קארין גוטמן-קוגן

איילת הירשמן, יקירת חובבי הבישול והאפייה בישראל, שחיברה כבר עשרה ספרי בישול ומשיקה תוכנית בישול בטלוויזיה, משיקה בתזמון מושלם מיני ספר בישול לקראת חנוכה (אוטוטו אצלנו) - "חנוכה שמח במטבח". מה תמצאו שם? מתכונים מצוינים לסופגניות שונות, לביבות מיוחדות, משקאות חורף מפנקים ואפילו פרק על קינוחים חורפיים. אז לפני שאתם מתחילים לחפש את המתכון האובד של סופגניות, הבאנו לכם הצצה ראשונה מהספר:

סופגניות אפויות

החומרים (ל-20 סופגניות)
4 כוסות (560 גרם) קמח
30 גרם שמרים יבשים
2 ביצים
2 חלמונים
1/4 כוס (50 גרם) סוכר
1 כוס (250 מ"ל) חלב פושר (נעים למגע שפתיים)
1 כפית מלח דק
2 כפיות תמצית וניל טהור
150 גרם חמאה, חתוכה לקוביות
לציפוי
2 חלמונים, טרופים
לזרייה ולמילוי אחרי האפייה
ריבה שאוהבים
אבקת סוכר
ההכנה
1. כחצי שעה לפני הכנת הבצק: מוציאים מהמקרר את כל המרכיבים הקרים - החמאה, החלב והביצים, ומשהים בטמפרטורת החדר. המרכיבים צריכים להיות בטמפרטורת החדר לפני הכנת הבצק.
2. שמים בקערה גדולה או בקערת המערבל את השמרים עם המים והסוכר ומשהים כמה דקות, עד שהם תוססים קצת. מוסיפים את הביצים, החלב, הקמח, המלח ותמצית הווניל ולשים 4 דקות בידיים או בוו הלישה. מנמיכים את מהירות הלישה של המערבל ומוסיפים בהדרגה את קוביות החמאה הרכה (אם לשים ידנית, מוסיפים אותה בהדרגה ולשים קצת אחרי כל הוספה, עד שהיא נטמעת בבצק). לשים עד שמתקבל בצק רך וגמיש וחלק. אם הבצק רך מדי, מוסיפים מעט קמח.
3. משמנים קערה ומעבירים אליה את הבצק. מכסים במגבת מטבח נקייה ומתפיחים במקום חמים שעה-שעה וחצי, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
4. טופחים קצת על הבצק ולשים אותו קלות, כדי להוציא ממנו את האוויר.
5. מרפדים בנייר אפייה תבנית גדולה של התנור. משמנים את הידיים במעט שמן, לוקחים מהבצק פיסות בגודל עגבנייה ומגלגלים בין כפות הידיים, ליצירת כדור עגול. מניחים בתבנית במרווחים של 3 ס"מ ומתפיחים חצי שעה.
6. האפייה: מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות).
7. מורחים על כדורי הבצק התפוחים את החלמונים הטרופים. אופים 25-20 דקות, עד שהסופגניות מזהיבות מאוד בחלקן העליון. מוציאים.
8. באמצעות סכין חדה, חורצים בראש כל סופגנייה חתך קטן. מניחים מעל 1/2 כפית ריבה, ותוחבים אותה קצת פנימה, לתוך הסופגנייה. זורים מעל אבקת סוכר.

מילויים לסופגניות

ואם כבר בסופגניות עסקינן (בפרץ שחרור מושלם ומענג ממחשבות על הדיאטה שאחרי החג), הנה כמה הצעות למילויים טעימים להפליא (וכן, יש סיבה להרגיש קצת אשמים). אפשר לערום על חצי סופגנייה ואפשר גם לסגור לכריך-סופגנייה מהחלומות. אפשר להכין את כולם ואפשר לדבוק במילוי אחד. כך או כך, העונג מובטח.

