפיא של הסופרמרקט או קופסת שימורים איכותית (תוצרת איטליה נהדרת למטרה הזו).

עוד במדור הבראת מתכונים

>> חלות כוסמין קטנות

>> פשטידת בצל עם מרכיב סודי

>> שניצל תירס טבעוני אפוי בתנור

פינת השינויים והשדרוגים

  • לא חייבים 2 סוגי שעועית, זה אמנם מוסיף אבל לא הכרחי. השימוש בשעועית צבעונית (אדומה או שחורה) מתאים יותר כמלית משעועית לבנה, אם כי גם היא טעימה וניתן להשתמש בה.
  • למרבה ההפתעה גם קמח שיפון מלא מתאים לאמפנדות. הוא תופח פחות ולעיתים דביק מעט לעבודה אך התוצאה טעימה ופריכה. ניתן לשלב 2/3 כוס קמח שיפון מלא וכוס קמח חיטה מלא על מנת לקבל את טעמו הייחודי של קמח השיפון עם נוחות העבודה ויכולת התפיחה של קמח החיטה.
  • למעוניינים באמפנדה ללא גלוטן: ניתן להכין אמפנדה משגעת עם קמח תירס לבן "מסה הרינה". זה איננו קמח התירס הרגיל (לפולנטה או ממליגה) אלא קמח תירס מיוחד.
  • וכמעט שכחתי. אי אפשר לוותר על הכוסברה! סתם... ברור שאפשר בלי כוסברה. גם פטרוזיליה תסתדר כאן לא רע.

החומרים

שימו לב: מתחילים את ההכנה לילה מראש בשריית השעועית או משתמשים בשעועית מוקפאת, מופשרת.

לבצק:

  • 2/3 + 1 כוסות קמח חיטה מלא (250 גרם)
  • 1 כפית שמרים יבשים
  • 1/2 כפית גלוטן / משפר אפייה (לא חובה)
  • 1 כפית סוכר חום
  • 1 כפית שמן זית
  • 1/2 כפית מלח
  • 3/4 כוס מים חמימים (או מעט יותר)

למילוי:

  • 1/4 כוס שעועית אדומה
  • 1/4 כוס שעועית שחורה
  • 1 פלפל אדום מתוק, חתוך לקוביות קטנות
  • 2 קלחי תירס טרי (או 1 כוס תירס קפוא)
  • 2 כפות כוסברה קצוצה
  • 2 כפות שמן זית
  • מלח, פלפל שחור, כמון, שבבי צ'ילי יבשים

ההכנה

1. הכנת הבצק: שמים בקערת המיקסר את הקמח, השמרים, הגלוטן והסוכר, מפעילים את המיקסר עם וו הלישה (ניתן ללוש ידנית) ומוסיפים את המים החמימים בהדרגה. מוסיפים מים או קמח לפי הנדרש. לשים 3-2 דקות, מוסיפים את המלח ולשים 7-5 דקות נוספות. עוטפים את הקערה בשקית ניילון ומניחים לתפיחה של שעתיים, עד שהבצק מכפיל את נפחו.

2. הכנת המלית: אם משתמשים בשעועית יבשה - שמים אותה בקערה גדולה, מכסים במים ושורים למשך לילה. מסננים. אם משתמשים בשעועית מוקפאת ומופשרת מתחילים בהכנה מסעיף 3.

3. שמים את השעועית בסיר בינוני, מכסים במים, ומבשלים כשעתיים או עד שהשעועית מתרככת לגמרי. מגבירים את הלהבה כדי לאדות את הנוזלים, מערבבים את השעועית ומועכים חלק ממנה. כשהמסה סמיכה מסירים מהאש.

4. חותכים ומפרידים את גרעיני התירס מן הקלחים (או משתמשים בתירס קפוא), ומוסיפים עם שאר המצרכים לשעועית הסמיכה. מתבלים במלח, פלפל, כמון ושבבי צ'ילי לפי הטעם, טועמים ומתקנים את התיבול, ומניחים לצינון.

5. ההרכבה: מחממים את התנור ל- 190 מעלות, ומרפדים את התבנית בנייר אפייה.

6. מורידים את תפיחת הבצק, יוצרים גליל וחותכים ל- 10 "מטבעות". מרדדים כל "מטבע" לעיגול על משטח מקומח. מניחים כף גדושה של מלית ומצמידים את השוליים ליצירת כיסן בצורת חצי עיגול. צובטים בעזרת האצבע והאגודל את השוליים כדי לקבל את הסגירה המסורתית או מועכים עם שולי מזלג. מברישים בשמן זית.

7. אופים כ-25 - 30 דקות עד הזהבה-השחמה קלה.

4. מגישים חמים. מומלץ עם אבוקדו ופלח לימון טרי.