(צילום: thinkstock)

אולי אתם לא במשקל שעליו חלמתם (מי כן), אך אתם יכולים להגן על עצמכם מפני מספר גורמי סיכון שמתווספים עם כל ק"ג נוסף בבטן – אכלו דגים.

חוקרים מאוניברסיטת פייברנקס שבאלסקה, בשיתוף המרכז לחקר הסרטן שבסיאטל, וושינגטון, בדקו אוכלוסייה של 330 אסקימוסים שמנים באלסקה, ומצאו שחלק גדול מהם אינו סובל מגורמי הסיכון הידועים על אף ההשמנה. בקרב השמנים שבדמם נמצאו רמות גבוהות של חומצות שומן אומגה 3 מסוג DHA EPA, שמקורם מדגים שמנים, היו רמות מאוזנות יותר של תרי גליצרידים ופקטורים מאוזנים של דלקת, המבוטאים ביחידות CRP.

חומצות שומן אומגה 3 הן השומן הטוב שבמזון שמחזק את המערכת החיסונית, מפחית תהליכים דלקתיים, תורם ליותר פוריות וקליטה קלה יותר של היריון וגם להריון בריא יותר. אומגה 3 תורם גם להתפתחות המוח ומערכת העצבים של העובר בתקופת ההיריון, בהנקה, בילדות ובבגרות, לתפקוד המוח ולזיכרון טוב יותר בגיל מבוגר, ולשיפור מצב הרוח ולהפחתת חרדות. הוא ידוע כמסייע בתהליך הרזיה ולהפחתת הדלקתיות של השומן הבטני, להפחתת דלקתיות של החניכיים, של המעיים, ותורם לבריאות הלב.

הכמות המומלצת לשבוע

על פי המלצות ארגון הלב האמריקאי, מומלץ לאכול לפחות פעמיים בשבוע דג עשיר באומגה 3. אם אינכם חובבי דגים, תוכלו לקבל את הכמות היומית של האומגה 3 ממקורות צמחיים כמו אגוזי מלך, שמן זרעי פשתן, שמן זרעי מרווה, שמן קנולה ושמן תירס.

דגים שמנים - פחות גורמי סיכון

דגים שמנים כדוגמת דג סלמון או דגי בריכה ישראלים, בעיקר בורי בריכה ופורל בריכה, עשירים בחומצות שומן אומגה 3 מסוג EPA+DHA. לדגים אלו היכולת לסייע במניעת מחלות לב, בעיקר בקרב שמנים.

אפשר להשיג דגים ישראלים עשירים באומגה 3 בבריכות דגים בארץ. אלה הם בורי, פורל, פורל, לברק ובס.

ההרכב הכימי של דגי הבריכות נבדק במעבדת מילודע בחודש ינואר 2012 על דגים שנלקחו מדגי בריכה ממקומות שונים בארץ. לדברי אמיתי גבע ממשרד החקלאות ופיתוח הכפר, "צבירת אומגה 3 בדגים היא תכונה גנטית ולא ידוע לי על מחקר המסביר למה דגים מסוימים צוברים אומגה 3 ואחרים לא. כפי שרואים מתוצאות הבדיקות, אין קשר בין הים הצפוני לתכונה זו וגם לא קשר לחום המים". גבע מסביר כי רמה גבוהה יחסית של אומגה 3 מלווה גם ברמה גבוהה יחסית בשומן הכללי של הדג. דגים דלי שומן בדרך כלל יכילו גם רמות נמוכות של אומגה 3.

דגי הבריכות הישראלים העשירים באומגה 3 צוברים חומצות שומן בגין תכונה גנטית ולא בגין מזון מיוחד. אין בישראל העשרת דגים באומגה 3. דגי האמנון, הקרפיון והבורי ניזונים ממזון דל שומן ומעט מאוד קמח דגים. כמעט כל מקור החלבון לדגים אלו מגיע ממקורות צמחיים. מקור מזון זה אינו חשוף לזיהום במתכות כבדות כפי שחשופים דגי הים. הזנת דגי הבריכות מתאפיינת ברמת חלבון גבוהה מאוד יחסית לחיות משק אחרות. הרכב מזון זה מאפשר לגדל קרפיונים ואמנונים דלי שומן בניגוד לתדמית שהייתה לדגים אלו בעבר.

הרכב תזונתי של דגי הבריכה בישראל

ערכים ל 100 ג' פילה דג (מבדיקות מעבדת המחקר "מילודע")

דיגום: אמיתי גבע, ינואר 2012

כפי שמראה הטבלה, דגי הבריכה הישראלים עשירים בחלבון, באשלגן (תורם לאיזון נוזלי הגוף), בויטמין B12 ברמה של 100% - 300% מהכמות המומלצת ליום, ואילו האמנון עשיר במיוחד בוויטמין D המספק 1500% של הכמות במומלצת ליום.