מילויים בכל מיני צבעים. המילויים של איילת הירשמן (צילום: יוסי סליס, סטיילינג: נטשה חיימוביץ')

קרם שוקולד לסופגניות

לא רק לסופגניות - זה רוטב שוקולד סמיך שיעשה טוב לכל עוגה, לכל פנקייק, לכל וופל ולכל גלידה. מתכון שכדאי לשמור במקרר, וקרוב ללב.
החומרים
1 כוס (250 מ"ל) מים
1/2 כוס (100 גרם) סוכר
1/2 (170 גרם) כוס דבש
3/4 כוס (כ-70 גרם) אבקת קקאו לא ממותקת
60 גרם שוקולד מריר או שוקולד חלב, בנטיפים או קצוץ דק
ההכנה: שמים בסיר בינוני את המים, הסוכר, הדבש ואבקת הקקאו. מביאים לרתיחה מעל להבה בינונית. מסירים מהכיריים ומוסיפים מיד את השוקולד הקצוץ. מערבבים עד להמסה.
אפשר להגיש מיד, ואפשר לאחסן בכלי אטום בטמפרטורת החדר או במקרר, עד שהרוטב מתקשה קצת ומסמיך. אפשר לשמור בכלי סגור במקרר עד שבועיים.

קרם שאנטיי (קצפת וניל) לסופגניות

קלאסיקה צרפתית שמתאימה תמיד ולכל דבר – פחזניות, עוגות, מה שתרצו. וגם על, ובתוך, סופגניות.
החומרים
1/2 1 מכלים (325 מ"ל) שמנת מתוקה
1 כפית תמצית וניל טהורה
2 כפות גדושות (20 גרם) אבקת סוכר
1 כפית רום (המשקה, לא התמצית) או כל ליקר שאוהבים
לקישוט (לא חובה):
עלי נענע טריים, פטל טרי
ההכנה: שמים את כל המרכיבים בקערת המערבל ומקציפים לקצפת יציבה. מניחים על סופגניות חצויות. אפשר לקשט בעלי נענע טריים או בפטל טרי.

קרם שמנת ורוד

הוורדרדות, וגם הטעם, מגיעים מפטל (קפוא! ממקרר הקפואים בסופר! לא לדאוג). השילוב עם גבינת המסקרפונה (או גבינת שמנת) מוסיף לכל זה ערך שחיתותי במיוחד.
החומרים
1 מכל (250 גרם) גבינת מסקרפונה או גבינת שמנת
50 גרם חמאה רכה בטמפרטורת החדר
1 כוס דחוסה (120 גרם) אבקת סוכר
100 גרם פטל קפוא, מופשר קלות
ההכנה: שמים בקערת המערבל את גבינת המסקרפונה (או גבינת השמנת), החמאה ואבקת הסוכר. מערבלים קלות, רק עד שכל המרכיבים מתערבבים.
טוחנים את הפטל במעבד המזון או בבלנדר עד לקבלת מחית. מניחים את המחית במסננת ולוחצים היטב, כדי להיפטר מכמה שיותר נוזלים.
מוסיפים לקערת השמנת כף-שתיים ממחית הפטל, ומערבבים עד לקבלת הצבע הרצוי. אם רוצים להעמיק את הגוון הוורוד, מוסיפים בהדרגה עוד כמויות קטנות של מחית ומערבבים. מורחים על חצאי סופגניות.

סופגניות עם ריבת חלב

פשוט מחממים קלות 1 צנצנת (300 גרם) ריבת חלב מוכנה, כדי שתתרכך מסירים את המכסה, מניחים אותה בקערה ומחממים במיקרוגל. לחלופין, מניחים בסיר קטן ומחממים תוך כדי ערבוב על להבת הכיריים. מורחים על חצאי סופגניות. אוי, אוי.

מתכונים קלים ומגוונים לחג. "חנוכה שמח במטבח"/ איילת הירשמן, ידיעות ספרים (צילום: יוסי סליס)