רגישות או אלרגיה? (צילום: thinkstock)
רגישות או אלרגיה? (צילום: thinkstock)

שתיתם יין אדום והופיע כאב ראש? יש אפשרות שאתם אלרגים ליין, או "רק" לסולפיטים המוספים כחומר משמר ליין. אם שתיתם חלב והבטן התנפחה ורעשה, יש אפשרות שאתם אלרגים לחלב, או ללקטוז שבו. אם אכלתם בוטנים והלשון התנפחה ובמקביל הופיעו קוצר נשימה וירידה של לחץ הדם, יש אפשרות שמדובר באלרגיה - או ברגישות למזון. בדרך כלל נוטים לייחס את הסימפטומים של מקרה היין והחלב לרגישות למזון, ואילו את מקרה הבוטנים לאלרגיה למזון.

איך נראית אלרגיה?

באלרגיה למזון המערכת החיסונית שלנו, שנוהגת לייצר נוגדנים כדי להלחם בחיידקים שחודרים לגוף, מייצרת דווקא נוגדנים מהסוג המכונה IgE כתגובה לחלבוני מזון. האלרגיות למזון השכיחות הן לשמונה חלבוני מזון: חלב פרה, ביצים, בוטנים, שומשום, אגוזים, חיטה, סויה, דגים ופירות ים. תאי המערכת החיסונית מפרישים חומר בשם היסטמין, אשר גורם לסימפטומים של האלרגיה.

הסימפטומים מופיעים בדרך כלל מייד עם האכילה ולעתים רחוקות כעבור מספר שעות וכוללים אף דולף, עור מגרד, פריחה אדומה בעור (אורטיקריה), עקצוץ בלשון או בחיך, קול סוסי, נשימה ציפצופית, ליחה, בחילה, הקאה, כאבי בטן ושלשולים.

סימפטומים של רגישות או אי סבילות למזון דומים לסימפטומים של אלרגיה למזון. ההבדל העיקרי הוא שברגישות למזון המערכת החיסונית אינה מעורבת. סימפטומים של רגישות למזון יתבטאו העיקר במערכת העיכול והסיבה העיקרית לרגישות למזון, היא תפקוד לקוי של מערכת העיכול המתקשה לעכל ולפרק כראוי מזונות מסויימים.

שכיחותן הממשית של אלרגיות למזון היא כ-8% אצל ילדים, וקצת פחות מ-5% אצל מבוגרים. ובכל זאת, כ-30% מהאוכלוסייה מאמינים שהם סובלים מאלרגיות למזון. אנשים שסבלו מאלרגיה למזון כילדים לא בהכרח יסבלו ממנה כמבוגרים. בנוסף, אלרגיות יכולות להיעלם במהלך החיים ולהיפך, ולעתים אנשים מפתחים אלרגיות למזון כמבוגרים.

דו"ח שהוזמן על ידי רשויות הבריאות בארה"ב, גילה שבנושא של אלרגיה למזון קיימים אינספור מחקרים ברמה ירודה, אבחנות רפואיות שגויות, ובדיקות המובילות לתוצאות מטעות.

לצורך הדו"ח סקרו חוקרים ממערכת הבריאות של קליפורניה, מאוניברסיטת סטנפורד ומאוניברסיטת הארווארד את כל המחקרים בנושא אלרגיות למזון, שפורסמו מינואר 1988 ועד ספטמבר 2009 - יותר מ-12,000 מאמרים. מתוכם, רק 72 ענו על הקריטריונים של תקיפות מדעית. כעבור שנה יצא מדריך לאבחון וטיפול באלרגיה למזון בארה"ב שהוציא המכון הלאומי למחלות זיהומיות ואלרגיה במשרד הבריאות בארה"ב.

איך מאבחנים אלרגיה או רגישות?

• באלרגיה וברגישות למזון כאחד, הצעד הראשוני הוא זיהוי המזון המזיק והימנעות ממנו.

• בדיקות שהוכחו מדעית כמו מבחנים עוריים ובדיקת דם לנוגדני IgE, יזהו אלרגיה אך לא יזהו רגישות למזון.

• בדיקת נשיפה ללקטוז תזהה רגישות ללקטוז (סוכר החלב).

• משטח הרפואה המשלימה, בדיקת התגובה האלקטרומגנטית של העור לאנרגיה של מזונות, מסייעת בזיהוי רגישויות למזון. שיטות רבות ברפואה המשלימה עוסקות ברגישויות למזון, לא באלרגיה למזון.

מה עושים אם כל הבדיקות חזרו תקינות?

אם עברתם את כל הבדיקות האפשריות שהזמין לכם האלרגולוג ועדיין לא הגעתם לתוצאות, הסירו מתפריטכם את שמונת המזונות הידועים כגורמי אלרגיות ורגישויות: חלב פרה, ביצים, בוטנים, שומשום, אגוזים, חיטה, סויה, דגים ופירות ים וכן נקו את תזונתכם מחומרי שימור, צבעי מאכל, ממתיקים מלאכותיים ותבלינים מלאכותיים כמו מונוסודיום גלוטמט.

אם בחרתם להימנע ממוצרי חלב, התייעצו עם דיאטנית לגבי תחליפי המזון שיספקו את כמות הסידן המומלצת. נהלו יומן רישום תזונתי, בו תכתבו כל מה שאתם מכניסים לפה, ובמקביל ציינו מתי מופיעים הסימפטומים. כעבור חודש, אם תחושו הקלה, החזירו מדי שבוע מזון מהרשימה לתפריט ועקבו אחר הסימפטומים.

כדי לקצר את הדרך של הניסיונות התזונתיים, אפשר להיעזר באבחון רגישות למזון בעזרת מכשיר שבודק את התגובה האלקטרומגנטית של העור לאנרגטיות של מזונות. בתום הבדיקה תקבלו רשימת מזונות מומלצים ומזונות שמומלץ להימנע.